O εκλογικός νόμος , τροφή για σκέψη...

kokar

Supreme Member
8 December 2006
8,243
Αργυρούπολη
Mελετώντας τον εκλογικό νόμο διαπίστωσα -και δυστυχώς αποδεικνύονται πως είναι έτσι- τα εξής:

Είτε ρίξεις λευκό είτε άκυρο είτε δεν πας καθόλου είτε –κι εδώ είναι το ζήτημα- ψηφίσεις κάποιον εκλογικό συνδυασμό αλλά αυτός δεν περάσει το όριο του 3%, το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Το ποσοστό κάθε κόμματος υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των ψήφων που πήρε κάθε συνδυασμός από όσους πέρασαν το 3%. Αυτές οι ψήφοι θεωρούνται έγκυρες για την κατανομή των εδρών και μόνον αυτές.

Αν λοιπόν είμαστε 1000 πολίτες και 240 από μας θέλουν στην κυβέρνηση το κόμμα π.χ. ΝΔ (!) και το ψηφίσουν, τι δύναμη έχει αυτό;
Ποιο είναι το πραγματικό του ποσοστό;

Έχουμε και λέμε

Από τους 1000 ΝΔ θέλουν 240
στους 100 πόσοι; ( Χ

Έχουμε λοιπόν: Χ = 240*100/1000 = 24%

Με μια λογική αποχή 20% (δηλαδή αν δεν πάνε να ψηφίσουν οι 200), πόσο γίνεται το ποσοστό του;

Από τους 800 ΝΔ θέλουν 240
στους 100 πόσοι; ( Χ
Χ = 240*100/800 = 30% !

Υπάρχουν όμως και τα άκυρα... Αν απ’ τους 800 που πήγαν στις κάλπες, οι 50 ρίξουν άκυρο τότε, πόσο γίνεται το ποσοστό του;

Από τους 750 ΝΔ θέλουν 240
στους 100 πόσοι; ( Χ

τώρα έχουμε: Χ = 240*100/750 = 32% !

Κι αν απ’ τους 750 οι 60 ρίξουν λευκό, πόσο γίνεται το ποσοστό του;

Από τους 690 ΝΔ θέλουν 240
στους 100 πόσοι; ( Χ
Χ = 240*100/690 = 34,8% !!

Μα καλά, θα μου πείτε, αυτά ίσχυαν πάντοτε… Είναι ο κλασσικός τρόπος του συστήματος για να παίρνουν έδρες που δεν τους αναλογούν.
Ναι, αλλά τώρα οι έδρες δεν μοιράζονται με βάση απλά και μόνο τις «έγκυρες» ψήφους (σα να λέμε οι 690 του παραδείγματός μας) αλλά από το άθροισμα των ψήφων μόνο όσων κομμάτων πέρασαν το 3% -και υπό όρους, η ΝΔ με αυτό το ποσοστό κάνει κυβέρνηση.

Αν δηλαδή, από τους 690 πολίτες, οι 100 συνολικά ψηφίσουν συνδυασμούς που δεν περνούν το όριο του 3% τότε έχουμε και λέμε

Από τους 590 ΝΔ θέλουν 240
στους 100 πόσοι; ( Χ

Πάμε πάλι: Χ = 240*100/590 = 40,7 % !!

Έλα όμως που -με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο- ένα τέτοιο ποσοστό δίνει την απόλυτη πλειοψηφία στη ΝΔ γιατί οι έδρες της θα είναι
Από τους 590 πολίτες ΝΔ θέλουν 240
από τις 250 έδρες πόσες θα πάρει; (Χ

και έχουμε τελικά: Χ = 240*250/590 = 101 έδρες

Και επειδή το πρώτο κόμμα παίρνει και «δωράκι» 50 έδρες, η ΝΔ έχει τελικά 151 !

