Nova Multiview

Καλησπέρα σε όλους,

από απλή εγκατάσταση Nova περνάω σε εγκατάσταση με PVR και Multiview μετα απο σχετική προσφορα που μου έγινε....

Εχω δορυφορική μπριζα όπου κατεβαίνει καλώδιο από το πιάτο και παιρνω εικόνα για Nova+Digea στο σαλόνι.

Στο αλλο δωμάτιο που θα μπει το multiview έχει άλλη μπριζα κεραίας που κατεβαίνει με ξεχωριστό καλώδιο από την ταράτσα

Το θέμα μου είναι να αποφύγω τις τρύπες στον τοιχο και έχω σκεφτει το εξής που θελω να μου πειτε αν γίνεται...

Θέλω 2 καλώδια απο την κεραια στο σαλόνι και ένα από σαλόνι στο άλλο δωματιο για το multiview 'ετσι?

Με ένα stacker-destacker μπορώ να περάσω τα δυο tuner του PVR και το multiview από σαλόνι προς ταράτσα? χωρίς να ανοίξω τρύπα αλλά από την υπαρχουσα εσωτερική καλωδίωση?

Μετά από ταράτσα να στείλω το multiview στο άλλο δωμάτιο και αν θέλει και ο άλλος δέκτης συνδεση με το πιάτο κανω μια τρύπα στο άλλο δωμάτιο (που δεν φαινεται)

Δεν βρήκα κάτι παρόμοιο στο φορουμ γι αυτό και άνοιξα το νέο thread

Ευχαριστώ προκαταβολικά...:worshippy:

Last edited by a moderator:
Καλησπέρα φίλε.

Δεν είναι ξεκάθαρο από όσα αναφέρεις,αν η άλλη πρίζα κατεβάζει και δορυφορικό και επίγειο σήμα όπως η πρώτη.Δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία βέβαια.Απλά το αναφέρω,θεωρώντας ότι αν είναι τέτοια πρίζα θα έχει σίγουρα δορυφορικό καλώδιο που είναι απαραίτητο για τη λήψη σου.Άρα λοιπόν,ας θεωρήσουμε ότι το καλώδιο αυτό είναι δορυφορικό.Θα εξετάσουμε αργότερα την περίπτωση που το καλώδιο αυτής της πρίζας δεν είναι δορυφορικό.

Με χρήση stacker-destacker μπορείς να πετύχεις αυτό που λες.Αυτή είναι η ακριβή λύση βέβαια.Υπάρχει και πολύ πιο οικονομική λύση,την οποία θα περιγράψουμε πιο κάτω.

Στην πρίζα sat-rf του σαλονιού πρώτα...Την έξοδο rf της πρίζας,θα την συνδέσεις στο rf out του 865.Παράλληλα,θα συνδέσεις την έξοδο sat πρίζας σε ένα δορυφορικό splitter.Η μία έξοδος του splitter θα συνδεθεί στην είσοδο lnb 1 του 865.Στην είσοδο lnb 2 του 865 θα βιδώσεις ένα dc blocker και πάνω εκεί θα συνδέσεις την δεύτερη έξοδο του sat splitter.Η μοναδική "παραδοχή" που θα πρέπει να κάνεις σε αυτή την περίπτωση,είναι να παρακολουθείς μόνο κανάλια της NOVA.Αν το κάνεις αυτό,θα μπορείς να παρακολουθείς άλλο κανάλι και να κάνεις εγγραφή σε κάποιο άλλο.Ενώ παράλληλα,με τέτοια χρήση θα δουλεύει χωρίς πρόβλημα και το on demand,καθώς και τυχόν ενημερώσεις.

Φεύγουμε από το σαλόνι και πάμε στο άλλο δωμάτιο...Αν η πρίζα είναι μονή (ας θεωρήσουμε όπως είπαμε πιο πάνω ότι το καλώδιο είναι δορυφορικό),στο καλώδιο που συνδέουμε θα παρεμβάλλουμε έναν combiner (μίκτη) δορυφορικού-επίγειου σήματος.Την έξοδο sat του combiner θα την συνδέσεις στην είσοδο lnb in του PACE.Την έξοδο rf του combiner θα την συνδέσεις στην είσοδο rf in του PACE.

