O Φυσικός δορυφόρος μας / φωτογραφίες

Για την Αφροδιτη τι ρυθμισεις προτεινετε? Αν δεν υπαρχουν φιλτρα δηλαδη :))
(Εχω ενα ND4 αν κανει κατι)

(Παντως για το γεματο φεγγαρι, η προταση που ειδα για ρυθμισεις φ11,τ100 (200 καλυτερα νομιζω) και iso 100 ειναι η καλυτερη).

Ειδα το link στο νημα του Κοsh παραπανω και λαχταρησα να βγαλω μια Αφροδιτη διαβαινουσα

Προστάτευσε τα μάτια σου.
Το ND 4 δεν είναι τίποτε αλλά και το ND 10 δεν ξέρω αν κάνει...αν δηλαδή αφήνει να περάσουν φάσματα της ακτινοβολίας μη ορατά αλλά επιβλαβή για τα μάτια.
καλύτερα απρακολούθησέ το live εδώ:

http://venustransit.gsfc.nasa.gov/

http://digg.com/newsbar/topnews/live_refreshes_every_15_minutes_watching_for_venus_to_cross_the_sun

Last edited:
To videaki ειναι εκπληκτικο but nothing compares to the real thing! Πρεπει να ξυπνησουμε πριν τις 6¨30 για να πιασουμε το καλο περασμα.

Θα κανω δοκιμη σημερα κατα τη δυση του ηλιου για να δω που βρισκομαστε, για να μην τρεχω πρωι πρωι να δοκιμαζω. Φανταζομαι ταχυτητα. σ3000+ και φ16-20.
Με μηχανη που εχει σπαστη οθονη, αλα D5000, να μην παθουμε και τιποτα :)

O ηλιος στις 18.30, με φ29 και τ3200 και το φιλτρο ND4 στον 55-300 στα 300. Μεσω του εικονοσκοπιου της D5000. Χαλι μαυρο, ελπιζω πρωι πρωι να ειναι καλυτερα :)

DSC_8756.jpg

Το ND10 στοπς -και λιγο μου φαινεται -ειναι απαραιτητο. Εγω ακομα και για ψυχολογικους λογους δεν θα στεναχωρουσα τον αισθητηρα μου με τετοια εκθεση χωρις προστασια. Και φυσικα μονο απο LV σκοπευση με τιποτα απευθειας στο οπτικο.

Επισης εχετε καταλαβει οτι θελετε φακο τουλαχιστον 1000mm για να δειτε "κατι" ? Καμια σχεση με το φεγγαρι σε κλιμακα...

Αστο καλυτερα, αν δεν εισαι αρτια εξοπλισμενος δεν λεει, αλλα θα πρεπει να εφοδιαστεις για την επομενη φορα :))

Εχω εναν κατοπτρικο 800mm με διπλασιαστη φτανει τα 1600mm.

Aλλα δεν κανει το nd10 μου φυσικα στο γαιδουρι....οποτε ουτε καν θα κουνηθω.

Έχω ένα ND1000 85x85, θα μπορούσα να το κρατώ με το χέρι μπροστά στον Τάμρον 200-500 + 1.4x σε κροπ σώμα... κάτι θα έβγαινε. Αλλά βαριέμαι να ξυπνάω τόσο νωρίς. Την άλλη φορά.

Όσοι έχουν θέα Δ>Α προς Αιγαίο και ξυπνήσουν χάραμα δεν χρειάζονται κανένα ND.
Το φως του πορτοκαλοκόκκινου εκείνη τη στιγμή δίσκου επιτρέπει ταχύτητες και διαφράγματα αρκετά μέσα στο όριο των μηχανών.
Απλά ως θέμα δεν λέει κάτι εκτός απο την καταγραφή του γεγονότος.
Σίγουρα πολλοί ερασιτέχνες αστρονόμοι θα γεμίσουν το web με εκατοντάδες λήψεις απο τα τηλεσκόπιά τους.
Ίδιες θα είναι σχεδόν όλες.
Οπότε όπως πολύ σωστά είπε ο vasada..........νάνι!:a0210:

H διαφορα ειναι οτι εχω καλο σημειο.
Το ανατολικο ακρο της διωρυγας, που εκει το ξημερωμα και στην τυχη να βαρας κατι θα βγει. Αν τυχει και περναει πλοιο μπροστα απο τον ηλιο και φαινεται η Αφροδιτη, τα τηλεσκοπια τα κανουμε σκονη.