Αν θεωρείτε πως μόνη της η ΝΔ δεν μπορεί να έχει 240 πολίτες στους 1000, βάλτε και τους Πασόκους μαζί. Έτσι κι αλλιώς μαζί θα πάνε αν χρειαστεί να σώσουν το σύστημα.
Πώς πήγαμε από τους 1000 στους 590; Πώς έγινε και ένα κόμμα με πραγματική δυναμική 25% στο σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, να παίρνει 151 έδρες:

Σε όσες εκλογές έζησα, τέτοιο φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί ούτε και ως ενδεχόμενο. Να πώς γίνεται:
Αν δεν υπήρχε το «δωράκι» των 50 εδρών και εαν οι έδρες μοιράζονταν και στα κόμματα κάτω του 3% η ΝΔ θα έπαιρνε:

Από τους 690 πολίτες ΝΔ θέλουν 240
από τις 250 έδρες πόσες θα πάρει; (Χ
Χ = 240*250/690 = 87 έδρες.

Ακόμη και με το δωράκι, θα είχε μόνο 87 + 50 = 137 έδρες...

Αυτά διαπίστωσα φίλοι μου και είμαι υποχρεωμένος να σας πω ότι:

Αν δεν επιθυμείτε με τίποτα μια κυβέρνηση ΝΔ ή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και θέλετε να ψηφίσετε έναν συνδυασμό που κατά τη γνώμη σας δεν πρόκειται να ξεπεράσει το όριο του 3%, σκεφτείτε το καλά και πολύ.

Είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν από αυτούς τους συνδυασμούς που κατά πάσα πιθανότητα ξεπερνούν το όριο. Ειδάλλως οφείλετε να είστε έτοιμοι για μια ακόμη 4ετία όσων μας οδήγησαν εδώ που φτάσαμε.

Έγραψα απλώς τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τα νούμερα κι όπως πάντα… οι αριθμοί είναι αμείλικτοι…

Re: ο εκλογικός νόμος , τροφή για σκέψη...

Γι' αυτό από αυτές τις εκλογές και εφεξής δεν πρέπει να απέχει κανείς. Αυτοί που άφησαν τους άλλους να αποφασίζουν για λογαριασμό τους καλά να πάθουν. Μετά όμως να μην παριστάνουν τους αγανακτισμένους.
Ψηφίζουμε οτιδήποτε εκτός από άκυρο και λευκό.

Απάντηση: ο εκλογικός νόμος , τροφή για σκέψη...

Έχω την εντύπωση ότι εδώ και πολλές εκλογές ισχύει το όριο του 3% για είσοδο κόμματος (και των βουλευτών του) στη βουλή. Η αλήθεια είναι ότι στις εκλογές δεν βγάζεις εύκολα άκρη με τα ποσοστά και τις έδρες.

Απάντηση: ο εκλογικός νόμος , τροφή για σκέψη...

Kώστα έχεις απόλυτο δίκιο... το έχω γράψει ότι αποχή, λευκό/άκυρο και ψήφο σε κόμμα που τελικά δεν θα αντιπροσωπευτεί στη βουλή, ευνοούν την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.
Αυτό ακριβώς συμβάινει όπως πολύ σωστά μπήκες στο κόπο να το αποδείξεις.

Φυσικά άλλη μια παρεκτροπή είναι ότι και τα υπόλοιπα κόμματα αυξάνουν τα ποσοστά τους πλασματικά...

Πρόκειται για στημένο εκλογικό σύστημα που εξυπηρετεί τον δικομματισμό και κρίνοντας απο τις ελάχιστες φωνές περί αυτού μάλλον εξυπηρετεί και άλλους πολιτικούς χώρους (ένθεν και εκείθεν)

Από ένα κάλπικο πολιτικό σύστημα τι περίμενες όμως? Δίκαιο εκλογικό νόμο ή τήρηση των προγραμματικών δηλώσεων?

Last edited:
Απάντηση: Re: ο εκλογικός νόμος , τροφή για σκέψη...

