Νταβούτογλου:To Kαστελλόριζο ανήκει στην...Μεσόγειο...

Συμπερασματικά, θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες νέες κινήσεις στο μέτωπο της ΑΟΖ, όπου η ισραηλινή εμπλοκή αναμένεται να είναι πολύ πιο συγκεκριμένη διότι επηρεάζονται πλέον ανοικτά και ισραηλινά συμφέροντα. Σε Αθήνα, Λευκωσία, Τελ Αβίβ και φυσικά στην Ουάσιγκτον γνωρίζουν ότι η τουρκική ενέργεια αποτελεί προοίμιο πρόκλησης προσχεδιασμένη κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο, με σκοπό να διαπιστωθεί η «αντοχή» του πιο αδύναμου κρίκου της αλυσίδας, που είναι χωρίς αμφιβολία η Ελλάδα…

Πάλι καλά που υπάρχουν και οι Ισραηλινοί να τους τρίξουν ανθ' ημών τα δόντια. Δεν το έχουμε καταλάβει ότι η τουρκική πολιτική δεν θα σταματήσει ποτέ τις διεκδικήσεις, ότι είναι στην ουσία ένα εχθρικό κράτος και ως τέτοιο θα πρέπει κατ' αρχήν να αντιμετωπίζεται. Κάποια στιγμή θα χρειαστεί να κάνουμε κάτι που θα θεωρηθεί πολεμική πράξη από τους Τούρκους, αυτό είναι αυτονόητο, εκτός εάν αυτοπεριορίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στον χώρο γύρω από την Ακρόπολη (ούτε καν Σούνιο).
 
Έτσι όπως το πάνε μάλλον θα “αξιοποιήσουν” το Καστελόριζο για να μην έχουμε πρόβλημα με τους γείτονες.
 
Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, κατέθεσαν στη Βουλή, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου, μετά τις σημερινές δηλώσεις του τούρκου αντιπροέδρου Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ανέφερε πως υπάρχει «μυστική διπλωματία» μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας για την επίλυση των διμερών διαφορών.

Οι δύο βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν για το αν υπάρχει συζήτηση με την τουρκική πλευρά για θέματα που άπτονται των σχέσεων των δύο χωρών, ζητώντας παράλληλα να γίνει γνωστός ο ρόλος της κοινής επιτροπής των εμπειρογνωμόνων των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας και να ενημερωθεί άμεσα το Κοινοβούλιο.



Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:

«Στις 16 Μαρτίου 2011, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας, κ. Μπουλέντ Αρίντς μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε επί λέξει:

«Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα προχωρούν προς το σημείο επίλυσης όλων των ζητημάτων, όμως αυτό δεν ανακοινώνεται λόγω των αντιπαραθέσεων στην εσωτερική πολιτική».

Οι δηλώσεις αυτές, δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ανακαλύπτεται -δια στόματος του κ. Αρίντς- πως πράττει μυστικές διαπραγματεύσεις με την τουρκική ηγεσία για θέματα που άπτονται ύψιστων ελληνικών συμφερόντων.

Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις τόσο του ίδιου του Πρωθυπουργού, όσο του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή, πως «δεν υφίσταται μυστική διπλωματία» η δήλωση αυτή, του Τούρκου αναπληρωτή Πρωθυπουργού εγείρει πολλά ερωτηματικά για του «λόγου το αληθές» των διαβεβαιώσεων της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάσθε:

1. Συνομιλείτε ή όχι με την τουρκική ηγεσία για θέματα που άπτονται των σχέσεων των δύο χωρών; Και αν ναι ποια είναι αυτά;

2. Ποιος ο ρόλος της κοινής επιτροπής εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – Τουρκίας; Ποια θέματα συζητούν; Ποια πρόοδος έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα;

3. Έχει ενημερωθεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο για τα θέματα που συζητούν οι εμπειρογνώμονες των δύο χωρών;

4. Δεσμεύεστε πως, δεν υπάρχει καμία συμφωνία; Και δεν θα υπάρξει καμία αν αυτή πρώτα δεν αποφασιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο;

5. Θα προβείτε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο αναπληρωτή Πρωθυπουργό κ. Μπουλέντ Αρίτς για τις δηλώσεις του;»
 
Οι Τούρκοι προκάλεσαν τους Ισραηλινούς στη ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Και φυσικά υπήρξε άμεση απάντηση από την Ισραηλινή πλευρά:

Ολόκληρο οπλοστάσιο μετέφερε το υπό λιβεριανή σημαία φορτηγό πλοίο "Victoria" το οποίο οδηγήθηκε από πλοία του ισραηλινού Ναυτικού στο λιμάνι του Ashdod τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Το πλοίο είχε εντοπιστεί από το ισραηλινό Ναυτικό την Τρίτη 15 Μαρτίου σε απόσταση 200 μιλίων δυτικά από τις ακτές του Ισραήλ. Ειδικές δυνάμεις του Ναυτικού του Ισραήλ επιβιβάστηκαν στο πλοίο χωρίς να συναντήσουν αντίσταση από το πλήρωμα και το οδήγησαν στο λιμάνι του Ashdod μετά από πληροφορίες ότι μετέφερε παράνομα οπλικά συστήματα.

Το πλοίο φορτώθηκε και είχε αποπλεύσει από το τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας με κατεύθυνση την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου αλλά το φορτίο των οπλικών συστημάτων που μετέφερε προοριζόταν για την λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Avital Leibovich τα όπλα φορτώθηκαν στο λιμάνι της Λαττάκειας στην Συρία ενώ με βάση τις πληροφορίες που το Ισραήλ διαθέτει στην υπόθεση αυτή δεν υπήρχε ανάμειξη της Τουρκίας. Η προέλευση των όπλων όπως αποδείχτηκε ήταν από το Ιράν και πιο συγκεκριμένα βρέθηκαν

• 230 βλήματα όλμου των 120 χλστ.
• 2.270 βλήματα όλμου των 60 χλστ.
• 6 C-704 βλήματα επιφανείας επιφανείας με εμβέλεια 35 χλμ κινεζικής κατασκευής
• 2 συστήματα ραντάρ βρετανικής
• 2 εκτοξευτές
• 2 ανυψωτικά συστήματα με υδραυλική υποστήριξη για την τοποθέτηση των ραντάρ και
• 66.960 σφαίρες για όπλα Kalashnikov, διαμετρήματος 7.62 χλστ
 
Συγνώμη,αλλά το πλοίο με τα όπλα τώρα που κολλάει με το θέμα;