Ντεσιμπελόμετρο

harrysvr

Senior Member
14 September 2007
340
Θέλω να πάρω ένα για γενική χρήση αλλά βλέπω οτι λένε :
Range from 30dB to 130dB at frequencies between 31.5Hz to 8KHz .
σχεδόν όλα μέχρι 100$ αυτό λένε...
Γιατί απο 30db κι όχι χαμηλότερα;
Τι σημαίνει απο 31-8khz κι όχι παραπάνω;
Σκέφτομαι γι αυτό :
http://cgi.ebay.de/Digital-Sound-Le...in_0?hash=item29fc40ac6a&_trksid=p3286.c0.m14

ή αυτό :http://cgi.ebay.com/Digital-Sound-P...ment?hash=item35a38d98df&_trksid=p3286.c0.m14
Τι λέτε;

Γενική χρήση-σα gadget-και στο ηχοσύστημα,ηχομόνωσης δωματίων,θορύβου μηχανημάτων...

Είπα να μη ξεφύγω πάνω απο τα 100$, αυτό έχει 350+...
Μερική χρήση θα γίνει, στην αρχή, και μετά στο συρτάρι...

Εχω το ψηφιακό το radioshack το οποίο χρησιμοποιώ για να ρυθμίζω το ηχοσύστημα που οι στάθμες είναι σαφώς ψηλότερες από 30db.

Δεν κάνει όμως για μετρήσεις χαμηλών θορύβων π.χ. μετρήσεις μηχανημάτων που θέλεις να κάνεις. Εκεί θες κάτι πιό ευαίσθητο και μάλλον ακριβότερο.

Οκ για τον εξωτερικό θόρυβο, το καταλαβαίνω, εγώ έλεγα θόρυβο εσωτερικού σπιτιού ο οποίος θα είναι κάτω απο 30, ήθελα να μετρήσω κλιματιστικά φίλων που τα φυλλάδια λένε για 20-26, να δω αν είναι τόσο πραγματικά, μιας και είμαι για αγορά 1χ18000-24000btu και ένα multi x3.
Οπότε μιας και δε διατίθεμαι για πάνω απο 100$ , μάλλον θα καταλήξω σε κάτι απο ebay...

Οκ για τον εξωτερικό θόρυβο, το καταλαβαίνω, εγώ έλεγα θόρυβο εσωτερικού σπιτιού ο οποίος θα είναι κάτω απο 30, ήθελα να μετρήσω κλιματιστικά φίλων που τα φυλλάδια λένε για 20-26, να δω αν είναι τόσο πραγματικά, μιας και είμαι για αγορά 1χ18000-24000btu και ένα multi x3.
Οπότε μιας και δε διατίθεμαι για πάνω απο 100$ , μάλλον θα καταλήξω σε κάτι απο ebay...
Ο θόρυβος μέσα στο σπίτι μου με κλειστές μπαλκονόπορτες(διπλά τζάμια) και ήσυχο δρόμο, στη θέση ακρόασης είναι ~50-53dB χωρίς να δουλέυει τιποτα άλλο.Δεν ξέρω αν αυτό σου λέει κάτι.

Ο θόρυβος μέσα στο σπίτι μου με κλειστές μπαλκονόπορτες(διπλά τζάμια) και ήσυχο δρόμο, στη θέση ακρόασης είναι ~50-53dB χωρίς να δουλέυει τιποτα άλλο.Δεν ξέρω αν αυτό σου λέει κάτι.

Ετσι ακριβώς είναι, δυστυχώς.

Mου λέει οτι ένα κλιματιστικό με 47db στο φουλ δε θα ακούγεται όσο σκεφτόμουν...
Τόσο πολύ με κλειστά παράθυρα και σε ήσυχο δρόμο;
Πόσο θα έχω εγώ σε κεντρικό(επαρχεία);;; για να πάρω το dbμετρο να δω...
Η μέτρηση γίνεται πάντα στο 1μέτρο απο την πηγή(ηχείο κλπ);
Αυτό το χαρακτηριστικό τι σημαίνει(αν ξέρετε);
Range from 30dB to 130dB at frequencies between 31.5Hz to 8KHz

PHONIC PAA3.
http://www.phonic.com
Υπάρχει Αντ/πος στη Θεσ/νικη.

Τελικά γιατί το θες?
Αν θελεις να μετρησεις το φασμα του συστηματος σου, το παραπάνω

αν θες να μετρας γενικά θορυβο μια καλή και οικονομική επιλογή ειναι αυτό στη στοα

το ενα μετρο από τα ηχεια ειναι μια τυποποιημένη μεθοδος για να εχεις ενα μετρικό συστημα, αδικεί καποιες κατασκευές οπως διπολα
μετρας οπου σου αρεσει και αγαπάς
εγω π.χ. αγαπάω την θεση μου

Νάτος και ο Κινέζος...αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι οτι ένα απλό τρίξιμο της καρέκλας, ανέβασε 10db παραπάνω...
Θόρυβος απο pc=52db spl, πολύ δεν είναι;
Επίσης έχει μια επιλογή Α/C , όταν το αλλάζω δε βλέπω κάποια αλλαγή...
Το σφουγγαράκι δεν κόβει db;
2m3jw5v.jpg

Η επιλογή A/C ρυθμίζει το ντεσιμπελόμετρο να κάνει τις μετρήσεις με διαφορετικό τρόπο. Η A-weighted δίνει βάρος στην περιοχή της ανθρώπινης ομιλίας. Η C-weighted έχει πιο ευρύ φάσμα και είναι πιο κατάλληλη για μουσική. Στις μεσαίες συχνότητες δεν έχει διαφορά, αλλά στα άκρα του φάσματος η C θα δείχνει υψηλότερες τιμές.

Απάντηση: Re: Ντεσιμπελόμετρο

Η επιλογή A/C ρυθμίζει το ντεσιμπελόμετρο να κάνει τις μετρήσεις με διαφορετικό τρόπο. Η A-weighted δίνει βάρος στην περιοχή της ανθρώπινης ομιλίας. Η C-weighted έχει πιο ευρύ φάσμα και είναι πιο κατάλληλη για μουσική. Στις μεσαίες συχνότητες δεν έχει διαφορά, αλλά στα άκρα του φάσματος η C θα δείχνει υψηλότερες τιμές.
να συμπληρωσω...ειναι οι λεγομενες μετρησεις db(A) και db(C)
στην αδεια αυτοκινητου για το θορυβο εξατμισης εχει την πρωτη μετρηση, στο σπιτι μας για τον ηχο παντα στη δευτερη αλλιως ουσιαστικα δε μετραει τα μπασα