"Ω , παρεμπιπτόντως" ... ήταν τελικά οι Floyd μεγάλο γκρούπ ;

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Είναι γνωστό – από άλλο θρεντ – πως ορισμένοι από εμάς τους περί την μουσική τυρβάζοντες , έχουμε και έναν μικρό ή μεγάλο φετιχισμό όσον αφορά το μέσο αποθήκευσης της αγαπημένης μας μουσικής . Εγώ π.χ. , εκτός των άλλων , χάνω τον μπούσουλα όταν βρίσκομαι μπροστά σε cd συσκευασμένα σε ωραίες χάρτινες θήκες , απομίμηση του εξωφύλλου των Lp . Κατασκευασμένες από χοντρό χαρτόνι , αποτελούν μια ακριβέστατη μινιατούρα του πρωτότυπου εξωφύλλου και έχουν συνήθως και όλα τα ένθετα μέσα. Στο δε cd επάνω είναι κολλημένη ετικέτα ίδια με το label του βινυλιακού δίσκου .

Ετσι λοιπόν , όταν κυκλοφόρησε το box set “ Oh by the way “ των Pink Floyd περιέχον και τα 14 studio Lps τους σε χάρτινη συσκευασία – απομίμηση του αυθεντικού εξωφύλλου , δεν κρατήθηκα κι έχωσα χοντρά το χέρι στην τσέπη. Το box set αφήχθη προ ημερών και εγκατεστάθη στο player μου , αναπαραγομένων έτσι όλων σχεδόν των δίσκων του θρυλικού αυτού συγκροτήματος . Πόσο θρυλικό όμως ήταν πράγματι ; Όχι από πλευράς πωλήσεων και ρεκόρ βεβαίως , διότι αυτά έχουν κατακτηθεί πλειστάκις και δεν αμφισβητούνται πλέον . Από πλευράς δημιουργικού περιεχομένου όμως ; Πως ακούγονται σήμερα οι δίσκοι τους ; Τι μπορούν να μας προσφέρουν ; Κράτησαν πράγματι τις αισθητικού χαρακτήρα , υποσχέσεις τους , όπως αυτές σχηματοποιήθηκαν στο The Piper At the Gates Of Dawn και εδραιώθηκαν στο A Saucerful Of Secrets ;

Όταν ξεκίνησαν , στα μέσα της δεκαετίας του 60 , ήταν ένα ψυχεδελικό underground γκρούπ , που έδινε συναυλίες ( τα θρυλικά light shows , όπου το φως και το χρώμα , ως παράγοντες σχεδόν ισότιμοι της μουσικής δημιουργούσαν μια οργιαστική ατμόσφαιρα , βοηθούντων και των παραισθησιογόνων ) στο περίφημο UFO Club , μαζί με τους Soft Machine , τους Tomorrow – για να μνημονεύσω τους πιο γνωστούς. Δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου , ήταν ήδη αυτό που οι αγγλόφωνοι ονομάζουν "The biggest selling act” , είχαν καταχωρηθεί στην συνείδηση των νέων ως δεινόσαυροι , υφιστάμενοι την «ανίερη» επίθεση γκρούπ όπως οι Sex Pistols ( άσχετα αν ο Lydon , ανασκευάζει πρόσφατα ομολογώντας τον θαυμασμό του για τους Floyd και την φιλία του και βαθειά του εκτίμηση προς αυτούς ) και ουσιαστικά αναπαρήγαγαν κάθε κλισέ και κάθε φόρμουλα που είχαν ποτέ εφαρμόσει.

Όμως η γνώμη των Sex Pistols δεν με ενδιαφέρει . Εκείνο που πιστεύω ότι πρέπει να μας απασχολεί τώρα , είναι το αν οι Floyd άξιζαν την τεράστια επιτυχία τους , αν η αισθητική τους πρόταση είναι ανάλογη της εμπορικής τους επιτυχίας , αν το καινούργιο που εκόμισαν ή «εκόμισαν» ήταν πράγματι καινούργιο , τουλάχιστον στον χώρο του ροκ που μας ενδιαφέρει , ή αν τελικά αυτό που απομένει από αυτούς είναι πως το "The Dark Side of the Moon” είναι ο μοναδικός δίσκος ροκ που μπήκε σε όλα σχεδόν τα Αμερικάνικα σπίτια . Αυτό βεβαίως από μόνο του , δεν είναι και ευκαταφρόνητο . Αρκεί όμως ;

