Ο "Δυτικός Ψηφιακός" (WDTV) ως audio λύση !!!

26 June 2006
14,830
Athens
Επιτέλους. Καθαρή μουσική χωρίς PC, Windows και ενοχλητικές παρεμβολές - διακοπές.

Σας παρουσιάζω το τωρινό ταπεινό μου ψηφιακό front end που παίζει τι άλλο ... μουσική:

1. Η μπάνκα (2 x Toshiba 680 GB - με δικό τους τροφοδοτικό)

2. Ο "δυτικός ψηφιακός" (WDTV) ως flac player - αυτό που βλέπετε από πάνω είναι κάτι πολύ βαρύ, για να μην επηρεάζεται το WDTV από το βάρος του HDMI καλωδίου - καμμία σχέση με purifiers

3. O "κάνε με τάση" (μετατροπέας οπτικού σε ψηφιακό της Prolink - και αυτός πειραγμένος)

4. Ο "ψηφιοαναλογικός" (DIY DAC, heavily modified Creek OBH-14)

5. Ο "τροφοδότης" του "δυτικού ψηφιακού" (DIY, από διαλυμένο transport Arcam D250) και τέλος ..

6. Ο "απεικονιστής" (LG monitor FullHD, 27" (!), M2794D-PZ) - για να βλέπω καθαρά από πολύ μακριά..

Συνολικό κόστος με καλώδια: 750

Και έπεται συνέχεια ...

1600x800.png

2800x600.png

3800x600.png

4800x600.png

5800x600.png

6800x600.png

από την αναλογική τι σήμα βγάζει τελικά?

επίσης αν είναι συνδεδεμένος με Hdmi σε πολυκάναλο και με την αναλογική σε δικάναλο, μπορείς να ακούς από τον δικάναλο και να παίρνεις από την Hdmi μόνο την εικόνα??

από την αναλογική τι σήμα βγάζει τελικά?

επίσης αν είναι συνδεδεμένος με Hdmi σε πολυκάναλο και με την αναλογική σε δικάναλο, μπορείς να ακούς από τον δικάναλο και να παίρνεις από την Hdmi μόνο την εικόνα??

Για το πρώτο, θα κοιτάξω και θα σου πω. Το βέβαιο είναι ότι το wdtv παίζει άνετα flac 24/96. Απλά δεν είμαι βέβαιος αν το εσωτερικό DAC είναι δυνατότητας 24/96.

Για το δεύτερο, σαφέστατα ναι. Από την HDMI μπορεί να πάρεις και DTS αλλά απαιτείται εξωτ. DTS decoder για να ακούσεις ήχο.

Και κάτι άλλο: μη σας τρομάζει το κόστος (750). Η οθόνη μόνο στοιχίζει 400 (δική μου επιλογή, μιάς και χρησιμεύει σε πολλές άλλες εφαρμογές: TV, DVD, PC monitor !!).

αυτή τη στιγμή τα flac (και όχι μόνο) τα αναπαράγω μέσω δικτύου από τον υπολογιστή στο ps3 ... και δίνω είτε με hdmi στον πολυκάναλο είτε με αναλογική στον δικάναλο ..... (απλά επιλέγω την έξοδο ήχου) ..

αξίζει να βάλω το μαραφέτι αυτό παρέα με έναν σκληρό δίπλα στους ενισχυτές ? τι θα κερδίσω?

Last edited:
Kατι αναλογο εχω κανει και εγω Σταυρο, για δισκο εχω εναν wd passport
2.5" 320 GB και για dac ενα δανεικο rotel rdp980 σε αναμονη της εισαγωγης στη χωρα μας του v-dac της musical fidelity. Ουσιαστικα εχω καταργησει το cdplayer αλλα και το dvdplayer.

Κανονας πρωτος.
Απο την αλυσιδα κοιταμε να αποφυγουμε τα DAC που φορανε τα μικρα και οικονομικα media players γιατι ειναι υποτυπώδης ποιοτητας.
Τα εκμεταλευομαστε μονο για να περασουμε ψηφιακο σημα μεχρι να φτασει σε ενα καλο DAC που θα αναλαβει αυτην την δουλεια.
Αν δεν υπαρχει καλο dac στην αλυσιδα μας κοιταμε την δουλεια αυτη να την αναλαβει το λιγοτερο "κακο" απο θεμα ποιοτητας και χαρακτηριστικων.

Στην αλυσιδα σου Jimazz πρεπει μετα απο δικα σου τεστ να δεις ποιο ειναι ανωτερο στα δικα σου αυτια και ποιο σου καθεται καλυτερα αναμεσα σε ενισχυτη και ps3. (προσωπικα δεν γνωριζω)
To WD/Popcorn/Egreat αποκλειονται δια ροπαλου σαν DAC´s αλλα σαν transports ειναι μια χαρα.

Προσωπικη αποψη παντα.

παραπομπή από διπλανό θέμα

Oπως τα λές 24/48 παίζει το Western Digital TV δεν παίζει 24/96 γιατί έχει bug το firmware του.
Οταν το φτιάξουν το ξανασυζητάμε...
Αλλά και πάλι θα περιμένω κάτι που να βγάζει και ομοαξονική ψηφιακή έξοδο δεν θέλω να μπλέξω με οπτικές.
Το Audiotrak Cube τα κάνει όλα αυτά από τώρα :grinning-smiley-043

δλδ τα 24/96 τα κάνει downsampling?

αν είναι έτσι .... δεν .....

Μη βιάζεσαι jimazz. Οι (υπερβολικά καλές) εντυπώσεις που ανέφερα πιο πάνω αφορούν υλικό 16/44.1 και όχι υλικό υψηλής ανάλυσης.

Για 24/96 δεν έχω αναφέρει τίποτα ακόμη. Μπορώ όμως να διαβεβαιώσω ότι από τις αναλογικές εξόδους αναπαράγεται υλικό 24/96, τώρα με τι πραγματική ανάλυση... (δεν έχω διαπιστώσει ακόμη ακουστική διαφορά).

Για να μην δημιουργώ λάθος εντυπώσεις, προτείνω μία τέτοια λύση σε όποιον αναζητά ένα οικονομικό high end (κυριολεκτικά) transport που μπορεί να μεταμορφώσει την υπάρχουσα δισκοθήκη σας (η οποία έχει μετατραπεί προηγουμένως σε flac).

Και για τον supersonic: φαντάζομαι θυμάσαι ότι και εγώ έχω περάσει από το 50άρι τόσο σαν ολοκληρωμένη λύση και τόσο σαν λύση transport (με το εικονιζόμενο DAC πάντα), αλλά και από "Μπλε Ουρανό"-bye-.
Οπότε μπορείς να φανταστείς τον ενθουσιασμό μου..

δεν βιάζομαι , ίσα ίσα που τα κοιτάω αυτά τα μαραφέτια για αναπαραγωή 24/96 καιρό τώρα

απλά τελικά δεν νομίζω να μου προσφέρει τίποτα παραπάνω από τη λύση που έχω τώρα...

παραπομπή από διπλανό θέμα

δλδ τα 24/96 τα κάνει downsampling?

αν είναι έτσι .... δεν .....

To 24/96 από το WDTV το ξεχνάς.Μέχρι να το φτιάξουν δεν παίζει.
Αν και κατά την γνώμη μου το μόνο σπουδαίο που έχει είναι τα 100 ευρώ που κάνει.
Από εκεί και πέρα υπάρχει το HDX1000 και το HDmediabox που παίζουν άνετα 24/96 και βγάζουν και coaxial.

Και για τον supersonic: φαντάζομαι θυμάσαι ότι και εγώ έχω περάσει από το 50άρι τόσο σαν ολοκληρωμένη λύση και τόσο σαν λύση transport (με το εικονιζόμενο DAC πάντα), αλλά και από "Μπλε Ουρανό"-bye-.
Οπότε μπορείς να φανταστείς τον ενθουσιασμό μου..

θυμάμαι...
για αυτό και σε εμπιστεύομαι

το wd απο πούθε ?

Δηλαδή που είναι το κέρδος 16/48 είχες με το Trends UD-10.1 24/48 έχεις από το WDtv.
Μιλάω για τη ψηφιακή μεταφορά μόνο και όχι για τηλεχειρισμούς ούτε για τον ήχο αφού αυτός έχει σχέση με το dac που και στις δύο περιπτώσεις είναι το ίδιο.

Δηλαδή που είναι το κέρδος 16/48 είχες με το Trends UD-10.1 24/48 έχεις από το WDtv.
Μιλάω για τη ψηφιακή μεταφορά μόνο και όχι για τηλεχειρισμούς ούτε για τον ήχο αφού αυτός έχει σχέση με το dac που και στις δύο περιπτώσεις είναι το ίδιο.

Το αναφέρω στο πρώτο post: Δεν υπάρχει PC (τουλάχιστον αυτό που είχα), ούτε Windows, ούτε ενδιάμεσοι (οδηγοί), ούτε παρεμβολές στη τροφοδοσία από λειτουργία κινούμενων μερών.

Επιτέλους. Καθαρή μουσική χωρίς PC, Windows και ενοχλητικές παρεμβολές - διακοπές.

3. O "κάνε με τάση" (μετατροπέας οπτικού σε ψηφιακό της Prolink - και αυτός πειραγμένος)

4. Ο "ψηφιοαναλογικός" (DIY DAC, heavily modified Creek OBH-14)

5. Ο "τροφοδότης" του "δυτικού ψηφιακού" (DIY, από διαλυμένο transport Arcam D250) και τέλος ..

Σταύρε, μιά και σε βρήκαμε ορεξάτο γιά δώσε λίγες πληροφορίες σχετικά με τις επεμβάσεις...

ιδίως εκείνο τον μετατροπέα ...
γιατί το κάνεις?
γιά να δώσεις από οτπική σε coax?
αξίζει τον κόπο ?

και θύμισέ μας τι άλλο είχες κάνει...

Σταύρε, μιά και σε βρήκαμε ορεξάτο γιά δώσε λίγες πληροφορίες σχετικά με τις επεμβάσεις...

