ο 2ος Νομος της θερμοδυναμικης στην ζωη μας

Φίλιππος Φ.

Supreme Member
12 February 2007
3,910
Αθήνα
....αν εξαιρέσεις βέβαια το Δεύτερο Νόμο της Θερμοδυναμικής

"2ος Νόμος Θερμοδυναμικής: Κάθε φορά που η ενέργεια μετατρέπεται από τη μια μορφή στην άλλη, ένα ποσό της αποδίδεται, χάνεται στο περιβάλλον με τη μορφή υποβαθμισμένης (εξασθενημένης) θερμικής ενέργειας."

Γιατί τέτοια αδυναμία στο 2ο νόμο ? (ύποπτο μου φαίνεται ...)

Re: Απάντηση: Ποιο ξενοδοχειο στο Παρισι;

"2ος Νόμος Θερμοδυναμικής: Κάθε φορά που η ενέργεια μετατρέπεται από τη μια μορφή στην άλλη, ένα ποσό της αποδίδεται, χάνεται στο περιβάλλον με τη μορφή υποβαθμισμένης (εξασθενημένης) θερμικής ενέργειας."

Γιατί τέτοια αδυναμία στο 2ο νόμο ? (ύποπτο μου φαίνεται ...)

Γιατί -υποτίθεται- ότι έτσι το σύμπαν οδηγείται σε θερμικό θάνατο...μένει σιγά σιγά από καύσιμα...

Απάντηση: Ποιο ξενοδοχειο στο Παρισι;

Κατ' αρχήν, μία γοητεία του 2ου νόμου είναι οι πολλαπλές και φαινομενικά άσχετες- διατυπώσεις του.

Ως (α) βάζω αυτή που ανέφερες. Αγγλιστί: Energy flows downhill!

β) Σε κάθε θερμική διαδικασία, η εντροπία του σύμπαντος αυξάνεται. (*)
Αυτός είναι ο μόνος φυσικός νόμος που προϋποθέτει φορά του χρόνου από το παρελθόν προς στο μέλλον.

γ)1ος Νόμος: Δε μπορείς να κερδίσεις. Το πολύ-πολύ να έρθεις μία-η-άλλη.
2ος Νόμος: Μπορείς να έρθεις μία-η-άλλη μόνο στο απόλυτο μηδέν.
3ος Νόμος: Δε μπορείς να φτάσεις το απόλυτο μηδέν.

(*) Προσωπικό συμπέρασμα μετά από 5 χρόνια σπουδών: Χημικός Μηχανικός καλείται ο επιστήμονας που έχει κατανοήσει, αλλά αν δεν μπορεί να εξηγήσει, τι σημαίνει εντροπία.

Last edited by a moderator:
Re: Ποιο ξενοδοχειο στο Παρισι;

Ο Δεύτερος Νόμος της Θερμοδυναμικής μαζί με τον Πρώτο και τη σταθερά του Πλανκ είναι οι θεμελιώδεις Νόμοι της φυσικήας και συνεπώς του γνωστού για μας Σύμπαντος.

Έχετε ακούσει για ένα short story του Asimov, The last question?

Ε σε αυτό η ανθρωπότητα έχει φτάσει σε ένα σημείο να φτιάξει έναν υπερυπολογιστή με ΑΙ τον οποίο και 2 μεθυσμένοι τεχνικοί ρωτάνε αν υπάρχει τρόπος να ξεπεράσει κανείς το Δεύτερο Νόμο της Θερμοδυναμικής.

Πρέπει να το διαβάσει κανείς για να το καταλάβει, είναι ένα αριστούργημα της διανόησης, αλλά ο υπολογιστής in short συνέχεια απαντούσε not enough data for an answer.

Η ανθρωπότητα άλλαζε, οι άνθρωποι έφτασαν σε άλλους γαλαξίες, ο ήλιος πέθανε, ο ίδιος ο υπολογιστής έγινε κομμάτι του Σύμπαντος και οι άνθρωποι πνευματική αντί για οργανική ύλη και η απάντηση συνέχιζε να είναι not enough data.

Στο τέλος του χρόνου, εκεί που το Σύμπαν πλέον τελείωνε, όλη η διαθέσιμη ενέργεια είχε εξανντληθεί ο υπολογιστής πλέον είχε συλλέξει τα δεδομένα για μία απάντηση...αλλά δεν υπήρχε κανείς να την ακούσει.

Κανένα πρόβληα γιατί η απάντηση by definition θα έδινε λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Και τελειώνει λέγοντας....και εγέννετο φως.

Αυτό νομίζω εξηγεί γιατί έχω αυτή την αδυναμία σε αυτό το νόμο. Γιατί ό Δεύτερος Νόμος είναι το κλειδί της δημιουργίας και της ύπαρξης.

Ο Δεύτερος Νόμος της Θερμοδυναμικής μαζί με τον Πρώτο και τη σταθερά του Πλανκ είναι οι θεμελιώδεις Νόμοι της φυσικήας και συνεπώς του γνωστού για μας Σύμπαντος.