Το box set περιέχει τα ακόλουθα Lps . Όχι πως δεν τα ξέρετε όλοι , αλλά έτσι για να φρεσκάρουμε την μνήμη μας :
The Piper at the Gates of Dawn (August 1967)
A Saucerful of Secrets (June 1968)
More (July 1969)
Ummagumma (October 1969)
Atom Heart Mother (October 1970)
Meddle (November 1971)
Obscured by Clouds (June 1972)
Dark Side of the Moon (March 1973)
Wish You Were Here (September 1975)
Animals (January 1977)
The Wall (November 1979)
The Final Cut (March 1983)
A Momentary Lapse of Reason (September 1987)
The Division Bell (March 1994)

Από την ημέρα που αφίχθησαν έκανα τις επαναλήψεις μου στο υλικό τους , το οποίο είτε το θέλουμε είτε όχι μας είναι αρκούντως οικείο . Προσπάθησαν να τους ακούσω με ένα πιο κριτικό μάτι , να ξεφύγω από την αιχμαλωσία του «πασίγνωστου» , από την σαγηνευτική γοητεία του οικείου , της μουσικής τους που είναι παγκόσμιο κτήμα.

Δεν ήταν και τόσο εύκολο . Θεωρώ πως αυτό που αφήνουν πίσω τους τελικά οι Floyd ως ουσιαστική προσφορά είναι τα δύο πρώτα τους Lps , όπου η υιοθέτηση τεχνικών όπως το feedback , η χρήση ηλεκτρονικών και σπέσιαλ εφε στις συνθέσεις τους , σε συνδυασμό με την space rock αισθητική τους και κυρίως την αίσθηση μελωδίας που δεν τους εγκατέλειψε ποτέ στα τραγούδια τους έφτιαχνε εκείνο το εκρηκτικό μίγμα που έκαναν πολλούς να πιστεύουν βάσιμα , ότι το "The Piper at the Gates of Dawn "ήταν ο καλύτερος ψυχεδελικός δίσκος του 67 – τουλάχιστον αν δεν είχε κυκλοφορήσει το “Sgt Peppers” των Beatles . Ομως αμέσως μετά , εμφανίστηκε το “More” , γεμάτο από ανησυχητικά μέτριες συνθέσεις και αδιάφορα τραγούδια που εκτός ταινίας – γιατί το “More” ήταν soundtrack - δεν λειτουργούσαν . Και ακόμα περισσότερο , ως δομή είχαν ήδη αρχίσει να εμφανίζουν την μελωδική μανιέρα των επόμενων δίσκων – εκείνων που έγιναν τεράστια χιτ δηλαδή .

Από κεί και πέρα , υπήρχε η ελαφρώς κλασσικότροπη και μεγαλοπρεπής πρώτη πλευρά του "Atom Heart Mother" , με το αργό και υπνωτικό τέμπο , η επανάληψη της ίδιας φόρμας , δίχως τα πνευστά αυτή τη φορά στην δεύτερη πλευρά του "Meddle "και μια σοδειά τραγουδιών και στα δύο αυτά LP με εκείνα του Atom heart Μother να παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον ( Summer of 68 ) .

Τα "Dark side of the moon" , "Wish you were here" και "The Wall" απετέλεσαν την αποθέωση της εξάντλησης της φόρμουλας Floyd – τον συνδυασμό της φαινομενικής και άρα μαζικά αποδεκτής «πρωτοπορίας» με την γνώριμη αίσθηση της μελωδίας της διπλανής πόρτας .

Ισως τελικά ο Nick Μason να είχε απόλυτα δίκαιο , όταν δήλωνε για τα γκρουπ της εποχής και ιδίως για τους Soft Machine : «Kαι οι δυό μπάντες προερχόντουσαν από τον ίδιο χώρο και μιλούσαν την ίδια κοινή γλώσσα . Όμως οι Floyd θέλαν πολύ περισσότερο να πετύχουν εμπορικά από ό,τι οι Soft Machine , που ήταν μακράν καλύτεροι ως μουσικοί από εμάς . Ετσι τελικά , οι δρόμοι που ακολουθήσαμε ήταν διαφορετικοί» .