Πάμε τώρα στη ταράτσα...Εδώ είναι οι μοναδικές δυσκολίες.Θα πρέπει να αντικαταστήσεις το υπάρχον lnb με quad.Σε περίπτωση ύπαρξης κεντρικού ενισχυτή επίγειας λήψης,θα πρέπει να απομονώσεις τα καλώδια καθόδου προς τα δωμάτια για τα οποία μιλάμε από τον ενισχυτή,ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να τα συνδέσεις μεταξύ τους με πολύ καλής ποιότητας adaptor.Αν δεν υπάρχει κεντρικός ενισχυτής (δεν ξέρω αν είσαι σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία),θα πρέπει να βρεις και πάλι το σημείο που κατεβαίνουν τα καλώδια,ενώ θα κάνεις εκεί την ένωση την οποία είπαμε πριν.Και η ένωση αυτή να γίνει και πριν το σημείο που συναντιούνται η δορυφορική και η επίγεια λήψη του σαλονιού.Θα πρέπει μετά,να βρεις ποιο είναι το καλώδιο καθόδου προς το δωμάτιο που είναι η πρίζα για την οποία μιλούσαμε πριν (εκεί που θα μπει ο δεύτερος δέκτης).Θα παρεμβάλλεις εκεί ένα combiner,στο οποίο θα συνδέσεις στην μεν είσοδο sat την μια έξοδο του quad lnb,στην δε είσοδο rf το καλώδιο που κατεβαίνει προς την πρίζα που λέμε.Η έξοδος του combiner θα συνδεθεί με το καλώδιο καθόδου της πρίζας αυτής.

Σε περίπτωση που το καλώδιο του άλλου δωματίου δεν είναι δορυφορικό,τότε αναγκαστικά θα πρέπει να κατεβάσεις τέτοιο για την δορυφορική λήψη του δεύτερου δέκτη.

Ίσως σου φαίνονται λίγο μπερδεμένα αυτά που λέμε για την ταράτσα.Αν γίνεις πιο συγκεκριμένος,θα λάβεις πιο ακριβείς απαντήσεις.Η γενική εικόνα πάντως είναι αυτή.Κάποιοι υποστηρίζουν και την ταυτόχρονη λήψη επίγειου σήματος,από την υποδοχή rf.Εγώ προσωπικά είμαι κατηγορηματικά αντίθετος.Η ένωση μεταξύ των 2 δεκτών ιδανικό είναι να γίνεται χωρίς ενδιάμεσες ενώσεις,να είναι δηλαδή "καθαρή".Η λύση αυτή όμως προτείνεται για περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η ένωση εντός σπιτιού.Ελπίζω να πήρες κάποια βοήθεια.
Καλή επιτυχία!

Last edited:
Μια άλλη λύση είναι αυτή με τα 4 combiner (SAT+RF):
attachment.php

Τώρα τη δουλειά των combiner μπορούν να τη κάνουν κι οι πρίζες τοίχου (TV+SAT).

Re: Απάντηση: Nova Multiview

Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις απαντήσεις... Το θέμα είναι τώρα ότι επειδή έχω δωρεάν εγκατάσταση από Nova και θα έρθει αύριο ο τεχνικός (που δεν ξέρω και ποιος θα είναι) αν θα μου κάνει τέτοια εγκατάσταση. Εννοείται να επιβαρυνθώ εγώ με τα έξτρα έξοδα για splitters/combiners κτλ...
Υπάρχει μήπως κάποιος τρόπος να μάθω ποιος τεχνικός θα έρθει?

Το ρωτάς όταν θα σε καλέσουν για το ραντεβού της εγκατάστασης.Ίσως να σε καλεί και ο ίδιος,δεν είμαι σίγουρος γι αυτό.Είναι όμως πολύ αμφίβολο αν θα δεχτεί να σου κάνει τέτοια εγκατάσταση.Για να μην πω ότι αποκλείεται να δεχτεί.Επειδή όμως δεν είμαι απόλυτα σίγουρος γι αυτό,δεν μπορώ και να είμαι κατηγορηματικός.

