Ο γραψαρχιδισμός του κράτους και η αξία μιάς ζωής

Απάντηση: Re: Ο γραψαρχιδισμός του κράτους και η αξία μιάς ζωής

Σπύρο καλημέρα,
Το Ωνάσειο σαφώς και δεν είναι δημόσιο. Το ερώτημά μου είναι γιατί δεν υπάρχει δημόσιο νοσοκομείο που να πραγματοποιεί τέτοιου είδους επεμβάσεις. Δεν έχει τα λεφτά το κράτος να το φτιάξει και να το συντηρήσει;. Ή μήπως γιατί αν το έφτιαχνε θα λειτουργούσε ανταγωνιστικά σε νοσοκομεία τύπου Ωνασείου; Κάποια στιγμή θα είχε ενδιαφέρον -πιστεύω- να δούμε τα budget των νοσοκομείων, ιδιωτικών και κρατικών. Εκεί θα βγάζαμε πολλά συμπεράσματα πιστεύω, όχι απαραίτητα αρνητικά για το δημόσιο νοσοκομείο (το γεγονός ότι απασχολεί νοσηλευτές από ΤΕΙ και όχι από ΙΕΚ χωρίς να σκέφτεται το κόστος είναι θετικό για εμένα).

Καλημέρα Φώτη.
Φυσικά και θά μπορούσε να συντηρηθεί Δημ.Νοσοκομειο στο επίπεδο τού Ωνασείου..
Οπως επίσης εάν δείς το πόσο κοστίζει τελικά μιά νοσηλεία σε Δημ.Νοσοκομείο θα πάθεις πλάκα.Εάν δείς τι χρήματα πληρωνουν τά Ταμεία για μια νοσηλεία σε κρεβάτι δημ.νοσοκ.θα καταλάβεις τι σημαινει κακή διαχείριση δημοσίου χρήματος και σπατάλη(και σε αυτό δεν ευθυνονται τα ταμεία).

Δημήτρη Έχω μία ένσταση στα γραφόμενα περί Αμερικής. Ενώ αναγνωρίζω ότι εκεί αν δεν έχεις ιδιωτική ασφάλεια είσαι τελειωμένος αν αρρωστήσεις, εντούτοις, ο αμερικανός δεν είναι καθόλου υποχρεωμένος να πληρώνει στο ΙΚΑ, είτε για τον εαυτό του είτε για τον υπάλληλό του. Για την πάρτη μου και μόνο το ΙΚΑ εισπράτει κάθε μήνα περι τα 900 ευρώ. 350 από εμένα και τα άλλα από την ΕΡΤ. Πες μου τώρα, αν τα έσκαγα αυτά τα λεφτά στην Χ ιδιωτική ασφάλιση 14 φορές το χρόνο, τι συμβόλαιο θα αγόραζα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη; Το νόμισμα έχει δύο όψεις.

Αγαπητέ μέσα στο ωρομίσθιο που αμείβεται ο Αμερικανός είναι υπολογισμένο και το κόστος της ιδιωτικής ασφάλισης. Στην Αμερική ως γνωστόν δεν έχει κρατική ασφάλιση, αλλά και χωρίς ιδιωτική ασφάλιση δεν σε δέχονται να δουλέψεις. Αν δεν είσαι ασφαλισμένος σε ασφαλίζει ο εργοδότης και στα κρατάει απο τον μισθό σου.
Οσο για την αξιοπιστία των ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα υπάρχουν και μετά απο 20 χρόνια και ότι όταν θα τις χρειαστείς θα ανταποκριθούν, γιατί εκεί δεν είναι Ελληνες; εμένα πάντως στα 17 χρόνια που ήμουν ασφαλισμένος μου φέρθηκαν απαράδεκτα και τις έκοψα.

