O εκλογικός νόμος , τροφή για σκέψη...

Απάντηση: Re: O εκλογικός νόμος , τροφή για σκέψη...

επειδή μπορεί να δημιουργήθηκε εσφαλμένη εντύπωση το κείμενο - ανάλυση δεν είναι δικιά μου αλλά μου την έστειλε με mail ενας φίλος μου
με ενα googlarisma νομίζω οτι μπορεί να βρεθεί και η πηγή.
Απο την στιγμή που τα "νούμερα" - πράξεις δεν έχουν λάθος ( τουλάχιστον εγώ δεν βρήκα ) το ανάρτησα στο φόρουμ.

Εγώ αναφέρθηκα και σε εσένα αλλά και σε όσους συμφώνησαν με την ίδια θεώρηση που προσωπικά θεωρώ μπακάλικη.
Και μόνο το γεγονός ότι χρειάζεται άλγεβρα για να αποφασίσει κάποιος τι "πρέπει" να ψηφίσει ώστε να βγει αυτό που θέλει, είναι η απόδειξη της πλήρους αλλοίωσης του χαρακτήρα των εκλογών.
Αν δεχθούμε (ως υπόθεση εργασίας) την αποτελεσματικότητα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ως σύστημα, θα πρέπει και πάλι να απορρίψουμε την εκλογική διαδικασία ως άδικη, ύποπτη και νοθευμένη εξ αρχής. Όχι να λύνουμε εξισώσεις για να προσπαθούμε μέσω καραμπόλας να δούμε την επιλογή μας να εκπροσωπείται στη Βουλή ή τον μισητό μας εχθρό να μην εκπροσωπείται και όλα αυτά χωρίς ίχνος αναλογικότητας με την πραγματική λαική τοποθέτηση.
Τροφή για σκέψη φυσικά και είναι το thread αλλά για σκέψη αλλαγής, όχι για σκέψη υποταγής. Φαίνεται κάποιοι έχουν συνηθίσει τόσο πολύ στην εξαπάτηση του Κράτους, που δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους διαφορετικά, παθαίνουν κάτι σαν σύνδρομο στέρησης.
 
Re: Απάντηση: Re: O εκλογικός νόμος , τροφή για σκέψη...

Και μόνο το γεγονός ότι χρειάζεται άλγεβρα για να αποφασίσει κάποιος τι "πρέπει" να ψηφίσει ώστε να βγει αυτό που θέλει, είναι η απόδειξη της πλήρους αλλοίωσης του χαρακτήρα των εκλογών.

Καλυτερα να ξερουμε ομως την μπακαλικη παγαποντια του συστηματος γιατι ειναι φανερο οτι ειναι στημενο εξαπανεκαθεν. Το τι θα κανει ο καθενας ειναι αποφαση προσωπικη του φυσικα αλλα η ενημερωση δεν βλαπτει.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: O εκλογικός νόμος , τροφή για σκέψη...

Καλυτερα να ξερουμε ομως την μπακαλικη παγαποντια του συστηματος γιατι ειναι φανερο οτι ειναι στημενο εξαπανεκαθεν. Το τι θα κανει ο καθενας ειναι αποφαση προσωπικη του φυσικα αλλα η ενημερωση δεν βλαπτει.

Όχι απλά δεν βλάπτει, είναι απολύτως απαραίτητη. Τα επόμενα βήματα είναι αυτά που προκαλούν το δικό μου σχόλιο, όχι η ενημέρωση.
 
Mελετώντας τον εκλογικό νόμο διαπίστωσα -και δυστυχώς αποδεικνύονται πως είναι έτσι- τα εξής:

Είτε ρίξεις λευκό είτε άκυρο είτε δεν πας καθόλου είτε –κι εδώ είναι το ζήτημα- ψηφίσεις κάποιον εκλογικό συνδυασμό αλλά αυτός δεν περάσει το όριο του 3%, το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Το ποσοστό κάθε κόμματος υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των ψήφων που πήρε κάθε συνδυασμός από όσους πέρασαν το 3%. Αυτές οι ψήφοι θεωρούνται έγκυρες για την κατανομή των εδρών και μόνον αυτές.

