Οδηγοί ταξί και ζώνη ασφαλείας , η φαιδρότητα του ελληνικού κράτους

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,653
Αθήνα
Προ ημερών μπήκα σε ταξί (στο πίσω κάθισμα) και ο οδηγός μου είπε ότι έπρεπε να βάλω ζώνη διότι η χρήση της είναι υποχρεωτική.
Κανένα πρόβλημα μέχρι εδώ.
Μεταξύ σοβαρού κι αστείου του λέω ''δάσκαλε που δίδασκες , εσύ γιατί δεν τη φοράς;'' για να πάρω την καταπληκτική απάντηση ότι βάσει νομοθεσίας οι οδηγοί ταξί εξαιρούνται της υποχρεωτικής χρήσης ζώνης ασφαλείας. Σε ερώτησή μου για ποιό λόγο γίνεται αυτό πήρα την απάντηση - καταπέλτη ότι πρέπει ο οδηγός να είναι σε ετοιμότητα να βγει από το αυτοκίνητο αν του την πέσουν κακοποιά στοιχεία!!!
Δεν πίστευα στ'αυτιά μου.
Τέλος πάντων μετά από μια μικρή διαδικτυακή έρευνα επιβεβαίωσα ότι όντως οι οδηγοί ταξί εξαιρούνται αν και δεν είδα κάπου να γράφεται επίσημα ο λόγος.

Τι να πει κανείς;
Παραδέχομαι βέβαια ότι για μια ακόμη φορά θαύμασα την ευρύτητα πνεύματος η οποία χαρακτηρίζει τον Έλληνα νομοθέτη ο οποίος έσκυψε με κατανόηση πάνω στο δυσβάσταχτο πρόβλημα της χρήσης ζώνης από τους οδηγούς ταξί και τελικά τους απάλλαξε σκεπτόμενος ανθρωπιστικά.

Σοβαρά τώρα:
ο φαιδρός νομοθέτης υποκύπτει σε συνταχνιακές πιέσεις και εξαιρεί κάποιον ο οποίος είναι επί ώρες πίσω από το τιμόνι άρα με αυξημένες πιθανότητας να εμπλακεί σε ατύχημα. Κατά τ'άλλα ακολουθούμε αυστηρή πολιτική ώστε να περιορίσουμε τα τροχαία ατυχήματα.
Αν δεν είναι αυτό αντίφαση προθέσεων και πράξεων τί είναι;
Με την (παρά-)λογική αυτή να ζητήσουμε κι εμείς οι υπόλοιποι να απαλλαγούμε από τη ζώνη για να είμαστε έτοιμοι να βγούμε από το αυτοκίνητο αν πάρει φωτιά ή αν πέσει στη θάλασσα.
Προφανώς και δεν διαφωνώ με τη χρήση της ζώνης απλώς είναι προκλητικό ένα ολόκληρο κράτος να υποκύπτει στις πιέσεις μιας συντεχνίας για ένα σοβαρό θέμα και μάλιστα με φαιδρές δικαιολογίες (αν όντως η επίσημη αιτιολογία της απαλλαγής είναι αυτή).

Όσο για τον συνδικαλιστικό φορέα των οδηγών , τι να πω, αντί να προσπαθήσει να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που παρέχουν τα μέλη του κοιτάει με κουτοπόνηρο τρόπο να απαλλαγεί ενός κατά τα άλλα σωστού μέτρου.

Ένα άλλο επιχείρημα που είχα ακούσει είναι γιατί βγαίνουν συνέχεια έξω, λένε, για να βάζουν/βγάζουν τις αποσκευές στο/από το πορτ-παγκάζ και τους δυσκολεύει τη ζωή η ζώνη. :grinning-smiley-043

Και γιατί δεν βάζουν αλεξίσφαιρο τζάμι για να χωρίζει τον οδηγό από τους
Επιβάτες όπως στο εξωτερικό?
Να σας πω τι απάντηση μου έδωσε ένας οδηγός ταξί
«ρε φίλε αν θα βάλουμε τζάμι τότε δεν θα μπορούμε να βάζουμε επιβάτη στο μπροστινό κάθισμα»
τόσο απλά το έθεσε ο άνθρωπος !

