Nova Multiview

Λοιπόν, με τα δύο καλώδια tv συνδεδεμένα στο 4 way splitter απ' όπου παίρνουν το σήμα της επίγειας κεραίας, δεν περνάει παλμός. Το άφησα αρκετή ώρα (20 λεπτά περίπου). Με τα δύο καλώδια συνδεδεμένα με μούφα περνάει παλμός, αν και μάλλον όχι πάντα. Κόβει την προς τα πίσω επικοινωνία το splitter; Μήπως πρέπει να πάρω splitter με άλλα χαρακτηριστικά; Είναι ένα τυπικό 4way 5-1000 MHz splitter. Έχει κανείς καμιά ιδέα;

Είχες πει παλαιότερα ότι η επίγεια κεραία σου περνάει από ενισχυτή.Νομίζω αυτό είναι το πρόβλημα.Αν δε σου είναι δύσκολο δοκίμασε να ενώσεις τα καλώδια καταργώντας τον ενισχυτή.Το splitter στην ταράτσα μην το παρακάμψεις,μόνο τον ενισχυτή δοκίμασε να παρακάμψεις.Αν μπορείς κάνε αυτή τη δοκιμή και ενημέρωσε.Και κάτι τελευταίο,τι εννοείς περνάει με μούφα ο παλμός αλλά μάλλον όχι πάντα?

Last edited by a moderator:
Δουλεύει μόνο όταν είναι συνδεδεμένα με μούφα. Το "μάλλον όχι πάντα" το είχα γράψει γιατί όταν τα πρωτοσύνδεσα με μούφα άργησε και πάλι να πάρει μπροστά, αλλά τελικά αυτή η συνδεσμολογία δουλεύει ΟΚ.

Δοκίμασα τα εξής:
- Αφαίρεση της κεραίας και του ενισχυτή. Έμεινε μόνο δηλαδή ο 4πλος splitter όπου 2 από τις εξόδους του είχαν τα σήματα επικοινωνίας των Pace. Δεν δούλεψε.
- Αλλαγή του 4πλου splitter με διπλό 5-2400, με συνδεσμολογία όπως παραπάνω. Δεν δούλεψε.
- Με το διπλό splitter 5-2400 έβαλα στην είσοδό του το καλώδιο που έρχεται από τον 865 και στην μία από τις δύο εξόδους του αυτό που πάει στον 831. Δεν δούλεψε.

Νομίζω πως είναι λογικό να μη δουλεύει στις εξόδους του splitter, γιατί αυτά έχουν port isolation που φτάνει και τα 30-35 dB. Οπότε το όποιο σήμα περνάει από πόρτα σε πόρτα είναι εξαιρετικά εξασθενημένο. Δε μπορώ όμως να καταλάβω γιατί δε δούλεψε με το καλώδιο του 865 σε είσοδο του splitter και στην έξοδο του 831.

Τα δύο καλώδια είναι τύπου sat. Στην πλευρά του 865 είναι χωρίς να μεσολαβεί combiner με μία απλή πρίζα TV ενώ στην πλευρά του 831 είναι πρίζα TV-SAT με decombiner, αντίστοιχα combiner στην ταράτσα. Το ένα καλώδιο είναι 30κάτι μέτρα και το άλλο 20κάτι. Σύνολο 55 με 60.

Υπάρχει splitter με χαμηλό isolation στις πόρτες του;

Μάλιστα!Άρα είναι φανερό πλέον ότι δε δουλεύει χρησιμοποιώντας splitter.Και έχω την εντύπωση ότι ο λόγος δεν είναι η εξασθένηση που φυσιολογικά έχει το splitter.Ο λόγος είναι ότι πρέπει να υπάρχει απολύτως κλειστό κύκλωμα μεταξύ των δεκτών.Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις τι εννοώ.Τα combiner για παράδειγμα διατηρούν το κλειστό κύκλωμα μεταξύ των 2 δεκτών.Δεν παρεμβάλεται κάτι σε αυτό.Στο splitter όμως εκτός από του 2 δέκτες που ενώνονται,φεύγουν από την ίδια γραμμή και άλλοι έξοδοι.Δεν είναι δηλαδή κλειστό κύκλωμα και πιθανότατα αυτό είναι το πρόβλημα και δεν το αφήνει να δουλέψει.Βέβαια έβαλες καλή μελέτη τώρα και θα το ψάξω περισσότερο.Ομολογώ πάντως ότι δεν το περίμενα να δημιουργεί πρόβλημα το splitter.