Ε σε αυτό η ανθρωπότητα έχει φτάσει σε ένα σημείο να φτιάξει έναν υπερυπολογιστή με ΑΙ τον οποίο και 2 μεθυσμένοι τεχνικοί ρωτάνε αν υπάρχει τρόπος να ξεπεράσει κανείς το Δεύτερο Νόμο της Θερμοδυναμικής.

Πρέπει να το διαβάσει κανείς για να το καταλάβει, είναι ένα αριστούργημα της διανόησης, αλλά ο υπολογιστής in short συνέχεια απαντούσε not enough data for an answer.

Η ανθρωπότητα άλλαζε, οι άνθρωποι έφτασαν σε άλλους γαλαξίες, ο ήλιος πέθανε, ο ίδιος ο υπολογιστής έγινε κομμάτι του Σύμπαντος και οι άνθρωποι πνευματική αντί για οργανική ύλη και η απάντηση συνέχιζε να είναι not enough data.

Στο τέλος του χρόνου, εκεί που το Σύμπαν πλέον τελείωνε, όλη η διαθέσιμη ενέργεια είχε εξανντληθεί ο υπολογιστής πλέον είχε συλλέξει τα δεδομένα για μία απάντηση...αλλά δεν υπήρχε κανείς να την ακούσει.

Κανένα πρόβληα γιατί η απάντηση by definition θα έδινε λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Αυτό νομίζω εξηγεί γιατί έχω αυτή την αδυναμία σε αυτό το νόμο. Γιατί ό Δεύτερος Νόμος είναι το κλειδί της δημιουργίας και της ύπαρξης.

:grinning-smiley-043

Εδώ λοιπόν ταιριάζει να προσθέσω το τέλος από το Last Question :

"Matter and energy had ended and with it, space and time. Even AC existed only for the sake of the one last question that it had never answered from the time a half-drunken computer ten trillion years before had asked the question of a computer that was to AC far less than was a man to Man.

All other questions had been answered, and until this last question was answered also, AC might not release his consciousness.

All collected data had come to a final end. Nothing was left to be collected.

But all collected data had yet to be completely correlated and put together in all possible relationships.

A timeless interval was spent in doing that.

And it came to pass that AC learned how to reverse the direction of entropy.

But there was now no man to whom AC might give the answer of the last question. No matter. The answer -- by demonstration -- would take care of that, too.

For another timeless interval, AC thought how best to do this. Carefully, AC organized the program.

The consciousness of AC encompassed all of what had once been a Universe and brooded over what was now Chaos. Step by step, it must be done.

And AC said, "LET THERE BE LIGHT!"

And there was light---- "

Οι μόνες θρησκευτικές εμπειρίες που μπορούμε να έχουμε είναι για μένα μέσω της επιστήμης και ένα μεγάλο παράδειγμα είναι ο Δεύτερος Νόμος.......όποιος καταλαβαίνει αυτό το τέλος πιστεύω δακρύζει.......

Ο Δεύτερος Νόμος της Θερμοδυναμικής μαζί με τον Πρώτο και τη σταθερά του Πλανκ είναι οι θεμελιώδεις Νόμοι της φυσικής και συνεπώς του γνωστού για μας Σύμπαντος.

Εισαι εκπληκτική :grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Verbal: Who is Keyser Soze? He is supposed to be Turkish. Some say his father was German. Nobody believed he was real. Nobody ever saw him or knew anybody that ever worked directly for him, but to hear Kobayashi tell it, anybody could have worked for Soze. You never knew. That was his power. The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn't exist. And poof. Just like that, he's gone.

Verbal: Who is Keyser Soze? He is supposed to be Turkish. Some say his father was German. Nobody believed he was real. Nobody ever saw him or knew anybody that ever worked directly for him, but to hear Kobayashi tell it, anybody could have worked for Soze. You never knew. That was his power. The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn't exist. And poof. Just like that, he's gone.

Να θεωρήσω ότι εννοείς ότι πιστεύεις στη ύπαρξη του διαβόλου ή εννοείς κάτι άλλο που δεν εννοώ?

Κατ' αρχήν, μία γοητεία του 2ου νόμου είναι οι πολλαπλές και φαινομενικά άσχετες- διατυπώσεις του.

Ως (α) βάζω αυτή που ανέφερες. Αγγλιστί: Energy flows downhill!

β) Σε κάθε θερμική διαδικασία, η εντροπία του σύμπαντος αυξάνεται. (*)
Αυτός είναι ο μόνος φυσικός νόμος που προϋποθέτει φορά του χρόνου από το παρελθόν προς στο μέλλον.

γ)1ος Νόμος: Δε μπορείς να κερδίσεις. Το πολύ-πολύ να έρθεις μία-η-άλλη.
2ος Νόμος: Μπορείς να έρθεις μία-η-άλλη μόνο στο απόλυτο μηδέν.
3ος Νόμος: Δε μπορείς να φτάσεις το απόλυτο μηδέν.