Ένα άλλο επιχείρημα που είχα ακούσει είναι γιατί βγαίνουν συνέχεια έξω, λένε, για να βάζουν/βγάζουν τις αποσκευές στο/από το πορτ-παγκάζ και τους δυσκολεύει τη ζωή η ζώνη. :grinning-smiley-043

Α, ναι , μου το είχε πει κι εμένα αυτό αλλά το ξέχασα.
Τώρα από τα 100 δρομολόγια των ταξί, πόσα είναι αυτά που απαιτούν φόρτωμα - ξεφόρτωμα αποσκευών και σε πόσα από αυτά βοηθούν οι ίδιοι οι οδηγοί;

Ακόμα δεν έχετε καταλάβει πως η δημοκρατία είναι καλή αλλά όταν την εκτελείς σωστά και όχι όπως την έχουν καταντήσει τα λαμόγια που εμείς κάνουμε μάγκες και μετά έρχονται και μας το παίζουν και αφεντικά. :grandpa:

Α, ναι , μου το είχε πει κι εμένα αυτό αλλά το ξέχασα.
Τώρα από τα 100 δρομολόγια των ταξί, πόσα είναι αυτά που απαιτούν φόρτωμα - ξεφόρτωμα αποσκευών και σε πόσα από αυτά βοηθούν οι ίδιοι οι οδηγοί;

Γιατι; και το να βοηθούσαν θα ήταν δικαιολογία; Δε μπορώ να καταλάβω τι νόμος είναι αυτός, απέναντι στον οποίο δεν είναι ισοι όλοι οι Ελληνες. (Κάτι τετοιο δε λεει το Συνταγμά μας ;;;) .

Γιατι; και το να βοηθούσαν θα ήταν δικαιολογία; Δε μπορώ να καταλάβω τι νόμος είναι αυτός, απέναντι στον οποίο δεν είναι ισοι όλοι οι Ελληνες. (Κάτι τετοιο δε λεει το Συνταγμά μας ;;;) .

Όχι , βέβαια!!
Ακόμη και αυτή η δικαιολογία είναι αστεία.

Έχουν πολύ δυνατό σωματείο ψηφοφόρων για αυτό δεν τους αγγίζει κανένας πολιτικός! από το 91 συζητιούνται τα φορολογικά ταξίμετρα... όλοι οι δρόμοι είναι δικοί τους κλπ κλπ

Re: Απάντηση: Οδηγοί ταξί και ζώνη ασφαλείας , η φαιδρότητα του ελληνικού κράτους

Έχουν πολύ δυνατό σωματείο ψηφοφόρων για αυτό δεν τους αγγίζει κανένας πολιτικός! από το 91 συζητιούνται τα φορολογικά ταξίμετρα... όλοι οι δρόμοι είναι δικοί τους κλπ κλπ

Ευτυχώς δεν είναι όλο οι δρόμοι δικοί τους ακόμη. Οι λεωφορειόδρομοι αντιστέκονται ακόμη.

Aς αρχισουν οι φιλοι ταριφες να υπολιζουν και τους υπολοιπους χρηστες του δρομου (κυριως τις μοτο), και χαρισμα τους οι ζωνες. Να τις ξηλωσουν τελειως.
Οι κοπριτες

Εγώ πάλι βλέπω την "υστερία" με τα μέτρα για τη ζώνη όλως υπερβολική για ένα ζήτημα το οποίο σε τελική ανάλυση ανάγεται κατά 99% στην αυτοδιακινδύνευση αυτού που δεν την φοράει (στο 1% να δεχθώ ότι ο τελευταίος μπορεί να μην έχει "πλευρική" -και καλά- στήριξη και υπό προϋποθέσεις να είναι επικίνδυνος και για τρίτους). Είναι ένας τρόπος βέβαια και αυτός για την κυβέρνηση να δείξει ότι παράγει έργο, ότι φερ' ειπείν κατά τη διάρκεια της θητείας της κατάφερε και μείωσε στο μισό τους νεκρούς από τα τροχαία (αλλά φυσικά όχι τον αριθμό των τροχαίων, καθώς αυτά δεν αποφεύγονται κατά κανόνα, φοράει δεν φοράει ζώνη ο οδηγός).