Να προσθέσω και κάτι ακόμα σε αυτά που είχα περιγράψει για την πιθανή εγκατάσταση πιο πάνω.
Εφόσον χρησιμοποιήσεις dc blocker (αυτός τέλος πάντων που θα κάνει τέτοια εγκατάσταση) στον 865,η χρήση dual lnb είναι αρκετή.Η αναφορά μου στο quad lnb έγινε επειδή τέτοιο θα σου δώσουν από την Forthnet για την αναβάθμιση της εγκατάστασής σου.

arva βάση του σχεδίου που έβαλες θέλω να ρωτήσω, εγώ έχω 4 ανεξάρτητες πρίζες που το δορυφορικό (quad lnb) και το επίγειο κατεβαίνουν με ένα καλώδιο και η πρίζα τα χωρίζει σε TV και SAT.
Άρα για multiview αυτό που έχω να κάνω είναι να βρω τα 2 combiner που με ενδιαφέρουν και να ενώσω το RF τους και κάτω όπως τα έχει στο σχέδιο, σωστά?
Και το μόνο που στην ουσία δεν θα μπορώ είναι να έχω το επίγειο σήμα.
Οι 2 δέκτες μου είναι σε 2 ορόφους και διαγώνια απέναντι οπότε δεν υπάρχει δυνατότητα να τραβήξω καλώδιο.

Ακριβώς,όπως το λες.Θα πρέπει όμως να κάνεις και κάτι ακόμα,αν ο master δέκτης είναι 865.

Το καλώδιο από την πρίζα που θα πάει στον 865,θα συνδεθεί στην είσοδο ενός sat splitter.
Η μία έξοδος του sat splitter θα συνδεθεί στο lnb1 του 865.
Στο lnb2 θα βιδώσεις ένα dc blocker,ενώ πάνω σε αυτό θα συνδέσεις την άλλη έξοδο του sat splitter.
Έτσι,θα τροφοδοτούνται με σήμα και οι 2 είσοδοι του δέκτη.
Πιο πάνω,αναφέρεται ο μοναδικός περιορισμός που υπάρχει σε αυτή την περίπτωση.

Αν ο master δέκτης είναι 831,τότε δεν χρειάζεται η επιπλέον αυτή σύνδεση.

Re: Απάντηση: Nova Multiview

Το ρωτάς όταν θα σε καλέσουν για το ραντεβού της εγκατάστασης.Ίσως να σε καλεί και ο ίδιος,δεν είμαι σίγουρος γι αυτό.Είναι όμως πολύ αμφίβολο αν θα δεχτεί να σου κάνει τέτοια εγκατάσταση.Για να μην πω ότι αποκλείεται να δεχτεί.Επειδή όμως δεν είμαι απόλυτα σίγουρος γι αυτό,δεν μπορώ και να είμαι κατηγορηματικός.

Να προσθέσω και κάτι ακόμα σε αυτά που είχα περιγράψει για την πιθανή εγκατάσταση πιο πάνω.
Εφόσον χρησιμοποιήσεις dc blocker (αυτός τέλος πάντων που θα κάνει τέτοια εγκατάσταση) στον 865,η χρήση dual lnb είναι αρκετή.Η αναφορά μου στο quad lnb έγινε επειδή τέτοιο θα σου δώσουν από την Forthnet για την αναβάθμιση της εγκατάστασής σου.

Ηρθε τελικά ο τεχνικός σημερα και έκανε την εγκατάσταση με καλώδια και τρύπες... του είπα για τις προτάσεις σας αλλά ήταν ανένδοτος (όπως περίμενα) και δεν ήθελα να τον πιέσω...Επίσης δεν άξιζε να φωνάξω άλλο τεχνικό γιατί θα έχανα τη δωρεάν εγκατάσταση.
η αλήθεια όμως είναι ότι έκανε πολύ προσεκτική δουλειά και δεν φαίνεται τίποτα στο εσωτερικό του σπιτιού...

Όσο για το PVR και το multiview νομίζω ότι άξιζε τον κόπο. Θα απολαύσω τη euroleague φέτος!

Ο δεύτερος δέκτης (831) που ξέμεινε από το multiview μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κουπόνι από το ΘΕΜΑ ή ως δέκτης για νόβα εξοχικό;

Αν ειναι στο ονομα σου τονκανεις οτι θες
ακομα και τις δυο επιλογες αλλα για την υπηρεσια εξοχικο
θα πρεπει να συννενοηθεις με την νοβα πρωτα

Καλησπερα,μετα απο αναβαθμιση(ειχα τον 831 και πηρα 865+Multiview) o 831 εμφανιζει "Ενημερωτικο μυνημα - Δε βρεθηκαν καναλια".Η τεχνικη υποστηριξη μου ειπε οτι επειδη ο 865 εχει το παλιο μενου(αγνωστο ποτε θα παρει και αυτος αναβαθμιση) και ο 831 πηρε την αναβαθμιση κατι παιζει με το Menu και δε δουλευει ο δευτερος δεκτης ο οποιος παρεμπιπτοντως δουλεψε για λιγες ωρες κανονικα μετα την εγκατασταση.Θα ερθει τεχνικος χωρις χρεωση για να τσεκαρει το δεκτη.Απ'οτι καταλαβα απο το τηλεφωνο τους εχει ξανατυχει προσφατα λογω της αναβαθμισης του 831.Καποιος αλλος με αντιστοιχο θεμα τελευταια?

Eμένα δουλευει κανονικά με 865 (παλιο firmware) και 831 (νεο firmware). (Ελπίζω να μην το ματιάσουμε τωρα )

Απάντηση: Re: Nova Multiview

Καλησπερα,μετα απο αναβαθμιση(ειχα τον 831 και πηρα 865+Multiview) o 831 εμφανιζει "Ενημερωτικο μυνημα - Δε βρεθηκαν καναλια".Η τεχνικη υποστηριξη μου ειπε οτι επειδη ο 865 εχει το παλιο μενου(αγνωστο ποτε θα παρει και αυτος αναβαθμιση) και ο 831 πηρε την αναβαθμιση κατι παιζει με το Menu και δε δουλευει ο δευτερος δεκτης ο οποιος παρεμπιπτοντως δουλεψε για λιγες ωρες κανονικα μετα την εγκατασταση.Θα ερθει τεχνικος χωρις χρεωση για να τσεκαρει το δεκτη.Απ'οτι καταλαβα απο το τηλεφωνο τους εχει ξανατυχει προσφατα λογω της αναβαθμισης του 831.Καποιος αλλος με αντιστοιχο θεμα τελευταια?

Πρώτη φορά νομίζω, το διαβάζουμε. Είμαι και εγώ στα ίδια μ εσένα, χωρίς πρόβλημα.
Έβγαλες τον 831 εκτός ρεύματος μερικά λεπτά;

Re: Απάντηση: Re: Nova Multiview

Πρώτη φορά νομίζω, το διαβάζουμε. Είμαι και εγώ στα ίδια μ εσένα, χωρίς πρόβλημα.
Έβγαλες τον 831 εκτός ρεύματος μερικά λεπτά;

Ναι,βασικα τους εκλεισα και τους 2 γιατι μετα την εγκατασταση προμηθευτηκα σπιραλ για τα extra καλωδια που τοποθετηθηκαν στην ταρατσα.Θεμα λανθασμενης καλωδιωσης δεν παιζει γιατι τα τσεκαρα πολλες φορες και επισης απο το support μου ειπαν οτι θα εβγαζε καποιο σφαλμα Ε η ληξη χρονου καρτας προσβασης.Εμφανιζει μεσα σε μπλε πλαισιο αυτο που προανεφερα."Ενημερωτικο μυνημα - Δε βρεθηκαν καναλια".Ουτε σαρωση ουτε επαναφορα εργοστασιακων ρυθμισεων λειτουργει.Ο δεκτης απλα ανοιγοκλεινει με αυτο το μυνημα.Να προσθεσω οτι η εγκατασταση εγινε πριν 2 μερες και ο τεχνικος οταν γινοταν η ενεργοποιηση ειπε "κατσε να δουμε αμα παιξει ο 831 γιατι κατι εχουν κανει με την αναβαθμιση".ο 865 περα απο μια φορα που κολλησε δεν εμφανιζει καποιο θεμα,αρχισαν να κατεβαινουν και τα OnDemand σιγα σιγα.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Nova Multiview

