Οδηγός ακροάσεων ...

dpoly

Senior Member
19 June 2006
317
Αθήνα
Επειδή αυτόν τον καιρό προγραμματίζω να κάνω κάποιες ακροάσεις ηχείων, με ενδιαφέρει να καταλάβω πιο συγκεκριμένα κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξω.

Να ρωτήσω λοιπόν το εξής: Όταν κάνετε ακρόαση ενός συστήματος (ανεξαρτήτως τιμής) και ειδικότερα όταν δοκιμάζετε ηχεία, τι ακριβώς προσέχετε και που εστιάζετε την προσοχή σας;

Μιλάω, φυσικά, για το πέραν του προφανούς, που είναι η γενικότερη αίσθηση της μουσικότητας.

Όταν λες ακροάσεις, εννοείς ότι θα τα δανειστείς για το χώρο σου, ή θα τα ακούσεις στις εκάστοτε αντιπροσωπείες;
Αν μπορείς να κάνεις το πρώτο, θα είναι μεγάλο κέρδος. Μπορεί κάποιο ηχείο να σου ακουστεί απίστευτο, αλλά όταν το πάρεις σπίτι σου να μη μπορείς να το βολέψεις με τίποτα.

Κατά τ' άλλα, τα γνωστα:
α) χροιές (μουσικότητα),
β) στερεοφωνική εικόνα, εστίαση,
γ) να μην υπερβάλλει σε κάποιο κομμάτι του ακουστικού φάσματος,
δ) να μη μπουμάρει,
ε) αν είναι ηχείο καμπίνας να μην τυχόν ακούγονται συντονισμοί καμπίνας (βλ. κουτίλα),
στ) να μην υπάρχει σαφής διαχωρισμός των συχνοτικών περιοχών (σ´ ένα κακοσχεδιασμένο κροσόβερ, ακούς χωριστά τα μεγάφωνα),
ζ) να μην "τσιρίζει" ή ενοχλεί μετά από πολύωρη ακρόαση.

Αυτά τα λίγα.

Συμπληρώστε με, αν ξέχασα κάτι. Επίσης, πείτε και τι πρέπει να προσέξουμε για τις περιπτώσεις ηχέιων πάνελ, ανοιχτής μπάφλας, κλπ...

Υ.Γ. Μιχάλη, αυτό μπορεί να σου συμβεί και μ' ένα iPod. Η αλήθεια βέβαια είναι, αν σου "κάτσει" κάποιο ηχείο, μια ανατριχίλα θα τη νιώσεις...

Παρε το αγαπημένο σου CD (λ.χ. Deep Purple Made in Japan) και θα καταλάβεις τα πάντα.

Συμφωνω με τον Guybrush αλλα τι γινεται αν το ηχειο ειναι αστρωτο και κανει τα κουλα του.Τι μια θα τσιριζει την αλλη θα μπεδευει πιο μετα δεν θα εχει μεσαια και παει λεγοντας.Π.χ τωρα που πηρα τα purity και τα στρωνω ο αδερφος που δεν εχει μεγαλη εμπειρια γρινιαζει οτι δεν ειναι καλα για διαφορους λογους και οτι ειναι μαπα!!!Αυτο το λεω γιατι στα περισοτερα μαγαζια τα ηχεια που εχουν demo,και δεν εχω ακουσει λιγα, δεν ειναι στρωμενα και μπορει να παιζουν διαφορετικα καθε φορα...Η ακροαση ενος ηχειου ειναι λιγο περιεργη διαδικασια για να βγουν ασφαλη συμπερασμετα...

Επιδή με έχει απασχολήσει και μένα το θέμα αναφέρω κάποιες παραμέτρους πέραν αυτών που αναφέρθηκαν οι προηγούμενοι φίλοι:

1. Δεν κρίνουμε ποτέ ακούγοντας το αγαπημένο μας album. Κάποιο που ξερουμε κάλα σίγουρα αλλά όχι αυτό που είμαστε συναισθηματικά δεμένοι. Θα επιρεαστούμε ψυχολογικά και κάτι τέτοιο θα θολώσει την κρίση μας.

2. Για τον παραπάνω λόγο δεν ακούμε με πρόγραμμα "ατμοσφαιρικό και φορτισμένο" πχ. pink floyd.

