Ο Παλιός είναι Αλλιώς

18 June 2006
8,278
Θεσσαλονίκη
Πως σας φαίνεται η επέλαση τα τελευταία 2 χρόνια παλιών κλασικών ταινιών στις θερινές αίθουσες και όχι μόνο? Θα πηγαίνατε κάποιο βράδυ να δείτε πχ το τηλεφωνήστε ασφάλεια αμέσου δράσης η το Ριφιφί, η θα προτιμούσατε τη νέα κωμωδία με τη Τζενιφερ Λόπεζ και το kings of mykonos ?
Και αν ναι ποιες ταινίες θα θέλατε να ξαναδείτε η να δείτε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη?
Επίσης γιατί πιστεύετε πως κερδίζει ολοένα έδαφος η τακτική αυτή?

Re: Ο παλιός είναι αλλιώς

είσαι καλά?
Σιγά μην πάμε στην τζειλο.
Τοπ καπί έχει ?

Απιθανα σαραβαλάκια και... (πως το λέγανε?)

Μεγάλη κουβέντα αγαπητέ μου Κώστα, αν δε θελήσουμε να αναφέρουμε τα προφανή, δηλαδή το πώς οι ηθοποιοί μιλούσαν με το σώμα, το ότι οι σκηνοθέτες δεν στηριζόντουσαν στην (ανύπαρκτη) τεχνολογία.
Η αλήθεια είναι ότι όντως σύγχρονη τέχνη ο κινηματογράφος, είχε τότε πολλά να πει και έλεγε. Στην πορεία, πολλά άλλαξαν. Ωρίμασε, λογικό ήταν, αλλά μαζί με την ενηλικίωση, ήρθαν και παράγοντες οι οποίοι καθόριζαν το τελικό αποτέλεσμα.
Είναι λίγο ο ρομαντισμός, λίγο η αίσθηση του παλιού και νοσταλγικού, λίγο το ότι δεν χρειάζονταν μία σκηνή με προϋπολογισμό κρατιδίου, λίγο - λίγο...
Υ.Σ. Δεν μου αρέσει να "θάβω", αλλά Τζένιφερ Λόπεζ και το kings of mykonos !!! δεν το έχω δει. Και επειδή νιώθω μία μικρή αποστροφή γι αυτή την "πολυτάλαντη" κοπέλα, πες μου ότι δεν χάνω κάτι σημαντικό από την ατέρμονή μου αναζήτηση, αισθητικής, πολιτισμικής, καλλιτεχνικής, ιδεολογικής συσσώρευσης πληροφοριών από τον κινηματογράφο. :D

Απάντηση: Re: Ο παλιός είναι αλλιώς

Και επειδή νιώθω μία μικρή αποστροφή γι αυτή την "πολυτάλαντη" κοπέλα, πες μου ότι δεν χάνω κάτι σημαντικό από την ατέρμονή μου αναζήτηση, αισθητικής, πολιτισμικής, καλλιτεχνικής, ιδεολογικής συσσώρευσης πληροφοριών από τον κινηματογράφο. :D
χαχαχαχα μα και φυσικά χάνεις , Θεωρητικά τα ωραιότερα οπίσθια του holiwwod ( Τουλάχιστον μέχρι πρότινος )

Εγώ πιστεύω πως ένας βασικός παράγοντας που το κοινό ανταποκρίνεται ολο και περισσότερο στον κλασικό κινηματογράφο είναι πώς έχει κορεστεί απ την τεχνολογική του εξέλιξη και την ανυπαρξία σεναρίου καθώς και απ τους στιλιζαρισμένους μεν αλλά μέτριους έως κακούς πρωταγωνιστές .
Απ την άλλη είναι και το αίσθημα της νοσταλγίας και αν θέλεις και ένα είδος αποτοξίνωσης απ την χειμερινή κινηματογραφική σεζόν.

Τώρα στο γιατί οι εταιρίες διανομής επιλέγουν να προωθούν τις ταινίες αυτές έχω μια απάντηση. Αν προσέξουμε αυτές είναι μικρότερες εταιρίες του χώρου με έμφαση σε ποιοτικότερες πλην αντιεμπορικές ταινίες . Αφού λοιπόν δεν διαθέτουν τα υπέρογκα κεφάλαια γι αν αγοράσουν τα λεγόμενα Blogbuster και είναι άλλωστε και αντίθετά στη φιλοσοφία τους , αγοράσουν σε λογικές τιμές αυτές τις κλασικές ταινίες και τις διανέμουν το καλοκαίρι. Ο σκοπός σαφώς και δεν είναι το άμεσο κέρδος αφού δεν περιμένεις απ αυτές να σου δώσουν κέρδος στη μια - δυο βδομάδες προβολής τους δε 2 - 3 θερινές αίθουσες σ όλη την Ελλάδα . Επιτυχία θα είναι αν κάνουν απόσβεση αν και κάποιες φορές μπορεί να συμβεί κι αυτό . Θα έλεγα πως το σημαντικότερο κίνητρο για τη διανομή μιας ταινίας ταινίας είναι όλα αυτά που αγγίζουν και το θεατή , δηλαδή η νοσταλγία , ο κορεσμός κλπ κλπ

Ο λόγος που άνοιξα αυτο το θεμα είναι επειδή πρόσφατα απόλαυσα το Τηλεφωνήστε ασφάλεια αμέσου δράσης του Χιτσκοκ και ετοιμάζω αυτές τις μερες μια λίστα με κλασικές ταινίες για να προβάλω στο Θερινό ( home) cinema που στήνω καθε χρόνο στη Χαλκιδική.

Last edited:
Απάντηση: Ο παλιός είναι αλλιώς

.....Προς το παρόν έχω συγκεντρώσει τις παρακάτω

BREAKFAST AT TIFFANY'S
NORTH BY NORTHWEST
TOPKAPI
SINGIN IN THE RAIN
IL CONFORMISTA
DEATH ON NILE
BONNIE AND CLYDE
SINGIN IN THE RAIN
FURY

Aνταποκρινεται ο κοσμος ? Εχουμε στοιχεια για τα εισητηρια που κοβουν τετοιες ταινιες ?

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΤΕΤΡΑΛΟΓΙΑ ΝΟΥΑΡ.

1.ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΘΑ ΣΦΥΡΙΞΗ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ. ( HIGH NOON-1952) ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΥΣ ΓΚΑΡΥ ΚΟΥΠΕΡ ΚΑΙ ΓΚΡΕΥΣ ΚΕΛΥ. ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΡΟΛΟ Ο ΚΑΚΟΣ ΛΗ ΒΑΝ ΚΛΗΦ.

2.Ο ΤΡΙΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ (1949). ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΣΟΝ ΟΥΕΛΛΣ ΚΑΙ ΤΖΟΤΖΕΦ ΚΟΤΕΝ. (ΚΑΠΟΤΕ ΟΙ ΕΓΓΛΕΖΟΙ ΗΞΕΡΑΝ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΑΙΝΙΕΣ). ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.
http://www.youtube.com/watch?v=te9fqm6rUPY

3.ΛΑΟΥΡΑ (1944). ΜΕ ΝΤΑΝΑ ΑΝΤΡΙΟΥΣ, ΤΖΗΝ ΤΙΡΝΕΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΚΛΙΦΤΟΝ ΓΟΥΕΜΠ. ΕΠΑΙΖΕ ΚΑΙ Ο ΝΕΑΡΟΣ ΤΟΤΕ ΒΙΝΣΕΝΤ ΠΡΑΙΣ.

4.ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ (1942). ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΤΕΥΟΥΝ.
http://www.youtube.com/watch?v=Wo2Lof_5dy4&feature=related