Φαντάζομαι πως όλοι έχουμε άποψη για ένα από τα δημοφιλέστερα γκρούπ , τόσο στο εξωτερικό , όσο και στη χώρα μας . Τελικά , ήταν σημαντικοί οι Floyd ; Συνέθεσαν αριστουργήματα ; Θα μείνουν στην ιστορία ; Αν ναι , για πιό λόγο ; Εσείς τι λέτε ;
 

Τελικά , ήταν σημαντικοί οι Floyd ;

Hταν και ειναι πολυ σημαντικοι. Θελει ερωτημα αυτο? Ας ερωτηθουν οι εκατονταδες καλλιτεχνες που τους εχουν για θεους.


Συνέθεσαν αριστουργήματα ;

Ναι, αριστουργήματα

Θα μείνουν στην ιστορία ;

Ειναι ηδη μερος της ιστοριας

Αν ναι , για πιό λόγο ;

Για τα αλμπουμ και τις συναυλιες τους.


Ωραιο θεμα!!!:SFGSFGSF:
 
The Piper at the Gates of Dawn (August 1967) ****
A Saucerful of Secrets (June 1968) ***
More (July 1969)***
Ummagumma (October 1969) ***1/2
Atom Heart Mother (October 1970) ****
Meddle (November 1971) ***
Obscured by Clouds (June 1972) ***1/2
Dark Side of the Moon (March 1973) ****1/2
Wish You Were Here (September 1975) *****
Animals (January 1977) *****
The Wall (November 1979) ****
The Final Cut (March 1983) **
A Momentary Lapse of Reason (September 1987) **
The Division Bell (March 1994) **
 
Τα δικά μου:

The Piper at the Gates of Dawn - ****
A Saucerful of Secrets - *****
More - ****
Ummagumma - ****
Atom Heart Mother - ***1/2
Meddle - ***
Obscured by Clouds - ***1/2
The Dark Side of the Moon - *****
Wish You Were Here - *****
Animals - ****
The Wall - *****
The Final Cut - *
A Momentary Lapse Of Reason - *
The Division Bell - *


Τον τελευταίο καιρό, είχαν γίνει λίγο "καβαλημένα καλάμια". Έφτιαχναν μουσική, βασισμένοι στο όνομα που ήδη έφτιαξαν.

Καλύτερα να είχαν σταματήσει στο The Wall.
Με το live και την ταινία, θα μιλούσαμε για το απόλυτο κλείσιμο στην καριέρα ενός γκρουπ.

Ας ακολουθούσαν σόλο καριέρες από εκεί και πέρα, ίσα ίσα για τα ένσημα και τη σύνταξη...
 
Οι floyd είναι μια ιδιαίτερη μπάντα για μένα. Από αυτούς έχω τα πρώτα μου ακούσματα. Με τους floyd κατάλαβα για πρώτη φορά στη ζωή μου, έφηβος ακόμη, τη δύναμη της μουσικής. Δεν μπορώ να ξεχάσω εκείνες τις νυχτερινές ακροάσεις με τις κασέτες τα χρόνια που πήγαινα ακόμη σχολείο.
Η αλήθεια όμως είναι ότι έχω να ευχαριστηθώ δίσκο τους από τότε. Κατα καιρούς έχει τύχει να βάλω δίσκους τους στο πικαπ, αλλά ....
δεν μου κάθονται πιά...παραείναι πομπώδεις για τα γούστα μου.
 
χμμμμ
ο συνήθης ύποπτος δεν ετοποθετήθη...
(αλλά έχει τοποθετηθεί ήδη στο παρελθόν):grinning-smiley-043
 
Καλή χρονιά σε όλους!

Τους Floyd τους γνώρισα στο απόγειό τους αλλά και ήδη μπαγιάτικους. Το 80 αγόρασα το "The Wall" και ήταν ό πρώτος τους δίσκος που αγόρασα και ένα από τα πρώτα μου βινύλια. Δεν λεω, με ταξίδεψαν, με συγκίνησαν... Και αν με ρωτούσατε τότε θα έλεγα: "συγκροτηματάρα!" Τα επόμενα δύο τρία χρόνια τους έψαξα και προς τα πίσω μέχρι και το "The dark side..." Είμαι και ...μηχανάκιας;) Από κει και πίσω έχω αποσπασματικά ακούσματα και δεν έχω άποψη. Αλλά ενδόμυχα πίστευα και πιστεύω ότι οι floyd δε είναι ακριβώς ...ροκ και αν είναι να ψάξω τα σίξτις δεν θα έψαχνα για Floyd.
Ίσως το χρωστάω στον εαυτό μου ένα πλήρες κοίταγμα της δισκογραφίας τους και κάποια στιγμή θα γίνει. Μέχρι τότε θα ανατρέχω σ' αυτούς κάθε φορά που θα αλλάζω σεταπ. Για την μετά wall περίοδο δεν θέλω να ξέρω τίποτα!
Δεν πιστεύω ότι συνέθεσαν αριστουργήματα. Είχαν όμως τον τρόπο να παρουσιάζουν τις συνθέσεις τους κάνοντάς τες πιο ενδιαφέρουσες από ότι πράγματι ήταν.
Σίγουρα είναι μεγάλο γκρούπ αν και (για να δώσω στίγμα) θεωρώ τους beatles σπουδαιότερους.
 
Tο ερώτημα γιά μένα είναι:'Πώς βλέπω τώρα τούς Floyd σέ σχέση μέ το πώς τούς έβλεπα πρό μιάς εικοσιπενταετίας´ ή και και ακόμα πιό πρίν...
Τώρα δύσκολα θά τούς επιθυμήσω...
Δεν έχω πετάξει τίποτα απ´αυτούς ,ούτε θά αισθανθώ δυσφορία εάν ακουσω κάτι δικό τους..
Τοτε μεγάλη εντύπωση μούχαν κάνει τά δύο πρώτα άλμπουμς(που φυσικά τά άκουσα αργότερα από την έκδοσή τους)
Η πρώτη μου επαφή με τους Floyd ,περιέργως, ήταν με το Obscured by Clouds τό οποίο μού άρεσε άν και ήταν soundtrack επί της ουσίας..
Τό Wall είναι τό άλμπουμ που δέν αγόρασα ποτέ.Μού φάνηκε ψεύτικο και πομπώδες...Και σήμερα ακόμα χειρότερο..
Το Dark Side τότε τό είχα αγαπήσει πολύ...Τώρα μόνον το Time θα άκουγα ευχάριστα...Ισως και το Brain Damage γιά ευνόητους λόγους(:flipout::flipout:)
Από το Wish you Were Here ,μόνον το ομώνυμο κομμάτι,και αυτό γιατί το γραντζουνάγαμε με τίς κιθάρες μας μικροί..
Το Animals δέν...γενικώς..
Εν κατακλείδι θά κρατούσα τά δύο πρώτα(γιά τούς λόγους πού ανέπτυξε ο Ντόκ),το Obscured by Clouds γιά συναισθηματικούς λόγους και περιέργως πώς το Final Cut(πείτε το βίτσιο αλλά ακόμα το ακουω ευχάριστα).
Οι Floyd είναι σημαντικό συγκρότημα αλλά δέν τούς επιθυμώ πιά όπως άλλους πού ακούω και σήμερα με πολλή αγάπη...
Για μένα ήταν σάν ένας ενθουσιασμός ,πού κράτησε αρκετά αλλά δεν ηταν κάν έρωτας..Αρα πώς να μετατραπεί σε αγάπη??

Ούτε Stones είναι,ούτε Velvet,ούτε κάν Roxy γιά τά δικά μου γούστα πάντα.Και φυσικά ούτε Beatles.
 
