Νυχτερινή φωτογραφία

Άλλη μια νυχτερινή . Σκοπιμη επιλογή να χασω ουρανο στη συνθεση για να εξουδετερώσω το φαινομενο του fisheye καθως η ληψη ειναι με την Ζ6 και τον samyang 12mm/2.8 fisheye

Truth by dimitris dim, on Flickr

Πρέπει να προσέξεις λίγο την τεχνική σου. Στις μεγάλες εκθέσεις (~30') αλλά κυρίως στο post processing και στην προσπάθεια να βελτιώσεις το θέμα, προκύπτουν τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι :

- Φωτοστέφανο στην εκκλησία & στην αυλή της
- Πολύ άσχημη υφή στο κτίσμα -> φαίνεται ψεύτικο
- Έντονο χρώμα στο έδαφος (πράσινο), δεν το χρειάζεται
- Υπερβολική έκθεση -> κακή ευκρίνεια -> διαθλάσεις

Ο ουρανός έγραψε καλύτερα αλλά γενικά είναι υπερ-κορεσμένη φωτογραφία

Απάντηση: Re: Νυχτερινή φωτογραφία

Πρέπει να προσέξεις λίγο την τεχνική σου. Στις μεγάλες εκθέσεις (~30') αλλά κυρίως στο post processing και στην προσπάθεια να βελτιώσεις το θέμα, προκύπτουν τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι :

- Φωτοστέφανο στην εκκλησία & στην αυλή της
- Πολύ άσχημη υφή στο κτίσμα -> φαίνεται ψεύτικο
- Έντονο χρώμα στο έδαφος (πράσινο), δεν το χρειάζεται
- Υπερβολική έκθεση -> κακή ευκρίνεια -> διαθλάσεις

Ο ουρανός έγραψε καλύτερα αλλά γενικά είναι υπερ-κορεσμένη φωτογραφία

Σε ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια.

Γενικά συμφωνώ με αυτά που γράφεις . Με το θέμα της επεξεργασίας δεν το έχω γενικότερα και ειναι αυτό που έβαλα στόχο να βελτιώσω αυτή την χρονιά.

Βλέπω τα exif, 30" και iso 3200? Τόσο λίγο φως είχε η σκηνή? Δεν έχω καμία σχέση με αστροφωτογραφία αλλά μήπως είναι υπερβολικός ο συνδυασμός?

Η τεχνική για καλύτερη απόδοση είναι μιξαρισμα δυο φωτό, μια κανονική φωτό για το κτίσμα και μια με μεγαλύτερη έκθεση για τον ουρανό και μετά πάντρεμα των δύο στο προγραμμα επεξεργασίας. Αλλά νομίζω οτι αυτό το ξέρεις ήδη απλά δεν το εχεις δοκιμασει. Έχοντας και τα φώτα δεξιά ήταν λογικό να εχεις έξτρα διάχυση.

Ειδαλως χρήση κάποιας ειδικής τεχνικής μηχανής που κρατά σταθερά shadows και ανανεώνει highlights.

Με το θέμα της επεξεργασίας δεν το έχω γενικότερα και ειναι αυτό που έβαλα στόχο να βελτιώσω αυτή την χρονιά.

Πρέπει να προσέξεις και την αρχική λήψη. Εαν έχεις όλη την πληροφορία καταγεγραμένη στην φωτογραφία σου, μετά μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα και στην επεξεργασία.
Συμφωνώ με τον Κώστα, οι 2 ληψεις είναι μια πολύ απλή και αφαλής τεχνική για να διαχωρίσεις ουρανό από έδαφος και στην επεξεργασία δίνει μεγαλύτερο εύρος και μεγαλύτερα περιθώρια επεξεργασίας.

Προχώρα

Ευχαριστώ για την γνώμη σας. Κbouk το ξερω αλλά δεν ξέρω πως να το κάνω. Κυρίως φοτοσοπ ειμαι μηδεν. Ήδη κατεβάζω καποια προγράμματα για να δοκιμάσω διάφορα φέτος.

Στη λήψη ναι θα το δω!!

Όσοι με ξερουν ισως εχουν βαρεθεί το θέμα, αλλά το σημείο ειναι κοντα στο σπίτι και σαν αποτελεσμα οτι πιο ευκολο για δοκιμες

Αυτη ειναι η πρώτη που προσπάθησα να κανω ενωση 2 φωτο. Μια για τον μιλκυ κ μια για το εδαφος. Με ενα πιο προσεκτικο καδρο σε πιο σκοτεινο σημειο ωστε να μην εχω δυσαρεστα φωτα νομιζω οτι θα βγει κατι καλο στο τελος

Nightlife by dimitris dim, on Flickr

Δημήτρη πολύ καλύτερη, αν έκανα μια μικρή παρέμβαση επεξεργασίας θα ήταν με ένα τοπικό πινέλο στην φωτεινότητα των φώτων που διακρίνονται χαμηλά και ίσως και λίγο να πήγαινα πιο σκοτεινά την παραλια αφού τα βράχια φωτίζονται ικανοποιητικά και εχεις καταφέρει να τα αποτυπώσεις με καλή λεπτομέρεια. Βέβαια επειδή δουλεύω σπίτι τη βλέπω στο tablet οπότε ίσως σε κάτι που γράφω να πέφτω έξω. Γενικά μου αρέσει αρκετά ο γαλαξίας όπως τον εχεις αποδώσει.

Για πες διπλή λήψη ?