Ο Πρίγκηπας των Δολλαρίων

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
28,616
Land of Dystopia
mpw11965.jpg


Ο Φραντσέσκο Ροζάριο Κάπρα γεννήθηκε το 1897 στην Ιταλία και ο γονείς του μετανάστευσαν στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ, όταν αυτός ήταν έξι χρονών. Σε μικρή ηλικία γράφτηκε στο σχολείο των τεχνών του Λος Άντζελες και με το 1918 πήρε πτυχίο σαν χημικός μηχανικός.


Όταν ξέσπασε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος υπηρέτησε τον αμερικάνικο στρατό, κόλλησε όμως την ισπανική γρίπη και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αμερική με βαθμό ανθυπολοχαγού.

Το 1920 του δόθηκε η αμερικανική υπηκοότητα κι εκείνη την περίοδο ξεκίνησε να δουλεύει σε ταινίες του βωβού κινηματογράφου.

Το 1924 με δυο συναδέλφους του, τον σεναριογράφο Ρόμπερτ Ρίσκιν και τον κάμεραμαν Τζόζεφ Γουόκερ, υπέγραψαν συμβόλαιο σαν ομάδα με την Columbia. Μετά από μια σειρά επιτυχημένων ταινιών με την Columbia ήρθε η αναγνώριση με την πρώτη του υποψηφιότητα στα όσκαρ το 1933 με την ταινία Κυρία για μια μέρα (Lady For A Day), κι η επιβράβευση με το όσκαρ ένα χρόνο μετά για την ταινία Συνέβη μια νύχτα (It happened one night, 1934).

Η ταινία αυτή με τον Κλαρκ Γκέιμπλ και την Κλοντέτ Κολμπέρ ήταν η πρώτη που τιμήθηκε και με τα πέντε βασικά βραβεία όσκαρ (ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου κι ερμηνειών). Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '30 κέρδισε άλλες δυο φορές το βραβείο, το 1936 για το Ο πρίγκηψ των δολαρίων και το 1938 για το Δε θα τα πάρεις μαζί σου (You Can't Take it With You). Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έκανε ντοκιμαντέρ και αντιπολεμικές ταινίες, υπηρετώντας το στρατό ως ταγματάρχης. Επιστρέφοντας απ' τον πόλεμο συνέχισε να δουλεύει ως σκηνοθέτης κάνοντας ένα διάλειμμα οκτώ χρόνων τη δεκαετία του '50. Τελευταία του ταινία ήταν το Η κόμισσα κι ο γκάνγκστερ (A pocketful of miracles) του 1961 με τη Μπέτι Ντέιβις και το Γκλεν Φορντ και μετά αποσύρθηκε. Το 1982 το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον τίμησε με βραβείο προσφοράς στην 7η τέχνη. Πέθανε στον ύπνο του το 1991 σε ηλικία 94 χρονών


Εδώ έχουμε την ταινία του:

Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ η καλύτερα επί του αγγλικού πρακτέου :Mr. DEEDS GOES TO TOWN γυρισμένο το 1936 από τον μεγάλο Frank Capra, που κατά πολλούς θεωρείται η καλύτερη ταινία του!!

deeds.jpg


Είναι βασισμένο στην ιστορία " Opera Hat " του Clarence Budington Kelland, που δημοσιεύθηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα Saturday Evening Post. Πρωταγωνιστούν οι : Gary Cooper και Jean Arthur (στον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο). Το σενάριο είναι του Robert Riskin, στην πέμπτη συνεργασία του με τον Capra.
Η ταινία βραβεύθηκε με Όσκαρ Σκηνοθεσίας 1937 και ήταν υποψήφια για άλλα 4. (Καλύτερης Ταινίας, Α’ Αντρικού.

Η πλοκή είναι απλή. Μια κωμωδία για έναν απονήρευτο οργανοπαίχτη τούμπας. Ο Longfellow Deeds από to Mandrake Falls τουVermont, ζει ήσυχα γράφοντας ποιηματάκια σε ευχετήριες κάρτες. Με τον ξαφνικό θάνατο ενός θείου του, κληρονομεί 20 εκατομμύρια δολάρια, μυθικό ποσό για την εποχή.


