Ας καταθέσω και εγω την δική μου γνώμη.
Αρχικά θεωρώ ότι γιά να είμαστε μέσα στο θέμα που άνοιξε ο Μπάμπης θα πρέπει να επικεντρωθούμε όχι σε ορχηστρικά κομάτια τα οποία έτσι και αλλοιώς γιά εμένα δεν λέγονται τραγούδι.
Μιά πρόχειρη ανάλυση της λέξης τραγούδι, μας αποκαλύπτει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει τραγούδι με την πλήρη ένοια της λέξης χωρίς φωνή, γιατί αυτή πρέπει να υπάρχει και ας είναι ένα απλό μουρμουρητό.
Απο εκεί και πέρα η ταπεινή μου άποψη είναι ότι ακόμη και οι καλύτεροι στίχοι και συνθέσεις δεν μπορούν να αναδειχθούν εαν δεν υπάρξει το σωστό πάντρεμα με τον ανάλογο ερμηνευτή.Προσέξετε....δεν μιλώ γιά άρτιες εκπαιδευμένες φωνές, αλά γιά σωστές ερμηνείες με την λογική ότι θα μπορέσουν να ενσωματωθούν ως ένα με την σύνθεση και τους στίχους.
Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα απλά συμπαθητικών ερμηνευτών που όμως σε συγκεκριμένα τραγούδια απογειώνονται.
Επειδή τυχαίνει να φτειάχνω και εγω μερικούς στίχους και τραγούδια εδω και χρόνια, μπορώ να πω ότι προσωπικά δεν ακολουθώ κάποιον μπούσουλα.
Θεωρητικά το σωστό απο άποψη μουσικής είναι να υπάρχουν πρώτα οι στίχοι και πάνω τους να πατήσει η μουσική.
Εχω ακολουθήσει και αυτό και το αντίστροφο, και μπορώ να πω ότι το πρώτο που είναι θεωρητικά σωστό είναι και το ευκολότερο.
Υπάρχουν επίσης τραγούδια απίθανα που η μουσική απλά εκτελεί χρέη μουσικής γέφυρας και αυτό γιατί ο συνθέτης έτσι το θέλει.Ισως γιατί πρέπει να περάσουν μπροστά οι στίχοι και η ερμηνεία.Υπάρχουν επίσης και τραγούδια που η ερμηνεία είναι ελάχιστη, και πάλι έτσι γιατί ο συνθέτης θέλει.
Τραγούδι χωρίς συνθέτη και στιχουργό δεν μπορεί να υπάρξει.
Προσωπικά την μελοποίηση στίχων την θεωρώ ως την δυσκολότερη που όμως συνάμα, μπορεί να αποτελέσει και την καλιτεχνική απογείωση του συνθέτη.
Και εδω έχουμε πάμπολα παραδείγματα.
Αν πάντως σώνει και καλά θα έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στα δύο και γιά να μην χαλάσω το ερώτημα του φίλου μου Μπάμπη, θα έγερνα περισσότερο προς την σύνθεση.
Αυτη άλλωστε είναι που με εξιτάρει και με προκαλεί περισσότερο και στις δικές μου δημιουργίες.