Νυχτερινή φωτογραφία

Re: Φωτογράφηση τη νύχτα

τι διαφραγμα εχουν? γιατι ειδα σε φωτο εδω νυχτερινες να εχουν διαφραγμα 6 η και 8 ,
εγω φοραω εναν φωτεινο φακο με 1,8 αναλογικο παλιο μανουαλ σε ξηφιακο σωμα ,για να κερδιζω οσο γινεται ταχυτητα, βεβαια δεν ειμαι πολυ ευχαριστημενος με την εστιαση ..αν και εστιαζω στο απειρο..δεν μπορω να εχω υπερεστιαση, γιαυτο πρεπει να εχουμε μεγαλυτερα διαφραγματα? αν ειναι ετσι , γιατι να εχουμε φωτεινους φακους?

_MG_6391.jpg

Η προκυμαία της Θεσσαλονίκης, μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο και το νέο δημαρχειακό μέγαρο.

Canon 40D @ iso1600, Samyang 85/1,4 @f/1.4
1/60 στο χέρι και πάνω από πλοίο που γκάζωνε...

Με liveview στη γέφυρα του καραβιού (πολύ σκοτάδι για εστίαση με το μάτι), κάτι παραπάνω από 100 μέτρα πρέπει να ήταν. Βέβαια η εικόνα είναι "μαλακή", κυρίως λόγω του ότι ήμουν πάνω σε πλοίο που έφευγε σχεδόν με 20 κόμβους (και όλο δονήσεις), αλλά και ασφαλώς το 1/60 είναι ούτως ή άλλως χαμηλή ταχύτητα για 85ρη φακό πάνω σε 1.6x σώμα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, όντως μια μηχανή με ένα αξιοπρεπές 6400iso θα ήταν χρήσιμη... αφού ο φακός ήταν στο f/1.4 και πάλι δεν....

Με liveview στη γέφυρα του καραβιού (πολύ σκοτάδι για εστίαση με το μάτι), κάτι παραπάνω από 100 μέτρα πρέπει να ήταν. Βέβαια η εικόνα είναι "μαλακή", κυρίως λόγω του ότι ήμουν πάνω σε πλοίο που έφευγε σχεδόν με 20 κόμβους (και όλο δονήσεις), αλλά και ασφαλώς το 1/60 είναι ούτως ή άλλως χαμηλή ταχύτητα για 85ρη φακό πάνω σε 1.6x σώμα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, όντως μια μηχανή με ένα αξιοπρεπές 6400iso θα ήταν χρήσιμη... αφού ο φακός ήταν στο f/1.4 και πάλι δεν....

και IS/VR στο σώμα.

Ένας γνωστός μου που ταξιδεύει συχνά με πλοίο χρησιμοποιεί μια πολύ ευρηματική σταθεροποίηση. Ένα μαξιλάρι πάνω στην κουπαστή και η μηχανή πάνω στο μαξιλάρι.

Έχει καλή τεχνική, αλλά και το μαξιλάρι τον βοηθά πολύ.

Όταν δοκίμαζα να στηριχθώ στην κουπαστή, οι φωτογραφίες έβγαιναν πιο κουνημένες! Ένα μικρό μαξιλάρι, αφρού ή με τζελ, δεν θα ήταν κακή ιδέα...
Τώρα vr σε φακό f/1.4, δεν έχω δει μέχρι στιγμής.

4157863917_72afac7026_o.jpg

Το μικρό λιμανάκι για τις ψαρόβαρκες στη Μύρινα της Λήμνου, μπροστά από τις ψαροταβέρνες της.

Έβρεχε κανονικά, εξ ου και η επιλογή για iso 640 και ταχύτητα 1/2s, παρά τη στήριξη σε τρίποδο. Canon 40D, Sigma EX 15-30 @15mm @f/5.6

ομορφη...

αληθεια... γινεται να μην υπαρχει σε νυχτερινη φωτογραφιση αυτη η "δεσμη" (δεν ξερω πως αλλιως να την ονομασω) φωτος γυρω απο τις λαμπες και τους προβολεις???