Last edited:
Πολλές φορές δεν σε τσαντίζει κάποιος γι αυτό που είναι αλλά, κύρια, γι αυτό που εκπροσωπεί. Μεγάλωσα σε μιά εποχή που οι Pink Floyd ήταν το ευρέως αποδεκτό πρόσωπο του Ροκ. Κάτι σαν τους U2, αργότερα: Μόλις είχε τελειώσει το Μεγάλο Ταξίδι αν και δεν το ξέραμε ακόμα, 1972, ήμουνα 18. Ολος ο κόσμος άρχιζε να ακούει Pink Floyd τότε, όλοι δοκίμαζαν τα στερεοφωνικά τους με Pink Floyd, όλοι θεωρούσαν τους Pink Floyd “τύπους Εντάξει”, με ...εποικοδομητική περί τα Κοινωνικά άποψη, Σωστούς.
Εγώ, ήμουνα από μικρός αντιδραστικός του κερατά και ανάποδος: είχα πάντα μιά αντιπάθεια προς κάθε τι ευρείας απήχησης και αποδοχής, κάθετί που το σέβονταν και το εκτιμούσαν όλοι. Οι Beatles είναι η εξαίρεση, γιατί οι Beatles είχαν στις τάξεις τους 2 ιδιοφυίες, τη στιγμή που, όλοι οι άλλοι, είχαν το πολύ μία. Αλλά κι αυτούς τους εξετίμησα καθυστερημένα, για την ακρίβεια μετά τη διάλυσή τους. Θεωρούσα πως κάτι, για να αρέσει σε πολλούς, πρέπει να βάλει πολύ νερό στο κρασί του. Να απωλέσει στο δρόμο την Ταυτότητά του, να γίνει δημαγωγικό, λαϊκίστικο, να πουλήσει την ψυχή στο διάβολο. ‘Η, να ξεκινήσει χωρίς καθόλου Ταυτότητα: να είναι ελαφρύ και light, κατάλληλο για όλα τα στομάχια. Κάτι σαν Ντέμης Ρούσσος για παράδειγμα: συνταγή με εχέγγυα, απ όλα έχει ο μπαξές, είναι και ψιλοκοσμοπολίτικο, έχει και φωνή ο τύπος, Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Sorry αλλά για μένα, ποτέ δεν ήταν έτσι. Oι μουσικές που αγαπούσα ήταν πολύ ...αποκλειστικές: είχαν πολύ συγκεκριμένο ήθος και αφορούσαν σαφέστατα προσδιορισμένο κοινό.
Ακουσα αρκετά από τα άλμπουμ των Floyd την εποχή που κυκλοφορούσαν: είχα αγοράσει, θυμάμαι, το Atom Heart Mother. Δεν μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση: εκείνη την εποχή είχαν σκάσει στην παρέα οι King Crimson και οι Soft Machine. Εγώ έκανα και πιάνο τότε. Τα κλασσικότροπα των Floyd, αλλά και άλλων, μου φαίνονταν πολύ απλοϊκά, σε σύγκριση με τον Μπάχ που μελετούσα στην Ανωτέρα.
Για μένα οι Floyd είναι ο εκπληκτικός πρώτος δίσκος τους (The Piper…) και, λιγότερο, το Wish You Were Here. Και τα δύο έχουν να κάνουν με το “τρελλό διαμάντι”, τον Syd Barrett: το πρώτο είναι, στην ουσία αυτός. Στο δεύτερο η παρουσία του πλανάται παντού και διαπερνάει τα πάντα.
Θεωρώ πως κάθετί που μου άρεσε πάνω τους, έφυγε μαζί με τον Barrett. Θεωρώ επίσης πως ο Fuse έχει απόλυτο δίκαιο: όταν λέμε Ροκ, δεν εννοούμε ακριβώς Pink Floyd. Είναι εντυπωσιακοί, σίγουρα, αλλά και πολύ σπουδαιοφανείς. Και είναι και θέμα σερβιρίσματος: το καρύκευμα, το περιτύλιγμα, είναι πολλές φορές, σημαντικότερο απ το περιεχόμενο. Το πεπαιδευμένο αυτί μπορεί να το καταλάβει αυτό πολύ εύκολα: δεν ισχυρίζομαι πως το δικό μου αυτί ήταν από τότε έτσι, είπα ήδη πως εγώ ήμουν βασικά ανάποδος, αλλά νομίζω πως καταλαβαίνω πολύ καλά αυτό που λέει ο Ντοκ. Το έχω πάθει κι εγώ, με πολλούς που θεωρούσα σπουδαίους τότε και σήμερα δεν μου λένε τίποτα ή μου λένε πολύ λίγα. Οι Love είναι ένα τέτοιο παράδειγμα: είναι τελείως μαγικοί αλλά και πάρα πολύ over-rated. Ο Lou Reed, τα ίδια πάνω κάτω: αν στίψω όλα τα άλμπουμ του, μετά βίας ίσως μαζέψω ένα διπλό CD. Και πάλι δεν ξέρω αν θα μπορώ να το ακούω όλες τις ώρες.
Νομίζω πως αυτή η διαρκής αναθεώρηση προϋποθέτει ανοιχτό μυαλό, δεν θεωρεί τίποτα σαν δεδομένο και είναι από τα πιο υγειή πράγματα που μπορούν να συμβούν σ έναν ακροατή.
 
Παρατηρώ πάντως ότι από ένα σημείο και μετά, δε μου πολυκάνει κέφι να τους ξανακούσω, βαριέμαι πλέον.
Μόνο τα τρία-τέσσερα πρώτα.*

Πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται "και δε βάζω το Wall", αλλά μέχρι να φτάσω στο ράφι, το χέρι μου πάει είτε στους Hawkwind, είτε στους King Crimson.

