...ὅ ἐστι μεθερμηνευόμενον...

McZab

Supreme Member
3 July 2006
4,843
Belleville
«Αγαπητέ μου Αντώνη, πανηγυρίζω κι εγώ μαζί σου στην θριαμβευτική σου νίκη που διανοίγει μια νέα προοπτική για την Ελλάδα μας! Με αγάπη, δικός σου, Μίκης».

Τάδε έφη ή μάλλον έγραψε ο Μίκης Θεδωράκης προς τον νέο πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Επειδή προσωπικά δυσκολεύομαι να συμμεριστώ τη χαρά και τα "πανηγύρια" του Μίκη, θα παρακαλούσα όποιον μπορεί, όχι ως οπαδός του Σαμαρά αλλά ως κατανοών τον Μίκη ως πολιτική προσωπικότητα να με βοηθήσει να δω κι εγώ τις "νέες προοπτικές που διανοίγονται για την Ελλάδα μας" λίγο πιο συγκεκριμένα, π.χ. επάνω στην οικονομία, της εξωτερική πολιτική, κτλ.

ΥΓ. Αν το θέμα εμπίπτει στην κατηγορία των "απαγορευμένων" ας κλείσει. Θα ήθελα δε να διευκρινήσω ότι με ενδιαφέρει η άποψη επί της συγκεκριμένης στάσης και όχι η συνολική προσφορά του Θεοδωράκη από το 1930 ως μουσικού ή πολιτικού ανδρός. Δεν πρόκειται ούτε να αντιδικήσω, ούτε καν να ξαναποστάρω στο thread. Θα ήθελα μόνο να διαβάσω κάποια ανάλυση στην οποία δεν μπόρεσα να καταλήξω μόνος μου.

Για να το ερμηνεύσουμε θα πρέπει να ξέρουμε αν θα έστελνε την ίδια επιστολή και στην περίπτωση που εκλεγόταν η Ντόρα ή ακόμη και αν έστειλε στην αντίστοιχη εκλογή του ΓΑΠ.
Γενικότερα το "ανοίγονται νέες προοπτικές" είναι έτσι κι αλλιώς φράση κλισέ που χρησιμοποιείται κατα κόρον στην πολιτική, οπότε...μην ψάχνεις ερμηνεία!

Tην θεση του Μικη μπορει να την δει καποιος απο δυο οπτικες γωνιες,την μια του γηρατος που δεν ερχεται μονο και την αλλη της σοφιας που ερχεται με το γηρας.Ο Μικης νομιζω εδω και πολλα χρονια δειχνει μια πιο υπερκομματικη -ιδεολογικη προσεγγιση καποιων γεγονοτων

όσο πιό μεγάλος σε ηλικία είσαι και έχεις διαπιστώσει ότι εδώ και καιρό οι συνομήλικοί σου τα έχουν κάνει μαντάρα και ότι τουλάχιστον στα 3 κόμματα της χώρας υπάρχουν νέοι άνθρωποι δικαιολογημένο είναι να χαίρεσαι.

Το στραβό δεν το βλέπω.
Πολύς κόσμος χάρηκε που βγήκε ο Αντώνης κι ας μην ήταν προσκείμενοι.

Είναι μιά ελπίδα.
Μένει να δούμε και πράξεις.

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑ ΜΕ ΤΟ "ΟΥ ΓΑΡ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΛΛΑ ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ ΑΠΙΘΑΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΞΕΚΟΥΤΑΣ" ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΚΥΛΩΝ ΟΠΟΥ ΓΑΒΓΙΖΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ (ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ-ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ) ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΠΑΡΑ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΩ ΓΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΣΤΥΧΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ (ΒΑΓΓΕΛΗΣ) ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΧΟΝΤΡΑ. ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ Ο ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΛΛΑ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΟ ΝΤΟΥΚΟΥ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ.

ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΑΛΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΑΩ. ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΟ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΠΡΙΝ 7-8 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ.ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΗΝ "ΜΥΘΩΔΙΑ". ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ "ΤΕΧΝΗΣ" ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΛΥΜΕΝΕΣ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΝΩΣΤΟΙ "ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ" ΠΧ ΝΤΑΛΑΡΑΣ, ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΚΛΠ.