Το κλειστό / ανοικτό κύκλωμα έχει να κάνει κυρίως με τις απώλειες. Όταν βάζω τη μούφα, η απώλεια είναι 0,5 με 1 dB. Όταν μπαίνει το splitter, η απώλεια είναι πάνω από 30 dB όταν είναι στις δύο εξόδους, ενώ όταν είναι το ένα σε είσοδο και το άλλο σε έξοδο από splitter (όχι ότι βοηθάει αυτό κάπου - απλώς το δοκίμαζα) οι απώλειες είναι τουλάχιστον 4-5 dB. Σε συνδυασμό με τα 60 μέτρα καλώδιο, το αποτέλεσμα είναι να μην παίζει. Θα κάνω μία δοκιμή με μικρά καλώδια (5 + 5 μέτρα) συνδεδεμένα σε splitter για να δω τι γίνεται.

edit: επίσης θα βοηθούσε ένας παλμογράφος, να δούμε σε ποια συχνότητα είναι ο παλμός για να γνωρίζουμε και τις απώλειες που έχει το σήμα στο καλώδιο. Άλλη απώλεια αν είναι 30-40MHz και άλλη αν είναι κάποια φέρουσα κοντά στο κανάλι που κάνει την UHF διαμόρφωση (36 UHF by default).

Last edited:
Αν δοκιμάσεις δύο 5μετρα καλώδια με splitter,πες σε παρακαλώ τα αποτελέσματα,είμαι περίεργος.Αν και δεν πιστεύω ότι ο λόγος είναι οι απώλειες.Βέβαια αν δουλέψει έτσι,θα με διαψεύσεις.Και επίσης αν ποτέ έχεις τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του παλμογράφου(δυστυχώς δεν έχω στο σπίτι και δεν έχω βάλει ακόμα multivew),ανέφερε τη συχνότητα του παλμού για να ξέρουμε εγκυκλοπαιδικά.

Last edited:
κάπου διάβασα εδώ μέσα οτι δεν παίζει με καλώδιο μεγαλύτερο απο 30 μέτρα

Έχει αναφερθεί από άτομα που το έχουν χρησιμοποιήσει,πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις.Αυτά τα λέει η ΝΟΒΑ.

κάπου διάβασα εδώ μέσα οτι δεν παίζει με καλώδιο μεγαλύτερο απο 30 μέτρα

Αν διαβάσεις λίγο παραπάνω θα δεις ότι μου δουλεύει με συνολικό μήκος σχεδόν 60 μέτρα, δύο καλώδια ενωμένα με μούφα. Το πρόβλημα είναι ότι δε δουλεύει όταν τα δύο καλώδια είναι συνδεδεμένα στις εξόδους ενός splitter. Ο λόγος που το προσπαθούμε αυτό είναι για να μπορείς να πάρεις το σήμα των επίγειων και τον παλμό του multiview από το ίδιο καλώδιο.

Θα πω βλακεία, αλλά αν έριχνες τον παλμό στην είσοδο του ενισχυτή, λες να λειτουργούσε; Βέβαια, χρειάζεται καλώδιο για να πάει το σήμα στην είσοδο...

Θα πω βλακεία, αλλά αν έριχνες τον παλμό στην είσοδο του ενισχυτή, λες να λειτουργούσε; Βέβαια, χρειάζεται καλώδιο για να πάει το σήμα στην είσοδο...

Η αλήθεια είναι ότι το δοκίμασα κι αυτό, έβαλα το καλώδιο που έρχεται από τον 865 στην είσοδο VHF του ενισχυτή και δεν δούλεψε. Θα το δοκιμάσω και στην είσοδο UHF (εκεί έχω την κεραία) για να δω αν θα δουλέψει εκεί.

Άλλη μία παρατήρηση: Όταν ο 831 είναι σε κανάλι της συχνότητας 10930, τότε ο παλμός δε περνάει. Όταν είναι στις συχνότητες της πάνω μπάντας περνάει (11823, 12169 κτλ).

Άλλο πάλι κι αυτό!Πολύ περίεργο όσο και ενδιαφέρον.Το έχεις σιγουρέψει?Πήγες στις άλλες συχνότητες και δούλευαν και μετά ξαναπήγες στην 10930 και δεν δούλευε?

