Ο εγκέφαλος είναι απλώς μια μηχανή που κάποια στιγμή σταματά να δουλεύει....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ο εγκέφαλος είναι απλώς μια μηχανή που κάποια στιγμή σταμ

Επ, Γιάννη όχι μόνο στα φόρα...

Αν είναι γραμμένα αυτά που αναφέρει ο φίλος μας και σε blogs, δώσε μου λινκ να πάω να σχολιάσω και 'κει. Προς το παρόν, αυτό βλέπω, αυτό σχολιάζω...-bye-

τσ τσ τσ ... ακομα το συζητάμε; Μα δεν έχει δει κανείς το "21 Grams";
:jester::jester::jester:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ο εγκέφαλος είναι απλώς μια μηχανή που κάποια στιγμή

Αν είναι γραμμένα αυτά που αναφέρει ο φίλος μας και σε blogs, δώσε μου λινκ να πάω να σχολιάσω και 'κει. Προς το παρόν, αυτό βλέπω, αυτό σχολιάζω...-bye-

Δηλαδή βρε Γιάννη εμείς στο Avclub ανακαλύψαμε τον αθεϊσμο?

Anyway, δεν θέλω καθόλου να συνεχίσω την κουβέντα πάνω σε θρησκευτικά και θέματα πίστης. Γυρνάμε στα της Επιστήμης - Μαθηματικών ευχαρίστως, ειδάλλως απέχω :ernaehrung004:

Re: Απάντηση: Re: Ο εγκέφαλος είναι απλώς μια μηχανή που κάποια στιγμή σταματά να δου

Ευτυχώς, όμως, που υπάρχουν και οι πεφωτισμένες φωνές στα φόρα που ανακάλυψαν την λούμπα της απάτης και ανοίγουν τα μάτια στους πεπλανημένους ηλίθιους που πιστεύουν στην αθανασία της ψυχής και τη μεταθανάτια ζωή.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, που λένε...-bye-

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάτι η όχι μετά Θάνατον, δεν θυμάμαι να έκανα δήλωση, ερώτημα έθεσα, και δεν είπα πουθενά ότι τα πιστεύω μου είναι "η αλήθεια".
Γνωρίζω όμως καλά, όπως άλλως τε και οι περισσότεροι από εμάς, ότι, τις όποιες μας πράξεις σε οποιδήποτε επίπεδο τις χαρακτηρίζει η έννοια της προοπτικής, του χρονικού αντικτύπου, δεν νομίζω ότι αυτό είναι τόσο δύσκολο να το κατανοήσεις, έτσι και αλλιώς άλλο πράγμα η κατανόηση άλλο η αποδοχή.

Αυτό λοιπόν που έθεσα ως ερώτημα ήταν, αν μικρύνουμε το χρονικό αντίκτυπο των πράξεων μας σε αυτή την ζωή (ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη την μετά θάνατον), θα εκπλαγούμε από την διαφοροποιήση που θα προκύψει.

Re: Απάντηση: Re: Ο εγκέφαλος είναι απλώς μια μηχανή που κάποια στιγμή σταματά να δου

θα εκπλαγούμε από την διαφοροποιήση που θα προκύψει.

Προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;

Αυτό λοιπόν που έθεσα ως ερώτημα ήταν, αν μικρύνουμε το χρονικό αντίκτυπο των πράξεων μας σε αυτή την ζωή (ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη την μετά θάνατον), θα εκπλαγούμε από την διαφοροποιήση που θα προκύψει.

Λίγο ασαφές μου ακούγεται αυτό.
Π.χ. αν κάποιος γονέας μέσου οικονομικού επιπέδου αποφασίσει να πάει διακοπές για έναν χρόνο ολόκληρο ξοδεύοντας ότι έχει στην άκρη και αγνοώντας τις όποιες υποχρεώσεις έχει προς τα παιδιά του μικραίνει τον χρονικό αντίκτυπο των πράξεών του?

