Ο πνιγμός στην θάλασσα δεν φαίνεται σαν πνιγμός

Εξαιρετικό άρθρο, ένα μεγάλο μπράβο για το post αυτό!!!

Κι εγώ διαπίστωσα φέτος με την 3χρονη κόρη μου, πόσο αθόρυβα θα μπορούσε να πνιγεί. Κολυμπά με αυτά τα τουβλάκια που δένουν στην μέση, και ήθελα να δω το minimun αριθμό που χρειάζεται ώστε να συμμετέχει κι αυτή στο κολύμπι. Εκεί όντως διαπίστωσα πως αν δεν έχει επαρκή στήριξη, το μόνο που μένει είναι το στόμα πάνω από το νερό μέχρι να βυθιστεί όπου κανείς δεν θα καταλάβει τίποτα, μιας και δεν θα ακουστεί το παραμικρό.

Επίσης, ακόμα και εκεί που πατώνουν τα πολύ μικρά παιδιά, θέλει πάντα προσοχή, γιατί αν πέσει το σώμα τους μέσα στο νερό και καλυφθεί ολόκληρο, μέσα στο πανικό τους, δεν μπορούν καν να πατήσουν κάτω και να βγάλουν το κεφάλι έξω. Μιλάμε για πνιγμό στους 50 πόντους!

Οπότε πάντα προσοχή και συνεχή επίβλεψη με τα μικρά παιδιά, και καλό είναι να φοράνε κάποιο είδος σωσίβιου ακόμα κι αν πλατσουρίζουν/παίζουν στην άκρη της θάλασσας.

σε ευχαριστουμε για την ενημερωση ειλικρινα ειχα μεινει με την εντυπωση των περισσοτερων....

Μπραβο! Εξαιρετικο αρθρο! Ο μονος τροπος για τα παιδια ειναι να μην παιρνεις τα ματια απο πανω τους.

Xαίρομαι που το ποστ φάνηκε ενδιαφέρον (και ελπίζω να μην χρειαστεί να φανεί χρήσιμο σε κανέναν μας), αλλα να επαναλάβω οτι είναι copy/paste της μετάφρασης εδώ
http://scepticusbatsicus.blogspot.gr/2014/08/blog-post.html
του αρχικού κειμένου του Mario Vittone εδώ
http://mariovittone.com/2010/05/154/
Toυ οποίου Mario Vittone τα διαπιστευτήρια είναι εδώ
http://mariovittone.com/

Επι της ουσίας, μου έκανε τόσο πολύ εντύπωση το άρθρο που σήμερα δεν ευχαριστήθηκα καθόλου το μπάνιο. Συνειδητοποίησα οτι - χωρίς να έχω σχέση με την ναυαγοσωστική - πέρασα την ώρα μου και μέσα στο νερό αλλά και στην παραλία, παρατηρώντας τους λουόμενους με ιδιαίτερη επιμονή (ελπίζω όχι μέχρι παρεξηγήσεως). κατα προτίμηση τα μικρά παιδιά και όσους ήταν στα βαθιά... lol
To άρθρο αναφέρεται σε κάτι που δεν είναι πυρηνική φυσική ούτε απόκρυφες επιστήμες - λίγο πολύ αφορά μια κατάσταση που έχει πολλάκις και εκτεταμένα μελετηθεί, αλλά η γνώση αυτή δεν έχει περάσει στο ευρύ κοινό- με ευθύνη είτε των μελετητών, είτε των αρμοδίων, είτε του ίδιου του κοινού. Αγνοια για κάτι που αφορά άμεσα εμας, την οικογένειά μας, τους γύρω μας. Δείχνει επίσης, πόσο τα στερεότυπα της τηλεόρασης, μπορούν να μας απομακρύνουν απο την πραγματικότητα σε καθημερινά και κρίσιμα θέματα.

Τραγική υπενθύμιση : Πριν 10 μέρες, ανήμερα τον 15Αυγουστο, σημειώθηκε καινούριο ρεκόρ... Πνίγηκαν 10 (δέκα) λουόμενοι την ίδια μέρα.. 176 νεκροί απο την αρχή της σαιζόν...

Πολύ καλό άρθρο!

Σε κάνει να φοβάσαι. Και είναι ακόμη πιο κατανοητό γιατί πνίγονται τόσοι άνθρωποι κάθε χρονιά.

Μπραβο για το τοπικ που ανοιξες φιλε μου.
Με την ευκαιρια καλο θα ηταν αν ξερει καποιος
, υπευθυνα, να μας πει και για το θεμα του φαγητου.
Επειδη δεν βλεπω τελικα να το εχουν παρει σοβαρα ή και να κανουν λαθος στα ωραρια πολλοι!

Έτσι δυστυχώς φεύγουν πολλοί ηλικιωμένοι.
Μπαίνουν νωρίς το πρωί και μόλις το κρύο νερό αγγίξει το πίσω μέρος της κλείδωσης του γόνατου......έρχεται το τέλος από ανακοπή καρδιάς.
Πέφτουν λοιπόν μπροστά και για τα ελάχιστα δευτερόλεπτα που οι πνεύμονες λειτουργούν ακόμη, γίνεται εισροή θαλασσινού νερού και φαίνεται σαν πνιγμός.

Αυτό προκύπτει απο την εμπειρία που απόκτησε ο σύλλογος εθελοντών δασοπυροσβεστών και διασωστών όπου ανήκω καθώς την περσινή χρονιά κληθήκαμε σε έξι περιπτώσεις να συνδράμουμε στην περισυλλογή..
Τραγικές στιγμές...εικόνες...πόνος...

Re: Απάντηση: Ο πνιγμός στην θάλασσα δεν φαίνεται σαν πνιγμός

Μπαίνουν νωρίς το πρωί και μόλις το κρύο νερό αγγίξει το πίσω μέρος της κλείδωσης του γόνατου......έρχεται το τέλος από ανακοπή καρδιάς.

Κλειδωση γονατου και καρδια..αν θες λες μερικες λεπτομερειες ακομα ? Εγω ηξερα οτι δεν βουτας αμεσως αλλα ριχνεις λιγο νερο στην καρδια .

Αυτό με το πρωί μου κάνει και εμένα εντύπωση, γιατί πόση διαφορά θερμοκρασίας μπορεί να έχει το νερό μεταξύ 7πμ και 12μμ? Ένα βαθμό το πολύ?

Οι ταμπέλα που αναρτήθηκε σε προηγούμενα ποστς έπρεπε να βρίσκεται τουλάχιστον στις παραλίες με γαλάζια σημαία

Φαντάζομαι οτι το μεσημέρι, όλο και κάποιος θα είναι τριγύρω... νωρίς το πρωί οι παραλίες είναι άδειες...

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν ξέρω, αυτό το έχουν πεί οι γιατροί που κλήθηκαν σε αυτές τις περιπτώσεις.
Σε όλες το βάθος ήταν στο μισό περίπου μέτρο και οι ηλικιωμένοι πάνω απο 80 ετών.

Last edited:
Τι σχέση μπορεί να έχει έχει η άρθρωση του γόνατος (και μάλιστα το πίσω μέρος) με την καρδιά;;;;

Δύο πράγματα που μπορώ να σκεφτώ είναι:
- αγγειόσπασμος των μεγάλων αγγείων των κάτω άκρων και μειωμένη επιστροφή αίματος στην καρδιά,
- τα θύματα έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος οπότε λόγω χαμηλής θερμοκρασίας η κινητικότητα της ήδη δυσλειτουργικής άρθρωσης μειώθηκε και έχασαν την ισορροπία τους, έπεσαν και δεν μπορούσαν να γυρίσουν (ειδικά αν ήταν βαριά άτομα, που μάλλον θα ήταν αφού είχαν οστεοαρθρίτιδα).

Σχετικά με το θαλασσινό μπάνιο μετά το γεύμα υπάρχει σοβαρός αντίλογος σε αυτά που μας έμαθαν ο μαμάδες μας:
Medical myth: wait 30 minutes after eating before you swim
It's a myth: swimming right after eating is totally fine
Myth Buster: Swimming After Eating Is Dangerous

Re: Απάντηση: Ο πνιγμός στην θάλασσα δεν φαίνεται σαν πνιγμός

Πέφτουν λοιπόν μπροστά και για τα ελάχιστα δευτερόλεπτα που οι πνεύμονες λειτουργούν ακόμη, γίνεται εισροή θαλασσινού νερού και φαίνεται σαν πνιγμός.

Αυτό προκύπτει απο την εμπειρία που απόκτησε ο σύλλογος εθελοντών δασοπυροσβεστών και διασωστών όπου ανήκω καθώς την περσινή χρονιά κληθήκαμε σε έξι περιπτώσεις να συνδράμουμε στην περισυλλογή..
Τραγικές στιγμές...εικόνες...πόνος...

Σε συζήτηση με γιατρό, είχε πει ότι δημιουργείται ένα φαινόμενο μπερδέματος του οργανισμού, που παραλύει τον άνθρωπο αν έχει μεγάλη διακύμανση η διαφορά θερμοκρασίας, τα πόδια στέλνουν άλλα μηνύματα, το υπόλοιπο σώμα άλλο μήνυμα στο εγκέφαλο.
Αν υπάρχει κάποιος με ιατρικές γνώσεις να μας ξεκαθαρίσει το θέμα, είναι εγκεφαλικό, ή καρδιολογικό το σοκ που δημιουργείται;

Έχουν ακουστεί πολλά και διάφορα από γιατρούς (και ''γιατρούς''). Βαρύνει η άποψη αυτών των γιατρών που γνωρίζουν το θέμα.

Με την έκθεση σε απότομο ψύχος συμβαίνει ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, η οποία προκαλεί αγγειοσύσπαση. Αν αυτή γίνει και στα στεφανιαία και αυτά έχουν κάποιο βαθμό στένωσης ή ο σπασμός είναι πολύ έντονος, τότε η αγγειοσύσπαση μειώνει ακόμη τον αυλό του αγγείου και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και έμφραγμα...