Ο καιρός γαρ... DSLR !!

Γιώργος.Χ

Moderator
Staff member
23 June 2006
5,880
Αττική
Παιδιά καλημέρα

Η κατάσταση

Τρέχουσα μηχανή : Canon PowerShot S2 IS, την έχω 3 χρόνια και για τις μεχρι τώρα all around εξορμήσεις με καλυπτε μια χαρά. Εκτιμουσα δε ιδιαίτερα το zoom της που (τηρουμενων των αναλογιων) ήταν αρκετά αποτελεσματικό και τις αρκετές δυνατότητες να παιξεις με τη μηχανη για κατι καλύτερο (παντα για τα δεδομένα της κατηγορίας της)

Τον τελευταιο καιρό ομως αισθανομαι οτι η μηχανή δεν με καλύπτει.. Παδικά πάρτυ, γενέθλια γιορτές (τα παιδιά μας μεγαλώνουν) και η ήττα που εφαγα χτες στην εκδήλωση της μικρής μου στο σχολείο (επιδείξεις, κινηση, μακρινές λήψεις με μέτριο φωτισμο, αργό φλάς) με κανουν να σκεφτομαι το ενδεχομενο να αγοράσω μια καλυτερη μηχανή.

Τι διαθετω

-- 700 με 800 Ευρώ budget (για αρχή)
-- διαθεση για διαβασμα και εύρεση χρόνου
-- λίγες γνώσεις

Καποιες αρχικές σκέψεις (μην βαράτε εαν ρωτάω βλακείες ..)

α) Εχω αστιγματισμο και προφανώς φοράω γυαλια.. Η χρήση σκοπευτρου θα μου δημιουργήσει καποιο θέμα ή καλύτερα να δώ καποια μηχανή με live view ?
Αυτο μοιαζει με την προεπισκοπηση που εχω π.χ τώρα στην compact μηχανή μου ή δουλεύει διαφορετικά;

β) Δεν αποκλείω καμμία μάρκα .. ειμαι λίγο πιο κοντά σε Canon/ Nikon με βάση αυτά που ακουω αλλά δεν θα ειχα προβλημα να ακούσω προτάσεις σε Olympus ή Pentax ..

γ) Από φακους περα απο τον βασικό του κιτ (συνηθως 18-55 ) θα χρειαστώ κάτι άμεσα ή καλύτερα παιζω και μαθαίνω και αγοράζω στην πορεία με βάση τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν ;

δ) Οι DSLR απαιτουν συντήρηση ? Π.χ καθάρισμα των φακών ?

ε) Η αγορά θα γινει από Ελλάδα.. (online ή on-site θα δουμε). Με τις εγγυήσεις τι παιζει ; Υπάρχει καποια εταιρεία που η αντιπροσωπεία της να είναι παράδειγμα προς αποφυγή ;

Αναμένω τις προτάσεις σας με πολύ ενδιαφέρον.. Η αγορά θα πρέπει να γινει μεχρι τέλος Ιουνίου (2008, το αναφέρω γιατί μπορεί καποιοι κύριοι από αλλη κατηγορία να σπεύσουν να κάνουν σχόλια :flipout:)

Κι εγώ γυαλιά φοράω. Εάν θέλεις μέχρι 3 βαθμούς διόρθωση, γίνεται από το σκόπευτρο, μπορείς να φωτογραφίζεις χωρίς γυαλιά. Δυστυχώς έχω 4.5 βαθμούς, αλλά φυσικά πρόβλημα δεν υπάρχει και να φοράς γυαλιά, πλην του συχνού θολώματος και λερώματος όπως ακουμπάνε το λάστιχο του σκοπεύτρου. To live view δεν συνίσταται για λήψη στο χέρι, είναι όμως χρήσιμο για λήψεις από τρίποδο. Εάν με το μπάτζετ σου των 700-800 ευρώ δεν έχεις απαιτήσεις άλλες εκτός από το σώμα με τον φακό του κιτ (και αφήνεις τα λοιπά για αργότερα), θα σου πρότεινα να πας κατευθείαν στην 450D. Είναι απλά το κορυφαίο μοντέλο της εισαγωγικής κατηγορίας, σε σημείο να επιλέξει η Canon να ανακοινώσει (μόλις χθες) και υποδεέστερο μοντέλο, την EOS 1000D. Σώμα και φακός 18-55is (με σταθεροποίηση) βγαίνουν περίπου 720 ευρώ εάν δεν κάνω λάθος.