Αν λοιπόν είμαστε 1000 πολίτες και 240 από μας θέλουν στην κυβέρνηση το κόμμα π.χ. ΝΔ (!) και το ψηφίσουν, τι δύναμη έχει αυτό;
Ποιο είναι το πραγματικό του ποσοστό;

Έχουμε και λέμε

Από τους 1000 ΝΔ θέλουν 240
στους 100 πόσοι; ( Χ

Έχουμε λοιπόν: Χ = 240*100/1000 = 24%

Με μια λογική αποχή 20% (δηλαδή αν δεν πάνε να ψηφίσουν οι 200), πόσο γίνεται το ποσοστό του;

Από τους 800 ΝΔ θέλουν 240
στους 100 πόσοι; ( Χ
Χ = 240*100/800 = 30% !

Υπάρχουν όμως και τα άκυρα... Αν απ’ τους 800 που πήγαν στις κάλπες, οι 50 ρίξουν άκυρο τότε, πόσο γίνεται το ποσοστό του;

Από τους 750 ΝΔ θέλουν 240
στους 100 πόσοι; ( Χ

τώρα έχουμε: Χ = 240*100/750 = 32% !

Κι αν απ’ τους 750 οι 60 ρίξουν λευκό, πόσο γίνεται το ποσοστό του;

Από τους 690 ΝΔ θέλουν 240
στους 100 πόσοι; ( Χ
Χ = 240*100/690 = 34,8% !!

Μα καλά, θα μου πείτε, αυτά ίσχυαν πάντοτε… Είναι ο κλασσικός τρόπος του συστήματος για να παίρνουν έδρες που δεν τους αναλογούν.
Ναι, αλλά τώρα οι έδρες δεν μοιράζονται με βάση απλά και μόνο τις «έγκυρες» ψήφους (σα να λέμε οι 690 του παραδείγματός μας) αλλά από το άθροισμα των ψήφων μόνο όσων κομμάτων πέρασαν το 3% -και υπό όρους, η ΝΔ με αυτό το ποσοστό κάνει κυβέρνηση.

Αν δηλαδή, από τους 690 πολίτες, οι 100 συνολικά ψηφίσουν συνδυασμούς που δεν περνούν το όριο του 3% τότε έχουμε και λέμε

Από τους 590 ΝΔ θέλουν 240
στους 100 πόσοι; ( Χ

Πάμε πάλι: Χ = 240*100/590 = 40,7 % !!

Έλα όμως που -με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο- ένα τέτοιο ποσοστό δίνει την απόλυτη πλειοψηφία στη ΝΔ γιατί οι έδρες της θα είναι
Από τους 590 πολίτες ΝΔ θέλουν 240
από τις 250 έδρες πόσες θα πάρει; (Χ

και έχουμε τελικά: Χ = 240*250/590 = 101 έδρες

Και επειδή το πρώτο κόμμα παίρνει και «δωράκι» 50 έδρες, η ΝΔ έχει τελικά 151 !

Αν θεωρείτε πως μόνη της η ΝΔ δεν μπορεί να έχει 240 πολίτες στους 1000, βάλτε και τους Πασόκους μαζί. Έτσι κι αλλιώς μαζί θα πάνε αν χρειαστεί να σώσουν το σύστημα.
Πώς πήγαμε από τους 1000 στους 590; Πώς έγινε και ένα κόμμα με πραγματική δυναμική 25% στο σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, να παίρνει 151 έδρες:

Σε όσες εκλογές έζησα, τέτοιο φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί ούτε και ως ενδεχόμενο. Να πώς γίνεται:
Αν δεν υπήρχε το «δωράκι» των 50 εδρών και εαν οι έδρες μοιράζονταν και στα κόμματα κάτω του 3% η ΝΔ θα έπαιρνε:

Από τους 690 πολίτες ΝΔ θέλουν 240
από τις 250 έδρες πόσες θα πάρει; (Χ
Χ = 240*250/690 = 87 έδρες.

Ακόμη και με το δωράκι, θα είχε μόνο 87 + 50 = 137 έδρες...

Αυτά διαπίστωσα φίλοι μου και είμαι υποχρεωμένος να σας πω ότι:

Αν δεν επιθυμείτε με τίποτα μια κυβέρνηση ΝΔ ή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και θέλετε να ψηφίσετε έναν συνδυασμό που κατά τη γνώμη σας δεν πρόκειται να ξεπεράσει το όριο του 3%, σκεφτείτε το καλά και πολύ.

Είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν από αυτούς τους συνδυασμούς που κατά πάσα πιθανότητα ξεπερνούν το όριο. Ειδάλλως οφείλετε να είστε έτοιμοι για μια ακόμη 4ετία όσων μας οδήγησαν εδώ που φτάσαμε.


Έγραψα απλώς τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τα νούμερα κι όπως πάντα… οι αριθμοί είναι αμείλικτοι…

Απαντήθηκε και αυτό.....

http://vathikokkino.com/2012/04/πόσο-μικρό-κόμμα-πρέπει-να-ψηφίσουμε/
 
Όπως πολύ σωστά γράφει το άρθρο που παρέθεσε ο Αιμίλιος ο τρόπος υπολογισμού είναι μπακαλίστικος και παραπλανητικός.Ο μοναδικός σκοπός του είναι ΤΕΛΙΚΑ οι περισσότεροι να πουν"ότι αφού έτσι κι αλλιώς ακόμα και με 24% θα βγάλουν κυβέρνηση,τι να πάω να ψηφίσω?"
Ο υπολογισμός που έχει κάνει "ξεχνάει" να αφαιρέσει ποσοστά των μπλε και πράσινων,τόσο από την αποχή όσο και από τα άκυρα/λευκά.
 
Βλεποντας πλεον την αδικια του εκλογικου συστηματος (οχι μονο για την ανισχυμενη αναλογικη αλλα και για το γελοιο στην χθεσινη περισταση μπονους των 50 εδρων σε κομμα με 19% !!) αντιλαμβανεται ποσο ωραια ειναι στημενο το παιχνιδι.

Ερωτηση : Eχει αλλαξει ο νομος παυλοπουλου απο το πασοκ ή ειναι ο τελευταιος εκλογικος νομος ?
 
Ο Νόμος Παυλόπουλου (3636/2008) είναι μετεξέλιξη του νόμου Σκανδαλίδη. Γιατί να αλλάξει; Λόγω περιορισμού του Συντάγματος (σωστού, μετά τα μασκαραλίκια του Ανδρέα του 89 που άλλαξε τον εκλογικό νόμο όταν κατάλαβε ότι η ΝΔ θα έπαιρνε τις εκλογές) ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να ισχύσει για τις αμέσως επόμενες της ψήφισής του εκλογές, εκτός εάν τον ψηφίσουν τα 3/5 (180 βουλευτές). Οι χθεσινές ήταν οι πρώτες εκλογές με την κατανομή του νόμου Παυλόπουλου. Και οι επερχόμενες, με τον ίδιο νόμο θα γίνουν, όπως και οι μεθεπόμενες εκτός εάν ψηφίσουν νέο νόμο 180 βουλευτές.
 
Re: Απάντηση: O εκλογικός νόμος , τροφή για σκέψη...

Και οι επερχόμενες, με τον ίδιο νόμο θα γίνουν, όπως και οι μεθεπόμενες εκτός εάν ψηφίσουν νέο νόμο 180 βουλευτές.

Και θα ισχυσει για τις μεθεπομενες εκλογες ομως...
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: O εκλογικός νόμος , τροφή για σκέψη...

Και θα ισχυσει για τις μεθεπομενες εκλογες ομως...

<<ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να ισχύσει για τις αμέσως επόμενες της ψήφισής του εκλογές, εκτός εάν τον ψηφίσουν τα 3/5 (180 βουλευτές)>>
 
τελικά νομίζετε οτι το αρχικό σενάριο ειναι παραπλανητικό η οτι το bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα (που έχει περίπου 19%) είναι ΤΡΑΓΙΚΆ ΓΕΛΟΊΟ ?
 
Πριν τις εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση για τη θέσπιση της απλής αναλογικής, με κατάργηση μάλιστα του αντιδημοκρατικού ορίου 3%. Όμως τώρα…

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθετε την πρότασή του ήταν ένα κόμμα του 4%. Σήμερα όμως...
ενδέχεται να είναι πρώτο κόμμα και φυσικά πολύ θα ήθελε να κερδίσει το εντελώς απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό bonus των 50 βουλευτών.