1) Νομίζω ότι το να λέμε "εκεί περνάνε χειρότερα" δεν είναι λόγος για να θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς.
Δηλαδή αν σας έλεγε ο εργοδότης σας ότι στη Βουλγαρία οι μισθοί είναι στα 100 και στα 200 ευρώ θα νοιώθατε ευτυχισμένοι για τα 600 ευρώ;

2) Στον θάλαμο που είναι ο πεθερός μου ήταν και ένας άλλος άνθρωπος.
Αυτόν προσπάθησαν να τον αφυπνίσουν πριν από 3 εβδομάδες εκτός εντατικής και είδαν ότι δεν θα το άντεχε η καρδιά του. Του έριξαν λοιπόν μία ύπνωση και τον άφησαν να υπάρχει καβάτζα. 3 εβδομάδες στην αναμονή για εντατική... Το αποτέλεσμα; Να κολλήσει ένα σωρό λοιμώξεις, και τελικά τον βρήκαν εχθές τα χαράματα νεκρό...
ΤΟΝ ΒΡΗΚΑΝ! Γιατί δεν υπήρχε καν κάποιος να παρακολουθεί τα μηχανήματα και να ενημερώσει κάποιον γιατρό.
Γιατί η ιστορία κρατούσε 3 μήνες και φυσικά δεν μπορούσαν οι δικοί του να πληρώνουν αποκλειστική νοσοκόμα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Να σας δώσω το τηλέφωνο της οικογένειάς του να αναπτύξετε μερικές θεωρίες περί πρόνοιας;

Στον ίδιο θάλαμο εχθές μπήκε μία κοπέλα 48 ετών που έκανε εγχείρηση στον εγκέφαλο...
Ακόμη εκεί είναι... Τι να την κάνεις την εντατική;
Όπως και ένας Ιταλός από ατύχημα που από το μεσημέρι περίμενε να γίνει εγχείρηση...
Ακόμη περιμένει σε καταστολή...

Αγαπητέ Tzimisce καμιά θεωρία περί προνοίας δεν αναπτύχθηκε.
Με αφορμή τό δυσάρεστο συμβάν που συνέβη στην οικογένειά σου,πέρα απο την συμπαράσταση όλων μας ο καθένας μας προσπαθησε να συνεισφέρει και λίγο παραπέρα.
Απο την πλευρά μου στάθηκα στην ´ξερή´πληροφόρηση τού τι συμβαίνει στις ΜΕΘ και στά Ταμεία..
Ο καθε πολίτης πρεπει να ενημερώνεται για τά δικαιώματά του αλλά και γιά το τί συμβαίνει στο Ταμείο του ,όπου πληρώνει τού κόσμου τά χρήματα,για να έχει στοιχειώδη περίθαλψη..
Αμα το γνωρίζει έχει πιθανότητες να πετύχει κάτι καλύτερο ή και να δικεδικήσει και κάτι πιό ουσιαστικό ακόμα και στην παρούσα περίθαλψη που τού παρέχεται...
Εάν π.χ. μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων εγνώριζαν οτι οι ιατρικές πράξεις και εξετάσεις κοστολογουνται με τιμές τού 1993,όπως και ότι δεν περιλαμβάνονται σύγχρονες ιατρικές εξετάσεις στις παροχές τους σήμερα, ίσως πιέζοντας κατάφερναν κάτι καλύτερο απο τίς μοναχικές αντιδράσεις..
Η δική σου έκθεση τής περιπέτειάς σας ήταν αφορμή για να ειπωθούν και μερικά πράγματα πού δυστυχώς δεν ειναι γνωστά...
Ο κάθε ασφαλισμένος έχει δικαιωμα να πιέσει τον κάθε υπάλληλο στο Ταμείο που´ανήκει να τού εξηγήσει αναλυτικά ή και εγγράφως ολες τις παροχές που δικαιούται..
Ομως οι περισσοτεροι απο εμάς αντιμετωπίζουμε την γραφειοκρατία του Συστηματος φοβισμένα .
Αυτό πρέπει να σταματήσει.
Και πίστεψέ με πώς και στον Νοσηλευτικό αλλά και στον Ιατρικό κόσμο είναι αρκετοί πού φωνάζουν ....
Βεβαια συχνά οι φωνές τους ´πνίγονται´στην αδιαφορία..
Αλλά οτι υπάρχουν υπάρχουν.
Και πάλι ολα να πάνε καλά..

Ευχαριστώ Σπύρο...
Απλά θεώρησα σωστό το ότι ο κλάδος της υγείας σε μία χώρα δεν είναι συζητήσιμος.
Αν δεν βγούμε όλοι έξω να τους δείξουμε ότι δεν αστειευόμαστε δεν θα κάνουν τίποτα.
Όσο απλά γκρινιάζουμε και μετά τους ξαναψηφίζουμε θα κάνουν τα ίδια και χειρότερα!

Εγώ είμαι σε αναμονή του δικηγόρου μου που θα έρθει τη Δευτέρα να συζητήσουμε.
Το αν θα καταφέρω κάτι είναι μία άλλη ιστορία.
Τουλάχιστον θα έχω τη συνείδησή μου ήσυχη ότι δεν βολεύτηκα.

Αγαπητέ μέσα στο ωρομίσθιο που αμείβεται ο Αμερικανός είναι υπολογισμένο και το κόστος της ιδιωτικής ασφάλισης. Στην Αμερική ως γνωστόν δεν έχει κρατική ασφάλιση, αλλά και χωρίς ιδιωτική ασφάλιση δεν σε δέχονται να δουλέψεις. Αν δεν είσαι ασφαλισμένος σε ασφαλίζει ο εργοδότης και στα κρατάει απο τον μισθό σου.
Οσο για την αξιοπιστία των ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα υπάρχουν και μετά απο 20 χρόνια και ότι όταν θα τις χρειαστείς θα ανταποκριθούν, γιατί εκεί δεν είναι Ελληνες; εμένα πάντως στα 17 χρόνια που ήμουν ασφαλισμένος μου φέρθηκαν απαράδεκτα και τις έκοψα.

Ευάγγελε, ίσως κρίνω από την εμπειρία των ασφαλιστικών εταιριών στην Κύπρο από όπου έχω και αρκετό feedback. Εκεί όντως λειτρουργούν σωστά -οι περισσότερες. Οι Κύπριοι τις κάνουν συνήθως για δύο λόγους. Ο ένας έχει να κάνει με τις χαμηλές συντάξεις που δίνει το ταμείο πρόνοιας εκεί, και ο δεύτερος έχει να κάνει με την 100% απαλλαγή από τη φορολογία του ποσού που δίνεις στις ασφάλειες. Πάντως σε μια δύο συζητήσεις που είχα εδώ όταν νοσηλεύοταν η μητέρα μου στο Υγεία, πρόσεξα ότι πολύς κόσμος δεν είναι ευχαριστημένος με τις ιδιωτικές του ασφαλίσεις και το επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που αυτές προσφέρουν.

Α... Σας ξέχασα και δεν έχετε γελάσει με τα χάλια μας...

Ας το ονομάσουμε...
The chronicles of a monitor!​

Γενικά υπάρχει η φιλοσοφία του να κοιτάζουν το μόνιτορ ώστε να ξέρουμε πως πάει ο ασθενής...
Γενικά, όλες τις ημέρες είχε πολύ υψηλή πίεση η οποία δεν κατέβαινε με τα φάρμακα που του έδιναν. Μιλάμε για πίεση 19 / 8!

Το Σαββάτο το βράδυ λοιπόν το μόνιτορ αρχίζει να αναβοσβήνει. Παντού κόκκινες ενδείξεις, να σφυράει και να προσπαθεί να μας πείσει ότι έχουμε έναν ετοιμοθάνατο μπροστά μας...
Χτύποι καρδιάς 195, πίεση καρδιάς (η χαμηλή) 19!

Ωχ αμάν λέμε, πέθανε και δεν του το είπανε!
Ο πεθερός μου ατάραχος...

"Νοιώθεις καλά;"
"Ναι, γιατί; Απλά λίγο ζαλισμένος!"
"Εχμ... Για να φωνάξουμε μία νοσοκόμα... "
Του παίρνουν την πίεση, 11 με 5!
Συμπέρασμα;
Τόσες μέρες του έχωναν φάρμακα για την πίεση ενώ δεν είχε πίεση! Το ότι δεν έπεσε σε κόμμα είναι μάλλον θαύμα!

Μη δίνετε σημασία στην πίεση (λέει η νοσοκόμα) θα του παίρνουμε την πίεση εμείς κάθε 3 ώρες...

Την επόμενη μέρα, εκεί που έπινε την λεμονάδα του (είχε γκαγκανιάσει ο άνθρωπος μία εβδομάδα χωρίς νερό) παρατηρώ τις αναπνοές να έχουν πέσει στο 0 αλλά ο εγκέφαλος να οξυγωνόνεται κανονικά...
Ε, λέω, μονορούφι πίνει...
Περνάνε 10 λεπτά, περνάει μία ώρα, περνάνε δύο ώρες, ε, τέτοια άπνοια δεν παίζει...
Κάπου εκεί οι παλμοί της καρδιάς πέφτουν στο 0...
"Κυρ Μάκη; Είσαι καλά;"
"Ε, μία πορτοκαλάδα θα την έπινα"
"Ε... δεν εννοώ αυτό... πως νοιώθεις;"
"Μια χαρά!"

Περνάει κανένα δεκάλεπτο και φωνάζω τη νοσοκόμα...

"Ο πεθερός μου έχει να αναπνεύσει πάνω από δύο ώρες και εδώ και δέκα λεπτά σταμάτησε και η καρδιά του σύμφωνα με το μηχάνημα! Δεν έρχεστε να δείτε;"

Έντρομη η νοσοκόμα μπαίνει στο δωμάτιο και τον βλέπει αραχτό να πίνει την πορτοκαλάδα του και το μηχάνημα να τον έχει βγάλει ζόμπι!

Τελικά τι σκατά δουλεύει σε αυτή τη χώρα όταν σύμφωνα με το χαλασμένο μηχάνημα τον είχαν ταράξει στα χάπια της πίεσης και ήθελαν να τον διασωληνώσουν;
Μήπως τελικά να μην πλησιάζουμε στα νοσοκομεία γιατί μπορεί να πάμε για σκωληκοειδίτιδα και να βγούμε με εγχείρηση αλλαγής φύλου επειδή ένα μηχάνημα το είπε;

Αν τελικά έκοβα το άχρηστο κατά τα άλλα κεφάλι του υπουργού υγείας και το γύριζα γύρω γύρω στην Αθήνα να μου έβρισκαν αμέσως εντατική σαν το καθίκι που σκότωσε την κοπέλα στη Σαντορίνη;

Τι περισσότερα προσέφερε αυτός από την κοπέλα που μετά από εγχείρηση για καρκίνο στον εγκέφαλο την πήγαν σε απλό κρεβάτι;
Το θεαθήναι; Το ότι έδωσε τροφή στα κανάλια; Το ότι είχαν να μιλάνε για τον στυγερό δολοφόνο της Σαντορίνης και ανέβηκαν οι θεαματικότητες;
Γιατί αυτός πρέπει να ζήσει και να πεθάνει εκτός εντατικής ένας νομοταγής πολίτης;

Για σου ρε Μιχάλη που μεταφέρεις αυτές τις εμπειρίες με χιούμορ.
Ο υπουργός μας άθελα του ‛καρφώθηκε’ ότι έκανε διακοπές στο συγκεκριμένο νησί… κατά τα άλλα, το λόγο του τον έβγαλε στα κανάλια. Job well done.
Όσο για την κοπέλα όπως σου εξήγησα δύστυχος τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και νεαρότεροι… και ας λένε ότι θέλουν ότι τους μικρότερους τους αντιμετωπίζουν θετικότερα και ότι πιο εύκολα βρίσκεις κρεβάτι στην ΜΕΘ εάν είσαι νεαρός.
Πάντως το monitor πρέπει να είναι συλλεκτικό κομμάτι…