Νυχτερινή φωτογραφία

ισο 3200:)
στο pc μου παντως δεν εχει τοσο Noise, πρεπει να ειναι του facebook:)
εκει που ταβαγαμε ετυχε μια με κεραυνους, τα χρωματα ειναι απειραχτα, αυξισα μονο saturation 15%

1526284_10151978224727511_6546603796984679466_n.jpg

Last edited:
Πάνο ο ουρανός εντυπωσιακός, αλλά τους φοίνικες μπροστά στα κτίρια τι τους ήθελες? Κάτι δεν πάει καλά εδώ, ποιό είναι το θέμα σου? ( φιλική κριτική είναι αυτό, ο.κ.? :chinscratch: )

Δεν υπάρχει θέμα, λίγο από όλα.
Ο 35αρης καλός αλλά δεσμευτικός στο κάδρο δεν μπορούσα να πάω ούτε μπρος ούτε πίσω στην συγκεκριμένη.

Re: Απάντηση: Νυχτερινή φωτογραφία

τραβηγμένη με yashica mat 124g

Είμαι σίγουρος πως την αδικεί το σκανάρισμα και ειδικά το denoise! Και θα την προτιμούσα λίγο πιο σκοτεινή (θα μειώσει λίγο το flare και θα δώσει περισσότερο την αίσθηση της νύχτας).
Ωραία πάραυτα..

Στις 6 και κάτι το πρωί, βγαίνοντας επιτέλους απ'το γραφείο (μη ρωτάτε...)

Είναι πολλά τα προβλήματα στη συγκεκριμένη (πχ κακή εστίαση), αλλά την ανεβάζω γιατί θέλω μερικές συμβουλές για το πως μπορώ να αποτυπώσω σωστά φώτα μέσα σε νυχτερινό περιβάλλον χωρίς να καίγεται το σύμπαν. Εδώ βέβαια είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα διότι γίνεται και diffuse από τα τζάμια του θερμοκηπίου.

Dawn by betonven, on Flickr

Last edited:
Στις 6 και κάτι το πρωί, βγαίνοντας επιτέλους απ'το γραφείο (μη ρωτάτε...)

Είναι πολλά τα προβλήματα στη συγκεκριμένη (πχ κακή εστίαση), αλλά την ανεβάζω γιατί θέλω μερικές συμβουλές για το πως μπορώ να αποτυπώσω σωστά φώτα μέσα σε νυχτερινό περιβάλλον χωρίς να καίγεται το σύμπαν. Εδώ βέβαια είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα διότι γίνεται και diffuse από τα τζάμια του θερμοκηπίου.

https://farm8.staticflickr.com/7342/13889049950_5489376a7b_b.jpgDawn by betonven, on Flickr

Για τέτοια σκηνή ακίνητη το καλύτερο είναι πολλαπλές λήψεις και μπλενταζ.

Αν δεν σε παίρνει για πολλαπλές και σε νοιάζει εκτός απο τα φώτα να φαίνονται και τα υπόλοιπα με αποδεκτό θόρυβο θέλεις ISO100 + μηχανή με μεγάλη δυναμική περιοχή και να εκθέσεις για τα φωτεινά* .. αρα με την 600D ψάξου για Magic Lantern DualISO.

* Spot φωτομέτρηση στα φώτα και αντιστάθμιση κάπου +2,5EV στο αποτελεσμα της φωτομέτρησης (βασικά νομίζω κάθεται καλά απο +2 εως +3 EV ανάλογα πόσο κάψιμο γουστάρεις..). Συνήθως αυτό θα σου κάνει τα σκοτεινά μαύρα που πρέπει μετα να τα ανεβάσεις στην επεξεργασία. Ομως αν έχεις τον τυπικό θόρυβο των Canon δεν θα σου αρέσει γιαυτό η προταση για Magic lantern ή πολλαπλές λήψεις.

ΣΣ. To διάφραγμα δεν χρειάζεται να το κλείνεις τόσο πολύ (f/22 !!) .. βασικά πάνω απο f/11 να αρχίσεις να το σκέφτεσαι και απο f/16 σκέψου δυό φορές ..

Πωπω δύσκολα μου βάζεις.

Θα τα δοκιμάσω όμως να δω τι γίνεται. Θέλω όσο το δυνατόν να αποφύγω την επεξεργασία σε τόσο ουσιαστικά πράγματα, προτιμώ να παραμένω σε απλούστερα θέματα τύπου color balance.

ISO100 χρησιμοποιώ πάντα το βράδυ σε εξωτερικές λήψεις, αλλά ναι κι εγώ θέμα δυναμικής περιοχής υποψιαζόμουν.

Πρέπει να κάτσω να διαβάσω τι ακριβώς είναι το dual ISO.

Για το διάφραγμα έχεις τα δίκια σου!