Τώρα για τους οδηγούς ταξί, όντως φαίνεται για υποχώρηση της κυβέρνησης.

Εγώ πάλι βλέπω την "υστερία" με τα μέτρα για τη ζώνη όλως υπερβολική για ένα ζήτημα το οποίο σε τελική ανάλυση ανάγεται κατά 99% στην αυτοδιακινδύνευση αυτού που δεν την φοράει (στο 1% να δεχθώ ότι ο τελευταίος μπορεί να μην έχει "πλευρική" -και καλά- στήριξη και υπό προϋποθέσεις να είναι επικίνδυνος και για τρίτους). Είναι ένας τρόπος βέβαια και αυτός για την κυβέρνηση να δείξει ότι παράγει έργο, ότι φερ' ειπείν κατά τη διάρκεια της θητείας της κατάφερε και μείωσε στο μισό τους νεκρούς από τα τροχαία (αλλά φυσικά όχι τον αριθμό των τροχαίων, καθώς αυτά δεν αποφεύγονται κατά κανόνα, φοράει δεν φοράει ζώνη ο οδηγός).

Τώρα για τους οδηγούς ταξί, όντως φαίνεται για υποχώρηση της κυβέρνησης.

Σωστά όλ'αυτά.
Κάθε λογής ''υστερία'' είναι καταδικαστέα.
Θα προσέθετα μάλιστα ότι υπάρχει δυσαναλογία στον κολασμό της μη χρήσης ζώνης και κράνους σε σχέση με άλλες παραβάσεις οι οποίες βλάπτουν τρίτους (παραβίαση κόκκινου και προτεραιότητας, επικίνδυνη οδήγηση κλπ).

Το θέμα με τις ζώνες το έχουν κινήσει κατά μεγάλο ποσοστό οι ασφαλιστικές εταιρείες με το σκεπτικό ότι μπορεί να τραυματιστεί ο οδηγός και μετά να ζητάει
Αποζημίωση από την ασφαλιστική του εταιρία.
Μετά έρχεται και η εκάστοτε κυβέρνηση που βλέπει το μέτρο καθαρά
εισπρακτικά

Το θέμα με τις ζώνες το έχουν κινήσει κατά μεγάλο ποσοστό οι ασφαλιστικές εταιρείες με το σκεπτικό ότι μπορεί να τραυματιστεί ο οδηγός και μετά να ζητάει
Αποζημίωση από την ασφαλιστική του εταιρία.
Μετά έρχεται και η εκάστοτε κυβέρνηση που βλέπει το μέτρο καθαρά
εισπρακτικά

Από την πλευρά τους ορθά πράττουν (οι ασφαλιστικές).
Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς για να μην γίνουμε ένα στατιστικό στοιχείο των ασφαλιστικών (και όχι μόνο).
Με αντιλαμβάνεσαι βεβαίως βεβαίως...

Από την πλευρά τους ορθά πράττουν (οι ασφαλιστικές).
Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς για να μην γίνουμε ένα στατιστικό στοιχείο των ασφαλιστικών (και όχι μόνο).
Με αντιλαμβάνεσαι βεβαίως βεβαίως...

+1
και όχι μόνο απ την πλευρά τους.
Για μένα η εικόνα οδηγου χωρίς ζώνη ή αναβάτη χωρίς κράνος μου θυμίζει αυτόν που αλλάζει πρίζα χωρίς να κατεβάσει το γενικό.. :BDGBGDB55: (Σε μενα δε θα συμβει ποτέ!!!-πιστεύει)

Εγώ δεν είμαι κατά της ζώνης, αλλά το μέτρο να ισχύει για όλους τους οδηγούς
επιβατικών , ταξί, φορτηγών, λεωφορείων κ.λ.π
πάντως το ότι το κράτος- αστυνομία το έχουν καταντήσει το μέτρο φορο-εισπρακτικό
είναι απτή πραγματικότητα
όπως και τα μπλόκα στήνονται μετά την επικίνδυνη στροφή (για να μην είναι ορατοί) και όχι πριν για να σώσουν τον κόσμο .

Για μένα και η ζώνη και το κράνος είναι πολύ περισσότερο από εισπρακτικό μέτρο. Όποιος το βλέπει έτσι άς πάει μέχρι ένα νοσοκομείο να δει μερικά ανοιχτά κεφάλια, μερικά σακατεμένα σώματα.

Ξεκάθαρα εισπρακτικό είναι για εμένα, γιατί

1ον τιμωρείται η αυτοδιακινδύνευση. Με την ίδια φιλοσοφία θα μπορούσε να τιμωρείται κάθε κινδυνώδης δραστηριότητα. Πχ ο απόπλους ψαρόβαρκας όταν φυσάει άνεμος άνω των 7 μποφώρ. Η κατάδυση δίχως σύντροφο. Η ορειβασία με κακές καιρικές συνθήκες. Το ράφτιγκ όταν έχει προηγηθεί βροχόπτωση. Όλες οι ανωτέρω είναι πράξεις αυτοδιακινδύνευσης, οι οποίες όχι μόνο δεν τιμωρούνται, αλλά καταλήγουν και τελικώς επιζήμιες για την κοινωνία, γιατί οδηγούν σε πολυέξοδη κινητοποίηση των σωστικών μηχανισμών.

2ον ενώ πρόκειται για αυτοδιακινδύνευση, όχι μόνο τιμωρείται, αλλά τιμωρείται με πρόστιμο δυσανάλογα μεγάλο της βαρύτητας της παράβασης, συγκρινόμενης με τη βαρύτητα των προβλεπόμενων γενικώς στον ΚΟΚ παραβάσεων.

Αντί το κράτος να διδάξει μια συμπεριφορά, απαγορεύει. ΚΑι μάλιστα γεμίζει τα ταμεία του με το προϊόν τον απαγορεύσεών του. Για εφαρμόστε τη φιλοσοφία αυτή στα μικρά παιδιά (γιατί ως τέτοια μας θεωρούν οι "σοβαροί" νομοθέτες μας)μ να δούμε...?

καταρχην η ζωη του καθενος (ως πολιτης) δεν του 'ανηκει' .... με λιγα λογια εισαι υποχρεωμενος να προσεχεις τον εαυτο σου διοτι διαφορετικα εισαι ενα εξοδο για το κρατος (νοσοκομεια κλπ) . Το οτι δεν τιμωρουνται (η μηπως οχι παντα;) καποιες περιπτωσεις οπως ειναι η απερισκεπτη χρηση της βαρκας σε κακοκαιρια κλπ ειναι αλλο θεμα και δεν ειναι αλοθι/επιχειρημα. Σαφεστατα προσωπικα πιστευω οτι θα επρεπε εφοσον μπορει να στοιχειοθετηθει αφελεια ή αμελεια να τιμωρειται με προστιμο ο 'παραβατης' .... Ζουμε σε αλλους καιρους που ο καθενας μας ειναι υποχρεωτικο μερος ενος συνολου και καλως η κακως καθε πραξη του εχει αντικτυπο...
[offtopic]αλλωστε καθε 4 χρονια η πραξη του καθενος μας ειναι η πλεον "αυτοδιακινδύνευση" .... [\offtopic]