Εννοείς να βγαίνουν τα φώτα σαν σημεία? Μόνο με πολύ χαμηλή έκθεση... εδώ όπως και στην επόμενη, είναι με recovery 100% (πολύ χρήσιμο εργαλείο για νυχτερινές).

4157886367_0740d043c0_o.jpg

f/6.3, 2,5s, 320iso

Υπάρχουν φακοί που αντιστέκονται καλύτερα στη θάμβωση από τα φωτεινά, αλλά κατά 99% δεν είναι ζουμ.

Να συνεχίσω πάλι με τις νυχτερινές και τον Samyang 85/1.4

_MG_6385.jpg

άποψη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, f/1.4, 1/80s, iso1600

_MG_6420.jpg

φευγαλέα και νυσταγμένα (κοντά μεσάνυκτα), ο φάρος στο Ποσείδι, f/1.4, 1/10s, iso3200 (Τσοβόλα δωσ'τα όλα :p )

_MG_6523.jpg

...και ενθύμιο της βροχής που έφαγα με το τουλούμι στη Μύρινα, οι καμπάνες του ναού του Αγίου Δημητρίου (? εάν θυμάμαι) στο ύψωμα στα νοτιοανατολικά της πόλης, όσο κρυβόμουν κάτω από τις καμάρες του περιμένοντας (εις μάτην) τη βροχή να κοπάσει.
Και αυτή στο f/1.4

Δυο ουρανοί της ίδιας πόλης, το ίδιο βράδυ:

Δεξιά, ηλιοβασίλεμα
4177958307_427581a11d_o.jpg

και αριστερά, με το φεγγάρι
4178719824_0606a2a65b_o.jpg

οκ, δεν είναι η πανσέληνος του Δεκεμβρίου, αλλά η προηγούμενη νύχτα

(στην πραγματικότητα οι φωτογραφίες είναι με διαφορά λεπτών, απλά στην πρώτη έχει φίλτρο ντεγκραντε ταμπά)

Πολύ ωραίες Τάσο! Κάτι με έπιασε τώρα με τη Λήμνο.

Τι να κάνω ο έρ'μος, ένα επαγγελματικό ταξίδι 2-3 μέρες είχα, και ό,τι πρόλαβε να ξεζουμίσει ο φακός μου! Τπτ δεν πρόλαβα να γυρίσω! Ένα απόγευμα που είχα ελεύθερο και σκόπευα να πάω να φωτογραφίζω τον Εβγάτη, έριχνε καρεκλοπόδαρα (και τελικά βγήκε μόνο το λιμανάκι και η ...καμπάνα από πάνω!). Έχει μια άγρια ομορφιά του μέρος, για μοναχικούς τύπους και τοπίο είναι ό,τι πρέπει. Άντε εάν πάει η υπόθεση σε εφετείο θα φροντίσω να κάτσω 4-5 μέρες.

Έχει μεταβατική έδρα Μονομελούς και Πολυμελούς Πρωτοδικείου. 5 φορές τον χρόνο! Το Πολυμελές εκδικάζει κατ' έφεση τις υποθέσεις Ειρηνοδικείων. Κανονικά η Λήμνος έχει μόνο έδρα Ειρηνοδικείου, στη Μύρινα. Παλιότερα είχε και ο Μούδρος.

Σε επαγγελματικό ταξίδι στο Παρίσι, τον περασμένο Νοέμβρη. Δεν είχα τρίποδο ούτε και κάπου να στηριχτώ. Ήθελα, θυμάμαι να «πιάσω» τις δέσμες των προβολέων στην κορυφή του πύργου στη συγκεκριμένη θέση. Πρέπει να τράβηξα και 6 φορές… jpeg αρχεία που είχαν λίγο θόρυβο, αφού έπρεπε τα ASA να είναι ψιλά (1200+), το διάφραγμα στο 11 και η ταχύτητα γρήγορη αρκετά για να «παγώσουν» οι δέσμες που περιστρέφονται στην πραγματικότητα. Ένα απλό scan με το noise ninja και ιδού…

Attachments

• DSC00828_filtered.JPG
    DSC00828_filtered.JPG
    67.4 KB · Views: 66