ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν συμφωνω με το σκεπτικο σου πως πρεπει να ειναι καποιος πιο εμπειρος ικανος και ειδικος απο καποιον για να κανει αξιολογηση. Η αξιολογηση ειναι κατι ξεχωριστο και μπορω να το κανω ακομη κι εγω εφοσον ειμαι αρκουντως σχετικος με καποιο ζητημα. Ενας καλος επιστημων δεν ειναι σωνει και καλα και καλος αξιολογητης. Ειναι θεμα χαρακτηρα και αντιληψης για εμενα.

Και εξαλλου δεν σημαινει πως η θεση του αξιολογητη θα ειναι μονιμη. Το πιο πιθανο ειναι να οριστουν ημερομηνιες αξιολογησης και να θεσπιζονται ομαδες καθηγητων ή ο,τι αλλο που θα πανε και θα ελεγχουν την ποιοτητα του φοιτητικου και καθηγητικου εργου. Και καθε φορα οι ομαδες θα ειναι διαφορετικες. Δηλαδη να μην υπαρχει μια σταθερη θεση αξιολογητη αλλα να υπαρχουν πολλοι που εκτος απο καθηγητες κ.α. να ειναι και αξιολογητες οταν χρειαζεται.
Οσο για το να ειναι οι μαθητες αξιολογητες ειναι τουλαχιστον τραγελαφικο με το παρων καθεστως. Συνηθως οι καλοι που αναγκαζουν τους φοιτητες θα τρωνε μποτα και αυτοι που τους χαϊδευουν θα εχουν επιεικη κριση. Το σωστο θα ηταν να μπορουν οι φοιτητες να προκαλεσουν την αξιολογηση και οχι να την εκτελεσουν. Εφοσον ο καθηγητης δωσει δειγματα κακης συμπεριφορας να μπορουν να τον παραπεμψουν για καποια αξιολογηση οπου θα αποφασιστει αν οι πρακτικες του καθηγητη ειναι σωστες και πρεποντες και αρμοζουν σε χαρακτηρα εκπαιδευτικου. Για να σταματησουν και τα καψονια στους φοιτητες οπου καθηγητες σε κοβουν διοτι δε νοειται να περνας τη μαθηματαρα τους με την πρωτη...

Και βεβαια ειναι δυσκολο να εφαρμοστει η αξιολογηση στην Ελλαδα διοτι τα συνδικατα θα εναντιωθουν. Παντως ελπιζω για το καλυτερο.
 
Δεν μπορώ να καταλάβω τι φταίει σε αυτή την χώρα και κάποια πράγματα που λειτουργούν άψογα σε άλλες χώρες, εδώ δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Σχετικά με το σύστημα της αξιολόγησης οι φοιτητές είναι οι καταλληλότεροι κριτές μια και είναι αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη τριβή με αυτούς που θα αξιολογηθούν. Μόνο τότε πιστεύω θα παρευρίσκονται όλοι οι καθηγητές κανονικά στα μαθήματά τους και θα βαθμολογούν ανάλογα με το γραπτό και όχι με το έτος που βρίσκεται ο κάθε φοιτητής. Δεν καταλαβαίνω με ποιο σκεπτικό θα υποβαθμίζει κάποιος την εκπαίδευσή του μόνο και μόνο για πολιτικούς ή άλλους λόγους. Πάντα θα υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά πιστεύω ότι το μεγάλο ποσοστό των αξιολογήσεων θα είναι αντιπροσωπευτικό της κατάστασης. Τι και αν 5 στους εκατό μαθητές θάψουν τον καθηγητή?? Πάντα στη στατιστική θα βρίσκεις και μετρήσεις στα άκρα της έρευνας. Προς τι λοιπόν τόσος φόβος??

Σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, νομίζω ότι απλά κάποιοι εθελοτυφλούν. Η διαλογή και αξιολόγηση των διαφόρων ιδιωτικών ή δημόσιων πανεπιστημίων γίνεται πάντα και θα γίνεται για πάντα από τον εργοδότη και την αγορά εργασίας, όπως γίνεται και σε όλον τον κόσμο. Έτσι άλλη βαρύτητα έχει ένα πτυχίο από το Harvard και άλλη από το South State Banzai University. Και τα 2 ιδιωτικά είναι...Εμένα που είμαι εργοδότης όλες αυτές οι αντιδράσεις για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων μου φαίνονται σαν μια απόπειρα να αποφύγουμε τη σύγκριση γιατί απλά ξέρουμε ότι υστερούμε!
 
Αυτο ακριβως πιστευω κι εγω. Θα χαλασει η μονοπωλιο και γενικα, η ζαχαρενια τους...

Παρ'ολ'αυτα πιστευω πως οι φοιτητες δεν ειναι ικανοι να κανουν σωστη αξιολογηση στους καθηγητες. Και ιδιως οταν αυτη η αξιολογηση θα ειναι μερος μιας συνολικης κρατικης προσπαθειας για καταταξη των πανεπιστημιων σε μια λιστα. Περιτρανο παραδειγμα η αρχιτεκτονικες σχολες Θεσ/κης, Βολου, Ξανθης. Η Θεσ/κη θεωρειται καλυτερη. Πηγα αρκετες φορες σε ολες και επαθα σοκ. Ο Βολος και η Ξανθη ειναι διαμαντια μπροστα στο μπορντελο που επικρατει στην σχολη Θεσ/κης. Ελπιζω να μην λογοκριθει η λεξη διοτι μονο ετσι περιγραφεται αυτο που βιωσα. Παρ'ολ'αυτα η Θεσ/κη εχει πιο πολλα μορια αφου η ζητηση ειναι μεγαλυτερη. Ομως απο ποιοτητα και ταλαιπωρια χορταινει το ματι σου... Μια αξιολογηση πιστευω οτι ειναι υπερ το δεον αναγκαια.

Εφοσον λοιπον θα χρειαστει να γινει και μια λιστα με την βαθμολογια των πανεπιστημιων που θα ανανεωνεται καθε 2-3 χρονια χρειαζεται η αξιολογικη επιστροπη να αποτελειται απο επαγγελματιες και οχι απο τους φοιτητες.
Οι φοιτητες μπορουν να συμμετεχουν σε αξιολογηση των καθηγητων και του μαθηματος που γινεται σε ερωτηματολογια που θα τους δινονται στο τελος της περιοδου του μαθηματος οπως και στην Αγγλια που γνωριζω.
Παντως ειναι επικινδυνη η αξιολογηση του ενος καθηγητη. Μπορω να σκεφτω πολλυς λογους και πολλα ατομα τα οποια θα ηθελαν να διωξουν αξιους ανθρωπους απο τον εκπαιδετικο τομεα και, πιστεψτε με, μου γυριζει το στομαχι.
Μου εχει τυχει πολλες φορες να σιχτιριζω καποιον καθηγητη για τον τροπο που κανει το μαθημα ή για το ποσες εργασιες βαζει. Και μεσα σε 1 χρονο ή και λιγους μηνες να αναθεωρω και να βλεπω πως εχει δικαιο. Γι'αυτο και πιστευω πως η σωστη αξιολογηση ειναι πολυ δυσκολη για εναν φοιτητη
 
Φίλε konnos, υπάρχουν τρόποι να αναλυθεί σε τι οφείλεται μία κακή κριτική και κατά πόσο πρέπει να ληφθεί υπόψη ή όχι. Η αξιολόγηση δεν είναι μία ερώτηση σε στυλ "Βαθμολογήστε τον Χ καθηγητή από 1 μέχρι το 5". Και επιπλέον, υπάρχουν και φοιτητές που θέλουν να μάθουν! Δεν είναι όλοι τεμπέληδες και εκβιαστές πια!

Σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, λάβετε υπόψη ότι θα κάνουμε χρόνια να δούμε ιατρικές, πολυτεχνεία κ.λπ. Δε μπορούν να βρουν κεφάλαιο για τους απαραίτητους εξοπλισμούς. Μιλάμε μόνο για οικονομικές, νομικές και διοικητικές επιστήμες. Είμαι περίεργος πόσους θα απορροφήσει η αναπτυσσόμενη ελληνική επιχειρηματικότητα!