Τωρα που το σκεφτομαι, οσες φορες εχω παει εκει, ποτε δεν ειχα ND και υπαρχουν διαφραγματα που ποτε δεν εχω φτασει. Αρα το προβλημα παραμενει το ξυπνημα. Απλα δεν ξερω που ειναι η θεση του Ηλιου αυτη την εποχη. Ξερει κανεις που θα βρω χαρτη?

H διαφορα ειναι οτι εχω καλο σημειο.
Το ανατολικο ακρο της διωρυγας, που εκει το ξημερωμα και στην τυχη να βαρας κατι θα βγει. Αν τυχει και περναει πλοιο μπροστα απο τον ηλιο και φαινεται η Αφροδιτη, τα τηλεσκοπια τα κανουμε σκονη.

Τωρα που το σκεφτομαι, οσες φορες εχω παει εκει, ποτε δεν ειχα ND και υπαρχουν διαφραγματα που ποτε δεν εχω φτασει. Αρα το προβλημα παραμενει το ξυπνημα. Απλα δεν ξερω που ειναι η θεση του Ηλιου αυτη την εποχη. Ξερει κανεις που θα βρω χαρτη?

Με το ND ή τον ήλιο ή το καράβι θα βγάλεις. Γίνεται και τα δύο;

Για τη θέση του ήλιου οπουδήποτε στον κόσμο οποιαδήποτε ημέρα και ώρα υπάρχει το suncalc.net για pc και το The Photographer's Ephemeris για ios και android.

Ακυρο! Σαν σιλουέτα φαντάζομαι εννοείς, σωστά;

Γιατι βρε σιλουετα? Τοσος ντορος εγινε για τα νεα μαγικα sliders των λαιτρουμ/φωτοσοπ που κανουν τη νυχτα μερα και το αντιθετο... μη μιλισω και για το δυναμικο ευρος απο τις νεες μηχανες... ενα σαπιοκαραβο κοντρα στο χαραμα δεν μπορεις να βγαλεις.... ??? :flipout::flipout:

Γιατι βρε σιλουετα? Τοσος ντορος εγινε για τα νεα μαγικα sliders των λαιτρουμ/φωτοσοπ που κανουν τη νυχτα μερα και το αντιθετο... μη μιλισω και για το δυναμικο ευρος απο τις νεες μηχανες... ενα σαπιοκαραβο κοντρα στο χαραμα δεν μπορεις να βγαλεις.... ??? :flipout::flipout:

Αν θες κάτι παραπάνω από σιλουέτα, και έχεις "μερικά" δυνατά φώτα (του ΟΑΚΑ ας πούμε) τότε ίσως κατάφερνες να φωτίσεις το καράβι ΚΑΙ να μην κάψεις (πολύ) τον ήλιο. Έστω θεωρητικά στέκει;

Με το ND ή τον ήλιο ή το καράβι θα βγάλεις. Γίνεται και τα δύο;

Για τη θέση του ήλιου οπουδήποτε στον κόσμο οποιαδήποτε ημέρα και ώρα υπάρχει το suncalc.net για pc και το The Photographer's Ephemeris για ios και android.

Με φιλτρο η χωρις δε νομιζω οτι θα εχει μεγαλη διαφορα. Η διαφορα φωτεινων - σκοτεινων ειναι η ιδια.

Το πλοιο παντως δεν βγαινει εντελως μαυρο.

Το θεμα ειναι οτι ο ηλιος δεν εχει καλη θεση. Ανατελλει πολυ βορεια, πισω απο την Αττικη και οχι μεσα στη θαλασσα. Δεν χρησιμοποιησα κανενα απο τα εργαλεια σου, να ειναι καλα ο ΚΕΝΑΚ...

send, Σου εύχομαι ολόψυχα να είσαι εδώ και να πετύχεις την επόμενη ευκαιρία σε 105 χρόνια :-)

Μπιλι, φυσικά και έχεις δίκιο, αμέτρητες φωτογραφίες από όλη την κοινότητα του νετ έχουν ανέβει

Για όλους εμάς που είμαστε οπαδοί της πολυθρόνας - armchair astronomy

Όποιος το πρωί σκεφτόταν μονο το φραπέ … είχε δίκιο ... http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/96094-Αφροδίτη-διαβαίνουσα/page2

Οι πολυθρονάκιδες σαν εμένα σας ευχαριστούμε όλους που δίνεται φωτογραφικό υλικό :-)