Από εκεί και μετά υπάρχουν και φθηνότερα, αξιόλογα, μοντέλα.
Περίπου στα 600-κάτι βγαίνει εάν δεν κάνω λάθος η Nikon D60, τώρα εάν διαβάσεις σε άλλο νήμα παίζει σε τιμή χώμα (299 ευρώ) η απερχόμενη Pentax K100D, με λιγότερα από 700 ευρώ παίρνεις το διπλό κιτ της Olympus E520. Εάν πάντως θέλεις να εξαντλήσεις το μπάτζετ σου με σώμα και φακό κιτ, η Canon 450D αποτελεί σαφώς την κορυφαία -και ακριβότερη βέβαια- επιλογή. Αρχικά μάλιστα, αφού έχεις παιδιά, παίρνεις και τον πάμφθηνο -κάτω από 100 ευρώ- 50/1.8.

Τους φακούς -και έχω πολλούς ζωή να 'χουν- τους καθαρίζω με χου-χου και πανάκι μικροφίμπρα, κάπου είχα και ένα μικρό lenspen, που κάνει δουλειά, αλλά δεν το βρίσκω.

Last edited:
Αρχικά ευχαριστώ πολύ για την απάντηση :firstprize:

Εχω δύο ερωτήσεις

α) Η 450D εχει απο οσο γνωριζω ενα 18-55IS που θεωρειται καλος φακός (για κιτ). Ο φακος που αναφέρεις με τα 100 Ευρώ ποιος ακριβώς ειναι και τι ανάγκες θα μου καλύψει ;

β) Το εναλλακτικο σενάριο του αγοραζω ενα παλαιο μοντέλο (π.χ την Pentax 100D στα 300 Ευρώ) και με τα υπόλοιπα παιρνω 2 καλους φακους παιζει ? Ομολογώ οτι η τιμή αυτή για την Pentaχ ειναι πρόκληση αλλά προβληματίζομαι για το ... μέλλον της εταιρείας (βλέπε Konica-Minolta) και την διαθεσιμοτητα φακών και αξεσουάρ στο μέλλον

Γιώργο, ενας από τους λόγους που αναφέρεις, σχολικές εκδηλώσεις, με έκαναν να πάω κι εγώ καατευθείαν σε dslr ξεκινώντας από Canon 300D πριν κάτι χρόνια. Καλά θα πάθεις πλάκα τον πρώτο καιρό...θα λες πως ήταν δυνατόν να ζούσα με compact τόσο καιρό...

επειδή σιγά σιγά θα δεις τις ανάγκες και περισσότερο λόγω των σχολικών εκδηλώσεων όπου πολλές φορές καθόμαστε σε ένα αμφιθέατρο και τα παιδιά παίζουν μια θεατρική παράσταση αρκετά αρκετα μακριά μας, θα σου χρειαστεί πολύ σύντομα ( να μην πω άμεσα ) και ένας φακός με αρκετό ζουμ π.χ. 200mm. Προχθές καθόμουν στις κερκίδες στο γήπεδο ποδοσφαίρου στο σχολείο, και έβγαζα με τον 200άρη αέρα-πατέρα τα παιδιά. Και ακούνητα. Τζάμι. Οσο έβλεπα κάτι άλλους που προσπαθούσαν με τις "ψείρες" και ειδικά με κινητά τηλέφωνα γέλαγα από μέσα μου.

Προχώρα άφοβα. Δεν θα το μετανιώσεις. Οι φωτογραφίες που θα πάρεις θα σε ανταμείψουν για το βαλιτσάκι που αναγκαστικά θα χρειαστεί να κουβαλάς.

μιας και αναφερεται η προσφορα για την pentax να πω επισης πως η nikon d40 με φακο 18.55 εχει 300 ευρω,η canon 350d με τον αντιστοιχο κιτ φακο 250ευρω και η olympus e410 me ton 14:42 329 ευρω στον Παπαδακη στην Μπενακη.για ολα τα υπολοιπα ας μιλησουν οι ειδικοι-bye-

Last edited:
Re: Απάντηση: Ο καιρός γαρ... DSLR !!