100 ISO το βράδυ μου φαίνεται υπερβολικά λίγο.
Όταν υπάρχει τεχνητή πηγή φωτός, είναι αδύνατο να μην καεί η πηγή και να έχεις και επαρκή φωτισμό στα υπόλοιπα (περιβάλλον, αντικείμενα, πρόσωπα κλπ)
Εξάλλου ακόμα και το μάτι μας καμένη τη βλέπει τη πηγή φωτός.
Αν είναι μόνο η πηγή καμένη, τότε κατά την άποψή μου όλα είναι ΟΚ.
Νομίζω ότι βάζεις πολύ δύσκολα στον εαυτό σου χωρίς να υπάρχει λόγος.
Για το διάφραγμα συμφωνώ απολύτως.

Έχω απλά απωθημένο να βγάλω ένα καμπαναριό μέσα στο Campus εδώ... που δεσπόζει ψηλότερα απ'όλα τα κτίρια και είναι εντυπωσιακό τη νύχτα. Αλλά είναι εκτυφλωτικά φωταγωγημένο στο εσωτερικό. Οι δοκιμές μου ως τώρα έχουν στεφθεί από απόλυτη αποτυχία.

H παρακάτω είναι η καλύτερη που κατάφερα, αλλά σε μεγαλύτερο εύρος κάδρου τα υπόλοιπα κτίρια από κάτω φαίνονται τελείως μαύρα.

Purdue belltower by betonven, on Flickr

Last edited:
Νομίζω θέλει κάποιο φίλτρο ώστε να σου κόψει το φως και να μπορέσεις να βάλεις μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης , αυτό το κάνουν τα ND . Αλλά νομίζω και το polarized κόβει κάπως . Εάν δεν απαντήσει άλλος μέχρι το βράδυ θα δοκιμάσω και τα δύο σε κάποια φωτεινή πηγή .

Last edited:
Πολλαπλές λήψεις τότε και σύνθεση της τελικής φωτογραφίας από αυτές (όχι HDR).
Όπως λες είναι εκτυφλωτικά (και για το μάτι) φωτισμένο... τι να σου κάνει ο έρμος ο αισθητήρας?

Έχω απλά απωθημένο να βγάλω ένα καμπαναριό μέσα στο Campus εδώ... που δεσπόζει ψηλότερα απ'όλα τα κτίρια και είναι εντυπωσιακό τη νύχτα. Αλλά είναι εκτυφλωτικά φωταγωγημένο στο εσωτερικό. Οι δοκιμές μου ως τώρα έχουν στεφθεί από απόλυτη αποτυχία.

H παρακάτω είναι η καλύτερη που κατάφερα, αλλά σε μεγαλύτερο εύρος κάδρου τα υπόλοιπα κτίρια από κάτω φαίνονται τελείως μαύρα.

Δοκίμασε με Auto Exposure Bracketing..

Purdue belltower by betonven, on Flickr

Αφου τραβάς με τριποδο .. κάνε βρε ενα bracket σε RAW με -2/0/+2 και ανέβασε την τριάδα στο www.filebin.net ενα σωρο συνφορουμίτες θα βρεθουν να σου το κάνουν αν κολλάς εκει .. αλλά αδικα κολλάς, το απλο hdr blending δεν είναι κάτι δύσκολο ..
Δεν χρησιμοποιείς Photoshop ?. Aυτοματα θα σου το κάνει file.automations.HDR ..

Re: Απάντηση: Νυχτερινή φωτογραφία

Νομίζω θέλει κάποιο φίλτρο ώστε να σου κόψει το φως και να μπορέσεις να βάλεις μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης , αυτό το κάνουν τα ND . Αλλά νομίζω και το polarized κόβει κάπως . Εάν δεν απαντήσει άλλος μέχρι το βράδυ θα δοκιμάσω και τα δύο σε κάποια φωτεινή πηγή .

Oxι Κωστή, δεν θέλει μεγαλύτερη έκθεσης γενικώς .. μόνο στα μη φωτισμένες περιοχές θέλει μεγαλύτερη έκθεση και μικρότερη έκθεση στις πολύ φωτεινές .. και το απλό ND δεν μπορεί να αλλάξει τις αναλογίες. Σε ενα βαθμό θα μπορούσε να κένει δουλειά το graduated ND αν υπήρχε ομαλή μετάβαση φωτεινά σε σκοτεινά όπως π,χ, οταν έχουμε φωτεινό ουρανό αλλά εδώ σκοτεινά/φωτεινα είναι ανακατωμένα.

Πολλαπλές λήψεις τότε και σύνθεση της τελικής φωτογραφίας από αυτές (όχι HDR).
Όπως λες είναι εκτυφλωτικά (και για το μάτι) φωτισμένο... τι να σου κάνει ο έρμος ο αισθητήρας?

Χρήστε, είδες το exif ?. Δεν δείχνει να είναι και πάρα πολύ φωτεινό το εσωτερικό του καμπαναριού αφού με f/16 3,2sec λήψη πάλι σώθηκε ;) Θα πρέπει να δίνει τουλάχιστον 2 στοπ λιγότερο φως απο μια άμεση τυπική λαμπα .. σκέψου οτι ο κανόνας Sunny16 δίνει 1/100 για ISO100 ..