Ο πρωτος μου DIY interstage

Σταυρος Δανος

AVClub Addicted Member
21 March 2008
1,811
Πατρα/Κυπρος
Επειδη τυλιγοντας πηνια μου ηρθε ορεξη,εκατσα και τυλιξα ενα ιντερστειτζ 1:1 σε ενα πυρηνα που πηρα απο ενα τροφοδοτικο:)

Σε 20 λεπτα ειχα τελειωσει.και μετρησα με το δευτερευων ανοικτο 0,5Η στο πρωτευων.Νταξ δεν ειναι και πολλα αλλα για πρωτη προσπαθεια καλα ειναι:damnyou:

Συρμα 0.2,σε τυλιξη bifilar,δηλ τα δυο συρματα τυλιγμενα διπλα διπλα...

Προοριζεται για I/V του dac μου.Τουλαχιστον εκει θα δοκιμαστει πρωτα....

Μια φωτο διπλα απο την 6ε6πε

HPIM1834.jpg

Ακουστε ενα κουφο....
Κολλησα rca στα δυο τυλιγματα,και τον συνδεσα μεταξυ του τρεντς και της Onboard καρτας του πισι για να τον ακουσω.

Στο καναλλι με τον μετασχ ειχα οπως αναμενα ελλειψη μπασου(100 κυκλους και κατω) αλλα!!...ειχα πολυ καλυτερο ακουσμα,και πολυ πιο μεγαλες σταθμες αν και ειναι 1:1 o λογος των τυλιγματων.

Τι γινεται βρε παιδια?Θα μας τρελλανει το σιδηρο?:slapface:

Καμια εξηγηση?

Α...ξεχασα,DRC και στα δυο τυλιγματα 40ωμ

Last edited:
Σταυρο δεν καταλαβα τι ακριβως θες να κανεις. Ενα Ι/Σ θα πρεπει να εχει αρκετες σπειρες, ωστε να εχεις αρκετη αυτεπαγωγη στο πρωτευων / υποθετω θα εχεις και διακενο μιας και θα υπαρχει και dc, ωστε να μπορεις να "κατεβεις" αξιοπρεπως χαμηλα.

Επισεις το συρμα μου φαινεται πιο χοντρο απο .2 μηπως δεν το μετρησες σωστα?
Προσωπικα τα βρηκα πολυ σκουρα με το δικο μου 1:1 περισυ (το μηδεν22 κοβοταν συνεχεια ) και τα παρατησα.

Κανε search { RDH , download } στο κεφαλαιο 5 τα λεει πολυ αναλυτικα και εχει και παραδειγματα ....

Τζιμ για το I/V δεν χρειαζεται διακενο,γιατι δεν υπαρχει dc,τουλαχιστο οπως θα το κανω εγω.

Χρειαζομαι 150ωμ σταθερα,οποταν γυρω στο 2Η ειμαι οκ...?
Και ειναι 0.22,εχω πολυ ζουμ:)

Τζιμ για το I/V δεν χρειαζεται διακενο,γιατι δεν υπαρχει dc,τουλαχιστο οπως θα το κανω εγω.

Χρειαζομαι 150ωμ σταθερα,οποταν γυρω στο 2Η ειμαι οκ...?
Και ειναι 0.22,εχω πολυ ζουμ:)

ok, βιαστικα, ως συνηθως διαβασα Ι/Σ αντι Ι/Β

στο προαναφερθεν rdh, chapter 5 λεει:

-3dB @ ωL=R
-1dB @ ωL=2R
Αρα κάνεις λογαριασμους ...

Βεβαια όσο πιο πολλά Η τοσο πιο φλάτ χαμηλά
Τα 150 ωμ εισαι σιγουρος? μου φαίνονται λίγα ???

οχι,150 ειναι μια χαρα για 4 παραλληλα 1865:)

με 2Η ειμαι 125ωμ στους 10 κυκλους....χμμμ..καλα ειναι.

Θελω διπλασιες σπειρες απο οσες τωρα και δεν πιστευω να χωραει αλλο τοσο πηνιοσυρμα η πομπινα

οχι,150 ειναι μια χαρα για 4 παραλληλα 1865:)

με 2Η ειμαι 125ωμ στους 10 κυκλους....χμμμ..καλα ειναι.

... ελαφρως χειροτέρα, διότι , καθώς λέει και ο μπαρμπα Langford Smith, στο λογαριασμό θα πρεπει να βαλεις μαζί με την αντιστάση εξόδου του προηγούμενου σταδίου και την αντίσταση του σύρματος στο πρωτεύων...

anyway, γνωμη μου, φτιαχτο απ την αρχη σωστα με καταλληλες σπειρες/πυρηνα ...

Τσονταρω τις γλυστρες και τους αξονες.Αν μαζευτουμε ατομα και κεφαλαιο....

... οπως σου εχω πει εχω σπιτι διαφορα μοτερ Επισεις μπορω να βρω, αν ξερω συγκεκριμενα πραγματα .

Για πες τι αλλο θελουμε?

Δυο βηματικους,δυο drivers,τροφοδοτικο 48V @ 6A,δυο γλυστρες,ενα leadscrew-nut assembly,λιγα ρουλεμαν και ενα σασι.Ετσι χονδρικα.
Και ενα PC
Το ιντερφεις το φτιαχνω εγω,αν ειναι,και τα drivers.ΚΑι το προγραμμα το γραφω εγω.
Τις γλυστρες τις εχω επανω στις τρακτριξ:),και εχω και το leadscrew-nut assembly και καθεται.

Α,και χρειαζομαστε και το μηχανισμο στο κεφαλι για το πηνιοσυρμα.Αυτο το αφηνω στους ειδικους:)

Δυο βηματικους,δυο drivers,τροφοδοτικο 48V @ 6A,δυο γλυστρες,ενα leadscrew-nut assembly,λιγα ρουλεμαν και ενα σασι.Ετσι χονδρικα.
Και ενα PC
Το ιντερφεις το φτιαχνω εγω,αν ειναι,και τα drivers.ΚΑι το προγραμμα το γραφω εγω.
Τις γλυστρες τις εχω επανω στις τρακτριξ:),και εχω και το leadscrew-nut assembly και καθεται.

Α,και χρειαζομαστε και το μηχανισμο στο κεφαλι για το πηνιοσυρμα.Αυτο το αφηνω στους ειδικους:)

Πολυ ενδιαφεροντα ολα αυτα Σταυρο.
Το "βημα" πως ελεγχεται με μεγαλη ακριβεια ? (με πολυ μεγαλη, ας πουμε)
Εννοω το βημα της περιελιξης - πολυ μικρης διατομης συρμα
προφανως θα χρειαζεται ενας βηματικος (πιθανοτατα πολυ ακριβος ?? )

Οι βηματικοι εχουν βημα 1,8 μοιρες(οι πλειστοι υβριδικοι δηλ),και με το βημα του leadscrew μπορεις να εχεις οτι ακριβεια θελεις.Η μεγιστη ακριβεια περιοριζεται απο το backlash του nut.Φυσικα υπαρχουν και ακριβα με σχεδον μηδενικο backlash οπου πρακτικα μπορεις να εχεις ακριβεια χιλιοστο του χιλιοστου.

Οι βηματικοι εχουν βημα 1,8 μοιρες(οι πλειστοι υβριδικοι δηλ),και με το βημα του leadscrew μπορεις να εχεις οτι ακριβεια θελεις.Η μεγιστη ακριβεια περιοριζεται απο το backlash του nut.Φυσικα υπαρχουν και ακριβα με σχεδον μηδενικο backlash οπου πρακτικα μπορεις να εχεις ακριβεια χιλιοστο του χιλιοστου.

Thanks Σταυρο.

Μακαρι να ειχαμε το χρονο και το κεφαλαιο για ενα τετοιο προτζεκτ ...

Να υπενθυμίσω αυτήν την περιελίκτρια που είχα παρουσιάσει πριν από κάμποσο καιρό:

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=15765

Στα σκαριά υπάρχει και ένα σύστημα οδήγησης του σύρματος. Είναι ένα σχέδιο του Γάλλου "παππού" Yves Montmagnon - έχω φτιάξει το ηλεκτρονικό μέρος (και το έχω δοκιμάσει - ναι, δουλεύει), μου μένει τώρα να φτιάξω το μηχανικό μέρος του συστήματος οδήγησης. Όπως τόσα και τόσα projects που έχω στα σκαριά, περιμένει κι αυτό τη σειρά του...

Μόλις βρω λίγο χρόνο, θα ψάξω να βρω το σχέδιο του Yves να το δείξω εδώ για όποιον ενδιαφέρεται.

Δεν πάτε καλά...:Banane0: Τρεμε Tango !
Παντως θα σας προτεινα χειροκίνητη πλέξη (εννοω) μοτερ και τυλιγμα κρατωντας το συρμα με το χερι.
Αν χρειαστειτε τιποτε μηχανουργικο πειτε...
Δηλωνω α[πο τωρα υποψηφιος αγοραστης και beta tester :drummer:

Δεν πάτε καλά...:Banane0: Τρεμε Tango !
Παντως θα σας προτεινα χειροκίνητη πλέξη (εννοω) μοτερ και τυλιγμα κρατωντας το συρμα με το χερι.
Αν χρειαστειτε τιποτε μηχανουργικο πειτε...
Δηλωνω α[πο τωρα υποψηφιος αγοραστης και beta tester :drummer:

Μα ακριβώς έτσι τυλίγω και εγώ - η οδήγηση του σύρματος με το χέρι δίνει ΤΕΛΕΙΟ στρώσιμο, ιδίως αν βάζεις μονωτικό σε κάθε στρώση.

Απλώς έλεγα να φτιάξω τον μηχανισμό οδήγησης για κανένα τσοκ ή κανέναν τροφοδοσίας, όπου δεν είναι και τόσο σημαντικό το απόλυτο στρώσιμο και το να μην καβαλάνε οι σπείρες....-bye-