Νυχτερινή φωτογραφία

Πρώτη μου απόπειρα να ανεβάσω φώτο. 2 λήψεις η μία με χρόνο έκθεσης στα 20sec και η άλλη πιο σύντομη για να βγει το φεγγάρι. Με compact κάμερα 10ετίας στημένη πάνω σε βραχάκι.

Παραλία Βέλου Κορινθίας
DSC09233d.jpg

Παρατηρήσεις δεκτές καθώς είμαι καινούργιος στο "άθλημα" και μαθαίνω/πειραματίζομαι μέχρι να μπω στα βαθιά με μια κάμερα της προκοπής.

Πρώτη μου απόπειρα να ανεβάσω φώτο. 2 λήψεις η μία με χρόνο έκθεσης στα 20sec και η άλλη πιο σύντομη για να βγει το φεγγάρι. Με compact κάμερα 10ετίας στημένη πάνω σε βραχάκι.
Παραλία Βέλου Κορινθίας
Παρατηρήσεις δεκτές καθώς είμαι καινούργιος στο "άθλημα" και μαθαίνω/πειραματίζομαι μέχρι να μπω στα βαθιά με μια κάμερα της προκοπής.
Δηλ ειναι 2 merged εικονες;;

Έχω δύο απορίες σχετικά με την λήψη αστεριών.

1) Άμα θέλεις να γραφτεί στον φακό η πορεία των αστεριών, πόση ώρα θα πρέπει να μείνει το κλείστρο ανοιχτό? Επίσης τι άλλες ρυθμίσεις προτείνονται;
2) Αυτή η λειτουργία πως ακριβώς λειτουργεί σε ότι έχει να κάνει με την ψηφιακή αποτύπωση. Η μηχανή τραβάει μία φωτογραφία ή πολλές κάνοντας μετά merge; Ρωτάω μήπως υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις σε σχέση με την ελεύθερη μνήμη που πρέπει να έχει κανείς.

Γνωρίζω ότι ο καλύτερος δάσκαλος είναι η προσωπική εμπειρία, αλλά οι πειραματισμοί τόσης μεγάλης διάρκειας είναι λίγο απαγορευτικοί.

1) o μέγιστος χρόνος έκθεσης κατά τον οποίο τα αστέρια θα φανούν σαν σημεία είναι: Τ =600/(εστιακό μήκος Χ crop factor)
Έτσι για παράδειγμα αν έχεις 50mm φακό και crop camera με συντελεστή 1.6 τότε σε οποιαδήποτε έκθεση μικρότερη από 600/(50Χ1.6) = 7,5 sec τα αστέρια θα φαίνονται σαν σημεία, ενώ σε οποιαδήποτε μεγαλύτερη έκθεση θα αρχίσουν να φαίνονται σαν γραμμές.
Φυσικά όσο μεγαλύτερη η έκθεση τόσο πιο μακριές οι γραμμές.
2) Όσο μεγαλύτερος ο χρόνος έκθεσης τόσο πιο μακριές οι γραμμές. Αυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα μπορείς να κάνεις μια έκθεση διάρκειας 1 ώρας και να πάρεις ένα ωραίο αποτέλεσμα.
Αυτό όμως δεν θα στο συνιστούσα με τις ψηφιακές κάμερες γιατί θα σου υπερθερμανθεί (και ίσως χαλάσει) ο αισθητήρας.
Το ίδιο ακριβώς απότέλεσμα μπορείς να πάρεις με πολλές μικρότερες εκθέσεις που ο συνολικός τους χρόνος θα σου δίνει διάρκεια μια ώρα πχ 60 εκθέσεις του 1 λεπτού.
Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι αν κατά τη διάρκεια της έκθεσης κάποια στιγμή γίνει ένα "ατύχημα" (π.χ. περάσει ένα αυτοκίνητο με τους προβολείς) δεν σου πάει χαμένη όλη η προσπάθεια αλλά μόνο μια από τις 60 λήψεις.
Ανάμεσα στις λήψεις φυσικά θα δίνεις κάποιο χρόνο π.χ. 2-3 δευτερόλεπτα.

Καλές λήψεις!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

ΥΓ. οι "πιουρίστες" σαν κανόνα για pin sharp αστέρια χρησιμοποιούν το 500/(εστιακό μήκος Χ crop factor)

Ναι 2 λήψεις από το ίδιο σημείο. Ουσιαστικά το φεγγάρι και η γύρο περιοχή είναι επικολλημένη απο την δεύτερη πιο υποφωτισμένη φώτο γιατί στα 20 sec το φεγγάρι είχε καεί τελείως.

Πάντως χωρίς σύγχρονη μηχανή διαπιστώνω πως είναι πολύ δύσκολο να κάνεις νυχτερινές λήψεις. Είτε ο θόρυβος θα χαλάει το αποτέλεσμα είτε θα χάνεις σε ευκρίνεια.