3. Δοκιμάζουμε το σύστημα περισσότερες από μια φορές και όχι για πάρα πολύ ώρα, πιστεύω πως μισή ώρα τη κάθε φορά είναι αρκετή. Έτσι και το λάθος περιορίζουμε και τα νεύρα του αντιπροσώπου δεν σπάμε.

4. Αντικειμενικά κριτήρια απλά δεν υπάρχουν... Το θέμα είναι εσένα τι σου αρέσει. Για παράδειγμα εγώ δίνω βάση στη στερεοφωνική εικόνα ενός ηχείου σχεδόν περισότερο και από τις χροιές.

5. Δε θέλει άγχος, είναι τόσα πολλά αυτά που μας αγχώνουν μην προσθέσουμε άλλο ένα.

Αν θυμηθώ και τίποτα άλλο θα επανέλθω. να το ξέρετε

Αν καταληξεις σε καποια ηχεια να πας να τα ακουσεις οσο πιο πολυ μπορεις. Θελει τουλαχιστον 4-5 ωρες ακροαση με διαφορετικα ειδη μουσικης. Να προσεχεις αν σε ενοχλει τιποτα σε αυτο που ακους εστω και υποσυνηδειτα.
Ειχα ενα φιλο που ακουγε ενα ηχειο 6 μηνες πριν το παρει τελικα.
Και ας νευριαζει ο αντιπροσωπος εσυ πρεπει να του γινεις "μπαστακας".

Συμφωνω με τον Guybrush αλλα τι γινεται αν το ηχειο ειναι αστρωτο και κανει τα κουλα του.Τι μια θα τσιριζει την αλλη θα μπεδευει πιο μετα δεν θα εχει μεσαια και παει λεγοντας.Π.χ τωρα που πηρα τα purity και τα στρωνω ο αδερφος που δεν εχει μεγαλη εμπειρια γρινιαζει οτι δεν ειναι καλα για διαφορους λογους και οτι ειναι μαπα!!!Αυτο το λεω γιατι στα περισοτερα μαγαζια τα ηχεια που εχουν demo,και δεν εχω ακουσει λιγα, δεν ειναι στρωμενα και μπορει να παιζουν διαφορετικα καθε φορα...Η ακροαση ενος ηχειου ειναι λιγο περιεργη διαδικασια για να βγουν ασφαλη συμπερασμετα...

Τι να σου πω, εδώ πάνω δυο μαγαζιά είναι όλα κι όλα κι αυτοί στρώνουν τα ηχεία τους πριν τα στήσουν για demo, τουλάχιστον απ' όσο έχω δει...

Σωστός ο Kharmacoma. Ειδικά αν είναι να δώσεις λεφτά, που σ' αυτή την περίπτωση, το "παντρεύεσαι" το ηχείο...

Απάντηση: Re: Οδηγός ακροάσεων ...

Τι να σου πω, εδώ πάνω δυο μαγαζιά είναι όλα κι όλα κι αυτοί στρώνουν τα ηχεία τους πριν τα στήσουν για demo, τουλάχιστον απ' όσο έχω δει...

Σωστός ο Kharmacoma. Ειδικά αν είναι να δώσεις λεφτά, που σ' αυτή την περίπτωση, το "παντρεύεσαι" το ηχείο...

που?στο melee island? :ernaehrung004:

Όσες ακροάσεις σε μαγαζιά έχω κάνει, τις έκανα με σχετικά μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσα, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να κάνω κάποια σύγκριση. Για ακρόαση στο σπίτι, θα ήθελα να καταλήξω πρώτα σε 1 ή 2 ζευγάρια και μετά να το κάνω.

Αυτό που σκοπεύω να κάνω είναι μέσα σε 1-2 ημέρες να ακούσω 5-6 ζευγάρια ηχείων, με τα ίδια δικά μου CD. Επίσης, σε κάθε μαγαζί θα ζητήσω να ακούσω και κάτι άλλο, πέραν των δικών μου.

Νομίζω ότι μέσα σε 1 το πολύ ώρα μπορώ να βγάλω κάποια ασφαλή συμπεράσματα για τον ήχο τους. αυτό όμως που δεν μπορώ να κάνω είναι να καταλάβω αν κουράζουν ή όχι σε πολύωρες ακροάσεις. Επίσης, δεν είμαι σίγουρος για το αν μπορώ να καταλάβω το πως ακούγονται εκτός sweet spot. Για να εξηγήσω, δίνω μεγάλη σημασία στο πως ακούγονται τα ηχεία από άσχετες θέσεις, όπως περίπου είναι μια κανονική μέρα στο σπίτι, που δεν είναι σίγουρο ότι γυναίκα και παιδιά θα με αφήνουν να μένω καρφωμένος στο ιδανικό σημείο.

Αυτά που έχετε γράψει μέχρι στιγμής είναι περίπου αυτά που έχω και εγώ υπόψην στις ακροάσεις. Την στερεοφωνική εικόνα θα ήθελα, αλλά όπως είπα θέλει ιδανικές συνθήκες ακρόασης στο σπίτι και συνεπώς δεν μπορώ να δώσω τόση σημασία (αν και ενθουσιάζομαι από αυτό στα μαγαζιά).

Σκέφτομαι λοιπόν ότι αυτό που πρέπει να κοιτάξω είναι:
- Η φυσικότητα των φωνών και των οργάνων (εδώ θα πει κάποιος "γιατί, ρε μεγάλε, έχεις τέτοια εμπειρία και ξέρεις πως ακούγεται κάθε όργανο στην πραγματικότητα;" - "Δυστυχώς όχι, θα απαντήσω)
- Αυτό που στα reviews αναφέρουν ως ο "αέρας" που υπάρχει ανάμεσα στα όργανα. Αυτό που με προβληματίζει στο συγκεκριμένο σημείο είναι αν αυτό είναι χαρακτηριστικό του ηχείου ή εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από τον ενισχυτή και την πηγή που τα συνοδεύει. Και εκεί είναι που μπερδεύει το πράγμα. Η λύση που λέω να δώσω στο θέμα αυτό είναι αφού ακούσω κάτι που μου αρέσει πραγματικά, να θεωρήσω σαν απαραίτητη προϋπόθεση να προχωρήσω σε επόμενο στάδιο στην αγορά των συνοδών του συγκεκριμένου συστήματος.

...
4. Αντικειμενικά κριτήρια απλά δεν υπάρχουν... Το θέμα είναι εσένα τι σου αρέσει. Για παράδειγμα εγώ δίνω βάση στη στερεοφωνική εικόνα ενός ηχείου σχεδόν περισότερο και από τις χροιές.
...

Αντικειμενικά κριτήρια υπάρχουν αφού πρόκειται για μηχάνημα και είναι αυτά που λέμε 'τεχνικά χαρακτηριστικά' και αναγράφονται στο manual (ευαισθησία, watt, όγκος, υλικά, τεχνολογία, τύπος, κτλ)
Πολλοί βέβαια δεν θεωρούν το ηχείο ως τέτοιο αλλά ως μουσικό όργανο και από μια πλευρά , το καταλαβαίνω.

Δεν πρέπει όμως να μπερδεύουμε την ακουστική εντύπωση με τις δυνατότητες μιας συσκευής.
Το πρώτο είναι υποκειμενικό και ίσως μας οδηγήσει σε λάθος εκτίμηση αφού είναι κάτι που μεταβάλλεται από πολλούς και διάφορους λόγους. (συνοδά, χώρος, τοποθέτηση, μουσική/ηχογράφηση/είδος)
Σημαντικό ρόλο παίζει να βρούμε τις δυνατότητες της συσκευής, τις ιδιαιτερότητες, τις απαιτήσεις (οδήγηση-χώρος), κτλ.

Αν πάρουμε ένα χαρακτηριστικό και προσπαθήσουμε να το αναλύσουμε θα δούμε και την εφαρμογή του στην μουσική.
Ας πούμε την "ταχύτητα" ή την "ανάλυση" ή την "μουσικότητα" , την "απόκριση", . . . .
Κάποια από αυτά είναι μεταξύ τους αντίθετα και δεν μπορεί ένα ηχείο να είναι πολύ αναλυτικό και μουσικό, ταυτόχρονα.

