Νοσταλγία...

panos_adgr

Supreme Member
24 October 2007
4,573
Πειραιάς
Δεν συνηθίζω να γράφω σε αυτη τη κατηγορία και εύχομαι να είμαι στη σωστή.... Ο λόγος που άνοιξα το νήμα είναι οι φωτογραφικές μου μηχανές που τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει σε απραξία... Που και που τις δουλεύω για να μη μου πάθουν τίποτα. Νοσταλγώ τις εποχές που πήγαινα βόλτες για φωτογράφηση εφοδιασμένος με slides πάντα fuji sensia η velvia και τους niko-λάκιδες στη τσάντα... Ασχολιόμουν με τη φωτογραφία από τα 11 μου χρόνια έχοντας διαβάσει αρκετά για να μάθω τεχνικές και άλλες γνώσεις που σήμερα με τις ψηφιακές μηχανές απλά δεν χριάζονται. Πάντα λάτρης των Nikon φωτογραφικών μηχανών κάποια στιγμή πραγματοποίησα το όνειρό μου αγοράζοντας το 1998 τη πρώτη μου Nikon, μία F-90X, και παντοτινή την οποία έχω ακόμα σε άψογη κατάσταση (μόνο το καουτσούκ της πλάτης έχει φύγει, κλασικό πρόβλημα των F-90X). Τη λάτρεψα τόσο πολύ που κάποια στιγμή πριν λίγα χρόνια την ξαναγόρασα καινούρια και δεν την έχω δουλέψει ποτέ! Τότε μάλιστα είχα πάρει και μία Nikon FM2 λίγο πριν σταματήσουν να παράγοντε και οι δύο.

Την F-90X τη δούλευα με έναν SIGMA 28-70 F/2,8 και μου προσέφεραν πολύ καλά αποτελέσματα.

Να εδώ στη φωτογραφία οι Niko-λάκιδες μου!

DSC06532.jpg

Θα ήθελα να μοιραστώ τέτοιες νοσταλγίες και με άλλους φίλους για μηχανήνές του παρελθόντος ΝIKON ή άλλες...
Πάντως κάτι η έλειψη χρόνου κάτι η ψηφιακή τεχνολογία και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις με οδήγησαν στη παρόπληση του εξοπλισμπού μου...

Έχω τραβήξει απίστευτα ασπρόμαυρα με Ilford Delta 100. Χρησιμοποιούσα την FM2 για τα ασπρόμαυρα film τα οποία πάντα ήταν ilford και σπανίως KODAK (τα chromogenic).

Με την F-90X τραβούσα slides και μου έδινε άριστα αποτελέσματα. Τη δούλευα πάντα σε προτεραιότητα διαφράγματος.

Last edited:
Μήπως είναι καιρός να ξαναμπείς στο λούκι? Κι εγώ για 15 χρόνια τράβαγα αραιά και πού μόνο με compact, αλλά τώρα κατάντησα :bigcry: εδώ που με βλέπεις...

Μάλλον ναι... Μικρότερος ορκιζόμουν ότι δε θα αφήσω τη φωτογραφία αλλά να που... Προσωρινά πιστεύω. Ακόμα χαζεύω τις συλλογές από slides και ασπρόμαυρες φωτογραφίες...

Φίλε μου όλοι κάνουμε τα διαλείμματα μας.

Άλλος νωρίτερα και άλλος αργότερα.

Σου εύχομαι να βρεις ξανά την όρεξη σου και να αναπληρώσεις όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Mια απόφαση είναι. Το μόνο που με στεναχωρεί είναι η δυσκολία του να βρεις σλάιντς και σε καλή τιμή όπως και μαγαζί που να τα εμφανίζει.... Είχα λίγο καιρό σε αποχή και δε ξέρω που βρίσκονται αυτά τα δεδομένα τώρα. Για φωτογραφίες δεν το διαπραγματεύομαι καν καθώς το ποθούμενο αποτέλεσμα το παίρνω μόνο από σλάιντ για εμένα πάντα. Λέω να πάρω λοιπόν καμιά μέρα τους Niko-λάκιδες και να τους δουλέψω...

Αχ φιλε μου, χτυπησες φλεβα! Μ'εκανες και εβγαλα απ'το ντουλαπι την παλια τσαντα... Nikon F3 και τους φετιχ μου 50 1,2 και 24 2,0... Αγορασμενα το 1990 απο Τοκυο... Μες στην τσαντα βρηκα ενα sensia 400αρι με ημερομηνια ληξης το 2000! Θυμαμαι και τα kodachrome 64 kai 25 που πηγαιναν Γερμανια για εμφανιση και τα επαιρνες μετα απο ενα μηνα ...και τα πολυημερα ταξιδια μονος με μοτοσυκλετα για φωτογραφιες... κι εγω μονο slides... Και τωρα μια compact στη τσεπη απλα διεκπεραιωτικη... ...που ξερεις, μπορει το μικροβιο να ξυπνησει παλι... :sleep:

