Ο Καλός Γερμανός - The Good German

ψηφίστε την ταινια

• Total voters
    0
18 June 2006
8,278
Θεσσαλονίκη
DVREWB73666X.jpg

Ο ΚΑΛΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ
The Good German
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2006
Διάρκεια : 105
Είδος : Νουάρ - μυστήριου
Σκηνοθεσία : Στήβεν Σόντεμπεργκ
Πρωταγωνιστούν: Τζωρτζ Κλούνεϊ , Κέιτ Μπλάνσετ , Τόμπι Μαγκουάϊρ , Μπο Μπρίτζες
Εικόνα : 1.66:1 ( 4:3) ασπρόμαυρη
Ήχος: D.D 5.1

Μια ιδιέτερη ταινία απ το αγαπητό παιδί των αμερικάνων Σ. Σόντεμπεργκ που για μια ακόμη φορά συνεργάζεται με τον κολλητό του τον Τζ. Κλούνεϊ. Η ταινία είναι εξολοκλήρου γυρισμένη σε ασπρόμαυρο φιλμ και μάλιστα με μια ιδική επεξεργασία αλλοίωσης ώστε να νομίζεις ότι βλέπεις παραγωγή του 40. Κάτι που με εξέπληξε ευχάριστα . Αυτό όμως που με εξιτάρισε ήταν η Κέιτ Μπλάνσετ που πραγματικά γράφει πάνω στο φιλμ λες και είναι βγαλμένη από την εποχή εκείνη. Το σενάριο του Πολ Αθανάσιο ( μάλλον ελληνικής καταγωγής) αρκετό για να σε κρατήσει το ενδιαφέρων , καλογραμμένο και καλοδουλεμένο συμβαδίσει άψογα με το όλο στήσιμο της ταινίας . Ο Τζωρτζ Κλούνεϊ πότε πιάνει το ρόλο με δεξιοτεχνία και πότε τον χάνει και πνίγετε σε μια κουταλιά νερό . Σε γενικές γραμμές η ταινία είναι καλή έως αρκετά καλή και συστήνετε από ανεπιφύλακτα . Εκτός κι αν είστε από αυτούς που δεν αντέχουν το ασπρόμαυρο και θεωρούν άσκοπο το κάψιμο της λάμπας του προβολέα για μια άχρωμη ταινία.

good_german.jpg
thegoodgerman.jpg

Το story

Ποιος ξέρει τι περίμενε να βρει ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζέικ Γκίσμερ (Τζορτζ Κλούνεϊ) στο μεταπολεμικό Βερολίνο! Αν όχι την ειρήνη, μήπως ένα καλό άρθρο για τη στήλη του; Ίσως. Σίγουρα όμως, όχι την γοητευτική, παλιά του αγάπη, Λένα, (Κέιτ Μπλάνσετ), που είναι αναμεμιγμένη σε ένα φαύλο κύκλο μυστηρίου και απάτης μαζί με το νέο, νεαρό, δεκανέα εραστή της, (Τόμπι Μαγκουάιρ). Το μυστήριο κορυφώνεται όταν διαπράττεται μια δολοφονία την οποία όμως, κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να εξιχνιάσει εκτός από τον ίδιο τον Τζέικ.

Υ.Γ Μπάμπη τρέξε να την νοικιάσεις .

Ενδιαφέρουσα προσπάθεια αναβίωσης των ταινιών της δεκαετίας του 40.Ατμοσφαιρική φωτογραφία και μουσική, καλές ερμηνείες(ιδιαίτερα από τον Κλούνει που συντηρεί το μύθο του νέου Κάρυ Γκράντ) και αποτελεσματική σκηνοθεσία. Μάλλον όχι και τόσο καλή επιλογή ο Μαγκουάιρ στο δικό του ρόλο.Το κύριο πρόβλημα της ταινίας είναι ότι η ιστορία της θα ήταν ενδιαφέρουσα για το κοινό του 40 όχι για το σημερινό, κάτι που εκ των πραγμάτων την αποδυναμώνει. Συνολικά, μια ενδιαφέρουσα άσκηση κινηματογραφικού ύφους που αξίζει μιας θέασης, ιδιαιτέρως από όσους αγαπούν την ασπρόμαυρη εποχή του Χόλυγουντ.