Γι' αυτό από αυτές τις εκλογές και εφεξής δεν πρέπει να απέχει κανείς. Αυτοί που άφησαν τους άλλους να αποφασίζουν για λογαριασμό τους καλά να πάθουν. Μετά όμως να μην παριστάνουν τους αγανακτισμένους.
Ψηφίζουμε οτιδήποτε εκτός από άκυρο και λευκό.

Ωραία, αφού αναπαράγεις αβίαστα τέτοια κλισέ, ας ρίξω και 'γω το δικό μου...

Ψηφίζουμε όλοι λευκό και θα δεις για πότε όλα τα λαμόγια φεύγουν από τη χώρα.

Το γιατί το έχω εξηγήσει πολλές φορές και σε πολλά ποστ. Αντιθέτως, δεν έχω δει ακόμα επιχειρηματολογία περί του γιατί θα ξεχαρβαλώσω το σύστημα αν πάω να ψηφίσω τους ''Κυνηγούς''.

Re: Απάντηση: Re: ο εκλογικός νόμος , τροφή για σκέψη...

Ωραία, αφού αναπαράγεις αβίαστα τέτοια κλισέ, ας ρίξω και 'γω το δικό μου...

Ψηφίζουμε όλοι λευκό και θα δεις για πότε όλα τα λαμόγια φεύγουν από τη χώρα.

Το γιατί το έχω εξηγήσει πολλές φορές και σε πολλά ποστ. Αντιθέτως, δεν έχω δει ακόμα επιχειρηματολογία περί του γιατί θα ξεχαρβαλώσω το σύστημα αν πάω να ψηφίσω τους ''Κυνηγούς''.

Δικαίωμά σου να διαφωνείς.
Το να απεμπολείς όμως το δικαίωμα ψήφου που με τόσους αγώνες και θυσίες κατακτήθηκε, το θεωρώ ασυγχώρητο σφάλμα. Δηλαδή την αποχή.
Αν νομίζεις ότι ψηφίζοντας λευκό θα αλλάξεις το πολιτικό σκηνικό, σου υπενθυμίζω τους κομματικούς στρατούς που δεν πρόκειται να ψηφίσουν ποτέ λευκό, ό,τι και να γίνει.

Για μένα το λευκό ισοδυναμεί με λευκή επιταγή ή λευκή σημαία.
Είναι που είναι κάλπικο το εκλογικό σύστημα (π.χ. 20% ο πρώτος και 50 έδρες bonus) ας μην το διαιωνίσουμε κι άλλο.

Οι επομενες απο της 6 Μαιου εκλογες θα γινουν με πιο ενισχυμενη αναλογικη ?

Ρε χαζέ... Αν δε βγεί ΝΔ/ΠΑΣΟΚ δε θα υπάρχουν επόμενες εκλογές... Θα καταστραφεί η Ελλάδα. Σε φωτογραφίες από δορυφόρο θα φαινόμαστε σαν την κοίλα επιφάνεια του death star...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ο εκλογικός νόμος , τροφή για σκέψη...

Δικαίωμά σου να διαφωνείς.
Το να απεμπολείς όμως το δικαίωμα ψήφου που με τόσους αγώνες και θυσίες κατακτήθηκε, το θεωρώ ασυγχώρητο σφάλμα. Δηλαδή την αποχή.
Αν νομίζεις ότι ψηφίζοντας λευκό θα αλλάξεις το πολιτικό σκηνικό, σου υπενθυμίζω τους κομματικούς στρατούς που δεν πρόκειται να ψηφίσουν ποτέ λευκό, ό,τι και να γίνει.

Για μένα το λευκό ισοδυναμεί με λευκή επιταγή ή λευκή σημαία.
Είναι που είναι κάλπικο το εκλογικό σύστημα (π.χ. 20% ο πρώτος και 50 έδρες bonus) ας μην το διαιωνίσουμε κι άλλο.