(*) Προσωπικό συμπέρασμα μετά από 5 χρόνια σπουδών: Χημικός Μηχανικός καλείται ο επιστήμονας που έχει κατανοήσει, αλλά αν δεν μπορεί να εξηγήσει, τι σημαίνει εντροπία.

Κατά κάποιο τρόπο Λευτέρη, το ότι αυξάνεται η Εντροπία, σημαίνει ότι αυξάνεται η "αταξία" του σύμπαντος...:devil-smiley-029:

Κατά κάποιο τρόπο Λευτέρη, το ότι αυξάνεται η Εντροπία, σημαίνει ότι αυξάνεται η "αταξία" του σύμπαντος...:devil-smiley-029:

Αυτό είναι που μου αρέσει στο ζήτημα "Εντροπία" καθ' ότι είμαι ακόμα "άτακτος" ! (όχι τόσο άτακτος όσο η tatiana, αλλά αρκετά για τα χρονάκια μου) :flipout::flipout::flipout:

2ος νόμος θερμοδυναμικής

Γιάννη, εγώ το έχω πάρει το δίπλωμα! ;)

Ο ορισμός που δίνεις (και είναι ο πιο δημοφιλής), δεν είναι αρκετά σαφής. Να μη σου πω ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις δίνει την αντίθετη εντύπωση από αυτό που πραγματικά ισχύει.

Εγώ θα την χαρακτήριζα σαν το μέτρο της αδυναμίας ενός συατήματος να εκτελέσει θερμικές διεργασίες. Ένα σύστημα χαμηλής εντροπίας μπορεί να εκτελέσει αυθόρμητα θερμικές διεργασίες, ενώ ένα υψηλής χρειάζεται εξωτερικό έργο για τον ίδιο σκοπό.

Για παράδειγμα, ενα νεαρό ζευγάρι, όταν εκείνος είναι αρκετά αρρενωπός και εκείνης της περισσεύει η θηλυκότητα, είναι ιδιαίτερα πρόθυμο να επιδοθεί σε θερμικές διεργασίες. Συν το χρόνω, όμως, η αρρενωπότητα κρύβεται από τη... μπάκα, η θηλυκότητα... πέφτει, και το μόνο που μένει να υψώνεται είναι η εντροπική βαρεμάρα. Στα πρόθυρα του θερμικού θανάτου, μόνη λύση είναι το εξωτερικό έργο ενός φαρμακοποιού, ενός πλαστικού χειρούργου ή ενίοτε και του... υδραυλικού.

Το χάνω το δίπλωμα; :D

Απάντηση: Re: ο 2ος Νομος της θερμοδυναμικης στην ζωη μας

Εδώ λοιπόν ταιριάζει να προσθέσω το τέλος από το Last Question :

"Matter and energy had ended and with it, space and time. Even AC existed only for the sake of the one last question that it had never answered from the time a half-drunken computer ten trillion years before had asked the question of a computer that was to AC far less than was a man to Man.

All other questions had been answered, and until this last question was answered also, AC might not release his consciousness.

All collected data had come to a final end. Nothing was left to be collected.

But all collected data had yet to be completely correlated and put together in all possible relationships.

A timeless interval was spent in doing that.

And it came to pass that AC learned how to reverse the direction of entropy.

But there was now no man to whom AC might give the answer of the last question. No matter. The answer -- by demonstration -- would take care of that, too.

For another timeless interval, AC thought how best to do this. Carefully, AC organized the program.

The consciousness of AC encompassed all of what had once been a Universe and brooded over what was now Chaos. Step by step, it must be done.

And AC said, "LET THERE BE LIGHT!"

And there was light---- "

Οι μόνες θρησκευτικές εμπειρίες που μπορούμε να έχουμε είναι για μένα μέσω της επιστήμης και ένα μεγάλο παράδειγμα είναι ο Δεύτερος Νόμος.......όποιος καταλαβαίνει αυτό το τέλος πιστεύω δακρύζει.......

ΚΑλα εε:grinning-smiley-043 ΕΜΠ εχεις βγαλει?

Αυτό είναι που μου αρέσει στο ζήτημα "Εντροπία" καθ' ότι είμαι ακόμα "άτακτος" ! (όχι τόσο άτακτος όσο η tatiana, αλλά αρκετά για τα χρονάκια μου) :flipout::flipout::flipout:

:PPPPPPPP

Re: Απάντηση: Re: ο 2ος Νομος της θερμοδυναμικης στην ζωη μας

ΚΑλα εε:grinning-smiley-043 ΕΜΠ εχεις βγαλει?

Απλά λατρεύω τον Ασίμωφ και τον Σάγκαν και η μεγαλύτερη επιθυμία μου (για την οποία θα έδινα ευχαρίστως και τη ζωή μου) θα ήταν να μάθω το νόημα και την απαρχή του σύμπαντος...αλλά.....