Γιώργο, ενας από τους λόγους που αναφέρεις, σχολικές εκδηλώσεις, με έκαναν να πάω κι εγώ καατευθείαν σε dslr ξεκινώντας από Canon 300D πριν κάτι χρόνια. Καλά θα πάθεις πλάκα τον πρώτο καιρό...θα λες πως ήταν δυνατόν να ζούσα με compact τόσο καιρό...

επειδή σιγά σιγά θα δεις τις ανάγκες και περισσότερο λόγω των σχολικών εκδηλώσεων όπου πολλές φορές καθόμαστε σε ένα αμφιθέατρο και τα παιδιά παίζουν μια θεατρική παράσταση αρκετά αρκετα μακριά μας, θα σου χρειαστεί πολύ σύντομα ( να μην πω άμεσα ) και ένας φακός με αρκετό ζουμ π.χ. 200mm. Προχθές καθόμουν στις κερκίδες στο γήπεδο ποδοσφαίρου στο σχολείο, και έβγαζα με τον 200άρη αέρα-πατέρα τα παιδιά. Και ακούνητα. Τζάμι. Οσο έβλεπα κάτι άλλους που προσπαθούσαν με τις "ψείρες" και ειδικά με κινητά τηλέφωνα γέλαγα από μέσα μου.

Προχώρα άφοβα. Δεν θα το μετανιώσεις. Οι φωτογραφίες που θα πάρεις θα σε ανταμείψουν για το βαλιτσάκι που αναγκαστικά θα χρειαστεί να κουβαλάς.

Tάσο αυτές ακριβώς ειναι οι ανάγκες μου και δυστυχώς το ίδιο πρόβλημα είχα και εγώ ...

Απλά τώρα αναρωτιέμαι : Ενα φτηνό αρχικά σώμα και 2 καλοί φακοί για αρχή ή ενα καλύτερο σώμα με το στανταρτ φακό του κιτ και στην πορεία βλέπουμε (αφού μαθουμε λιγα πράγματα μιας και δεν ειμαι γνώστης..)

Υπάρχει ή θα βγει σύντομα και διπλό κιτ για την 450D, με τον 18-55 + 55-250 σταθεροποιημένους. Και οι δύο είναι σημαντικά βελτιωμένοι από τους παλαιότερους (μη σταθεροποιημένους), καλοί για αρχή. Εάν θέλεις κάτι ανώτερο από τον κιτ που να σου μείνει πχ για walkaround, αλλά και να μην πάρεις για αρχή και 2ο φακό, υπάρχει και ο 17-85is της Canon, αλλά δεν ξέρω πόσο πάει σε κιτ με την 450D.
Ο 50/1.8 είναι σταθερός φακός, καλός για φωτογράφηση με λίγο φωτισμό και για πορτραίτο. Τον πήρα από την αρχή, αρκετά χρήσιμο συμπλήρωμα.

Τώρα για το φθηνό κιτ των 300 ευρώ, προσωπικώς θα προτιμούσα την Pentax έναντι της D40, μπορείς να μείνεις λίγο με τον φακό για να δεις τι θέλεις (μάλλον σε τηλεφακό) και είτε να τον αντικαταστήσεις με έναν καλό 18-50/2.8 (Tamron ή Sigma, κάπου στα 350-400 ευρώ) ή να τον συμπληρώσεις με έναν ζουμ τηλεφακό.

Οι φακοι ειναι το παν...
Μπορεις να βρεις 2 καλους φακους πχ εναν Tamron 18-50 / f2.8 me 200-300 ευρω και ενα τηλεφακο 70-300/f4-5,6 γυρω στα 150 ευρω.
Ενα σωμα Canon 350d το βρισκεις με 200 ευρω.
Αν δε θες να κουβαλας πολλους φακους , μπορεις να δεις το νεο Tamron 28-300 VC (me οπτικο σταθεροποιητη) στα 400 ευρω περιπου.

Προτού επιλέξεις να πάς να...πιάσεις.

Διάλεξε αυτή που σου κάθεται καλύτερα στο χέρι, αυτή που σε βολεύουν τα χειριστήρια της, αυτή που νοιώθεις καλά με το λειτουργικό της, αυτή με το πιο μεγάλο και φωτεινό σκόπευτρο.

