ο κινηματογραφος ως ψυχαγωγια κ ως εργαλειο διαμορφωσης αποψεων

Deneb

AVClub Enthusiast
30 January 2015
865
ανοιγω αυτο το νημα, ωστε να μην ειμαστε off topic , και να μην χρειαζεται να κλειδωνουν νηματα...
παρακαλω , οι διαλογοι να μην γινονται επι προσωπικου, ουτε στην βαση των ιδιοτητων του γραφοντος, αλλα στην βαση αυτων καιθ αυτων των αποψεων, κ να αποφευγονται ''λογικες πλανες'
υγ το νημα ειναι ανοικτο , για ευρυτερες αποψεις,,
παραδειγματα επιτρεπονται

Last edited:
Ο κινηματογράφος στη θεωρία είναι τέχνη και η τέχνη προφανώς έχει κάθε δικαίωμα -μην πω υποχρέωση- να διαμορφώνει απόψεις...Στην πιο ταπεινή της μορφή είναι απλά διασκέδαση που και αυτό άσχημο δεν είναι.

• Like
Reactions: Deneb
θεωρώ οτι ο κινηματογράφος για διαμόρφωση άποψης πλέον περισσεύει. Έχεις τα social media γι αυτο! Άμεσα, καθημερινά, δωρεάν, προσβάσιμα απο παντού και απ όλους & πάνω απ όλα στα γρήγορα. Ο μέσος άνθρωπος απο την πολύ πληροφορία πλεον έχει χάσει ικανότητα κριτικής σκέψης. Δέχεται αβίαστα οτι διαβάσει χωρίς να μπαίνει στον κόπο για διασταυρώνει. Doom scroll και η ανωνυμία βγάζει τον καλύτερο εαυτό προς τα έξω...

Ίσως ο κινηματογράφος να το έκανε πριν χρόνια....(όπως και η TV ακόμα) όταν ήταν τα μοναδικά μαζικά μέσα και με τα πρότυπα τους ισχυρά. Το βίωμα της μεγάλης οθόνης πλέον εχει γίνει απλά να περάσεις ενα 2ωρο καλά, άντε το πολυ μια συναισθηματική διαμόρφωση, αλλά αυτό δεν ειναι πληροφόρηση...

να τονισω πως ως 'κινηματογραφο' δεν εννοω μονον οτι παιζεται σε κινηματογραφικες αιθουσες, αλλα το συνολο της παραγωγης ταινιων , τηλεοπτικων κ μη, κ τηλεοπτικων σειρων, ειτε ελευθερων καναλιων, ειτε συνδρομητικων, ειτε διαδικτυακων απο διαφορες πλατφορμες.
υγ ισως ο admin να το αλλαζε σε 'ταινιες' η 'ταινιες κ τηλεοπτικες σειρες''

Last edited:
Ειμαι της γνωμης του Κυριακαρακου.
Αν ο κινηματογραφος ηταν ψυχαγωγια η διασκεδαση δεν θα ειχε μπει στον κυκλο των "Μουσων".

Οντας 7η τεχνη σημαινει προσδιδει κατι παραπανω στον χαρακτηρα του ανθρωπου. Την γνωση του η την οψη των πραγματων. Αρα η παιδεια ειναι μερος του... κανονικα.

Φυσικα τα πραγματα δεν ειναι πλεον ετσι. Και οχι μονο για την τελευταια (σε αριθμο προσαρτησης) τεχνη.

Τα ιδια και πολυ χειροτερα κατ εμε βλεπουμε στις πλαστικες τεχνες,

Μια εικονα "διδασκε" χιλια πραγματα στο οχι τοσο μακρυ παρελθον.
Καταντησαμε να εκθετουμε γιγαντια "αναλ πλαγκς" σε κεντρικες πλατειες με την αρωγη του δημαρχιου επιπλεον, και σκ@t@ σε κονσερβες. με την δικαιολογια της "αποψης του καλλιτεχνη. Μεχρι και να αφηνουμε ενα ζωο δεμενο μεχρι να ψοφησει απο πεινα. Μιλαμε για "τεχνη" και καλλιτεχνες "en vogue" με κρατικες χορηγησεις συχνα,( βλεπε πολιτικη καθοδηγηση)

Σε αυτο το κλιμα βρισκομαστε, οχι ολοι. Για πηγαινε κανε κατι τετοιο στην Κινα για παραδειγμα....Η καπου στην Αφρικη.

Αυτο ολο το πεδιο που καπελωνει αυτο που λεγοταν δυτικος πολιτισμος, και θελει να καπηλευεται ακομα τον ορο, πιστευουμε οτι θα αφηνε απ εξω το ποιο δημοφιλες απο τα πεπραγμενα του των τεχνων ; Το σινεμα ;

Στην καλυτερη, στην μαζικη προοθηση του, μια διασκεδαση, βλεπε μαρβελ υπερηρωες και τετοια, στην χειροτερη μια χειραγωγηση για την κατευθυνση των συνειδησεων. Με ελαχιστες εξαιρεσεις.
Αλλα οι εξαιρεσεις μετρουν.

• Like
Reactions: Deneb
Εγώ συμφωνώ με αυτό που γράφτηκε παραπάνω...το μεγάλο πλυντήριο γίνεται στα σόσιαλ μίντια οι σειρές και οι ταινίες απλά επιβεβαιώνουν αυτά που πιστεύει ο καθένας.

Από την άλλη αν έχεις μια δομημένη άποψη πρέπει ο δημιουργός του έργου να είναι πολύ μάγκας για να καταφέρει να σου την αλλάξει

προσωπικά θα ήθελα πολύ μια ταινία, ένα τραγούδι ή ένα έργο τέλος πάντων να μου αλλάξει πραγματικά απόψεις που έχω χτίσει ανά τα χρόνια

ίσως τα βιβλία να είναι αυτά που μπορούν να το καταφέρουν...

έχω επηρεαστεί από σειρές και ταινίες αλλά όταν ήμουν πιο μικρός τώρα πλέον δυστυχώς είναι όλα πιο κυνικά.