Και επειδή οι κομματικοί στρατοί δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσουν λευκό, πρέπει και 'γω να ''θυσιάσω'' τη ψήφο μου ψηφίζοντας π.χ. τη Τζούλια??

Οπότε, δεν απεμπολώ κανένα δικαίωμα. Το δικαίωμα της απόρριψης το εκφράζω με τη λευκή μου ψήφο. Την πράξη μου αυτή τη θεωρώ σαφή αντίδραση με καθαρό μήνυμα. Άλλος πιστεύει ότι χτυπάει το σύστημα ψηφίζοντας ό,τι να 'ναι φθάνει να μην πάρουν την εξουσία οι εργοδότες των κομματικών στρατών, οι οποίοι έχουν φροντίσει (όπως και 'συ παραδέχεσαι αν δεν κάνω λάθος...) να στήσουν προς όφελός τους το παιχνίδι. Προσωπικά, δεν μπαίνω στην απάτη της ''λογικής'' αν δεν ψηφίσεις αυτόν θα βγει ο άλλος. Ας ψηφίσουν έτσι όσοι δέχονται τις Μακιαβελικές θεωρίες και όσοι αποδέχονται φθηνούς πολιτικούς εκβιασμούς που αλλοτριώνουν την ελευθερία βούλησης του ατόμου μπροστά από την κάλπη.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ο εκλογικός νόμος , τροφή για σκέψη...

Και επειδή οι κομματικοί στρατοί δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσουν λευκό, πρέπει και 'γω να ''θυσιάσω'' τη ψήφο μου ψηφίζοντας π.χ. τη Τζούλια??

Οπότε, δεν απεμπολώ κανένα δικαίωμα. Το δικαίωμα της απόρριψης το εκφράζω με τη λευκή μου ψήφο. Την πράξη μου αυτή τη θεωρώ σαφή αντίδραση με καθαρό μήνυμα. Άλλος πιστεύει ότι χτυπάει το σύστημα ψηφίζοντας ό,τι να 'ναι φθάνει να μην πάρουν την εξουσία οι εργοδότες των κομματικών στρατών, οι οποίοι έχουν φροντίσει (όπως και 'συ παραδέχεσαι αν δεν κάνω λάθος...) να στήσουν προς όφελός τους το παιχνίδι. Προσωπικά, δεν μπαίνω στην απάτη της ''λογικής'' αν δεν ψηφίσεις αυτόν θα βγει ο άλλος. Ας ψηφίσουν έτσι όσοι δέχονται τις Μακιαβελικές θεωρίες και όσοι αποδέχονται φθηνούς πολιτικούς εκβιασμούς που αλλοτριώνουν την ελευθερία βούλησης του ατόμου μπροστά από την κάλπη.

Δυστυχώς είναι τέτοιος ο εκλογικός νόμος που δεν αφήνει περιθώρια για λευκά και άκυρα.
Όποιος θέλει να ρίξει λευκό ή άκυρο δικαίωμά του.
Εσύ θεωρείς το λευκό απόρριψη του παρόντος πολιτικού σκηνικού κι ελευθερία επιλογής, εγώ σαν εκχώρηση του δικαιώματος του αποφασίζειν σε άλλους εκτός από μένα.
Η ψήφος μπορεί να είναι έκφραση και διαμαρτυρίας και τιμωρίας και εκδίκησης, όχι μόνο υποστήριξης. Όσο ποιο πολλά κόμματα στη Βουλή τόσο το καλύτερο για μένα.

Ρε χαζέ... Αν δε βγεί ΝΔ/ΠΑΣΟΚ δε θα υπάρχουν επόμενες εκλογές... Θα καταστραφεί η Ελλάδα. Σε φωτογραφίες από δορυφόρο θα φαινόμαστε σαν την κοίλα επιφάνεια του death star...