το θέμα αγαπητέ μου είναι ότι αφ ενός γράφεις με κεφαλαία που κάνει δυσανάγνωστο το θέμα, αλλά αφ ετέρου θεωρείς ότι ορισμένα πράγματα (που εσυ ο ίδιος λες ότι γίνονται συγκαλυμένα και σε ανύποπτο χρόνο) πρέπει να τα γνωρίζουν όλοι γιά να ακολουθησουν τον συλλογισμό σου.
Επίσης ο χαρακτηρισμός "σκύλοι" δεν είναι ο καλύτερος γιά δημόσια πρόσωπα, που δεν έχουν πρόσβαση εδώ.
Εγώ προσωπικά δεν κατάλαβα ποιός ειναι ο Βαγγέλης, ποιοί είναι ποι περισπούδαστοι, ποιοί στοχοποιούνται και ποιοί όχι και αν τελικά συμφωνείς με την τοποθέτηση Μίκη ή όχι.

ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΧΕ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΡΓΟ ΕΦΟΣΟΝ ΕΓΙΝΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕ 2 Η 3 ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ. ΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣ ΕΔΕΙΧΝΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟΠΩΣ Η ΜΕΛΙΝΑ ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΤΕΙΧΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ.

Η πολιτική του πορεία (αλλά και η μουσική) από το '74 και δώθε είναι τουλάχιστον αντιφατική, για να μην πω αλλοπρόσαλλη, κλείνοντας ενίοτε επί δεξιά.

το θέμα αγαπητέ μου είναι ότι αφ ενός γράφεις με κεφαλαία που κάνει δυσανάγνωστο το θέμα, αλλά αφ ετέρου θεωρείς ότι ορισμένα πράγματα (που εσυ ο ίδιος λες ότι γίνονται συγκαλυμένα και σε ανύποπτο χρόνο) πρέπει να τα γνωρίζουν όλοι γιά να ακολουθησουν τον συλλογισμό σου.
Επίσης ο χαρακτηρισμός "σκύλοι" δεν είναι ο καλύτερος γιά δημόσια πρόσωπα, που δεν έχουν πρόσβαση εδώ.
Εγώ προσωπικά δεν κατάλαβα ποιός ειναι ο Βαγγέλης, ποιοί είναι ποι περισπούδαστοι, ποιοί στοχοποιούνται και ποιοί όχι και αν τελικά συμφωνείς με την τοποθέτηση Μίκη ή όχι.
1.ΔΕΝ ΕΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΚΑΘΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΧΩ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΠΟΥ ΜΙΛΑΩ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ.2. Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΟΤΑΝ ΕΙΧΕ ΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΜΥΘΩΔΙΑ" ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ 1,5 ΔΙΣ.3. ΠΕΡΙΣΠΟΥΔΑΣΤΟΥΣ ΕΝΝΟΩ ΓΝΩΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ "ΤΕΧΝΗΣ" ΟΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΠΙΟ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΗ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

1. δεκτόν. Αρα πάει στον Μίκη?
2. Εχεις δίκιο. Το θυμάμαι και μου είχε κάνει άσχημη εντύπωση.
3. Αυτό εντάξει. Αλλά ποιούς εννοείς δεν καταλαβα. Στο προκείμενο.

1. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΘΟΤΙ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΚΑΚΟ ΑΛΛΑ ΡΕ ΦΙΛΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ.2. ΑΣΧΗΜΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΕΠΕΙΔΗ ΠΗΡΕ ΠΟΛΛΑ? Η ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ?3. ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΕΤΟΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ. ΕΑΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΣΑΙΤ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΤΟΝ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ. ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ" ΩΣ ΑΔΕΚΑΣΤΟΣ ΓΝΩΜΟΠΩΛΗΣ.

Last edited:
Δεν συμφωνώ με πολλά που έχει πεί ή έχει κάνει ο Μίκης,αλλά είναι απο τους ελάχιστους,που δικαιούται να ομιλεί.

Εχει περάσει τόσα χωρίς να προσκυνήσει,όταν παιζόταν η ζωή του κι έχει προσφέρει τόσα σε τόσους τομείς,που τουλάχιστον χρειάζεται σεβασμός στο πρόσωπό του,ειδικά απο κάτι σαν εμάς-τους εσαεί βολεμένους του καναπέ...

Last edited:
Κι εμένα με προβληματίζει εδώ και καιρό με τα διάφορα λίαν επιεικώς άστοχα, που πετάει σε ανύποπτο χρόνο (όπως το περυσινό ".. να κλείσουμε τα σύνορα και να πέσουμε με το κεφάλι ψηλά").

Βέβαια, είτε μου/μας αρέσει είτε όχι, είναι από μόνος του ένα μεγάλο κομμάτι της μεταπολεμικής πολιτικής και μουσικής ιστορίας του τόπου
Μεγάλη και πληθωρική προσωπικότητα, όπως και να το δει κανείς.