ιδίως εκείνο τον μετατροπέα ...
γιατί το κάνεις?
γιά να δώσεις από οτπική σε coax?
αξίζει τον κόπο ?

και θύμισέ μας τι άλλο είχες κάνει...

Οπως το είπες, με βρήκες ορεξάτο. Πάμε λοιπόν:

Ο μετρατροπέας είναι της Prolink (emimikos.gr, 25Ε) και μετατρέπει το φως σε ψηφιακό (TTL). Μπορείς και να το φτιάξεις DIY (project elliot sound, esp, δε θυμάμαι ποιό), αλλά δε θα βρεις οπτικό ΤΟRX receiver της Toshiba. Τώρα θα μου πεις, γιατί το OBH-14 δεν είχε απ'τη μαμά του οπτική είσοδο? Είχε, αλλά ποτέ δε δούλεψε (@??)! Οπότε χρησιμοποιώ τις δύο εισόδους του OBH-14 ως ψηφιακές SPDIF. Να σου θυμίσω ότι το OBH-14 επιλέγει αυτόματα την ψηφιακή πηγή που είναι ενεργή.

Τώρα το OBH-14. Είναι μία κλασσική σχεδίαση Cirrus Logic CS8412 / CS4390 με καταβολές 24/48 (πρωτοπόρος στην εποχή του) που μπορεί πανεύκολα να μετατραπεί σε 24/96 με αλλαγή του receiver από CS8412 σε CS8414 (αν το βρεις - προς το παρόν το διαθέτει μόνο ένας Κορεάτης στο ebay).

Η μετατροπή που έκανα ήταν να ξηλώσω τα πάντα (εννοώ τα ΠΑΝΤΑ) από τη πλακέτα του OBH-14, εκτός από τα δύο προαναφερθέντα ολοκληρωμένα, και επίσης να ξεφορτωθώ το μαμίσιο τροφοδοτικό.

Η βασική μου επιδίωξη ήταν από την αρχή σαφής: η δημιουργία άφιλτρου I/V χωρίς πολύπλοκα ηλεκτρονικά ή μετασχηματιστές προσαρμογής στην έξοδο. Μετά από ένα μήνα προσπαθειών, κατέληξα σε μία απλούστατη σχεδίαση γύρω από τα (μισητά από πολλούς) 627 στην έξοδο του 4390 (η πλακετίτσα που φαίνεται στη φώτο του DAC), τόσο απλής που τρομάζει!

Δεύτερη επιδίωξη ήταν η υποδειγματική τροφοδοσία. Έχοντας στη κατοχή μου ένα τροφοδοτικό σκυλί (της εταιρείας C.A.T! - τώρα Convergence Audio Technologies είναι?, δε ξέρω) από "αρχαίο" υπολογιστή δεκαετίας '80 κατασκευάστηκε η τροφοδοσία του ψηφιακού μέρους. Και κατόπιν ένα δεύτερο τροφοδοτικό (η κλασσική σχεδίαση τροφοδοσίας 627 του "πλανητάρχη") για τα δύο 627 του I/V. Και φυσικά παντού πυκνωτές άριστης ποιότητας! Η αποκοπή του DC στην έξοδο ανατέθηκε σε δύο τέρατα Solen 13 uF.

Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Σε τέτοιο βαθμό που στα αυτιά μου το 50άρι ακουγόταν ... χαλασμένο! Το αποτέλεσμα όμως ήταν (αγγλιστί) persistent με τον καιρό, και οι βασικές διαφορές επικεντρώνονταν πάντα σε: διευρυμένη στερεοφωνική απεικόνιση, τεράστια δυναμικά και αβίαστο μουσικό αποτέλεσμα.

Το καλύτερο το φυλάω στο τέλος: Επειδή στην έξοδο βρίσκεται ο 627, το DAC μπορούσε πλέον απροβλημάτιστα να οδηγήσει παθητικό προενισχυτή. Ετσι και έγινε. Κατασκευάστηκε παθητικός γύρω από το ALPS black beauty (έχω και άλλο ένα!!) και έναν επιλογέα της electroswitch (αυτοί οι μεγάλοι πράσινοι!!!).

Μετά από μακράν συμβίωση με το 50άρι σαν transport (με αλλαγμένο clock Trichord σε παρακαλώ), θέλησα να δοκιμάσω την οδό του PC σαν transport. Με το setup που προανάφερα σε άλλο tread (Laptop - trends ud-10.1) , δεν έμεινα καθόλου ευχαριστημένος. Και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε ...

Πάνω κάτω, that's the story!-bye-

. Τώρα θα μου πεις, γιατί το OBH-14 δεν είχε απ'τη μαμά του οπτική είσοδο? Είχε, αλλά ποτέ δε δούλεψε (@??)! Οπότε χρησιμοποιώ τις δύο εισόδους του OBH-14 ως ψηφιακές SPDIF. Να σου θυμίσω ότι το OBH-14 επιλέγει αυτόματα την ψηφιακή πηγή που είναι ενεργή.

δεν δούλεψε σημαίνει ήταν χαλασμένο ?
γιατί να το κάνεις αυτό αφού είχες δυό εισόδους?
κάτι δεν καταλαβαίνω...