Πολύ σωστά φαίνεται να τα λες φίλε μου, αλλά βρίσκω πως έχει έναν λάκκο η φάβα σου:
Δηλαδή και το ιερατείο (και δεν εννοώ τους παπάδες) μου δίνει την εντύπωση ότι πιστεύει στη συνέχιση της ύπαρξης. Αλλιώς δεν βλέπω πώς θα μπορούσαν να έχουν τέτοιο κίνητρο, τέτοια ώθηση στις πράξεις τους τέτοια ραμολιά που είναι οι περισσότεροι. Εάν γνώριζαν/πίστευαν ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο, θα έπρεπε έκαστος να είναι με μια (ή και δυο...) νεαρή, καλλίπυγο και τροφαντή σαν τον μακαρίτη τον γεράκο που είχε εκείνη την πλεημέητ. Άρα πιθανολογώ (γιατί είπαμε πως με την αυστηρή λογική τελικώς σχεδόν τίποτα δεν αποδεικνύουμε ή αποκλείουμε) ότι πιστεύουν σε μια συνέχεια. Όχι όμως και σε μια κόλαση. Η άλλη εκδοχή θα ήταν να αγνοούν, αυτοί οι ισχυροί και έχοντες στα χέρια του την τύχη του κόσμου, εντελώς το φθαρτό της ύπαρξής μας και να θεωρούν πως θα ζούν αιώνια ή πάντως ότι το τέλος τους είναι πολύ μακρυά. Κι αυτό μου φαίνεται το ίδιο απίθανο από τη στιγμή που δεν μιλάμε για πληβείους ή άτομα χαμηλής νοημοσύνης. Νομίζω όλοι γνωρίζουμε πόσα χρόνια μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος.

Νομίζω πως θέτω απορίες αντίστοιχες με τις δικές σου.

Πάντως αν αποστασιοποιηθείτε από τα υπαρξιακά ερωτήματα που σας βασανίζουν, θα δείτε ότι αυτό που καταλυτικά μορφοποιεί την κοινωνική συμπεριφορά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι, η πεποίθηση ότι υπάρχει μεταθανάτια ζωή, ότι υπάρχει δηλαδή μια συνέχεια.
Αυτό ήταν και το στοίχημα που έπρεπε να κερδίσουν ΟΛΕΣ οι μεγάλες θρησκείες του πλανήτη, να πείσουν τον κόσμο ότι υπάρχει "συνέχεια", γιατί όμως, αναρωτηθήκατε?

Για να μπορέσουν ουσιαστικά να κατευνάσουν και να χειραγωγήσουν την ευρύτερη κοινωνική συμπεριφορά η οποία αποδεδειγμένα γίνεται πολύ περισσότερο ήπια ως προς τις αντιδράσεις της, όταν έχει να περιμένει κάτι καλύτερο από αυτό που βιώνει, ακόμα και αν αυτό το "καλύτερο" είναι μετά θάνατον.

Η χειραγώγηση δηλαδή της ανθρώπινης ελπίδας που τελικά καταλήγει στο πατρονάρισμα της ανθρώπινης ηλιθιότητας πρός όφελος πάντα αυτών που τόσο επιδέξια την ασκούν.

Σας παρακαλώ να αναρωτηθείτε, ο κάθε ένας από εσάς, με απόλυτη ειλικρίνεια, αν πιστέψετε βαθιά μέσα σας ότι μετά θάνατον δεν υπάρχει απολύτως τίποτα, ότι η υπάρξη σας απλά θα σβήσει μέσα σε μια σκοτεινή λήθη, ότι θα απολέσετε την συνείδηση του Εγώ σας, ότι θα σταματήσετε να υπάρχετε....

ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ....

Θα συνεχίζατε να ζείτε με τον ίδιο τρόπο?
Θα είσασταν το ίδιο ανεκτικοί στις αδικίες πρός σε εσάς αλλά και στην οικογένεια σας?
Θα ζητούσατε το καλύτερο, η όχι, για την ποιότητα της ζωής, της μοναδικής ζωής που βιώνετε?
Θα ανεχόσασταν το ψέμα, την εκδούλευση, την εκμετάλευση, τον εμπαιγμό και την καταπίεση από τον οποιοδήποτε για οποιοδήποτε λόγο????