Εφοσον στην φαντασιωση σου βαζεις το death star δεν θα παρεξηγηθω που με ειπες χαζο :D

Ας ψηφίσει ο καθένας και η καθεμία ό,τι τον κάνει να αισθάνεται εντάξει με τη συνείδησή του.
Είτε πρόκειται περί θετικής ή αρνητικής ψήφου.
Είτε είναι λευκό, άκυρο, αποχή, μικρό ή μεγάλο κόμμα.
Ούτως ή άλλως δύσκολα αλλάζουν τα πράγματα με τις εκλογές.
Σημασία έχει να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου και η όποια απόφαση να έχει υποβληθεί σε μια, ελάχιστη έστω, κριτική βάσανο.

Αυτες δεν θα ειναι οι εκλογες. Αλλα οι προεκλογες.

Ποσον καιρο μετα μπορουν να ξαναγινουν εκλογες ?

Γιατι ολο και πιο συχνα ακουω στα πανελ οτι αν χρειαστει θα ξαναπαμε σε εκλογες.

Ας ψηφίσει ο καθένας και η καθεμία ό,τι τον κάνει να αισθάνεται εντάξει με τη συνείδησή του.
Είτε πρόκειται περί θετικής ή αρνητικής ψήφου.
Είτε είναι λευκό, άκυρο, αποχή, μικρό ή μεγάλο κόμμα.
Ούτως ή άλλως δύσκολα αλλάζουν τα πράγματα με τις εκλογές.
Σημασία έχει να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου και η όποια απόφαση να έχει υποβληθεί σε μια, ελάχιστη έστω, κριτική βάσανο.

προφανώς δεν διάβασες την "ανάλυση" γιατί δεν μπορώ να δικαιολογήσω οτι κάποιος θα είναι ένταξη με την συνείδηση του αν θα ρίξει λευκό η άκυρο η αν απέχει
την στιγμή που αυτή η κίνηση του δίνει λευκή επιταγή σε ενα απο τα δυο "μεγάλα" κόμματα......

Απάντηση: Re: O εκλογικός νόμος , τροφή για σκέψη...

προφανώς δεν διάβασες την "ανάλυση" γιατί δεν μπορώ να δικαιολογήσω οτι κάποιος θα είναι ένταξη με την συνείδηση του αν θα ρίξει λευκό η άκυρο η αν απέχει
την στιγμή που αυτή η κίνηση του δίνει λευκή επιταγή σε ενα απο τα δυο "μεγάλα" κόμματα......

Και 'συ Κώστα, προφανώς, δεν έχεις διαβάσει όλα αυτά τα ποστ που έχουμε γράψει στο δίπλα νήμα για τη λευκή ψήφο ή για την αποχή (έχουν επιχειρηματολογήσει ήδη πολλοί και περί αυτής της επιλογής).

Προσωπικά ψηφίζω πάντα κατά συνείδηση, ακόμα και κόμματα με ποσοστά νικοτίνης αρκεί να με εκφράζουν. Αν δεν κάνω λάθος, η παραπάνω ανάλυση μας αποτρέπει από το να ψηφίσουμε ακόμα και αυτά τα κόμματα γιατί θα ευνοηθεί ο δικομματισμός. Άρα τι μένει; ΚΚΕ, ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Καμμένος, Χρυσή Αυγή ίσως και Λάος. Και αν δε μας εκφράζουν;
Επίσης διαφωνώ με την αποχή/λευκό/άκυρο ειδικά για αυτές τις εκλογές.
Αλλά όταν βλέπω τεκμηριωμένες απόψεις απόρροια κριτικής σκέψης οφείλω να τις σεβαστώ.
Άλλωστε άλλο η αποχή της παραλίας και του "δε βαριέσαι μωρέ" και άλλο η συνειδητή επιλογή που υπακούει σε αξιακούς κανόνες.

Ναι και άλλο , αφού ριξεις λευκό ή άκυρο , μετα να τρεχεις στις πλατείες γιατι σου φταίει το σύστημα !

Re: Απάντηση: O εκλογικός νόμος , τροφή για σκέψη...

Και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε! :Banane0: