"Οδήγηση" spdif σε DAC

mellodos

New member
17 March 2009
82
Καλησπέρα και Καλή Χρονιά.

Εχώ ένα custom dac βασισμένο στο pcm1794 , αρκετά καλή υλοποίηση με ποιοτικά M/Σ , διακριτά εξόδου ,κλπ ,αλλά μόνο coaxial είσοδο. Αυτήν την στιγμή το οδηγώ μέσω ενός pc (πύργος) και συγκεκριμένα απο την spdif έξοδο μιας m-audio 24/96 που έχω απο παλιά. Σε προηγούμενη σύγκριση μεταξύ του spdif της μητρικής (realtek) και αυτού της m-audio , άκουσα αρκετές διαφορές υπερ της δεύτερης (ας μην αναλωθούμε σε αυτό). Το θέμα είναι αν αξίζει να μεταβώ σε κάποιον εξωτερικό μετατροπέα usb/spdif όπως το hiface της m2tech , ή σε κάποιους custom που έχουν και δικό τους τροφοδοτικό. Έχει κανείς ανάλογη εμπειρία απο τέτοια μετάβαση?

Ευχαριστώ.

Καλησπέρα και Καλή Χρονιά.

Εχώ ένα custom dac βασισμένο στο pcm1794 , αρκετά καλή υλοποίηση με ποιοτικά M/Σ , διακριτά εξόδου ,κλπ ,αλλά μόνο coaxial είσοδο. Αυτήν την στιγμή το οδηγώ μέσω ενός pc (πύργος) και συγκεκριμένα απο την spdif έξοδο μιας m-audio 24/96 που έχω απο παλιά. Σε προηγούμενη σύγκριση μεταξύ του spdif της μητρικής (realtek) και αυτού της m-audio , άκουσα αρκετές διαφορές υπερ της δεύτερης (ας μην αναλωθούμε σε αυτό). Το θέμα είναι αν αξίζει να μεταβώ σε κάποιον εξωτερικό μετατροπέα usb/spdif όπως το hiface της m2tech , ή σε κάποιους custom που έχουν και δικό τους τροφοδοτικό. Έχει κανείς ανάλογη εμπειρία απο τέτοια μετάβαση?

Ευχαριστώ.

Μόνο με σύγκριση μεταξύ τους. Ζήτα από τον αντιπρόσωπο να σου δανείσει ένα.

Καλημέρα σε όλη την παρέα.

Έχω ένα Exposure 2010S2 DAC το οποίο υποστηρίζει USB 24/96kHz μέσω USB (το μόνο του μείον αντικειμενικά διότι κατά τα λοιπά είναι άψογο) και σκέφτομαι να προσθέσω έναν μετατροπέα USB 2 SPDIF για να οδηγήσω το ψηφιακό σήμα στην BNC με 24/192 kHZ.
Αρχεία διαθέτω native 192 kHz και 96 kHz αλλά και FLAC 44.1 kHZ που επιθυμώ (για λόγους δοκιμών κυρίως) να στέλνω με upsample (μέσω foobar) στον μετατροπέα.
Ποιές οι εναλλακτικές προτάσεις αν κάποιος έχει ασχοληθεί και αν αξίζει τον κόπο? Επίσης κιτ κατασκευής ευπρόσδεκτα (πιάνει το χέρι μου από κολλήσεις και ηλεκτρονικά) αν και εφόσον ποιοτικά είναι εφάμμιλα του Exposure?
Υπάρχουν μετατροπείς που κάνουν και upsampling?

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Τα πειράματα αυτά τα έχουμε κάνει αρκετοί εδώ και μερικά χρόνια και έχουμε καταλήξει όλοι μας να μην χρησιμοποιούμε τα spdif dac's μας πια.

Για δύο λόγους πρώτον διότι ο μετατροπέας έχει πολύ μεγάλη σημασία όπως και η τροφοδοσία του. Υπάρχουν τα νήματα με το HiFace που ο Σταύρος είχε κάνει εγχείρηση και είχε βάλει εξωτερική τροφοδοσία, τα είχαμε βάλει σε ενεργά hub's με σταθεοποιημένες τροφοδοσίες, και εγώ είχα ανακαλύψει ότι το HiFace δουλεύει και με τα drivers του Young που του δίνουν κάτι παραπάνω σε διαφάνεια και αέρα. Μετατροπείς όμως ΚΑΛΟΙ με λίγα λεφτά δεν υπάρχουν.

Δεύτερον το εγγενές πρόβλημα είναι ότι εάν θέλετε να ακούσετε από τον υπολογιστή (διότι όλα αυτά τα DAC είναι παλαιότερα και έχουν σκοπό ύπαρξης να βελτιώνουν CD players και όχι να συνδέονται με υπολογιστές) είναι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην μετατροπή του σήματος σε ομοαξονικό και τούμπαλιν.

Αν γνωρίζετε τα προβλήματα και το κόστος θα πρότεινα ένα Μ2Tech HiFace II ή ένα Musiland Monitor τα οποία έχω δοκιμάσει με επιτυχία.

Όμως δεν τα έχω πια ούτε έχω τα DAC τα παλιά πια.

Η μοντέρνα τάση και η πιο σωστή είναι εξ αρχής χρήση μετατροπέα USBtoI2S και τροφοδοσία του DAC απευθείας με τα σήματα I2S.

Ακόμα και στην πιο απλή μορφή USBtoI2S (και λιγότερο περίπλοκη από πλευράς ρολογιών κλπ) είναι καλύτερη από οποιοδήποτε USBtoSPDIF.

Οπότε όπως καταλαβαίνετε η ανάγκη του μετατροπέα που ζητάτε είναι επικουρική στην συναισθηματική (ή οικονομική) αναγκαιότητα διατήρησης των παλιών σας DAC.

Resample απόσο ξέρω δεν κάνουν (αλλά δεν είμαι απόλυτα σίγουρος), προτείνω ένα καλό software resampler τύπου SoX.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Να προσθέσω ότι εάν σας πιάνει το χέρι μπορείτε να πάρετε έναν πολύ καλό μετατροπέα που να βγάζει και I2S αλλά και SPDIF είναι ο μετατροπές της JLSounds http://jlsounds.com/i2soverusb.html

Χρειάζεται μπορεί να δουλέψει απευθείας με το ρεύμα της USB (έχει και γαλβανική θωράκιση) αλλά και με πολύ καλές εξωτερικές τροφοδοσίες.

Δεν έχει κουτάκι, αλλά αν το πάρετε θα σας μείνει για μελλοντική χρήση και υπάρχουν και το Oscillator board που μπαίνει επάνω και τουμπανιάζει οποιοδήποτε I2S μελλοντικό σας DAC.

Το WM8742 που περιέχει επιτρέπει μέχρι 32/192 από ότι λέει το pdf του.
Στην θέση σου θα επιχειρούσα επέμβαση με αντικατάσταση του usb interface που έχει.

Βεβαίως δεν ξέρω την υλοποίηση και κατά πόσον αυτό θα ήταν εύκολο.
Ο αδύναμος κρίκος όμως αυτός είναι.

Re: Απάντηση: "Οδήγηση" spdif σε DAC

Το WM8742 που περιέχει επιτρέπει μέχρι 32/192 από ότι λέει το pdf του.
Στην θέση σου θα επιχειρούσα επέμβαση με αντικατάσταση του usb interface που έχει.

Βεβαίως δεν ξέρω την υλοποίηση και κατά πόσον αυτό θα ήταν εύκολο.
Ο αδύναμος κρίκος όμως αυτός είναι.

Δεν αξίζει ο κόπος να χεριάσεις ένα μηχάνημα για να πάρεις το έξτρα 24/192.

Εκτός και αν είναι τόσο super, δεν το ξέρω και δεν έχω γνώμη.

Πόσα αρχεία είναι 24/192? με το SoX resampler δεν υπάρχει περίπτωση να καταλάβεις πτώση ηχητικής ποιότητας είναι δωρεάν (αν έχεις foobar) και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ότι όταν πας να πουλήσεις το DAC δεν θα σου ζαλίσου να μην πω τι, ότι τάχα το πείραξες και δεν ξέρω εγώ τι άλλο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: "Οδήγηση" spdif σε DAC

Δεν αξίζει ο κόπος να χεριάσεις ένα μηχάνημα για να πάρεις το έξτρα 24/192.

Εκτός και αν είναι τόσο super, δεν το ξέρω και δεν έχω γνώμη.

Πόσα αρχεία είναι 24/192? με το SoX resampler δεν υπάρχει περίπτωση να καταλάβεις πτώση ηχητικής ποιότητας είναι δωρεάν (αν έχεις foobar) και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ότι όταν πας να πουλήσεις το DAC δεν θα σου ζαλίσου να μην πω τι, ότι τάχα το πείραξες και δεν ξέρω εγώ τι άλλο.

Ούτε εγώ θα καιγόμουν να το πάω εκεί,ελάχιστα είναι τα αληθινά 24/192.
Αλλά από την στιγμή που θέλει να κάνει upsampling σε αυτή την δειγματοληψία από κάπου θα πρέπει να μπορεί να την περάσει.
Με τις υπάρχουσες εισόδους δεν γίνεται,μέχρι 24/96 πάνε.

Από ότι είδα στο εσωτερικό του πάντως ναι μεν φαίνεται καλό,με διακριτά παντού στο αναλογικό στάδιο αλλά πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να επέμβει,οπότε μάλλον το ξεχνάμε.
Και οι λύσεις με εξωτερικό interface πάντως το ίδιο εμπόδιο θα συναντήσουν,πάνω από 24/96 δεν θα περάσει οπότε δεν βλέπω τον λόγο...

Edit:
Από ότι είδα,δεν περνάει 24/192 ούτε από την BNC.Λάθος τα γράφουν;Περνάει;
Γιατί αν είναι έτσι,με ένα ομοαξονικό 75άρι με RCA από την μια και BNC από την άλλη μπορεί κατευθείαν να παίξει όπως λέει ο Χρήστος από την coax του υπολογιστή.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: "Οδήγηση" spdif σε DAC

Ευχαριστώ για τις κατατοπιστικότατες απαντήσεις σας.
Μετά απο όσα μου γράψατε ...θα είναι τζάμπα τα λεφτά και ο κόπος.
Θα συνεχίσω να παίζω τα 192khZ αρχεία από τον Player (μέσω BNC) και όχι από το laptop. Το Exposure έχει 192kHZ σε ομοαξονική και σε οπτική.

Να ευχαριστήσω και εγω με την σειρά μου τα μέλη για τις αναλυτικές προτάσεις τους.

Chris1967 όπως σωστά έγραψες δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε τα dac μας για χάρην μόνο του i2s. Άπο την άλλη τα σοβαρά converter πχ stello , evo κλπ, κοστίζουν δυσανάλογα πια. Πιο πολύ συμφέρει να αγοράσεις νέο dac. Επίσης πολύ ενδιαφέρουσα η jlsounds

Θα συνεχίσω να παίζω τα 192khZ αρχεία από τον Player (μέσω BNC) και όχι από το laptop. Το Exposure έχει 192kHZ σε ομοαξονική και σε οπτική.

Αφού το player σου βγάζει 192khz , δεν βλέπω το λόγο να παιδεύεσαι.

Δοκίμασε πως ακούγονται τα αρχεία σου και στους 96Κ εκτός από τους 192Κ. Σε πολλές περιπτώσεις το 96Κ παίζει καλύτερα γιατί είναι λιγότερο απαιτητικό από τις συσκευές (όταν μιλάμε για διασύνδεση s/pdif πάντα).

Ακριβώς γι' αυτό ήθελα τον μετατροπέα για να συγκρίνω μεταξύ 192 και 96 τις διαφορές σε αρχεία χαμηλότερης ποιότητας. Αλλά η USB του DAC ανεβαίνει μέχρι 96 και το laptop δεν έχει optical/coax για να το συνδέσω στις αντίστοιχες εισόδους 192 του DAC.
Στον media player του blu-ray από την άλλη μπορώ να κάνω downsample όχι upsample. Αποφάσισα λοιπόν να πάρω ένα ξεχωριστό dacάκι για τον υπολογιστή προκειμένου να κάνω αυτή την δοκιμή με το foobar και τον SoX. Στο Exposure δεν θέλω να βάλω "χέρι".

Last edited:
Πέρα από το Ρίσκο μιας καταστροφικής αποτυχίας (εκτος και αν θεωρείς τον εαυτό σου αρκετά έμπειρο) το χεριασμα ενός μηχανήματος του στερεί την μεταπωλητικη του αξία κοινώς το παντρευεσαι.

Κράτα το ΝταΚ σου αφού σου αρέσει και αν είσαι περίεργος υπάρχουν μετατροπείς για να ικανοποιήσεις την περιέργεια σου.

Στην θέση σου δεν θα έκανα τίποτα και θα ξεκιναγα στο χαλαρό μια έρευνα αγοράς για κάτι πιο σύγχρονο που να μου αρέσει τουλαχιστον το ίδιο το οποίο να μπορώ να αγοράσω.

Αυτή είναι η πιο σωστή λύση.

Κάποιος που έχει ένα φτηνό σύστημα, με τιμή καταλογου ας πούμε < 10.000 , δύσκολα θα καταλάβει τα πλεονεκτήματα που παρέχει μια εξαιρετική ηχογράφηση υψηλής ανάλυσης.
Εχω ακούσει μουσικά δείγματα σε mp3 format να ακούγονται καλύτερα στα φτηνά συστήματα και το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές γιατί μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο.