Νυχτερινή φωτογραφία

τωρα που αναφερθηκες στον 50αρη,να ρωτησω γιατι εχει μονο μια τιμη(50mm)και οχι πχ 20-50mm?
τι διαφορα εχουν οι φακοι που αναφερουν μονο μια τιμη?αυτος δηλαδη δεν εχει καθολου zoom?
ειναι καλος για νυχτερινες καταστασεις?

Ειναι πολυ καλος για ληψεις με λιγο φως λογω του οτι εχει μεγαλο διαφραγμα (1.8)

Ειναι σταθερος, στα 50mm, o λογος που δεν ειναι ζουμ - φανταζομαι - ειναι οτι μεγαλο διαφραγμα και ζουμ = υψηλο κοστος.

Ειναι πολυ καλος για ληψεις με λιγο φως λογω του οτι εχει μεγαλο διαφραγμα (1.8)

Ειναι σταθερος, στα 50mm, o λογος που δεν ειναι ζουμ - φανταζομαι - ειναι οτι μεγαλο διαφραγμα και ζουμ = υψηλο κοστος.

οκ Ντινο.thx

Οι ζοομ φακοί είναι μετεξέλιξη των σταθερών και μάλιστα σχετικά πρόσφατη εξέλιξη. Οι σταθεροί φακοί είναι πιο εύκολοι στη σχεδίαση με συνέπεια να δίνουν πολύ καλύτερα οπτικά αποτελέσματα. Επίσης είναι πολύ πιο εύκολο να κατασκευαστούν σταθεροί φακοί με μεγάλο διαφράγμα (1.8, 1.4 ...0.95) σε αντίθεση με τους ζοομ που οι πιο φωτεινοί (ακριβοί) έχουν μέγιστο διάφραγμα 2.8.

Φυσικά με ένα σταθερό φακό χάνεις την ευκολία του να μπορείς να αλλάζεις το εστιακό μήκος αλλά συνήθως μπορείς να φτιάξεις το κάδρο σου με μερικά βήματα μπροστά ή πίσω.

Συχνά προτείνεται σε αυτούς που ξεκινούν με τη φωτογραφία για ένα διάστημα να χρησιμοποιούν ένα σταθερό φακό προκειμένου να ασχοληθουν περισσότερο με το κάδρο τους.

Για μένα θεωρώ ότι αν βγώ για "φωτογραφική βόλτα" με ένα σταθερό θα περάσω αρκετά καλά :) Για ταξίδι ή διακοπές και γενικότερα καταγραφή γεγονότων τότε ένας ζοομ είναι αρκετά πιο χρήσιμος...

Ωραια στιγμη Ηλια, ισως "δουλευε" και το να διαλεξεις ανάποδα" το σημειο φοκους για να φαινεται τί βλέπει αλλα και πάλι εμένα μου αρέσει!

Τον πολικο αστερα τον βρηκα (με την απιστευτη εφαρμογη για android "Mobile Observatory - Astronomy"), ενα καλό κάδρο τώρα...Μέχρι τότε, δοκιμές...

Startrails by fokionas, on Flickr

To Google Sky Map που 'ναι και τσάμπα δε σου κάνει;

Μου κάνει εντύπωση που έγραψαν τα αστέρια μέσα στην πόλη.

@Φωκίωνα: Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Δεν ήθελα να ήταν σε focus το φόντο γιατί αποσπούσε την προσοχή από το κυρίος θέμα. Ετσι μου φαίνεται και ποιο ατμοσφαιρική.

Last edited:
@racer, όπως μερικές από τις εφαρμογές GPS ετσι και οι εφαρμογές για την αστρονομία βασίζονται στα maps που εχει χαρτογραφήσει η Google, οπότε "βλέπεις" το ίδιο πράγμα μέσα από άλλο interface. Βέβαια το Observatory εχει και αλλα καλούδια (αν και ειναι ακριβο κατα την γνώμη μου). Τα αστέρια έγραψαν γιατι ειχα τον 35άρι στο 1,8 νομίζω.

@EliasPan έχεις p.m

Ελπίζω οι Θεσσαλονικείς να μην έχασαν την ευκαιρία χθες να βγάλουν τους κεραυνούς που έπεφταν με τεράστια συχνότητα...

Abstract Nature by pap-x, on Flickr

Και μια τυχερή:
jrczkh.jpg

Έβαλα f/8, ISO 100 και ταχύτητα κλείστρου 30 sec. Οπότε ότι και να έριχνε μέσα στα 30 δευτερόλεπτα θα το έπιανε. Το κακό ήταν ότι στην 2η έβαλα wide φακό και χρειάστηκε να κάνω αρκετό crop για να φανεί, γι'αυτό έχει και χαμηλή ποιότητα.

Έβαλα f/8, ISO 100 και ταχύτητα κλείστρου 30 sec. Οπότε ότι και να έριχνε μέσα στα 30 δευτερόλεπτα θα το έπιανε. Το κακό ήταν ότι στην 2η έβαλα wide φακό και χρειάστηκε να κάνω αρκετό crop για να φανεί, γι'αυτό έχει και χαμηλή ποιότητα.

Ωραια ευαριστω.
Με τι φακο η καθε μια?

Last edited:
Προφανως θα ειχε και την μιση θεσσαλονικη μεσα στο καρδο, θα "εχανε" το θεμα η φωτο μετα...