Κατα την ταπεινή μου άποψη, όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα.
Σχεδόν όλες οι Dslr βρίσκονται σε άλλο ...πλανήτη σε σχέση με την μηχανούλα που χρησιμοποιούσες πριν.
Στην ''πραγματική ζωή'' οι διαφορές θορύβου και ανάλυσης είναι από αδιάφορες έως και αμελητέες.

ΥΓ. Ποτε μα ποτέ δεν επενδύεις σε ψηφιακό σώμα.
Του χρόνου κιόλας θα είναι...αρχαίο.
Επενδύεις μόνο σε φακούς.
Το κακό είναι ότι στα χρήματα που θες να διαθέσεις δεν μπορούμε να μιλάμε για...επενδύσεις.

ΥΓ2. Εγώ θα ποντάριζα σε Canon-Nikon. (αλφαβητική σειρά και όχι σειρά προσωπική προτίμησης) :cool:
Χωρίς να σνομπάρω τις λύσεις των Olympus-Sony.
Την Pentax δεν θα την πρότεινα. Όχι τις τρέχουσες μηχανές της τουλάχιστον.

Επίσης κατι τελευτάιο σε σχέση με τους φακούς.

Αν δεν είσαι ''βιδωμένος'' φωτογράφος, και αν έχεις οικογένεια (καταλαβαίνεις τι εννοώ) επέλεξε την λύση του ενός φακού.

Δηλ. έναν zoom της τάξεως των 18-70 ή 18-135. (για χρήση με μηχανή με crop factor 1,5 - 1,6)

Αν δεν έχεις την απαραίτητη ησυχία ή αν σιχαίνεσαι να κουβαλάς τσάντες με συμπράκαλα, δεν προκειτε ποτέ να χρησιμοποιήσεις τους ''δεύτερους φακούς'' που θα αγοράσεις. Οι τρίτοι μάλιστα...prime ...δεν πρόκειται να βγουν ποτέ από το κουτί τους. :-p

Επίσης κατι τελευτάιο σε σχέση με τους φακούς.

Αν δεν είσαι ''βιδωμένος'' φωτογράφος, και αν έχεις οικογένεια (καταλαβαίνεις τι εννοώ) επέλεξε την λύση του ενός φακού.

Δηλ. έναν zoom της τάξεως των 18-70 ή 18-135. (για χρήση με μηχανή με crop factor 1,5 - 1,6)

Αν δεν έχεις την απαραίτητη ησυχία ή αν σιχαίνεσαι να κουβαλάς τσάντες με συμπράκαλα, δεν προκειτε ποτέ να χρησιμοποιήσεις τους ''δεύτερους φακούς'' που θα αγοράσεις. Οι τρίτοι μάλιστα...prime ...δεν πρόκειται να βγουν ποτέ από το κουτί τους. :-p

Εσύ φαντάζομαι τα λες καλά, εγώ νομίζεις καταλαβαίνω ? :flipout:

Τι ειναι το crop factor και πως μπορώ να το βρώ ? (π.χ στα τεχνικά χαρακτηριστικά της μηχανής ; )

Εσύ καλά τα λές εγώ νομίζεις καταλαβαίνω ? :flipout:

Τι ειναι το crop factor και πως μπορώ να το βρώ ? (π.χ στα τεχνικά χαρακτηριστικά της μηχανής ; )

Ωχ...με συγχωρείς!

Αυτό σε πρώτη φάση δεν σε ενδιαφέρει καθόλου αφού δεν πρόκειται να αγοράσεις σώμα Full frame των τουλάχιστον 2 - 2.500 eu.

Μια καλή ανάλυση για το Field Of View crop factor βρίσκεται εδώ.

Προτού επιλέξεις να πάς να...πιάσεις.

Διάλεξε αυτή που σου κάθεται καλύτερα στο χέρι, αυτή που σε βολεύουν τα χειριστήρια της, αυτή που νοιώθεις καλά με το λειτουργικό της, αυτή με το πιο μεγάλο και φωτεινό σκόπευτρο.

Κατα την ταπεινή μου άποψη, όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα.

Το σκόπευτρο το θεωρώ βασικότατο. Το γκριπ όχι και τόσο, σίγουρα υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο βολικά. Ενώ δηλαδή στο σκόπευτρο μπορεί να δώσω έναν συντελεστή βαρύτητας πχ 15% στο σύνολο, στο γκριπ (προσωπικώς μιλώ πάντα) δεν δίνω ούτε 5%. Και να αριστεύσει δηλαδή μια μηχανή εκεί, λίγο θα επηρέαζε τη θέση της στις προτιμήσεις μου. Ως ερασιτέχνη, για έναν επαγγελματία το γκριπ μπορεί να είναι θεμελιώδες όπως πχ και το drive (η ταχύτητα ριπής).
Σκόπευτρο, γενική ποιότητα εικόνας (ειδικά το να μην έχει καθόλου θόρυβο στα 800iso που θα τα χρησιμοποιεί ο ερασιτέχνης συχνότατα), ταχύτητα και ακρίβεια AF, δυνατότητες, αυτά θα κοιτούσα πρώτα. Τώρα το πώς κάθεται στο χέρι μου... από τη στιγμή που μπορώ να πιάσω τη μηχανή δίχως να στραμπουλήσω το χέρι μου, ας συνηθίσει το χέρι μου. Ποτέ δεν μου πόνεσε το χέρι από το γκριπ της 350D, που είναι το χειρότερο της κατηγορίας. Όμως τα μάτια μου βγήκαν από το σκόπευτρο, σε σημείο (ειδικά μετά από μάκρο) να κάνω πονοκέφαλο.

Σημειωτέον, εδώ και 2 εβδομάδες έχω πάει στη 40D. Άλλος κόσμος τόσο όσον αφορά στο γκριπ, όσο και το σκόπευτρο σε σχέση με την 350D. Ε λοιπόν το γκριπ το βρήκα ωραίο μεν, δεν μου έκανε τρελή διαφορά στη φωτογράφηση (παρότι μιλάμε για καμία σχέση μεταξύ τους). Φυσικά το μεγαλύτερο σώμα μου έδωσε καλύτερο ζύγισμα, εκεί είναι σημαντικό. Αλλά το σκόπευτρο πραγματικά το χάρηκα.

Last edited:
Αλλά το σκόπευτρο πραγματικά το χάρηκα.

Πέρα από την προσωπική προτίμηση αυτός είναι ένας από τους λόγους που φωτογραφίζω με Nikon.
Από τις Canon η πρώτη που έχει αποδεκτό (για τα γούστα μου) σκόπευτρο είναι η 40D.
Και είναι και πολύ ωραία μηχανή.

(Την 450D δεν την έχω δει.)

ε) Η αγορά θα γινει από Ελλάδα.. (online ή on-site θα δουμε). Με τις εγγυήσεις τι παιζει ; Υπάρχει καποια εταιρεία που η αντιπροσωπεία της να είναι παράδειγμα προς αποφυγή ;

Δυστυχώς θα φανώ biased.
Η αντιπροσωπία της Canon.
Αλλά νομίζω ότι δεν θα πρέπει να σε απασχολεί ιδιαίτερα.
Υπάρχουν καλύτεροι επισκευαστές ...εκτός αντιπροσωπείας.

Η 450D έχει το καλύτερο σκόπευτρο της κατηγορίας πλέον. 0.87x μεγέθυνση (σε σχέση με το 0.80x της 400D και της Nikon D60/D40x, το πολύ καλό επίσης 0.85x της Pentax K200D, αλλά και το πραγματικά αισχό 0.74x της Sony a350).

Δυστυχώς θα φανώ biased.
Η αντιπροσωπία της Canon.
Αλλά νομίζω ότι δεν θα πρέπει να σε απασχολεί ιδιαίτερα.
Υπάρχουν καλύτεροι επισκευαστές ...εκτός αντιπροσωπείας.

δίκαιο έχεις, ευτυχώς οι dslr της Canon είναι σκυλιά.

Οι μόνες πλέον της εισαγωγικής (και όχι μόνο) κατηγορίας made in Japan.

Σίγουρα βαραίνει ως παράγων η αντιπροσωπεία, αλλά λιγάκι δύσκολο να σου χαλάσει η μηχανή στα 1-2 χρόνια.