4/3 λόγω άποψης ή λόγω Σπέντζου και ΣΙΑ;

Υποθέτω το 1.

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, επέτρεψε μου να θεωρώ ακατανόητη μία τέτοια εμμονή.

Καλό το ασπρόμαυρο (αυτό το καταβαίνω για εικαστικούς πχ λόγους) αλλά το 4/3 είναι παράλογο δεδομένου του πεδίου της ανθρώπινης όρασης (που δεν είναι 4/3).

Είναι σαν να λέμε κυκλοφορεί soundtrack από βωβό κινηματογράφο.

Re: Απάντηση: Ο Καλός Γερμανός - The Good German

Και μην ακούσω γκρίνιες απ τους γνωστούς - άγνωστους για το κάδρο . Ναι είναι 4: 3 και μας αρέσει πολύ Τάσο μου

συγγνωμη αλλα πιο πανω γραφεις 1.66,δηλαδη ειναι κομμενο το καδρο ????

ακυρον.το εργο γυριστηκε 4:3(αρνητικο) το παιξανε στις αιθουσες 1.66 και το βγαλανε στο dvd αυθεντικο καδρο.

(καλο θα ειναι να μπορει να κανει κανεις edit οποτε θελει για να αποφευγει το διπλοποστινγκ.)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ο Καλός Γερμανός - The Good German

συγγνωμη αλλα πιο πανω γραφεις 1.66,δηλαδη ειναι κομμενο το καδρο ????
Εγώ δεν μίλησα για κομμένο κάδρο . Είπα ότι η ταινία είναι σε 4:3 . Και αυτό δεν οφείλεται στο ελληνικό δαιμόνιο αλλά στον ίδιο τον σκηνοθέτη που αποφάσισε να την γυρίσει έτσι για όλους τους παραπάνω λόγους.
Βέβαια η ταινία είναι γυρισμένη σε κάδρο 1,37:1 ενώ το οπισθόφυλλο στο dvdαναγράφει 1.66:1

Στην ουσία πρόκειται για ένα tribute σε λιγότερο γνωστές ταινίες του 50, αλλά και στην γνωστή "The third man". Όταν αναφέρομαι σε λιγότερο γνωστές ταινίες, δεν αναφέρομαι σε ταινίες που είχαν σαν θέμα την μεταπολεμική Γερμανία (θέμα ταμπού τότε), αλλά κάνω λόγο για κάποιες ανεξάρτητες παραγωγές που προσσέγγιζαν φιλμικά το νουάρ, αλλά με μεγαλύτερο ρεαλισμό. Ένας τυπικός σεναριογράφος τέτοιον ταινιών ήταν ο δικός μας ο Μπεζερίδης, γνωστότερος και ως Buzz.

Μπορείτε να παραθέσετε κάποιους τίτλους από αυτές τις λιγότερο γνωστές ταινίες στις οποίες αναφέρεσθε;(στα αγγλικά, κατά προτίμηση).

Μερικά σενάρια του Buzz είναι τα παρακάτω:

They Drive by Night (1940)
Juke Girl (1942)
Desert Fury (1947)
Thieves' Highway (1949)
Sirocco (1951)
On Dangerous Ground (1952)
A Bullet for Joey (1955)
Kiss Me Deadly (1955)
The Angry Hills (1959)

Κάποια από αυτά κάνουν αναφορά στον πόλεμο, τον κουμουνισμό, την πυρηνική απειλή, ενώ το Angry Hills έχει και ελληνικό ενδιαφέρον μιας και εξελίσσεται στην υπο γερμανική κατοχή Ελλάδα.

O.K. Ευχαριστώ. Από αυτά έχω δει το Angry Hills με τον Ρόμπερτ Μίτσαμ και το βρήκα αρκετά καλό. Θα προσπαθήσω να βρω και να δω και τα υπόλοιπα.

Πραγματικά, είναι σπάνια ταινία. Δε νομίζω να κυκλοφορεί σε dvd, ούτε στην αμερικανική αγορά. Προσωπικά, μου είχε κολλήσει να το δω εδώ και μια δεκαετία, όταν είχα δει μια απίστευτη ασπρόμαυρη φωτογραφία σε ελληνικό περιοδικό τραβηγμένη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας, όπου ο Αμερικανός ηθοποιός με το χαρακτηριστικό του ύφος δέχεται ένα κέρασμα από Έλληνα βοσκό και από κάτω υπήρχε η τρομερή λεζάντα:<<Μήτσος κερνάει, Μίτσαμ πίνει>>. Πραγματικά, μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση η εκφραστικότητα της σκηνής. Στάθηκα τυχερός και το πέτυχα πριν μια πενταετία στο γαλλικό tcm με τον αυθεντικό ήχο και πολύ καλή εικόνα και μου άρεσε αρκετά. Επίσης, ένα άλλο παλιότερο έργο ελληνικής θεματολογίας που αξίζει να δει κανείς είναι το Isle of the Dead του αξιόλογου σκηνοθέτη Μάρκ Ρόμπσον με τον Μπορίς Καρλόφ που είχε προβληθεί πολύ παλιά από την τότε ΕΤ2.

Και μην ακούσω γκρίνιες απ τους γνωστούς - άγνωστους για το κάδρο . Ναι είναι 4: 3 και μας αρέσει πολύ Τάσο μου

μπα, τι γκρίνιες; ίσα ίσα που ψάχνω να βρω και το κατάλληλο hardware για νατην δω για να μπω καλύτερα στο πνεύμα της εποχής :

Δεν πάμε καλά μου φαίνεται......:flipout::flipout:-bye-

Πραγματικά, είναι σπάνια ταινία. Δε νομίζω να κυκλοφορεί σε dvd, ούτε στην αμερικανική αγορά. Προσωπικά, μου είχε κολλήσει να το δω εδώ και μια δεκαετία, όταν είχα δει μια απίστευτη ασπρόμαυρη φωτογραφία σε ελληνικό περιοδικό τραβηγμένη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας, όπου ο Αμερικανός ηθοποιός με το χαρακτηριστικό του ύφος δέχεται ένα κέρασμα από Έλληνα βοσκό και από κάτω υπήρχε η τρομερή λεζάντα:<<Μήτσος κερνάει, Μίτσαμ πίνει>>. Πραγματικά, μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση η εκφραστικότητα της σκηνής. Στάθηκα τυχερός και το πέτυχα πριν μια πενταετία στο γαλλικό tcm με τον αυθεντικό ήχο και πολύ καλή εικόνα και μου άρεσε αρκετά. Επίσης, ένα άλλο παλιότερο έργο ελληνικής θεματολογίας που αξίζει να δει κανείς είναι το Isle of the Dead του αξιόλογου σκηνοθέτη Μάρκ Ρόμπσον με τον Μπορίς Καρλόφ που είχε προβληθεί πολύ παλιά από την τότε ΕΤ2.

οντως το TCM δειχνει το Angry Hills ανα καποια διαστηματα,δυστυχως την ειχα δει καποτε αλλα ηταν κομμενο καδρο 4/3 και οχι στο αυθεντικο scope.Ισως τωρα πια τη δειχνουν κανονικα.Φανταζομαι οτι καποια στιγμη θα βγει σε DVD.Τελευταια εχουν βγει αρκετες ταινιες του Μιτσαμ αλλα οχι με ελληνικους υποτιττλους.

Δυστυχώς, τα περισσότερα τελεσινέ του tcm δημιουργήθηκαν τη δεκαετία 80-90, μαζί με την αναπαλαίωση της ταινιοθήκης του και πριν από την εμφάνιση του dvd, οπότε είναι λογικό να μην έχουν το αυθεντικό κάδρο. Φυσικά, αυτό για τις ταινίες μετά το 1952, γιατί πριν έτσι και αλλιώς οι ταινίες γυρίζονταν σε τετράγωνη μορφή.

Last edited: