Ντίνος Χριστιανόπουλος

McZab

Supreme Member
3 July 2006
4,843
Belleville
Δεν τολμάω να γράψω τίποτα παραπάνω από την απλή παράθεση του ρεπορτάζ εκτός από το τετριμμένο ότι ο Χριστιανόπουλος είναι από αυτές τις ακραίες προσωπικότητες που ή τις λατρεύεις ή τις μισείς.

ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Περί ποίησης και τεμπελιάς

Της Χάρης Ποντίδα

Πρέπει να ήταν πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά...

ΕΓΩ ΤΟΛΜΑΩ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑΚΑΝΗ ΚΑΘΟΤΙ ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ

Και για τον Ελύτη είχε εκφράσει πολλές φορές τις αντιρρήσεις του. Συγκεκριµένες αντιρρήσεις που αφορούσαν τον τρόπο ζωής του. «Τον επέκρινα– και τουτο είχα πει στα ίσια και µετά δεν µου µίλαγε. Ηταν τεµπέλης. Ηταν από πλούσια οικογένεια και ζούσε µια ζωή µε το χαρτζιλίκι της µαµάς του και των αδελφών του για να είναι απερίσπαστος και να γράφει ποίηση. Μα είναι δυνατόν, επειδή είσαι ποιητής, να τεµπελιάζεις και να τρέχεις µε τις πιτσιρίκες;».

ΓΙΑ ΝΑ ΑΞΙΩΘΕΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Ο ΕΛΥΤΗΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗ? Η ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΥΣ? ΗΜΑΡΤΟΝ!

ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΚΡΑΞΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΗΛΙΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΣΜΟ ΚΛΠ.

Last edited:
Η αληθεια ειναι οτι δεν γινεται να δουλευεις γιαπι και μολις σχολας να γραφεις ποιηματα.

Ο αειμνηστος Πετροπουλος μιλησε απο το Παρισι για μικροαστισμο
αλλα ειναι ευκολο να μενεις στο Παρισι και να γραφεις ανατρεπτικα, παει πολυ ομως, να κατηγορεις τον Χριστιανοπουλο που διαμενει χρονια σε λαικη συνοικια της Θεσσαλονικης για μικροαστισμο

Αναμφιβολα ηταν ανατρεπτικος ο Πετροπουλος, το ιδιο ανατρεπτικος ομως ειναι και ο Χριστιανοπουλος αφου τα ποιηματα του διαθετουν ατοφια την δυναμικη της ανατροπης, σε μια ποιο ανθρωπινη, ποιο πραγματικη και ποιο γηινη προσεγγιση της ποιησης απο αυτη του Ελυτη.

Last edited:
Ο ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΚΑΤ ΟΥΣΙΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ" ΓΙΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ.
ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ.
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΚΡΙΝΟΝΤΕΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ. ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΚΡΙΝΗ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΥΣ.

Δε θεωρώ πάντως μεμπτό να έχει κάποιος την πολυτέλεια να απαλλαγεί από τον καθημερινό μόχθο προκειμένου να αφιερωθεί στα χόμπι του, στα πάθη του ή πείτε τα όπως θέλετε. Εργασία δε σημαίνει αναγκαστικά (ή δε θα έπρεπε να σημαίνει) βιπορισμός. Αν κάποιος ασχολείται με τον κήπο του 12 ώρες την ημέρα με πολύ κόπο και μεράκι, μπορεί να κατηγορηθεί για τεμπέλης; Μακάρι να είχα και εγώ μία τέτοια διέξοδο ή τουλάχιστον τη δυνατότητα της επιλογής μιας τέτοιας διεξόδου, ακόμα και ας μην την επέλεγα τελικά.

Τόν συμπαθώ τον Χριστιανόπουλο,πού ανήκει πάντως στούς ελάσσονες ποιητές..
Αλλά ειλικρινά ολα αυτά τά κουτσομπολιά πού λέει δεν εχουν σχέση μέ τον κάθε τεχνίτη τής Ποιησης καί μού είναι αδιάφορα..
Θάλεγα μάλιστα οτι μάλλον πικρίες εκφράζει μέ κάτι τέτοια..πού αγγίζουν τά ορια τού πρωϊνάδικου..

Ευτυχώς που δεν έπιασε στο στομα του τον Εζρα Πάουντ ή τον Κνούτ Χάμσον.

Αυτό έλειπε νά πρέπει νά εξετάζουμε την ζωή τού κάθε ποιητή ή ζωγράφου (και μάλιστα μέ την κουτσομπολιστικη διάθεση τού Χριστιανόπουλου)και οχι τό έργο τους..

Α και κατά την γνώμη μου τά ρεμπέτικα πού τραγουδά τά τραγουδά πολύ άσκημα.

Last edited:
Δε θεωρώ πάντως μεμπτό να έχει κάποιος την πολυτέλεια να απαλλαγεί από τον καθημερινό μόχθο προκειμένου να αφιερωθεί στα χόμπι του, στα πάθη του ή πείτε τα όπως θέλετε. Εργασία δε σημαίνει αναγκαστικά (ή δε θα έπρεπε να σημαίνει) βιπορισμός. Αν κάποιος ασχολείται με τον κήπο του 12 ώρες την ημέρα με πολύ κόπο και μεράκι, μπορεί να κατηγορηθεί για τεμπέλης; Μακάρι να είχα και εγώ μία τέτοια διέξοδο ή τουλάχιστον τη δυνατότητα της επιλογής μιας τέτοιας διεξόδου, ακόμα και ας μην την επέλεγα τελικά.

ΑΣΤΕΙΕΥΕΣΑΙ? ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΜΠΤΟ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΕΚΝΕΥΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΕΣ. ΕΔΩ ΚΟΝΤΕΥΩ ΝΑ ΑΝΑΓΑΓΩ ΣΕ ΔΟΓΜΑ ΖΩΗΣ ΤΗΝ ΤΕΜΠΕΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΒΛΙΟ.

2010+129.jpg

:firstprize::BDGBGDB55::laugh:

Last edited:
ΑΣΤΕΙΕΥΕΣΑΙ? ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΜΠΤΟ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΕΚΝΕΥΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΕΣ. ΕΔΩ ΚΟΝΤΕΥΩ ΝΑ ΑΝΑΓΑΓΩ ΣΕ ΔΟΓΜΑ ΖΩΗΣ ΤΗΝ ΤΕΜΠΕΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΒΛΙΟ.

2010+129.jpg

:firstprize::BDGBGDB55::laugh:

Γαμπρός του Κάρολου δεν ήταν; Τι θα έγραφε...:flipout::flipout::flipout:

Γαμπρός του Κάρολου δεν ήταν; Τι θα έγραφε...:flipout::flipout::flipout:

Λες να αυτοκτόνησε επειδή ήταν γαμπρός του Καρόλου; :flipout:
Πάντως προσωπικά θεωρώ πολύ πιο πλήρη την αντιμετώπιση (εξύμνιση περισσότερο) της "τεμπελιάς" από τους καταστασιακούς.

Για τον Χριστιανόπουλο η διαφωνία μου στα παραπάνω είναι μόνο μία. Νομίζω ότι είναι αρκετά παραπάνω από το επίπεδο του ελάσσονος. Κατά τα άλλα δεν μπορεί να συμφωνούμε ότι ήταν "υποκριτής" αλλά η κριτική μας να είναι αν έπρεπε να πηγαίνει με πιτσιρίκους ή όχι διότι τότε γινόμαστε και εμείς υποκριτές. Όσο υποκριτές γινόμαστε όταν προσποιούμεθα ότι η προσωπική ζωή ενός καλλιτέχνη ακολουθεί μια πορεία ανεξάρτητη του έργου του. Τα ίδια είχαμε πει και στο νήμα για τον Τσαρούχη.
Το ότι κακώς ασχολείται με τις ζωές άλλων καλλιτεχνών και δεν αφοσιώνεται στη δική του, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αλλά δεν παύει να είναι μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα...

Τόν συμπαθώ τον Χριστιανόπουλο,πού ανήκει πάντως στούς ελάσσονες ποιητές..

+1

Τέλειωσε, δυστυχώς, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '50.... θα μπορούσε να δώσει και άλλα πράγματα, αλλά το γύρισε στις κριτικές και τις αντιζηλίες ...

αλλά το γύρισε στις κριτικές και τις αντιζηλίες ...

ΥΓ.ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ Η ΠΙΤΣΙΡΙΚΑ ΠΟΣΩΣ Μ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ. ΑΠΛΑ ΕΚΑΝΑ ΜΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΙΔΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ.