Ο τάφος της Αμφίπολης

Ποιος/ποια ετάφη στον τυμβο της Αμφίπολης


  • Total voters
    107
Ή μπορούμε να την πουλήσουμε σε σακουλάκια.. σε ξένους.. ως σουβενίρ! :p :laugh:



Τα λεφτά θα πάνε στην όποια υποστήριξη της περιοχής εκεί!

Πλακα πλακα οι Αμερικανοι θα το ειχαν ηδη κανει.

Παραλια με αμμο απο τον ταφο της Αμφιπολης, θα διερρεαν οτι αναμιγμενο σε αυτην βρισκεται το DNA μεγαλων ανδρων της αρχαιοτητας, μεχρι και πωλησεις σαν το ατελειωτο τιμιο ξυλο θα πραγματοποιουσαν.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Κατα την γνώμη μου, είναι απο τις πιό ανόητες ανακοινώσεις που έχω διαβάσει, το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ελα ρε, αφου δεν ειναι οι ιδιοι μελη θα πουν οτι παπαρια μπορουν να σκεφθουν για να βγαλουν την μιζερια τους.

Ευτυχως υπαρχουν και αρχαιολογοι που δηλωνουν τον θαυμασμο τους στο εργο οσων ειναι στην ανασκαφη, χωρις μικροπρεπειες.
 
Για το 1ο..

Το ζήτημα εδώ θα κολλούσε γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα κατηγορούσαν την κυβέρνηση για ξεπούλημα της εθνικής κληρονομιάς μας! :p

Για το 2ο..

Υπάρχει και η παροιμία.. "Εάν ήτανε η ζήλια ψώρα.." :p
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ο τάφος της Αμφίπολης

μπορει να ειναι και κενοταφιο.

Δεν είναι αδύνατο, αλλά εξαιρετικά απίθανο. Ο Ηφαιστίωνας πέθανε το φθινόπωρο του 324 π.Χ. Ο Αλέξανδρος τον Ιούνιο του 323. Σε αυτό το διάστημα των 9 μηνών έπρεπε να δοθεί η εντολή για το χτίσιμο του κενοταφίου, να φτάσει στη Μακεδονία από τη Βαβυλώνα, τα Εκβάτανα η οπουδήποτε αλλού και να προλάβει να κατασκευαστεί! Και μην ξεχνάμε ότι στο όλο σύνολο ανήκει και ο κολοσσιαίος Λέων της Αμφίπολης. Επίσης ο Ηφαιστίωνας δεν είχε καμμιά σχέση με την Αμφίπολη για να πρέπει να αναγερθει εκεί μνημείο προς τιμήν του.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ο τάφος της Αμφίπολης

Δεν είναι αδύνατο, αλλά εξαιρετικά απίθανο. Ο Ηφαιστίωνας πέθανε το φθινόπωρο του 324 π.Χ. Ο Αλέξανδρος τον Ιούνιο του 323. Σε αυτό το διάστημα των 9 μηνών έπρεπε να δοθεί η εντολή για το χτίσιμο του κενοταφίου, να φτάσει στη Μακεδονία από τη Βαβυλώνα, τα Εκβάτανα η οπουδήποτε αλλού και να προλάβει να κατασκευαστεί! Και μην ξεχνάμε ότι στο όλο σύνολο ανήκει και ο κολοσσιαίος Λέων της Αμφίπολης. Επίσης ο Ηφαιστίωνας δεν είχε καμμιά σχέση με την Αμφίπολη για να πρέπει να αναγερθει εκεί μνημείο προς τιμήν του.

βασει αυτων που γνωριζουμε,εχει πολυ λογικη αυτο που λες,αλλα μπορει,να μας διαφευγουν λεπτομερειες,που να ανατρεπουν τα οσα γνωριζουμε.
 
7IXaE.jpg


Ότι ο λόφος κρύβει κάποιο τάφο ήταν όντως γνωστό από παλιά..

Βλέποντας πάντως κάποια βιντεάκια και φωτογραφίες σαν την παραπάνω.. διαπιστώνω πόσος τεράστιος όγκος χωμάτων έπρεπε να απομακρυνθεί!! :eek:
Δεν νομίζω ότι γίνονται εύκολα αυτά.. εάν σκεφτείς και πια ήταν/είναι η κατάσταση στην Ελλάδα..

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ωπ! βγήκε ακόμη ένα σενάριο! :p

Πόλεμος αρχαιολόγων για την Αμφίπολη – Το σενάριο να μην είναι μακεδονικός αλλά ρωμαϊκός
– Με ποια μεγάλη μάχη συνδέουν τον τύμβο Καστά


http://www.newsit.gr/ellada/rwmaikos-oxi-makedonikos-o-tafos-ths-amfipolis
 
Αν δεν παει ο Harisson Ford ως Indiana Jones μην περιμενετε σοβαρες ανακαλυψεις....
 
Αν δεν παει ο Harisson Ford ως Indiana Jones μην περιμενετε σοβαρες ανακαλυψεις....