Ναι,βασικα τους εκλεισα και τους 2 γιατι μετα την εγκατασταση προμηθευτηκα σπιραλ για τα extra καλωδια που τοποθετηθηκαν στην ταρατσα.Θεμα λανθασμενης καλωδιωσης δεν παιζει γιατι τα τσεκαρα πολλες φορες και επισης απο το support μου ειπαν οτι θα εβγαζε καποιο σφαλμα Ε η ληξη χρονου καρτας προσβασης.Εμφανιζει μεσα σε μπλε πλαισιο αυτο που προανεφερα."Ενημερωτικο μυνημα - Δε βρεθηκαν καναλια".Ουτε σαρωση ουτε επαναφορα εργοστασιακων ρυθμισεων λειτουργει.Ο δεκτης απλα ανοιγοκλεινει με αυτο το μυνημα.Να προσθεσω οτι η εγκατασταση εγινε πριν 2 μερες και ο τεχνικος οταν γινοταν η ενεργοποιηση ειπε "κατσε να δουμε αμα παιξει ο 831 γιατι κατι εχουν κανει με την αναβαθμιση".ο 865 περα απο μια φορα που κολλησε δεν εμφανιζει καποιο θεμα,αρχισαν να κατεβαινουν και τα OnDemand σιγα σιγα.

Αν μπορείς,κάνε τουλάχιστον έναν έλεγχο στα άκρα του καλωδίου,εκεί δηλαδή που υπάρχει βύσμα.

Είναι πιθανό,να μην έχει "κουμπωθεί" καλά κάποιο βύσμα στο καλώδιο και ο αγωγός να μην ακουμπάει για λίγο στην υποδοχή του tuner ή του lnb.

Ελπίζω να είναι μονοκόμματο το καλώδιο και να μην υπάρχει κάποια ένωση ενδιάμεσα,γιατί τότε θα πρέπει να ελέγξεις και αυτές τις ενώσεις.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Nova Multiview

Αν μπορείς,κάνε τουλάχιστον έναν έλεγχο στα άκρα του καλωδίου,εκεί δηλαδή που υπάρχει βύσμα.

Είναι πιθανό,να μην έχει "κουμπωθεί" καλά κάποιο βύσμα στο καλώδιο και ο αγωγός να μην ακουμπάει για λίγο στην υποδοχή του tuner ή του lnb.

Ελπίζω να είναι μονοκόμματο το καλώδιο και να μην υπάρχει κάποια ένωση ενδιάμεσα,γιατί τότε θα πρέπει να ελέγξεις και αυτές τις ενώσεις.

Το καλωδιο απο τον 865 προς τον 831 ειναι με μια μουφα,απο το πιατο προς τον 831 μονοκομματο.Θα τα ξανατσεκαρω παλι το πρωι.Για το τυπικο απλα αναφερω οτι απο τον 865 φευγει με RF Out το καλωδιο(με αντιστοιχη επιλογη στο menu Multiview του 865) και παει σε RF In στον 831.Επισης στον 831 Sat1 ερχεται το καλωδιο απο το πιατο.Αυτα για τη συνδεσμολογια.

Ηρθε ο τεχνικος ολα ΟΚ.Εκανε αναβαθμιση τον 831 με ενα στικακι απο την εκδοση 53 στην 57.Επισης μου ειπε οτι η καινουρια αναβαθμιση εχει θεμα με οθονες SAMSUNG,λεπτομερειες δε πολυκαταλαβα..

grunge_kdc χρήσιμες οι πληροφορίες σου. Μπορείς σε παρακαλώ να δεις αν με την έκδοση 57 έχει λυθεί το πρόβλημα με τα αγαπημένα; Με την 53 έκδοση όταν δημιουργείς μπουκέτα με κανάλια της επιλογής σου δεν διατηρεί την σειρά που έβαλες τα κανάλια. Μπορείς να το δεις και να μας πεις αν αυτό συνεχίζεται στη νέα έκδοση;

Εβαλα 5-6 καναλια με μπερδεμενη σειρα,πχ 401,123,101,345 και τα ταξινομησε βαση αριθμου καναλιου οποτε μαλλον συνεχιζεται αυτο το προβλημα.