Ναι μεν ο κ. Σκουρλέτης είπε σήμερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά την ίδια στιγμή άλλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τατσόπουλος είπε τα ακριβώς αντίθετα. Ευθέως και χωρίς περιστροφές είπε πως εκείνη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική «έχει μπει στη φορμόλη τα τελευταία χρόνια και δεν κατανοεί τις προτάσεις να … νεκραναστηθεί..» για να συμπληρώσει, απαντώντας στον κ. Γλέζο, ότι «… η απλή αναλογική είναι σήμερα ο ιδανικός δρόμος προς την Κόλαση, προς την ακυβερνησία».

Με τα τελευταία αυτά λόγια, βλέπουμε πως και ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στο κλάμπ των συστημικών κομμάτων που προτάσσουν την αρχή της κυβερνησιμότητας έναντι της αρχής της δημοκρατικότητας. Όμως η θέση για ισχυρή εκτελεστική εξουσία έναντι της Λαϊκής Αντιπροσωπείας είναι βασική παράμετρος της παγκοσμιοποίησης!!!!!

http://www.triklopodia.gr/2013/11/blog-post_6503.html







Επίσημη θέση αναμένεται να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ εντός της ημέρας σε ό,τι έχει να κάνει με τη στάση που θα κρατήσει στη Βουλή σχετικά με την πρόταση νόμου της ΔΗΜΑΡ για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ εξετάζεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο αναμένεται να πάρει θέση μετά τη συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτική του ομάδας.
Σημειώνεται, πάντως, ότι η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της απλής αναλογικής. Μάλιστα χθες, Πέμπτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στο Σκάι παρέπεμψε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για καθιέρωση της απλής αναλογικής, που πρέπει να προβλέπεται και στο Σύνταγμα, αν και είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την απλή αναλογική «αλλά χωρίς άλλου είδους τερτίπια», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πρόταση της ΔΗΜΑΡ ίσως να μην συμπίπτει επακριβώς με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, στο ΣΥΡΙΖΑ έχει προκύψει ξαφνικά και θέμα Τατσόπουλου, καθώς ο βουλευτής του κόμματος σε δηλώσεις του τάχθηκε κατά της απλής αναλογικής (κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ) και είπε ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση νόμου της Δημοκρατικής Αριστεράς. Πάντως, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επέλεξαν να μη δώσουν συνέχεια στο θέμα, χαρακτηρίζοντας, απλώς, προσωπικές τις απόψεις που εξέφρασε ο Π. Τατσόπουλος.


http://www.eklogika.gr/news/16999



.
 
Πουθενά το Σύνταγμα δεν επιβάλει την απλή αναλογική. Έχει ήδη κριθεί.


Από την άλλη, για να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών στις επόμενες εκλογές, χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία, αλλιώς η κατάργηση (εάν γίνει τώρα) θα ισχύσει για τις μεθεπόμενες.
 
Πλάκα έχει πάντως που πολλοί θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑΣ (όπως λέει κάπου το παραπάνω άρθρο που παρέθεσε ο Ναθ) είναι αντισυστημικό κόμμα......
 
Δεν φαντάζομαι να εκπλήσσεται κανείς εδώ...
νδ-πασοκ βλέπουν τον σύριζα 50-50 να βγαίνει πρώτο κόμμα με μικρή διαφορά και άσχετα με το αν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση με συμμαχίες. Το πιο πιθανό θα είναι η όποια κυβέρνηση - απ'όποια πλευρά σχηματιστεί, καθώς το οικονομικοπολιτικοκοινωνικό κλίμα στην χώρα θα επιδεινώνεται εις βάρος των 2 κομμάτων, να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές σε 1-2 μήνες όπως έγινε το 2012. Αυτό το χρονικό διάστημα είναι αρκετό ωστε να περάσουν τις όποιες τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο και τις οποίες θα τις θέλουν βεβαίως-βεβαίως όλα τα κόμματα... πλην σύριζα - και οι οποίες αλλαγές θα μπορούν να μπούν σε εφαρμογή αμέσως με τις νέες εκλογές που θα προκύψουν. Σε αυτή την περίπτωση, είναι άγνωστο το αν θα μπορούσε ποτέ ο σύριζα να σχηματίσει κυβέρνηση, ακόμα και με μια μεγάλη νίκη με μεγάλη διαφορά απο την νδ...
Σε κάθε περίπτωση, αν σοβαρέψει το παιχνίδι γύρω απο την απλή αναλογιοκή, θα πέσει πολύ γέλιο με τα ξεβρακώματα όλων... Οι μεν να βρίσκονται μια ανάσα μακριά να χάσουν, οι δε, να βρίσκονται μια ανάσα κοντά να κερδίσουν...
 