Ανάλογα με την μουσική που ακούμε και τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά της, επιλέγουμε ένα ηχείο που να τα πάει καλά σε αυτό τον τομέα.
Άλλο διαλέγεις για την κλασσική μουσική και άλλο για H.Metal αφού ο φυσικός ήχος μεταξύ των δύο, είναι διαφορετικός.
Δεν υπάρχει ένα ηχείο που να τα κάνει όλα καλά.

Είναι θέμα ισορροπίας και χαρακτήρα που θέλει να δώσει ο κατασκευαστής (tuning).

Ένα σωστό ηχείο, όπως και ένα σωστό σύστημα γενικά, πρέπει να παίζει σωστά κάθε είδος μουσικής. Αν ευνοεί κάποιο, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σωστό. Αυτά από την πολύχρονη εμπειρία μου. Λ.Σ.

Ένα σωστό ηχείο, όπως και ένα σωστό σύστημα γενικά, πρέπει να παίζει σωστά κάθε είδος μουσικής. Αν ευνοεί κάποιο, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σωστό. Αυτά από την πολύχρονη εμπειρία μου. Λ.Σ.
ΑΤΟΠΟ !

Φαντάζομαι Λ.Σ. με αυτά που βλέπω και γράφεις ότι έχεις ηχεία monitor σε αρκετά νεκρό χώρο, έτσι ;

Πάντως απόψεις που ως επιχείρημα έχουν την "πολύχρονη εμπειρία μου" και μόνο, κάνουν για δημοσκοπήσεις και τίποτα παραπάνω αφού δεν αποδεικνύονται !

Last edited:
Re: Απάντηση: Οδηγός ακροάσεων ...

Πόσα τέτοια ηχεία υπάρχουν και πόσο κοστίζουν;

Πόσα μουσικά όργανα υπάρχουν που να μπορούν να παίξουν οποιοδήποτε είδος μουσικής σωστά και πόσο κοστίζουν; ;)

Τα ηχεια που μπορουν να παιξουν τα παντα εκτος ΟΛΩΝ των αλλων πρεπει να εχουν και 2-3 12ιντσα. Αλλιως αυτοματως δεν μπορουν να παιξουν τα παντα.

Κάτι τέτοιο θα απέδιδε συμπαθητικά τη φυσική μπότα.
Το ηλεκτρονικό ταμπούρο όμως που θέλει ταχύτητα;
Το μπαγλαμαδάκι;
Τη φωνή;

Re: Απάντηση: Re: Οδηγός ακροάσεων ...

ΑΤΟΠΟ !

Φαντάζομαι Λ.Σ. με αυτά που βλέπω και γράφεις ότι έχεις ηχεία monitor σε αρκετά νεκρό χώρο, έτσι ;

Πάντως απόψεις που ως επιχείρημα έχουν την "πολύχρονη εμπειρία μου" και μόνο, κάνουν για δημοσκοπήσεις και τίποτα παραπάνω αφού δεν αποδεικνύονται !
Δεν ακούω από ηχεία μόνιτορ και δεν είναι καθόλου νεκρός ο χώρος μου.
Σου ζητώ συγνώμη και λυπάμαι που αναφέρω ότι έχω πολύχρονη πείρα ζωντανής μουσικής στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και από μηχανήματα αναπαραγωγής.
Δεν τόξερα ότι αντιμετωπίζεται κάποιος συνομιλητής μας τόσο καχύποπτα.
Δεν τόξερα ότι θα έπρεπε να αποδείξω ότι δεν είμαι ελάφαντας.
Εσύ τί αποδεικτικά στοιχεία έχεις για τον εαυτό σου, έτσι για να ξέρω με ποιον μιλάω και σου εγγυώμαι ότι δεν θα τα δω καχύποπτα. Λ.Σ.

Τα ηχεια που μπορουν να παιξουν τα παντα εκτος ΟΛΩΝ των αλλων πρεπει να εχουν και 2-3 12ιντσα. Αλλιως αυτοματως δεν μπορουν να παιξουν τα παντα.
Πόσο λάθος είσαι! Πόσα δρόμο ακόμα έχεις!!
Πες μας το πώς κατέληξες σ' αυτό το συμπέρασμα!! Λ.Σ.