Οι βαθμολογίες μου είναι πολύ συναισθηματικές, γιατί οι Pink Floyd μου άνοιξαν το δρόμο στο progressive rock...




*Άντε και το Dark Side, όταν αλλάζω κάτι στο ηχοσύστημα...
 
Last edited:
The Piper at the Gates of Dawn (August 1967) **1/2
A Saucerful of Secrets (June 1968) **1/2
More (July 1969)***
Ummagumma (October 1969) ***1/2
Atom Heart Mother (October 1970) ***1/2
Meddle (November 1971) ***1/2
Obscured by Clouds (June 1972) ***1/2
Dark Side of the Moon (March 1973) ****1/2
Wish You Were Here (September 1975) ****1/2
Animals (January 1977) ****
The Wall (November 1979) *****
The Final Cut (March 1983) ***
A Momentary Lapse of Reason (September 1987) ***1/2
The Division Bell (March 1994) ****1/2
Pulse (1997)*****

εγώ τους γνώρισα αργά, το 1972.
Ένα βράδυ στο ράδιο, στα ΑΜ, με το On the run καπάκι μετά από το Do it again ξέρετε ποιών.
Ακόμα και αυτό μόνο λέει πολλά.
Μετά πήγα προς τα πίσω. Το dark side ήταν από τους πρώτους 10-15 δίσκους μου...
Άκουσα το Atom heart, ummagumma, Meddle, τα πρώτα που αμέσως απέριψα, και μετά τους παρακολούθησα μέχρι το τέλος.
Ακόμα και σήμερα θυμάμαι την φωτογραφία στο οπισθόφυλλο του ummagumma με όλα τα όργανα αραδιασμένα πάνω στην άσφαλτο και σκέφτομαι ότι τέτοιες εποχές δεν ξαναέρχονται πιά και τέτοιες μουσικές δεν ξαναγίνονται.
Βήμα βήμα, κάθε νέος δίσκος αγοράζονταν την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του και έπαιζε άπαξ, περνούσε σε κασέττα και έμπαινε στο ράφι.
μετά κάθε μεσημέρι, ξάπλα με τα ακουστικά γιά να ξεζουμίσω κάθε λεπτομέρεια.
Μέχρι που ήρθε το wall. Ήξερα ότι μετά από αυτό δεν θα μπορούσε να υπάρχει συνέχεια.
Το wall το άκουσα γιά πρώτη φορά πριν κυκλοφορήσει πάλι στο ράδιο ένα απόγευμα (Πετρίδης) όταν ήμουνα σε ένα βουνό πάνω στη Βόλβη. Ήταν η απόλυτη μορφή της ροκ μουσικής. Και εξακολουθεί να είναι.

Ναι ήταν μεγάλο γκρουπ.
Από τα μεγαλύτερα
 
Ως κάτοχος των παρακάτω δίσκων τους (αλλά και έχοντας ακούσει λίγο πολύ και τα υπόλοιπα) :

The Piper at the Gates of Dawn 1967
Α Saucerful of Secrets 1968
Ummagumma 1969
Atom Heart Mother 1970
Meddle 1971
Dark Side of the Moon 1973
Wish You Were Here 1975
Animals 1977
The Wall 1979
The Final Cut 1983
A Momentary Lapse of Reason 1987
The Division Bell 1994

αλλά και έχοντας πολύ καιρό πλέον να ακούσω κάποιον απ'αυτούς ,άρα αποστασιοποιημένος, αφού έπιασα στα χέρια μου τα cd και τα άνοιξα για να έρθουν συνειρμικά οι εντυπώσεις από παλιότερες ακροάσεις, θα έλεγα ότι αυτά που τώρα, δοθείσης ευκαιρίας και υπό συνθήκες ,θα ήθελα να ξανακούσω είναι τα εξής (με σειρά προτίμησης):


1. The Wall
2. Wish You Were Here
3. The Final Cut
4. The Division Bell
5. Animals

και πιο πίσω από την χρυσή πεντάδα:

- Dark Side of the Moon
- A Momentary Lapse of Reason
- Meddle

Οι Pink Floyd πριν το Dark Side of the Moon (με μικρή ίσως εξαίρεση το Meddle) και μετά το Final Cut (με λαμπρή εξαίρεση το Division Bell) δεν κατάφεραν να μου πουν κάτι.
Μιλάμε δηλαδή ουσιαστικά για τη δεκαετία 1973-1983 (εκτός του Division Bell).

Αν είναι μεγάλο γκρουπ;
Ρητορικό το ερώτημα.Η απάντηση προφανής.
Αν θα μείνουν στην ιστορία;
Είναι ήδη μέρος της ιστορίας.
 
Last edited:
Ως επιχείρημα περί του μεγάλου ή όχι μεγέθους των Pink Floyd αντιγράφω από τον επίλογο της Ιστορίας της Δυτικής Μουσικής του Christopher Headington (σελ 225):

''...η μουσική που αποτείνεται στο πλατύ κοινό , πολύ συχνά,με τη μεγάλη της ζωντάνια καταφέρνει να ξεπεράσει τις ελλείψεις της σε εκζήτηση και φινέτσα. Υπάρχουν γνήσια δημιουργικά ποπ* συγκροτήματα , όπως οι Pink Floyd και οι Beatles. Παρόλο που - αναπόφευκτα - ίσως να μη διαρκούν πολύ, η επιρροή τους ωστόσο μπορεί να φτάνει μακριά και ν'αντέχει στο χρόνο μέσω των ηχογραφήσεων.''


* ο συγγραφέας προφανώς χρησιμοποιεί τον όρο ποπ σε αντιδιαστολή με το έντεχνο ή λόγιο.


Περισσότερα για το δίτομο έργο ''Ιστορία της Δυτικής Μουσικής '':
ε δ ώ
 
Αν συγκρίνουμε τους Pink Floyd με τα υπόλοιπα σούπερ γκρούπ της εποχής που λειτουργούσαν μέσα στον χώρο του progressive rock , η σύγκριση σε δημιουργικό , καλλιτεχνικό , συνθετικό και εκτελεστικό επίπεδο θα αποβεί μοιραία σε βάρος τους .

Οι Floyd δεν έφτασαν ποτέ στον ηλεκτρικό παροξυσμό των Yes ( Relayer) και στην συνθετική και εκτελεστική δεινότητα τους ( Tales from Topographic Oceans) στην πολυσύνθετη και πολυεπίπεδη κομψότητα των Jethro Tull , στην κλασική μαγεία και τον διάχυτο λυρισμό των Genesis ή τέλος στην τεχνοκρατική αντίληψη και στήν επιστημονική προσέγγιση και αυτού του λυρισμού εισέτι ( Islands )των King Crimson .

Από την άλλη δεν ήταν ποτέ τόσο ριζοσπαστικοί όσο οι Magma ή οι Henry Cow ή οι Caravan , δεν είχαν την σπιρτάδα και το ιδιοφυές χιούμορ - στα όρια της παλαβομάρας -των Gong .

Η αλήθεια είναι ότι από όπου και να προέρχονταν οι επιρροές τους , από όπου κι να άντλησαν έμπνευση ( κλασική , σύγχρονη μουσική του 20ού αιώνα , ηλεκτρονική μουσική , ψυχεδέλεια - με την jazz δεν είχαν ποτέ καμμία σχέση ) πάντοτε υιοθέτησαν την πιό απλή και πιό εύληπτη πλευρά των επιρροών τους . Πάντοτε κινήθησαν εντός ενός συντηρητικού αισθητικού πλαισίου ( κι αυτό αποδεικνύεται εύκολα από τον δεύτερο δίσκο του Umaagumma με τις προσωπικές απόπειρες του κάθε μέλους που αν μη τι άλλο χαρακτηρίζονται από έλλειψη ριζοσπαστισμού , βοηθούσης και της ελλειπούς κάτάρτισης ) . Ηταν κάτι αντίστοιχο του μοντέλου με την ομορφιά του κοριτσιού της διπλανής πόρτας .