Κάντε μια μεγάλη χάρη στον εαυτό σας και αναρωτηθείτε......

Δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο στην σημερινή εποχή. Μάλλον η προσδοκία μεταθανάτιας καλύτερης ζωής ως μέθοδος ελέγχου έχει πιά αντικατασταθεί από άλλες πιό επιστημονικοφανείς μεθόδους ελέγχου δια μέσου της παραδοχής της φύσης του ανθρώπου ως εκμεταλευτικής , καταπιεστικής , ιδιοτελούς κλπ η οποία συντηρεί και το ισχύον σύστημα που είναι και το ανώτατο στάδιο εξέλιξης της ανθρώπινης λειτουργίας .

Λίγο ασαφές μου ακούγεται αυτό.
Π.χ. αν κάποιος γονέας μέσου οικονομικού επιπέδου αποφασίσει να πάει διακοπές για έναν χρόνο ολόκληρο ξοδεύοντας ότι έχει στην άκρη και αγνοώντας τις όποιες υποχρεώσεις έχει προς τα παιδιά του μικραίνει τον χρονικό αντίκτυπο των πράξεών του?

Ο συγκεκριμένος γονέας θα ήταν απλά ηλίθιος.....:firstprize:

Τα ερωτήματα που έθεσα είναι λίγο βαθύτερα, έχουν να κάνουν με την γενικότερη συμπεριφορά μας και πως αυτή προσαρμόζεται αναλόγως, όταν δογματικά δεχόμαστε, ότι τίποτα δεν τελειώνει σε αυτή την ζωή.

Δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο στην σημερινή εποχή. Μάλλον η προσδοκία μεταθανάτιας καλύτερης ζωής ως μέθοδος ελέγχου έχει πιά αντικατασταθεί από άλλες πιό επιστημονικοφανείς μεθόδους ελέγχου δια μέσου της παραδοχής της φύσης του ανθρώπου ως εκμεταλευτικής , καταπιεστικής , ιδιοτελούς κλπ η οποία συντηρεί και το ισχύον σύστημα που είναι και το ανώτατο στάδιο εξέλιξης της ανθρώπινης λειτουργίας .

Πιστεύεις ότι κάποιος μουσουλμάνος θα αποφάσιζε με την ίδια προθυμία να γίνει μάρτυρας και να ανατιναχτεί αν γνωρίζε ότι δεν τον περιμένει τίποτα μετά?

Ο συγκεκριμένος γονέας θα ήταν απλά ηλίθιος.....:firstprize:

Τα ερωτήματα που έθεσα είναι λίγο βαθύτερα, έχουν να κάνουν με την γενικότερη συμπεριφορά μας και πως αυτή προσαρμόζεται αναλόγως, όταν δογματικά δεχόμαστε, ότι τίποτα δεν τελειώνει σε αυτή την ζωή.

Και αυτό μου φαίνεται λίγο ασαφές, θα μπορούσες να αναφέρεις ένα απτό παράδειγμα που αφορά εμάς τους Έλληνες και όχι μουσουλμάνους?

Re: Απάντηση: Ο εγκέφαλος είναι απλώς μια μηχανή που κάποια στιγμή σταματά να δουλεύε

Πολύ σωστά φαίνεται να τα λες φίλε μου, αλλά βρίσκω πως έχει έναν λάκκο η φάβα σου:
Δηλαδή και το ιερατείο (και δεν εννοώ τους παπάδες) μου δίνει την εντύπωση ότι πιστεύει στη συνέχιση της ύπαρξης. Αλλιώς δεν βλέπω πώς θα μπορούσαν να έχουν τέτοιο κίνητρο, τέτοια ώθηση στις πράξεις τους τέτοια ραμολιά που είναι οι περισσότεροι. Εάν γνώριζαν/πίστευαν ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο, θα έπρεπε έκαστος να είναι με μια (ή και δυο...) νεαρή, καλλίπυγο και τροφαντή σαν τον μακαρίτη τον γεράκο που είχε εκείνη την πλεημέητ. Άρα πιθανολογώ (γιατί είπαμε πως με την αυστηρή λογική τελικώς σχεδόν τίποτα δεν αποδεικνύουμε ή αποκλείουμε) ότι πιστεύουν σε μια συνέχεια. Όχι όμως και σε μια κόλαση. Η άλλη εκδοχή θα ήταν να αγνοούν, αυτοί οι ισχυροί και έχοντες στα χέρια του την τύχη του κόσμου, εντελώς το φθαρτό της ύπαρξής μας και να θεωρούν πως θα ζούν αιώνια ή πάντως ότι το τέλος τους είναι πολύ μακρυά. Κι αυτό μου φαίνεται το ίδιο απίθανο από τη στιγμή που δεν μιλάμε για πληβείους ή άτομα χαμηλής νοημοσύνης. Νομίζω όλοι γνωρίζουμε πόσα χρόνια μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος.

Νομίζω πως θέτω απορίες αντίστοιχες με τις δικές σου.

Δεν κατάλαβα ποιούς εννοείς ΙΕΡΑΤΕΙΟ όταν αποκλείεις τους παπάδες.

Πιστεύεις ας πούμε, ότι ο Εφραίμ (που είναι και ο ποιό πρόσφατος) κινείται με γνώμονα την μετά θάνατον ζωή?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ο εγκέφαλος είναι απλώς μια μηχανή που κάποια στιγμή σταματά

Δεν κατάλαβα ποιούς εννοείς ΙΕΡΑΤΕΙΟ όταν αποκλείεις τους παπάδες.

Πιστεύεις ας πούμε, ότι ο Εφραίμ (που είναι και ο ποιό πρόσφατος) κινείται με γνώμονα την μετά θάνατον ζωή?

Όλη η συντηρητική αμερική δεν σου φτάνει; Τι οδηγεί τις πράξεις των ηγετών, όσων ορίζουν την τύχη της ανθρωπότητας; Αυτοί σαφώς δεν ανήκουν στο "κοινό" που προσπαθούν (είναι το μεγάλο τους στοίχημα έγραψες) να πείσουν οι θρησκίες. Αυτοί ούτε ανάγκη καθοδήγησης φαίνεται να έχουν, αλλά και σκεφτόμενοι άνθρωποι φαίνεται να είναι. Σίγουρα δεν δίνουν την εντύπωση να πιστεύουν στη μετά θάνατον τιμωρία.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ο εγκέφαλος είναι απλώς μια μηχανή που κάποια στιγμή σταμ

Όλη η συντηρητική αμερική δεν σου φτάνει; Τι οδηγεί τις πράξεις των ηγετών, όσων ορίζουν την τύχη της ανθρωπότητας; Αυτοί σαφώς δεν ανήκουν στο "κοινό" που προσπαθούν (είναι το μεγάλο τους στοίχημα έγραψες) να πείσουν οι θρησκίες. Αυτοί ούτε ανάγκη καθοδήγησης φαίνεται να έχουν, αλλά και σκεφτόμενοι άνθρωποι φαίνεται να είναι. Σίγουρα δεν δίνουν την εντύπωση να πιστεύουν στη μετά θάνατον τιμωρία.

Δεν προλαβαίνω να απαντάω και μερικά πράγματα χρειάζονται ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση για να εκφρασθούν σωστά.
Θα επανέλθω μέσα στην ημέρα.

Όσον αφορά όμως τους ηγέτες που αναφέρεις, θα εκπλαγείς αν γράψω τι σκέφτομαι για αυτούς......

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάτι η όχι μετά Θάνατον, δεν θυμάμαι να έκανα δήλωση, ερώτημα έθεσα, και δεν είπα πουθενά ότι τα πιστεύω μου είναι "η αλήθεια".
Γνωρίζω όμως καλά, όπως άλλως τε και οι περισσότεροι από εμάς, ότι, τις όποιες μας πράξεις σε οποιδήποτε επίπεδο τις χαρακτηρίζει η έννοια της προοπτικής, του χρονικού αντικτύπου, δεν νομίζω ότι αυτό είναι τόσο δύσκολο να το κατανοήσεις, έτσι και αλλιώς άλλο πράγμα η κατανόηση άλλο η αποδοχή.
[/B]

Δεν γνωρίζεις, ερωτήματα θέτεις, αλλά τίποτα δεν σε εμποδίζει να χαρακτηρίζεις ηλίθιους αδιακρίτως και τσουβαλιάζοντας τους πιστούς οι οποίοι ''χειραγωγούνται'' από τους κακούς..