Ναι, ακριβώς αυτό. Μόλις πάω στο cinema4, μετά από 2-3 λεπτά βγάζει Ε143-4 που σημαίνει ότι δεν πήρε παλμό. Μόλις γυρίσω πχ σε ΣΚΑΪ, φεύγει το Ε143-4 και παίζει αμέσως. Γενικά σήμερα δεν έκανα πολλές δοκιμές, από αύριο πάλι.

Όταν ξανακάνεις δοκιμές,τσέκαρε παράλληλα με τη διακοπή,σε τι συχνότητα είναι ο 865 και άλλαξε και σε αυτόν συχνότητες.Το λέω αυτό γιατί έχω παρατηρήσει ότι όταν βλέπω για αρκετή ώρα κάποιο κανάλι μη κωδικοποιημένο,όταν ξαναγυρίζω σε κανάλι κωδικοποιημένο ΝΟΒΑ μου δείχνει ο δέκτης την ένδειξη κωδικοποιημένο.Και επανέρχεται με συνεχές zapping.
Και δε μιλάω για multivew,αλλά για απλή θέαση.Μήπως ο 865 την ώρα της διακοπής είναι σε κανάλι μη κωδικοποιημένο,τι να πω?Πάντως σε κάθε περίπτωση είναι κουφό αυτό που συμβαίνει στην περίπτωσή σου.

Last edited:
Δεν είναι κατ' ανάγκη "κουφό". Η μία γραμμή επικοινωνίας (του 831) ταξιδεύει μέσω της πρίζας tv-sat μαζί με το δορυφορικό σήμα. Ίσως όταν επιλέγεται η κάτω μπάντα κάτι να παρεμβάλει.

Δυο ερωτήσεις σχετικά με το καλώδιο που ενώνει τους δυο δέκτες μεταξύ τους στη συνδεσμολογία
του multiview:

1. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσω δορυφορικό καλώδιο οι άκρες του οποίου θα τερματιστούν με
φις RF MALE ?
RF MALE φις θα πρέπει να υπάρχει και στις δυο άκρες του καλωδίου ?

Κάτι σαν αυτό εδώ δηλαδή ?

http://www.cable-shop.gr/31473.html

2. Δορυφορικό καλώδιο με άκρες τερματισμένες με φις RF MALE πωλείται έτοιμο ή
θα πρέπει κάποιος να αγοράσει δορυφορικό καλώδιο και στη συνέχεια μόνος του
να το τερματίσει στις δυο άκρες του με φις RF MALE ?

Bλέπω λιγάκι δύσκολα τα πράγματα με τα πολύ ενδιαφέροντα πειράματα του
φίλου μας malakudi και χρειάζονται και αρκετές γνώσεις!
Αμφιβάλλω πάρα πολύ αν ο κάθε "εξουσιοδοτημένος" τεχνικός της nova καθίσει
σπίτι μου να κάνει τέτοιες δοκιμές...
Οπότε δεν το γλιτώνω ένα πέρασμα καλωδίου μέσω ταράτσας...τουλάχιστον για
να το έχω έτοιμο!

Γι αυτό θα με βοηθούσατε με τα παραπάνω δυο ερωτήματα ώστε να φτιάξω και
στη συνέχεια να περάσω στην ταράτσα το καλώδιο που θα συνδέει τους δυο δέκτες
και να είναι έτοιμο να περιμένει!

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

Δεν πωλείται έτοιμο, γιατί δεν θα βρεις ακριβώς τα μέτρα που χρειάζεσαι , πρέπει να το φτιάξεις, δεν ειναι τίποτα το φοβερό. Αναλόγως πως θα τα ενώσεις θα ειναι αντίστοιχα και τα βήματα. Αν πάρεις/πας RF out , θέλεις θηλυκό βύσμα, αν πάρεις/πας RF in θέλεις αρσενικό.

Όχι, θες δορυφορικό καλώδιο με βύσματα F
f-connector.jpg
τα οποία απλώς τα "βιδώνεις" στις άκρες του καλωδίου, δε χρειάζεσαι δηλαδή ειδικά εργαλεία.

Οπως έχω περιγράψει εκτενώς σε προηγούμενο post, έμεναν παίζει απροβληματιστα στα 50-60 μέτρα.
Τον παλμό τον είχαμε μετρήσει στο πεδioμετρό και ήταν στα 500 με 550 MHz η hz(δεν θυμάμαι καλά, sorry).
Keraki οι συνδέσεις στους 865 και 831 είναι όλες ftype, άρα τέτοια βήματα χρειάζεσαι!