Να μην ξεχνάμε επίσης ότι τα κόμματα δεν είναι κάποιες αφηρημένες ιδέες. Είναι κάποια συγκεκριμένα άτομα. Όταν βγει πρώτος ο Σύριζα και πάρει το μπόνους 50 εδρών, αυτόματα αυτό θα σημαίνει ότι πολλοί εκλεκτοί των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ χάνουν την έδρα τους. Πολλοί περισσότεροι ακόμη μένουν άνεργοι, γιατί ως συνήθως θα αλλάξουν οι διευθυντές από νοσοκομεία, μέχρι και σχολεία. Τα οποία όλα δυστυχώς καθορίζονται από κόμματα στην τριτοκοσμική μας Ελλάδα. Δηλαδή πολύς κόσμος που είναι τώρα στην κορυφή, με τους ωραίους τους μισθούς, θα χάσει την κουτάλα από το χέρι. Φυσικά όλοι αυτοί θα παλέψουν σκληρά να μην τους πάρουν το φαΐ....
 
Πλάκα έχει που τα κόλπα του Κουβέλη που ενδιαφέρεται μόνον για να κοπεί το bonus των 50 εδρών και όχι για την απλή αναλογική υιοθετούνται από τα Καθεστωτικά μέσα..


Οι δεξιοί και οι νεοφιλελέδες αγωνίζονται για το παντεσπάνι τους.
 
Πλάκα έχει που τα κόλπα του Κουβέλη που ενδιαφέρεται μόνον για να κοπεί το bonus των 50 εδρών και όχι για την απλή αναλογική υιοθετούνται από τα Καθεστωτικά μέσα..


Οι δεξιοί και οι νεοφιλελέδες αγωνίζονται για το παντεσπάνι τους.

Ε καλα...
Οταν η μοναδικη πολιτικη προταση (?) των δεξιων ολα αυτα τα χρονια στη συζητηση που γινεται σε ολοκληρη τη χωρα,ειναι οτι ο Συριζα ειναι συστημικο κομμα καταλαβαινουμε ποσο γελοιοι και πουθεναδες ηταν,ειναι και θα ειναι...
Ουτε μια κουβεντα για το τι συμβαινει.Τουμπεκι.
Ακομα και το Tea Party στην Αμερικη ειναι πιο σοβαρο...
 
Ε καλα...
Οταν η μοναδικη πολιτικη προταση (?) των δεξιων ολα αυτα τα χρονια στη συζητηση που γινεται σε ολοκληρη τη χωρα,ειναι οτι ο Συριζα ειναι συστημικο κομμα καταλαβαινουμε ποσο γελοιοι και πουθεναδες ηταν,ειναι και θα ειναι...
Ουτε μια κουβεντα για το τι συμβαινει.Τουμπεκι.
Ακομα και το Tea Party στην Αμερικη ειναι πιο σοβαρο...

Για το μόνον που ενδιαφέρονται οι ακροδεξιοί,αλλά και τα παπαγαλάκια τους είναι να 'αποδείξουν'' πως ''όλοι ίδιοι είναι'' μπας και κερδίζουν ακόμα λίγο χρόνο στην αισχρή διακυβέρνηση της Χώρας..

Εχει πλάκα δε,που ξεχνάνε πως ο γενίτσαρος ο Κουβέλης μιά χαρά συνεργάστηκε με τον Βορίδη στην τρικομματική και ψήφισε κάθε εγκληματικό νόμο εναντίον των δυνάμεων της εργασίας.