Η χειραγώγηση δηλαδή της ανθρώπινης ελπίδας που τελικά καταλήγει στο πατρονάρισμα της ανθρώπινης ηλιθιότητας πρός όφελος πάντα αυτών που τόσο επιδέξια την ασκούν.

Σου θυμίζω, λοιπόν, ότι το παραπάνω απόσπασμα είναι δήλωση και μάλιστα έχει άμεση σχέση με αυτό που συζητούμε. Ο τρόπος, λοιπόν, που εκφράζεσαι για πράγματα που δεν γνωρίζεις (αυτό είναι το μόνο σίγουρο και προκύπτει από το ίδιο το ποστ σου μιας και δηλώνεις ότι δεν γνωρίζεις, αλλά απλά θέτεις ερωτήματα) με κάνει να συνάγω ότι, προφανώς, κάνεις λάθος.

Δεν θα μπούμε σε θρησκευτική κουβέντα, αλλά, και η έννοια της προοπτικής με τον τρόπο που την περιγράφεις, πάλι λάθος είναι (τουλάχιστον όσον αφορά τη Χριστιανική θρησκεία, μπορώ να το πω με σιγουριά). Οπότε, δεν είναι ζήτημα κατανόησης ή αποδοχής. Είναι ζήτημα γνώσης του αντικειμένου.

Καταλήξατε όμως κάπου παρακαλώ, να ξέρω εάν είναι να παραθέτω χωρία από τη Γραφή ή από το Κεφάλαιο.

Καταλήξατε όμως κάπου παρακαλώ, να ξέρω εάν είναι να παραθέτω χωρία από τη Γραφή ή από το Κεφάλαιο.

Ούτε από το ένα, ούτε από το άλλο.......περιορίσου στις γνώσεις του Χόκινγκ περί του θέματος που απ' ότι φαίνεται είναι το 10 το καλό!!;)

Απάντηση: Re: Ο εγκέφαλος είναι απλώς μια μηχανή που κάποια στιγμή σταματά να δουλεύε

Σας παρακαλώ να αναρωτηθείτε, ο κάθε ένας από εσάς, με απόλυτη ειλικρίνεια, αν πιστέψετε βαθιά μέσα σας ότι μετά θάνατον δεν υπάρχει απολύτως τίποτα, ότι η υπάρξη σας απλά θα σβήσει μέσα σε μια σκοτεινή λήθη, ότι θα απολέσετε την συνείδηση του Εγώ σας, ότι θα σταματήσετε να υπάρχετε....

ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ....

Θα συνεχίζατε να ζείτε με τον ίδιο τρόπο?
Θα είσασταν το ίδιο ανεκτικοί στις αδικίες πρός σε εσάς αλλά και στην οικογένεια σας?
Θα ζητούσατε το καλύτερο, η όχι, για την ποιότητα της ζωής, της μοναδικής ζωής που βιώνετε?
Θα ανεχόσασταν το ψέμα, την εκδούλευση, την εκμετάλευση, τον εμπαιγμό και την καταπίεση από τον οποιοδήποτε για οποιοδήποτε λόγο????

Κάντε μια μεγάλη χάρη στον εαυτό σας και αναρωτηθείτε......

εγω που τα πιστευω ολα αυτα εδω και χρονια,γιατι δεν εχω αλλαξει συνηθειες?

εγω που τα πιστευω ολα αυτα εδω και χρονια,γιατι δεν εχω αλλαξει συνηθειες?

Γιατί θα έπρεπε να αλλάξεις συνήθειες αφού κινείσαι και δράς βάσει της κοσμοθεωρίας σου????
Η αλλαγή συμπεριφοράς έρχεται όταν αναθεωρούμε για πράγματα και καταστάσεις.