Εγραψαν σε γενικές γραμμές καλή , εύληπτη και κυρίως ευάκουστη μουσική. Ανακάλυψαν μιά προσωπική φόρμουλα και την εξάντλησαν , την έφεραν στα όρια της . Ηχαν όμως προσωπικό Ηχο και έφεραν την μουσική ρόκ ( ναι Βαγγέλη , ροκ είναι και οι Pink Floyd) στα σπίτια και στ' αυτιά πολλών , πολύ περισσότερων από κάθε άλλο . Συνδύασαν την μαζικότητα με το αξιοπρεπές , αποφεύγοντας το ευτελές που ο ελάχιστος κοινός παρανομαστής κουβαλά μαζί του . Σήμερα διαφοροποιούμαι αρκετά από παλιότερες εποχές απέναντι τους . Το "Final Cut" πχ μου ακούγεται πιό ολοκληρωμένο μέσα στην καταθλιπτικότητα του . Και το "The Division Bell" τουλάχιστον δυό κλάσεις ανώτερο από το "A momentary lapse of reason" . Και μιά και καταθέτουμε όλοι βαθμολογίες , ιδού και η δική μου :

The Piper at the Gates of Dawn (August 1967) ***1/2
A Saucerful of Secrets (June 1968) ****1/2
More (July 1969)**1/2
Ummagumma (October 1969) ***1/2
Atom Heart Mother (October 1970) ****
Meddle (November 1971) ***1/2
Obscured by Clouds (June 1972) ***
Dark Side of the Moon (March 1973) ***1/2
Wish You Were Here (September 1975) ****
Animals (January 1977) ***
The Wall (November 1979) ***
The Final Cut (March 1983) ***1/2
A Momentary Lapse of Reason (September 1987) **
The Division Bell (March 1994) ***1/2
 
Last edited:
Oυφ.Και νόμιζα ότι ήμουν μόνος με το Final Cut.Και είναι ακριβές αυτο πού αναφέρει ο Ντοκ περί τής ´καταθλιπτικότητας´τού άλμπουμ...Με αφορά ακόμα γιατί προμηνύεται η είσοδος στην ´Νέα Εποχή´.
Συμφωνώ επίσης με τον Ντόκ ότι δέν υπήρξαν ποτέ ευτελείς,αλλά ταυτόχρονα προτίμησαν ´εύκολους´και εύπεπτους μελωδικούς δρόμους πού να ´μένουν´στον ακροατή.
Συνολικά θεωρώ εξαιρετική την αποτίμηση τού Δημήτρη..
Είναι μετά ´λόγου γνώσεως´και κριτική όσο απαιτείται ,βάσει και τής μουσικής εμπειρίας πού συσσωρευσε στά τόσα χρόνια πού ασχολείται μέ τό ´ευγενές άθλημα´.
 
και βέβαια Ντοκ αν το the wall ήταν μονό (χωρίς το βου δίσκο) θα ανέβαινε
και άλλο στην εκτιμησή μου ....

μου άρεσε που είναι ψηλά στην αξιολογησή σου το atom heart...
 
"Ηταν τελικά οι Floyd μεγάλο γκρουπ ?"

Φυσικά και ήταν.
Εμειναν στην Ιστορία ?
Φυσικά και μείναν .Είτε μας αρέσει είτε όχι.

Προσωπικά δεν μου "μίλησαν" σε σημείο λατρείας.Αυτό δεν με εμποδίζει στο να τους αναγνωρίσω την προσφορά τους.
Το "δεν ασπάζομαι κάτι" -για μένα -δεν σημαίνει οτι το ακυρώνω.Αυτά είναι εύκολα επιχειρήματα αφέλειας ή άγνοιας. Το λέω γιατί μπορεί να παρεξηγηθώ από μερικούς.

Το οτι δεν μ αρέσει ο Puccini ας πούμε,δεν σημαίνει οτι δεν αναγνωρίζω το ταλέντο του και την προσφορά του.
Ετερον εκάτερον.
Μπορεί ο ενθουσιασμός να ξεθυμαίνει,οι καταβολές όμως υφίστανται,το ίδιο και οι μνήμες,τα ακούσματα, οι ρίζες νεανικών ακουστικών σκιρτημάτων.

Εν κατακλείδι μπορεί σε σύγκριση με τους Beatles,Stones etc. να μην τους "φτάνουν" (αν και θεωρώ αδόκιμη την σύγκριση αυτή,καθότι αφορά σε ετεροειδή σχήματα),οι Floyd ΝΑΙ !Ηταν μια μεγάλη μπάντα.Οχι το στυλ μου βέβαια αλλά ήταν..
 
...πείτε μου τώρα, γιατί εγώ τους Radiohead, Δεν τους ακούω: αληθεύει ότι είναι οι Radiohead είναι κλώνοι των Pink Floyd. Εχει βάση ο ισχυρισμός ότι οι Radiohead είναι η προέκταση των Pink Floyd στο Σήμερα;