Οδηγός Αγοράς Πικαπ

sandinista

New member
30 August 2011
6
--> Γεια χαρα σε ολους. Δεν εχω ξανασχοληθει με forums οποτε συγχωρεστε με εαν post-αρω σε ασχετο μερος.

--> Αυτο που θελω να ρωτησω ειναι μαλλον χιλιοσυζητημενο και ισως υπαρχουν ηδη σχετικα threads απλως δεν ηξερα που να απευθυνθω.

--> Ενδιαφερομαι να βρω αναλυτικες πληροφοριες στο θεμα πικαπ. Εχω αρκετους δισκους βινυλιου στην κατοχη μου τους οποιους επαιζα σε ενα παλιο πικαπ του πατερα μου το οποιο πλεον δεν λειτουργει οποτε σκεφτηκα να το πιασω απο την αρχη το θεμα και να ενημερωθω καταλληλα ωστε να μπορεσω να αγορασω κατι αξιολογο μιας και με ενδιαφερει πολυ το θεμα βινυλιο.

--> Επειδη ομως οπως προειπα ειμαι παντελως ασχετος (απλα εβαζα τους δισκους οπως μου ειχε μαθει ο πατερας μου και επαιζαν χωρις να ξερω τι, πως, γιατι) θα ηθελα εαν μπορει καποιος να μου δωσει τα φωτα του ξεκινωντας απο ορολογια, εξαρτηματα που χρειαζομαι, ενισχυτες, ηχεια. Αν υπαρχει καποιο φορουμ, thread ή site για beginners θα ηθελα το σχετικο λινκ επειδη δεν εχω καθολου χρονο για να το ψαξω μονος μου.

--> Το συστημα που θελω να στησω ειναι για καθαρα οικιακη χρηση για ακροαση μουσικης (οχι DJ, scratching ή οτιδηποτε επαγγελματικο) και στοχος μου ειναι να φτιαξω κατι καλο που θα μου προσφερει πολυ καλη ποιοτητα ηχου και που θα μου μεινει. Επισης δεν εχω ιδεα τι θα πει αναβαθμιση του πικαπ που βλεπω σε διαφορα ποστς.

--> Ελπιζω να εγινα κατανοητος. Ευχαριστω!

Καλώς ήλθες. Ξεκίνα από εδώ:

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=28572

Διάβασε λιγάκι να πάρεις μια ιδέα, μην τρομάξεις από τα πιο προχωρημένα που θα δεις (δεν σου χρειάζονται όλα για να ακούσεις μουσική!) και εδώ είμαστε να τα λέμε!

--> Πολύ καλογραμμένες και ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες του thread που μου έστειλες. Τσέκαρα κανα δυό ακόμα απο το παιδί που το φτιαξε και πήρα μια έλαχιστη ιδέα του τι παίζει.

--> Απ'οτι κατάλαβα για να αρχίσει κανείς δεν έχει νόημα να αγοράσει κάτι που απαιτεί πολλές manual ρυθμίσεις (γιατι διαβάζοντας το ποστ με τις ρυθμίσεις ομολογώ οτι έχασα λιγο τον μπουσουλα..!) και καλό είναι να κινηθεί σε κατι πιο "έτοιμο" για να μπορέσει μετά μονος του να κρίνει τι θα ήθελε να αλλάξει.

--> Με αυτή τη λογική σε τι μήχανηματα προσανατολίζομαι? (Εννοω πικαπ, κεφαλη και phono -μιας και είδα οτι ειναι τα 3 βασικά που πρέπει να κοιτάξει κανείς). Ρωτάω ετσι απλά για να πάρω μια ιδέα γιατι το διαπίστωσα και μόνος μου οτι για να αποκτήσω δική μου άποψη θέλει ακόμα πολλή μελέτη

1)Kαλως ηρθες στο φορουμ μας!
2)Ε-Ξ-Α-Ι-Ρ-Ε-Τ-Ι-Κ-Ο avatar ! Εχεις γουστο στην μουσικη!
3)Αν το πολυψυρισεις το πικαπ θα φτάσει στα υψη.Θες να μας πεις ποσα χρηματα θες να ξοδεψεις?

--> Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια (Οι Pearl Jam είναι η ζωη μου!) κ θέλω κ εγώ με τη σειρά μου να πω ενα μεγάλο μπράβο για τη δουλειά που κάνετε όλοι στο site γιατι φαίνεται οτι και το αγαπάτε πολύ το θέμα και το κατέχετε.

--> Λοιπόν σκέφτομαι να ξεκινήσω να στήνω το σύστημα σε ένα χρόνο ακριβώς απο τώρα γιάυτο είπα να αρχίσω να μαθαίνω απο τώρα για να ξέρω περίπου τι μου γίνεται. Δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο περιορισμό στο πόσο που θέλω να διαθέσω -σε λόγικα πλαίσια βέβαια- απλά θέλω να ξέρω αν αξίζει ένα μεγάλο budget για κάποιον που δεν έχει ιδέα. Θα σου βάλω λοιπόν ένα οριο στα 1000 για να μου πεις αν ειμαι ρεαλιστης!

Eισαι παραπανω απο μια χαρα!
Δες το pro-ject 2 xperience .Με μια καλη βελόνα είσαι ετοιμος!

ΥΓ.Στο κοστος αυτο θες ενισχυτες και ηχεια?

Το μπάτζετ σου είναι υπεραρκετό. Δεν είναι τόσο συνάρτηση του πόσο σχετικός είσαι, αλλά των υπόλοιπων συνοδευτικών, δλδ ενισχυτή και ηχείων. Για να σου το κάνω πιο λιανά: αν το στερεοφωνικό σου είναι ένα ολοκληρωμένο AIWA από τον Κωτσόβολο των 200 ευρώ (δεν το λέω υποτιμητικά, προς θεού) δεν έχει νόημα να δώσεις 1000 ευρώ για το πικάπ και το phono stage γιατί δεν θα ακούσεις διαφορά σε σχέση με κάτι φτηνότερο. Πες μας αν θες και τα υπόλοιπα μηχανήματα που απαρτίζουν το σύστημά σου (μάρκα, μοντέλο, αν γίνεται και ηλικία) για να ξέρουμε τι να σου προτείνουμε.

Υ.Γ. Καλωσόρισες στο φόρουμ μας και στον κόσμο του βινυλίου.

--> Οχι στο κόστος έλεγα να συμπεριλάβω σώμα, κεφαλή και phono (δεν ξέρω αν ο παλαιολιθικός ενισχυτής μου περιλαμβάνει) και αργότερα επενδύω και σε ηχεία κ ενισχυτή εκτός αν δεν κανει--> Έχω έναν Sanyo Plus A35 Integrated. Πιστεύεις για αρχή θα κάνει δουλειά?

--> Αισθητικά φαίνεται κουκλί το Pro-ject 2 xperience. Έχει απο μόνο του καλή κεφαλή φαντάζομαι?

Noμιζω δεν φοράει.Μονο τα φθηνα μοντέλα έχουν κεφαλές στην συσκευασία.
Υπολόγιζε κανα 150αρι ακομα για καλή κεφαλη/βελονα

--> @Guybrush (btw παιχνιδάρες τα Monkey Island και τα remake ακόμα καλύτερα). Τέλεια. Είμαι ανοικτός σε όλες τις προτάσεις! Θέλω αν έχει χρόνο κάποιος να μου προτείνει ενα κάλο συστημα μέχρι 1000-1500 max.(αν μπορει να συμπεριλαβει και ηχεια και ενισχυτή θα μέτρησει).

--> Ολα αυτα για να πάρω μια αρχικη ιδέα του που πρεπει να κινηθώ και ψάχνοντας θα σας ενοχλήσω περαιτέρω

Καλώς ήρθες φίλε!
Θες να αγοράσεις πικ απ ή θες να στήσεις ένα σύστημα από την αρχή;
Αν ισχύει το δεύτερο, μάλλον ξεκινάς λίγο ανάποδα καθότι συνήθως η "ορθολογική" σειρά είναι ηχεία - ενισχυτής - πηγές.

Ο ενισχυτής σου είναι πολύ καλός κι έχει ένα εξαιρετικό ενσωματωμένο phono stage (για MM και MC κεφαλές). Συνεπώς το μόνο με το οποίο έχεις να ασχοληθείς είναι πικάπ-βραχίονας-κεφαλή.

Με χιλιάρικο παίρνεις αστεράτο εξοπλισμό σε μεταχειρισμένο, θα το χαρείς για χρόνια.

+1.

Στις αγγελίες κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί διαμάντια. Επίσης, ακόμα καλύτερα, μπορείς να ρωτήσεις στα πολλά καλά μαγαζιά του χώρου για demo μηχανήματα προς πώληση (συνήθως όταν αλλάζει το μοντέλο). Αυτά είναι σίγουρα πολύ προσεγμένα, αν αγοράσεις κάποιο θα στο στήσουν κιόλας, και πιθανότατα θα φοράει και κεφαλή με ελάχιστες ώρες, ίσα-ίσα στρωμένη στη χειρότερη.

Αν ισχύει το δεύτερο, μάλλον ξεκινάς λίγο ανάποδα καθότι συνήθως η "ορθολογική" σειρά είναι ηχεία - ενισχυτής - πηγές.

Ισχύει αυτό ως γενικός κανόνας, αλλά μια καλή πηγή είναι μια καλή πηγή.

Στις αγγελίες υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα Rega P3 με κεφαλή Denon DL-110. Στα 300 ευρώ μου φαίνεται κελεπούρι...Επίσης θα συνιστούσα στο φίλο, αν δεν αγοράσει νέο ενισχυτή, να πάει τον Sanyo στον συμφορουμιτη Audiophile Vintage για σέρβις. Μετά από τόσα χρόνια μάλλον το χρειάζεται.