DSC00698.jpg

Αχ φιλε μου, χτυπησες φλεβα! Μ'εκανες και εβγαλα απ'το ντουλαπι την παλια τσαντα... Nikon F3 και τους φετιχ μου 50 1,2 και 24 2,0... Αγορασμενα το 1990 απο Τοκυο... Μες στην τσαντα βρηκα ενα sensia 400αρι με ημερομηνια ληξης το 2000! Θυμαμαι και τα kodachrome 64 kai 25 που πηγαιναν Γερμανια για εμφανιση και τα επαιρνες μετα απο ενα μηνα ...και τα πολυημερα ταξιδια μονος με μοτοσυκλετα για φωτογραφιες... κι εγω μονο slides... Και τωρα μια compact στη τσεπη απλα διεκπεραιωτικη... ...που ξερεις, μπορει το μικροβιο να ξυπνησει παλι... :sleep:

View attachment 74189

Πωπω... Τρομερή μηχανή η F3! Μου έχουν λείψει τα φωτογραφικά ταξίδια ειδικά το να είμαι μόνος με τη τσάντα με τα φωτογραφικά, η αυτοσυγκέντρωση η ηρεμία, και η έμπνευση. Ειδικά οι βόλτες στη φύση και στα κάστρα.(αγαπημένο μου θέμα.)

Υπάρχουν 2-3 εργαστήρια που συνεχίζουν να εμφανίζουν έγχρωμα slides. Από εκεί και πέρα έγχρωμα slides παίρνει κανείς ευκολότατα από το εξωτερικό σε καλές τιμές. Π.χ. http://www.7dayshop.com/catalog/default.php?cat=1&type=1200&man=0&filterwords=&comp=&go.x=35&go.y=16 ειδικά σε 120άρι έχει πολύ καλές τιμές.

Για αγορά slides ξέρω στέκια και στο Πειραιά και στην Αθήνα. Αν και έχω καιρό να πάω σε κάποια. Παρ'όλα ευτά οι τιμές των slides έχουν ανέβει νομίζω αρκετά τα τελευταία χρόνια συν την εμφάνιση, θα χριάζεσαι περίπου στα 15 - 20 ευρώ το φιλμ. Έτσι δεν είναι;

Απάντηση: Re: Νοσταλγία...

οταν ημουν φοιτητης (1990) ειχα καταφερει με χιλιες δυο στερησεις να αγορασω την canon eos 10,αλλα το απωθημενο μου ηταν η eos 5.μετα απο 21 χρονια την πηρα μεταχειρισμενη και εχω βαλει πανω τον 50αρη f 1.2L και ψαχνω να βρω slide αλλα δεν βρισκω.επισης βρηκα σε πολυ καλη κατασταση και μια canon a-1 με εναν fd 50 f1,8 και φοραει ενα 200αρι αρνητικο.τι μου θυμησατε τωρα!!!

Eγώ να δεις τη τράβηξα για να πάρω τη πρώτη Nikon F90X... Βασικά από μικρό παιδί είχα έρωτα με την Nikon F801S. Τότε άρχιζα το γυμνάσιο και ο πατέρας μου γνωρίζοντας τη τρέλα μου για τη φωτογραφία μου αγόρασε μια MINOLTA X300S και ένα δαχτυλίδι αντάπτορα από μοντουρα minolta σε μοντούρα βιδωτή ΖΕΝΙΤ για να χρησιμοποιώ τους ρώσικους φακους που είχαμε τότε από 28mm μέχρι 500 f8 mirror.Αλλά εγώ πάντα ήθελα Νikon. Μετά με βοήθησε να πάρω μια Canon EOS 50 με έναν tamron 28-70 και μετα στη δεύτερή μου πρακτική άσκηση μάζεψα λεφτά όλο το καλοκαίρι (με 70.000 δρχ το μήνα!) και μόλις τελείωσε το καλοκαίρι (1998) πήρα επιτέλους τη πρώτη μου Nikon F90X. Ήταν απίστευτη στιγμή όταν τη πήρα, την οποία έχω μάχρι σήμερα μαζί με τις υπόλοιπες Nikon που πήρε μετέπειτα... Και όταν την πήρα τη δούλευα με έναν ρώσικο φακό με μοντούρα Nikon (την ίδια μοντούρα είχαν οι KIEV) Helios 50mm f/2.0 . Και αργότερα πήρα τον Sigma 28-70mm f/2.8. Κοιτάζω πολλές φορές slides που έχω τραβήξει και ακόμα εντυπωσιάζομαι από το αποτέλεσμα. Η Nikon F90X ήταν η συνέχεια του έρωτα της Nikon F801S και το αποκορύφωμα. Δεν την αλλάζω με τίποτα και γι αυτό την ξανά αγόρασα γιατι τη λάτρεψα τόσο πολύ που ήθελα να την έχω καινούρια και όταν πήρα τη δεύτερη δυσκολεύτηκα πολύ να τη βρώ μιας και είχε σταματήσει η παραγωγή της. Τη δεύτερη την αγόρασα το 2002 και την έχω βγάλει από το κουτί 3-4 φορές μόνο για να την δω. Δεν την έχω δουλέψει ποτέ!

Ο θείος μου ήταν πολύ καλός χομπίστας φωτογράφος και έιχε στη κατοχή του μία Canon A1, μία ΑΕ1 και μία AV1. Τις είχα πιάσει πολλές φορές στα χέρια μου. Τρομερά ''μηχανάκια''.