Μετακομίζει στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με το ξένο, κακοπροαίρετο και άκαρδο περιβάλλον της πόλης. Αγωνίζεται λοιπόν για την διατηρήση της ακεραιότητάς του, ενάντια στον παραλογισμό και την απαξίωση εκείνων, που προσπαθούν να του επιβάλουν το που και πως πρέπει να ξοδέψει τα λεφτά του.

Επιπλέον γίνεται ο περίγελως της πόλης, όταν μια δημοσιογράφος προσποιούμενη τη φτωχή κοπέλα, βγαίνει μαζί του και στη συνέχεια γράφει καυστικά άρθρα για την αυθόρμητη συμπεριφορά του. Όμως στη συνέχεια τα πράγματα θ' αλλάξουν και ο αφελής, αλλά και έξυπνος ήρωάς μας θα δώσει σε όλους μαθήματα ανθρωπιάς και δικαιοσύνης.

Μπροστά στα μάτια μας ξετυλίγεται μια ολόκληρη πινακοθήκη χαρακτήρων, σκιαγραφημένων με ξεχωριστή μαεστρία. Από τον εκπληκτικό Gary Cooper, σ' ένα ρόλο τόσο διαφορετικό απ' αυτούς που τον έχουμε συνηθίσει, την Jean Arthur, την κυνική δημοσιογράφο, που όμως διαφοροποιείται στην συνέχεια, όλα τα πρόσωπα, χαρακτηριστικοί τύποι της κοινωνίας μας, παρουσιάζονται ανάγλυφα, προσεγμένα μέχρι την παραμικρή τους λεπτομέρεια.


mrdeedsgoestotown1936av.jpg


Είναι αμέτρηρες οι σκηνές που εντυπωσιάζουν, χάρη στην έμπνευση του δημιουργού τους. Ξεκινώντας από τη σκηνή του αποχαιρετισμού στο τραίνο με την φιλαρμονική, μέχρι την απρόσμενη απολογία του ήρωα στο δικαστήριο, που καθηλώνει με το χιούμορ, την παραστατικότητα και την ευστοχία της.

Η φιλοσοφία του σκηνοθέτη προβάλει πηγαία, τόσο αληθινή και ανθρώπινη, που αγγίζει τον θεατή και τον επηρεάζει χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός διδακτικός τόνος. Ένα γνήσιο έργο, ενός εμπνευσμένου και χαρισματικού δημιουργού!

mrdeedsgoestotown1936avk.jpg


Αφού σάρωσε τα Όσκαρ το 1935, ο Capra ανέβασε τον πήχη της δουλειάς του με ένα έργο που συνδυάζει το κωμικό με το τραγικό και την κοινωνική κριτική με τις αρχές... του σοσιαλισμού. Τολμηρός και καυστικός συνάμα, ο "Mr Deeds..." συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα του Capra.

mrdeedsgoestotown1936avr.jpg


To Mr. Deeds Goes To Town είχε ένα κόστος 806.774$. Ένα 5% πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό. Ο Capra γύρισε 150.000 πόδια φιλμ από τα οποία μόνο το 1/15 στο τέλος χρησιμοποιήθηκε. Η ταινία απέφερε στην Columbia έσοδα 1.040.767$ . Ο Capra πληρωνόταν με ετήσια αμοιβή 159.500 $ εκείνη την εποχή.

Directed by Frank Capra

Cast

Actor Role
Gary Cooper- Longfellow Deeds/Cinderella Man
Jean Arthur- Louise "Babe" Bennett/Mary Dawson
George Bancroft- MacWade aka "Mac"
Lionel Stander- Cornelius Cobb
Douglass Dumbrille- John Cedar
Raymond Walburn- Walter
H.B. Warner- Judge May
Ruth Donnelly- Mabel Dawson
Walter Catlett- Morrow
John Wray- Farmer
 
Last edited:
Re: Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ

Μιας και το ξεκίνησα, θέλω επίσης να προσθέσω, το πρωτότυπο σενάριο ήταν το πρωτο εμφανιζόμενου, Robert Riskin και βασίστηκε σε μια Ιστορία του Clarence Budington, με τον τίτλο Opera Hat (αρχικός τίτλος της ταινίας) που ξεκίνησε να δημοσιεύεται σε συνέχειες στο περιοδικό American Mercury τον Απρίλιο του 1935.

Οι 2 πρωταγωνιστές Gary Cooper & Jean Arthur συνεργάστηκαν και οι δύο ξανά με τον Capra στο YOU CAN’T TAKE IT WITH YOU ( ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ) (1938 ), Mr. SMITH GOES TO WASHINGTON (1939 η Arthur) και MEET JOHN DOE ( Ο ΛΑΟΣ ΠΡΟΣΤΑΖΕΙ) (1941 o Cooper).

Η ταινία αυτή κάνοντας συμπρωταγωνίστρια την Jean Arthur , την βοήθησε στο να έχει μια προεξέχουσα σκηνική παρουσία μέχρι και την δεκαετία του 40.

Ήταν η πρώτη από τις τρείς ταινίες στις οποίες συνεργάστηκε με τον Capra και αυτή που της έστρωσε τον δρόμο για να γίνει Σταρ, αν και η πρώτη επιλογή ήταν η Carole Lombard, που όμως προτίμησε τελικά να γυρίσει αντί αυτού το MY MAN GODFREY( ΚΑΜΑΡΙΕΡΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ) του Γκρέγκορι Λα Κάβα το 1936.
 
Re: Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ

Παρακάτω θα βρείτε μια επιλογή από τις πολύ καλές στιγμές που φέρνουν την σφραγίδα Κάπρα.

* Platinum Blonde (1931) - Ξανθός πειρασμός
* The Bitter Tea of General Yen (1932) - Σινικό τείχος
* American Madness (1932) - Η κατάρρευσις
* Lady for a Day (1933) - Κυρία για μια μέρα
* It Happened One Night (1934) - Συνέβη μια νύχτα/Νέα Υόρκη, Μαϊάμι - Όσκαρ σκηνοθεσίας
* Broadway Bill (1934) - Μπρόντγουεϊ Μπιλ
* Mr. Deeds Goes to Town (1936) - Ο πρίγκηπας των δολαρίων - Όσκαρ σκηνοθεσίας
* Lost Horizon (1937) - Χαμένος Ορίζοντας
* You Can't Take It With You (1938) - Δε θα τα πάρεις μαζί σου - Όσκαρ σκηνοθεσίας
* Mr. Smith Goes to Washington (1939) - Ο κύριος Σμιθ πάει στην Ουάσινγκτον/Αμερική χώρα ελευθερίας
* Meet John Doe (1941) - Ο λαός προστάζει
* Why We Fight (1942-45) - Γιατί πολεμάμε (ντοκιμαντέρ)
* Arsenic and Old Lace (1944) - Αρσενικό και παλιά δαντέλα
* It's a Wonderful Life (1946) - Μια υπέροχη ζωή
* State of the Union (1948) - Μετανοώ
* Here Comes the Groom (1951) - Παντρευόμουν τον πατέρα μου
* A Hole in the Head (1959) - Μια τρύπα στο κεφάλι
* Pocketful of Miracles (1961) - Η κόμισσα κι ο γκάνγκστερ

Αρκετά αποτελούν επιτυχίες του Capra, αλλά και προσωπικές των πρωταγωνιστών του, πολλές μάλλιστα μεταφέρθηκαν και στο θέατρο.
 
Απάντηση: Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ

Μπραβο Σιμο
θεωρω τον Capra αξεπαιραστο
οι ταινιες του βλεπονται ανετα και σημερα
δεν μπορω να ξεχασω την καταπληκτικη
μαυρη κωμωδια Aρσενικο και παλια δανδελα !!

.
 
Re: Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ

Τον σίγουρο είναι ότι για τον άνθρωπο που ασχολείται σε τόσο βάθος με τον Capra, εμπιστεύεσαι τη γνώμη του σε οτιδήποτε έχει να κάνει και με το σημερινό σινεμά.
Να προσθέσω ότι εκτός από τα Αρσενικό και παλιά δαντέλα, It's a Wonderful Life,
ένα του έργο που είναι πολύ μπροστά στο θέμα του φανταστικού κινηματογράφου και αποτελεί σταθμό στην ιστορία του είδους είναι το Lost Horizon.
 
Απάντηση: Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ

θεωρω τον καπρα ενα απο τα μεγαλυτερα κεφαλαια στην ιστορια του κινηματογραφου και οι ταινιες του ειναι σκετη απολαυση.
ενα μεγαλο :grinning-smiley-043 για την παρουσιαση.
 
Re: Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ

Aς μιλήσουμε λίγο ακόμη,

1446.jpg



Το αρσενικό και παλιά δαντέλα, είναι μία μαύρη κωμωδία που γράφτηκε το 1939, από τον Αμερικανό θεατρικό συγγραφέα Joseph Kesselring.

Έγινε περισσότερο γνωστό από την κινηματογραφική του διασκευή, με πρωταγωνιστή τον Cary Grant, που γυρίστηκε το 1941 και προβλήθηκε στις αίθουσες το 1944.
 
Απάντηση: Re: Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ

Τον σίγουρο είναι ότι για τον άνθρωπο που ασχολείται σε τόσο βάθος με τον Capra, εμπιστεύεσαι τη γνώμη του σε οτιδήποτε έχει να κάνει και με το σημερινό σινεμά.
Να προσθέσω ότι εκτός από τα Αρσενικό και παλιά δαντέλα, It's a Wonderful Life,
ένα του έργο που είναι πολύ μπροστά στο θέμα του φανταστικού κινηματογράφου και αποτελεί σταθμό στην ιστορία του είδους είναι το Lost Horizon.


εγω δεν εμπιστευομαι κανενα !
αλλα δεν ειδα και καποιον να ασχολειται σε βαθος
με το εργο του Capra


.
 
Re: Απάντηση: Re: Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ

εγω δεν εμπιστευομαι κανενα !
αλλα δεν ειδα και καποιον να ασχολειται σε βαθος
με το εργο του Capra


.

Και μόνο η όρεξη να ασχοληθεί κάποιος νεότερός μας με το θέμα, είναι πολύ παρήγορο.
Δυστυχώς σε πολλούς νέους τους έχουν περάσει την νοοτροπία να αξιολογούν τις ταινίες ανάλογα με τα ντεσιμπέλ που βγάζουν τα ηχεία και το πόσα κτίρια θα κατεδαφιστούν στα επόμενα δευτερόλεπτα. Αν μάλιστα τους τύχει μια σημερινή ταινία που ξεκινώντας αντιλαμβάνονται ότι είναι ασπρόμαυρη, σταματάνε και την πετάνε στο καλάθι.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ

Και μόνο η όρεξη να ασχοληθεί κάποιος νεότερός μας με το θέμα, είναι πολύ παρήγορο.
Δυστυχώς σε πολλούς νέους τους έχουν περάσει την νοοτροπία να αξιολογούν τις ταινίες ανάλογα με τα ντεσιμπέλ που βγάζουν τα ηχεία και το πόσα κτίρια θα κατεδαφιστούν στα επόμενα δευτερόλεπτα. Αν μάλιστα τους τύχει μια σημερινή ταινία που ξεκινώντας αντιλαμβάνονται ότι είναι ασπρόμαυρη, σταματάνε και την πετάνε στο καλάθι.

μα νομιζω οτι ειναι τελειως φυσιολογικο
τι ηθελες να ασχολουνται οι νεοι με μαυροασπρες ταινιες
σε αλλη εποχη ζησαμε εμεις αλλη ζουνε τα σημερινα παιδια


.
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ

μα νομιζω οτι ειναι τελειως φυσιολογικο
τι ηθελες να ασχολουνται οι νεοι με μαυροασπρες ταινιες
σε αλλη εποχη ζησαμε εμεις αλλη ζουνε τα σημερινα παιδια


.

Στέλιο, ελπίζω να κάνεις πλάκα... ;)