Ο ΟΤΕ μπλοκάρει τις οπτικές ίνες στο σπίτι!!!

AS Mocca

Supreme Member
19 June 2006
4,805
Athens
Σε μια ύστατη προσπάθεια διαφύλαξης των κερδών του που πέφτουν συνεχώς ο Ο.Τ.Ε. προσπαθεί με κάθε μέσο να μπλοκάρει την ανάπτυξη οπτικών ινών στη χώρα μας. Και αυτό γιατί η δημιουργία ενός δικτύου FTΤH απαξιώνει τις επενδύσεις ετών τόσο του ΟΤΕ όσο και των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ακόμα και των εναλλακτικών φορέων στην υποθετική περίπτωση που αυτό θα προχωρούσε πολύ γρήγορα. Ακόμα και αν ασκηθούν πιέσεις στον ΟΤΕ από την κυβέρνηση, όπως είναι η μέχρι τώρα πρακτική για μια σειρά από τέτοιες μείζονος σημασίας επιλογές, για τη γερμανική πλευρά θα είναι δύσκολο να αλλάξει τα επενδυτικά της σχέδια.

Η γερμανική εταιρεία από τα όσα μέχρι στιγμής γνωρίζει για το έργο FTΤH (Fiber to the home) είναι αντίθετη και το έχει με σαφήνεια δηλώσει στους επικεφαλής των υπουργείων Οικονομίας και Μεταφορών γραπτώς και προφορικώς. Η αντίθεσή της αυτή, εφόσον δεν υπάρξει εν τέλει σύνθεση απόψεων για να προχωρήσει ο ΟΤΕ στις επενδύσεις του, μπορεί να φθάσει μέχρι το σημείο η DT να προσφύγει στις Βρυξέλλες, με στόχο να πετύχει την ακύρωση των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης, με το επιχείρημα πιθανώς της διακριτικής μεταχείρισης αναφορικά με την τοποθέτηση οπτικής ίνας. Το γεγονός αυτό θα την φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται π.χ., μεταξύ άλλων, για την option που αφορά στην πώληση ακόμα ενός ποσοστού 10% του Οργανισμού στη γερμανική εταιρεία.

Στην περίπτωση του ΟΤΕ επιπλέον του αφαιρείται το πλεονέκτημα της κυριαρχίας μιας που ουσιαστικά είναι ο μοναδικός φορέας που διαθέτει τη βασική υποδομή για να "τρέξουν" όλα τα δίκτυα.Αν το επίμαχο έργο προχωρήσει, ο ΟΤΕ σταδιακά θα βρεθεί στην ίδια θέση με όλους τους άλλους τηλεπικοινωνιακούς φορείς, χωρίς να ελέγχει το δίκτυο κορμού, στο βαθμό που δύναται, αφού υπόκειται σε σειρά από ρυθμίσεις από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι ακόμα και μια μεγαλύτερη καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό του δικτύου του ΟΤΕ, αλλά και μια γενικότερη δυστοκία στην καθημερινή λειτουργία του προς όφελος του ανταγωνισμού.

Το πλάνο που υιοθετεί ο ΟΤΕ για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του, στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Π. Βουρλούμης αφορά επενδύσεις, ώστε η οπτική ίνα να φθάσει στα αποκαλούμενα καφάο του ΟΤΕ. Ο Οργανισμός διαθέτει σήμερα περί τα 28.000 καφάο. Για να καλύψει τις ανάγκες της ζήτησης των επομένων ετών και με δεδομένο ότι σε κάποιες περιοχές θα χρησιμοποιήσει και άλλες εναλλακτικές τεχνολογίες εκτιμά ότι θα χρειασθεί να πάει την οπτική ίνα σε περίπου 12.000 καφάο. Έτσι, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς (τα επενδυτικά σχέδια δεν έχουν οριστικοποιηθεί) η αρχική επένδυση που θα κάνει στην τριετία είναι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται ορατό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει ο Οργανισμός στις διαδικασίες που θα του επέτρεπαν να αποκτήσει μειοψηφικό κομμάτι των νέων φορέων που θα δημιουργηθούν για το FTΤH. Επιφυλακτικές ως προς τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό είναι άλλωστε όλες οι μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Εκτιμάται ότι αυτό θα φανεί και στη δημόσια διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη για το νομοσχέδιο που συνοδεύει το έργο.

Υπάρχει όμως και ένα σημείο «κλειδί» στην όλη υπόθεση: Ο παράγοντας χρόνος. Το δίκτυο του ΟΤΕ χρειάζεται άμεση παρέμβαση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι καταγράφεται δυστοκία στο να ικανοποιηθεί η ζήτηση για το Conn x TV την υπηρεσία τηλεόρασης μέσω του internet. Πολιτική του ΟΤΕ είναι να μην δίνει την υπηρεσία εκεί όπου το δίκτυό του δεν μπορεί να υποστηρίξει τις ταχύτητες που είναι αναγκαίες, με αποτέλεσμα η ανάπτυξή της να είναι καταδικασμένη σε χαμηλούς ρυθμούς και αυτό παρά τις επενδύσεις σε περιεχόμενο.

Από την άλλη πλευρά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το έργο FTΤH θα προχωρήσει στις προθεσμίες που έχουν ανακοινωθεί και ήδη έχει καθυστερήσει σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις του εμπνευστή του, του πρώην δηλαδή υπουργού Μεταφορών, Κ. Χατζηδάκη. Στο σκηνικό υπάρχει και το ενδεχόμενο των εκλογών. Σε αυτήν την περίπτωση κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει αν η επόμενη κυβέρνηση θα υιοθετήσει το ίδιο σχέδιο ή αν θα επιχειρήσει να το αλλάξει αναθέτοντας νέα μελέτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το χρόνο υλοποίησής του και εφόσον η επιλογή θα είναι να προχωρήσει.

πηγή: www.sofokleous.gr

Πως θα ήθελα να τους πάρουν την άδεια για τα καλώδια που έχουν να γίνει απλός πάροχος και στο τέλος να κλείσει να ησυχάσουμε επιτέλους σε αυτή τη χώρα από το μαρτύριο αυτό τόσα χρόνια.

Η εξαγγελία των οπτικών ινών στα σπίτια ήταν φανερό από την αρχή ότι ήταν μια προεκλογική παραμύθα για την μασήσουν οι ασχετοι με το θέμα.
Οσοι ήταν του χώρου και γνώριζαν σε βάθος το θέμα γέλαγαν με το θράσος ορισμένων...

Γιατί ήταν "φανερό", δεν το καταλαβαίνω. Μπορείς να πεις είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, που θέλει πολλά χρήματα, πολύ προσπάθεια να γίνει, αλλά αν υπάρχει (λέμε τώρα) η πολιτική θέληση μπορεί να πάει και στα σπίτια (ο ΟΤΕ είναι που δεν το θέλει, αλλά αυτό είναι δικό του θέμα).

μπραβο στον ΟΤΕ ,

ειμαστε τριτοκοσμικοι και μας κανει χαρη που μας δινει και 2-8-24 MBps αντι να μας εχει με το dial up ...

θελουμε και οπτικες ινες και HD καναλια μεσω ιντερνετ ...

ειχαμε τηλεφωνο μας δωσανε το dsl , εβαλε και το conn-x tv

για καμια 20 αρια χρονια καλα ειμαστε ...

ειμαστε αχαριστοι ωρες ωρες ...

:flipout:

που νομιζουμε οτι ζουμε στη Γερμανια ... ?

Για καμια 20αρια χρόνια με το ADSL γιατί αν είχαμε και SDSL δεν θα μιλούσαμε.
Βέβαια 20 χρόνια με τις γνωστές αποσυνδέσεις, να μη συγχρονίζουν οι routers, θόρυβος στις γραμμές γιατί ο χαλκός είναι χιλιομπαλωμένος κτλ.

Πάντως είχαν σχέδιο το 2012 να είναι έτοιμο, ε τελικά θα τους προλάβει ο Nibiru !!!

Μάλλον πιο εφικτό είναι να δούμε HD από τη NOVA και με συνδρομή στα 100 euro παρά να βάλει ο ΟΤΕ οπτικές στην Ελλάδα !!! :slapface:

Μα ο ΟΤΕ έχει αποκλείσει τις οπτικές (επικεντρώνεται στο VDSL), τουλάχιστον στα άμεσα ή μεσοπρόθεσμα επενδυτικά του σχέδια. Τις οπτικές θα τις βάλουν άλλοι ...καλώς εχόντων των πραγμάτων βέβαια.

Απο οτι διαβασα και μου φαινεται λογικο, οπτικη ινα στο λεγομενο last mile δεν υπαρχει πουθενα στον κοσμο.

Αν ειναι ετσι, μιλαμε για μια αστεια ανακοινωση.

Ασε που εγινε ξαφνικα και οπως φαινεται κανεις απο τους παροχους δε σκοπευει να επενδευσει σε συμβατη τεχνολογια.

Για τον ΟΤΕ δε χρειαζεται να τα ξαναλεμε.

Από το WeeklyTelecom, Τεύχος 30 - 2009:

"Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι από τη στιγμή της δημοσίευσης του νόμου, κανένα νέο κτίριο δεν θα αδειοδοτείται εάν δεν συμπεριλαμβάνει μελέτη οριζόντιας και κάθετης ινοοπτικής καλωδίωσης, στοιχείο που αποτελεί ελληνική πρωτοπορία."

Οπότε, απ' ότι φαίνεται μιλάνε σοβαρά, και όντως πρόκειται για τεχνολογία FTTH.

Θα ήθελα να ρίξω μια ματιά και στο κείμενο της Δημόσιας Διαβούλευσης, αλλά δεν το έχει πάρει κάπου το μάτι μου.

Δεν το γνωριζω 100% αλλα σε ερωτηση μου τι κανετε εδω ρε παιδια σε συνεργειο που εσκαβε τον δρομο στα ορια Ραφηνα-Λουτσα ,μου απαντησαν περναμε οπτικες ινες

δηλαδή φταίει ο πΟΤΕ ή μήπως φταίνε άλλοι;

Σε μια ύστατη προσπάθεια διαφύλαξης των κερδών του που πέφτουν συνεχώς ο Ο.Τ.Ε. προσπαθεί με κάθε μέσο να μπλοκάρει την ανάπτυξη οπτικών ινών στη χώρα μας. ( πώς ακριβώς; ) Και αυτό γιατί η δημιουργία ενός δικτύου FTΤH απαξιώνει τις επενδύσεις ετών τόσο του ΟΤΕ όσο και των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ακόμα και των εναλλακτικών φορέων στην υποθετική περίπτωση που αυτό θα προχωρούσε πολύ γρήγορα. ( δηλαδή θα καταστραφεί η αγορά τηλεπικοινωνιών της χώρας με τις οπτικές ίνες; ) Ακόμα και αν ασκηθούν πιέσεις στον ΟΤΕ από την κυβέρνηση, όπως είναι η μέχρι τώρα πρακτική για μια σειρά από τέτοιες μείζονος σημασίας επιλογές, για τη γερμανική πλευρά θα είναι δύσκολο να αλλάξει τα επενδυτικά της σχέδια.

Η γερμανική εταιρεία (?) από τα όσα μέχρι στιγμής γνωρίζει (?) για το έργο FTΤH (Fiber to the home) είναι αντίθετη και το έχει με σαφήνεια δηλώσει στους επικεφαλής των υπουργείων Οικονομίας και Μεταφορών γραπτώς και προφορικώς. Η αντίθεσή της αυτή, εφόσον δεν υπάρξει εν τέλει σύνθεση απόψεων για να προχωρήσει ο ΟΤΕ στις επενδύσεις του, μπορεί να φθάσει μέχρι το σημείο η DT να προσφύγει στις Βρυξέλλες, με στόχο να πετύχει την ακύρωση των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης, με το επιχείρημα πιθανώς της διακριτικής μεταχείρισης αναφορικά με την τοποθέτηση οπτικής ίνας ( γιατί, θα απαγορευτεί στον ΟΤΕ η τοποθέτηση, αλλά θα επιτραπεί σε άλλους; ποιούς; ). Το γεγονός αυτό θα την φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται π.χ., μεταξύ άλλων, για την option που αφορά στην πώληση ακόμα ενός ποσοστού 10% του Οργανισμού στη γερμανική εταιρεία.

Στην περίπτωση του ΟΤΕ επιπλέον του αφαιρείται το πλεονέκτημα της κυριαρχίας μιας που ουσιαστικά είναι ο μοναδικός φορέας που διαθέτει τη βασική υποδομή για να "τρέξουν" όλα τα δίκτυα.Αν το επίμαχο έργο προχωρήσει, ο ΟΤΕ σταδιακά θα βρεθεί στην ίδια θέση με όλους τους άλλους τηλεπικοινωνιακούς φορείς, χωρίς να ελέγχει το δίκτυο κορμού, στο βαθμό που δύναται, αφού υπόκειται σε σειρά από ρυθμίσεις από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι ακόμα και μια μεγαλύτερη καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό του δικτύου του ΟΤΕ, αλλά και μια γενικότερη δυστοκία στην καθημερινή λειτουργία του προς όφελος του ανταγωνισμού. (φταίω εγώ που δεν καταλαβαίνω την παράγραφο, παρακαλώ εξηγήστε μου)

Το πλάνο που υιοθετεί ο ΟΤΕ για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του, στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Π. Βουρλούμης αφορά επενδύσεις, ώστε η οπτική ίνα να φθάσει στα αποκαλούμενα καφάο του ΟΤΕ. ( δηλαδή ο ΟΤΕ ΘΑ ΒΑΛΕΙ οπτική ίνα μέχρι τα ΚΑΦΑΟ; πως ισχύουν τότε όλα τα παραπάνω; ) Ο Οργανισμός διαθέτει σήμερα περί τα 28.000 καφάο. Για να καλύψει τις ανάγκες της ζήτησης των επομένων ετών και με δεδομένο ότι σε κάποιες περιοχές θα χρησιμοποιήσει και άλλες εναλλακτικές τεχνολογίες εκτιμά ότι θα χρειασθεί να πάει την οπτική ίνα σε περίπου 12.000 καφάο. Έτσι, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς (τα επενδυτικά σχέδια δεν έχουν οριστικοποιηθεί) η αρχική επένδυση που θα κάνει στην τριετία είναι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται ορατό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει ο Οργανισμός στις διαδικασίες που θα του επέτρεπαν να αποκτήσει μειοψηφικό κομμάτι των νέων φορέων που θα δημιουργηθούν για το FTΤH. Επιφυλακτικές ως προς τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό είναι άλλωστε όλες οι μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. ( Δηλαδή να ελπίζω εγώ που έχω ένα κουμπάρο ηλεκτρολόγο πως θα βγάλουμε κανά εξτραδάκι; ) Εκτιμάται ότι αυτό θα φανεί και στη δημόσια διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη για το νομοσχέδιο που συνοδεύει το έργο.

Υπάρχει όμως και ένα σημείο «κλειδί» στην όλη υπόθεση: Ο παράγοντας χρόνος. Το δίκτυο του ΟΤΕ χρειάζεται άμεση παρέμβαση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι καταγράφεται δυστοκία στο να ικανοποιηθεί η ζήτηση για το Conn x TV την υπηρεσία τηλεόρασης μέσω του internet. Πολιτική του ΟΤΕ είναι να μην δίνει την υπηρεσία εκεί όπου το δίκτυό του δεν μπορεί να υποστηρίξει τις ταχύτητες που είναι αναγκαίες, με αποτέλεσμα η ανάπτυξή της να είναι καταδικασμένη σε χαμηλούς ρυθμούς και αυτό παρά τις επενδύσεις σε περιεχόμενο.

Από την άλλη πλευρά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το έργο FTΤH θα προχωρήσει στις προθεσμίες που έχουν ανακοινωθεί και ήδη έχει καθυστερήσει σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις του εμπνευστή του, του πρώην δηλαδή υπουργού Μεταφορών, Κ. Χατζηδάκη. Στο σκηνικό υπάρχει και το ενδεχόμενο των εκλογών. Σε αυτήν την περίπτωση κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει αν η επόμενη κυβέρνηση θα υιοθετήσει το ίδιο σχέδιο ή αν θα επιχειρήσει να το αλλάξει αναθέτοντας νέα μελέτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το χρόνο υλοποίησής του και εφόσον η επιλογή θα είναι να προχωρήσει. ( Δηλαδή όσα γράφονται παραπάνω μάλλον δεν επηρεάζουν τα πράγματα και όλα εξαρτώνται μόνο από το αν και πότε θα αλλάξει η κυβέρνηση; )

Από τον πΟΤΕ έχω "απομακρυνθεί" με κάθε δυνατό τρόπο , ακόμη και αν στην αρχή πήρα και μια καλή γεύση από τους άλλους παρόχους.

Παρ' όλα αυτά, διαβάζω ξανά και ξανά το κρυπτο-νοηματικό άρθρο που δημοσιεύθηκε και θα έλεγα πως δεν καταλήγω κάπου. Τί ακριβώς θέλει να πει να ποιητής; Εντάξει, καταφέρεται κατά του εξωαπΟΤΕδώ δαίμονα που μας κατατρέχει. Μόνο που το κείμενο δεν έχει αρχή-μέση-τέλος, εγώ το διαβάζω μεν τώρα ξημερώματα λόγω της δουλειάς μου, αλλά και αυτός που το έγραψε πρέπει να ήταν αρκετά θολωμένος.

Re: δηλαδή φταίει ο πΟΤΕ ή μήπως φταίνε άλλοι;

Δεν ξερω αν ειναι αληθεια το αρθρο παντως μετα απο 2,5 χρονια με conn-X δηλωνω φανατικος του OTE με μολις μια (!!!) αποσυνδεση και πολυ ελαχιστες ωρες εκτος λειτουργιας λογω συντηρησης...

Αντιθετως γνωστοι με Tellas , Forthnet κτλ. τραβανε τα μαλλια τους....`

Απάντηση: δηλαδή φταίει ο πΟΤΕ ή μήπως φταίνε άλλοι;

Παρ' όλα αυτά, διαβάζω ξανά και ξανά το κρυπτο-νοηματικό άρθρο που δημοσιεύθηκε και θα έλεγα πως δεν καταλήγω κάπου. Τί ακριβώς θέλει να πει να ποιητής; Εντάξει, καταφέρεται κατά του εξωαπΟΤΕδώ δαίμονα που μας κατατρέχει. Μόνο που το κείμενο δεν έχει αρχή-μέση-τέλος, εγώ το διαβάζω μεν τώρα ξημερώματα λόγω της δουλειάς μου, αλλά και αυτός που το έγραψε πρέπει να ήταν αρκετά θολωμένος.

Πολύ θολωμένος πες καλύτερα. Σαν κακή μετάφραση ξενόγλωσσου μοιάζει.

Re: δηλαδή φταίει ο πΟΤΕ ή μήπως φταίνε άλλοι;

Δεν ξερω αν ειναι αληθεια το αρθρο παντως μετα απο 2,5 χρονια με conn-X δηλωνω φανατικος του OTE με μολις μια (!!!) αποσυνδεση και πολυ ελαχιστες ωρες εκτος λειτουργιας λογω συντηρησης...

Αντιθετως γνωστοι με Tellas , Forthnet κτλ. τραβανε τα μαλλια τους....`

Ακριβώς το αντίθετο έχει συμβεί με εμένα, δύο χρόνια χωρίς τον (Π)ΟΤΕ και δεν έχω ούτε μία αποσύνδεση πλέον...Σήμερα απόρησα γιατί δεν μπορούσα να συνδεθώ και στο τέλος διαπίστωσα ότι δεν είχα ανοίξει το μόντεμ!!!:flipout:

Εγώ με HOL 1 χρόνο τώρα όλα καλά.
Αλλά μη το συνεχίσουμε γιατί θα χαλάσουμε το thread. -bye-

Δεν το γνωριζω 100% αλλα σε ερωτηση μου τι κανετε εδω ρε παιδια σε συνεργειο που εσκαβε τον δρομο στα ορια Ραφηνα-Λουτσα ,μου απαντησαν περναμε οπτικες ινες

Αυτή είναι η ΗΟL

Καλό πάντως είναι να μην μπερδεύουμε τα υπάρχοντα δίκτυα, που βασίζονται στον χαλκό του ΟΤΕ (τουλάχιστον στο λεγόμενο last mile), με το μελλοντικό δίκτυο οπτικών ινών που θα ανήκει και θα το διαχειρίζεται άλλη εταιρεία...