Larra Croft..

To Ρωμαικο σεναριο δεν νομιζω να στέκει και πολυ. Περιξ του κυριος ταφου υπαρχουν αρκετοι επιβεβαιωμένοι μακεδονικοί ή κανω λαθος? Δεν μπορεί να ειχαν κανει τοσους τάφους γυρω γυρω και να ειχαν προβλέψει χωρο για 2 αιωνες μετα, μια μαχη που δεν ειχε ακομα συμβεί και τους νεκρους αυτής..
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ο τάφος της Αμφίπολης

βασει αυτων που γνωριζουμε,εχει πολυ λογικη αυτο που λες,αλλα μπορει,να μας διαφευγουν λεπτομερειες,που να ανατρεπουν τα οσα γνωριζουμε.

Όλα είναι πιθανά, αλλά κάποια πράγματα είναι πιο πιθανά από άλλα. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για τον τάφο κάποιου Στρατηγού του Αλέξανδρου, είτε κάποιου από όσους κυβέρνησαν τη Μακεδονία μέχρι το 300 π.Χ, για παράδειγμα ο Κάσσανδρος. Κρίμα που δεν είμαι φοιτητής τώρα, θα είχα πρόσβαση στο σπουδαστήριο της Σχολής και θα διάβαζα ας πούμε για τη χρονολόγηση του Λέοντα της Αμφίπολης, οποτε θα ήξερα τι περίπου να περιμένω. Και θα είχαμε και ωραίο θέμα συζήτησης στα μαθήματα.
 





Η σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου.

Την Παρασκευή 12-9-2014 έγινε η είσοδος μελών της διεπιστημονικής ομάδας, στον τρίτο θάλαμο του μνημείου, από την υφιστάμενη οπή στον τοίχο του τρίτου διαφράγματος, προκειμένου να τεκμηριωθεί αρχαιολογικά η υφιστάμενη εικόνα του και να διαπιστωθεί η δομική κατάσταση του θαλάμου, ώστε να σχεδιαστούν τα αναγκαία μέτρα αντιστήριξης και υποστύλωσης. (φωτο 1, σχέδιο).

Από την επί τόπου παρατήρηση προέκυψαν τα ακόλουθα δεδομένα: Το ύψος του αμμώδους χώματος βρίσκεται χαμηλότερα από ότι στους προηγούμενους δυο χώρους. Επί των χωμάτων διαπιστώνονται αμμώδη φυσικά ιζήματα με απολιθώματα από όστρεα, που προέρχονται από το φυσικό έδαφος του λόφου Καστά. Σύμφωνα με τις γεωλογικές παρατηρήσεις φαίνεται ότι η επίχωση παραμένει αδιατάρακτη.

Εσωτερικά, η θόλος είναι κατασκευασμένη από πωρόλιθο, ακριβώς όπως και στους προηγούμενους θαλάμους.(φωτο 2,3)
Στους τρεις κατακόρυφους τοίχους-ανατολικό, δυτικό και βόρειο- στο ορατό μέρος, επαναλαμβάνεται η ίδια μορφή μαρμάρινης επικάλυψης, όπως και στους δυο προηγούμενους θαλάμους, με ορθοστάτες , στέψη και ιωνικό επιστύλιο. (φωτο 4,5)

Στο νότιο τοίχο -στο εμφανές μέρος του- δεξιά και αριστερά του θυρώματος, συνεχίζεται η μαρμάρινη επικάλυψη. Οι υπερκείμενοι πωρόλιθοι καλύπτονται με επίχρισμα κόκκινου χρώματος. (φωτο 6). Έχει καταπέσει το εσωτερικό τμήμα του υπέρθυρου.(φωτο 7).
Η θόλος του θαλάμου δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση οριακής ισορροπίας, (φωτο 8) με τους θολίτες στην περιοχή της στέψης να παρουσιάζουν άνοιγμα αρμών, σε ικανό βάθος, από την εσωτερική επιφάνειά της. Στο σύνολο σχεδόν των θολιτών παρατηρούνται ρηγματώσεις και επιπλέον σε εκτεταμένες περιοχές, εκατέρωθεν της στέψης, διαπιστώθηκε σημαντική απώλεια μάζας του υλικού. (φωτο 9)

Οι μαρμάρινοι ορθοστάτες περιμετρικά, στο ορατό τμήμα των κατακόρυφων τοίχων παρουσιάζουν συστηματικά αποκολλήσεις τεμαχίων τα οποία εντοπίστηκαν στην επιφάνεια της επίχωσης, φωτογραφήθηκαν, αριθμήθηκαν και περισυνελέγησαν.(φωτο 10). Οι αποκολλήσεις φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα έντονης καταπόνησης, πιθανώς από τις μεγάλου ύψους επιχώσεις επί της θόλου. Συγκεκριμένα, το νότιο τμήμα του θαλάμου φορτίζεται από γαίες ύψους 2μ. περίπου, ενώ στο βόρειο τμήμα οι γαίες έχουν ύψος περί τα 12-13μ.

Τα ανωτέρω τεχνικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την ασφαλή εκτέλεση εργασιών απομάκρυνσης χώματος από τον τρίτο θάλαμο, πριν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Ειδικότερα, για την αντιστήριξη-υποστύλωση του θαλάμου, θα χρησιμοποιηθεί ισχυρότερη διάταξη από αυτή των δύο προηγούμενων θαλάμων. Θα περιλαμβάνει σύστημα οριζόντιων πλαισιωτών δοκών, κατά μήκος και πλάτος του θαλάμου, για την αντιστήριξη των κατακόρυφων τοίχων από τις γεωστατικές ωθήσεις. Για την στήριξη της θόλου θα χρησιμοποιηθούν μεταλλικές σωληνωτές δοκοί. Η απομάκρυνση του χώματος θα γίνεται τμηματικά, κατά περιοχές της επίχωσης, ώστε να καθίσταται εφικτή η ασφαλής προσαρμογή της έδρασης των αντιστηρίξεων.

Η εφαρμογή των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης, εξαιτίας της δυσκολίας πρόσβασης στο χώρο και της απαίτησης ιδιαίτερης προσοχής, λόγω της δυσμενούς δομικής κατάστασης, θα απαιτήσουν αρκετές μέρες εργασίας.
Τέλος, συνεχίζονται οι εργασίες γεωμετρικής τεκμηρίωσης του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου του, ενώ ο Δήμος Αμφιπόλεως τοποθέτησε νυχτερινό φωτισμό και σύστημα ασφαλείας.

http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58434



--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Απ' ότι κατλαβαίνω εκ πρώτης όψεως δεν διακρίνεται αλλη οπή σε τοίχο για κάποιον επόμενο θάλαμο..
Πιθανόν να είναι αδιάρρηκτος ο τοίχος που να χωρίζει κάποιον επόμενο θάλαμο.. είτε το όποιο πέρασμα να υπάρχει σε χαμηλότερο επίπεδο..

Μπορεί να είναι αυτός ο θάλαμος ο νεκρικός?
Λογικά όχι.. γιατί δεν έχει ξανασυναντηθεί να υπάρχει χώμα σε νεκρικό θάλαμο και να σκεπάζει τον νεκρό όπως διάβασα..

Αν και διάβασα μία περίπτωση ότι εάν τυχόν συμβαίνει κατι τέτοιο ο νεκρός θα πρέπει να βρίσκεται εντός μαρμάρινης Σαρκοφάγου!
Τίποτα δεν θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε μιας και όπως μας έχει δείξει ο τάφος έως τώρα έχει πολύ ξεχωριστά χαρακτηριστικά!

Με την σημερινή ανακοίνωση νομίζω ενισχύεται η άποψη ότι ο τάφος είναι ασύλητος από το σημείο αυτό..
 
Last edited:
Η Ανακοινωσις γραφει οτι ενω στη Βορεια Πλευρα (προφανως στην πλευρα της εισοδου) , η υπερκειμενη Γαια , ειναι περιπου 3 μετρα , στην Νοτια πλευρα (προφανως η πλευρα που βρισκεται κατω απο το κεντρο του υπερκειμενου Τυμβου) , ειναι περιπου 15 μετρα

Δηλ η επιχωματωσις ειναι πολυ μεγαλη αρα και πολυ βαρια
Τοτε , γιατι δεν ξεκινουν απο τον υπερκειμενο Χωματινο Λοφο , να αδεισουν τους τοννους των χωματων?
 
Νομίζω ότι αφενώς θα είναι μία πολύ δύσκολη δουλειά.. που λογικά μπορεί να ξεπεραστεί με την καλή υποστήριξη του τάφου εσωτερικά..

και αφετέρου γιατί να διακινδυνεύσουν να ανέβουν μεγάλα μηχανήματα από πάνω τώρα που έχουν βρει την είσοδο..
 
και αφετέρου γιατί να διακινδυνεύσουν να ανέβουν μεγάλα μηχανήματα από πάνω τώρα που έχουν βρει την είσοδο..
Κανεις λαθος αγαπητε μου
Δεν θα βαλουν βαρεα μηχανηματα επανω
Να βαλουν 100-200 εργατες συγχρονως με φτιαρια και καροτσακια , και να βγαλουν τα χωματα
Οπως εκαναν οι προγονοι , για να φτιαξουν τον αρχικο Τυμβο
 
Ο εργολάβος μόνο μπουλντόζες έχει.. τους έχει απολύσει τους πολλούς εργάτες.. :p
Ε, τοτε ας τους βρει το υπουργειο
Αυτοι δεν λενε οτι υπαρχουν 1,000,000 ανεργοι?

Και αν δεν πανε οι Ελληναραδες , τοτε ας βαλουν τους λαθρομεταναστες , να βγαλουν τα εξοδα της διασωσεως απο τα αφρισμενα κυματα