Οδηγός μετρήσεων ήχου

Κωστα αυτο εννοω και εγω,δηλαδη σεν εναν τελικο με πολυ μικρη αντισταση εξοδου πως θα το εκανα. ΣΕ προ τα πραγματα ειναι ποιο απλα. Τωρα με τον οτl θα δω τι κανει!

Για ενισχυτές με μικρή αντίσταση εξόδου πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία με τις δυο αντιστάσεις που αναφέρθηκε παραπάνω αλλά αυτές οι αντιστάσεις δεν πρέπει να είναι πχ 8 και 4 ohm αλλά πρέπει να είναι 0.1 και 0.05 πχ.
Βέβαια μια τέτοια μέτρηση και γενικώς οι μετρήσεις που αναφέρουμε παραπάνω απαιτούν ακρίβεια και ειδικό εξοπλισμό αφού ακόμη και τα καλώδια σύνδεσης πχ θα αλλοιώσουν τόσο το αποτέλεσμα που δεν θα είναι αποδεκτό.

Και ο αρχαίος τρόπος μέτρησης παραμόρφωσης.

Η συνταγή απλή. Μια γεννήτρια, ένα φίλτρο με μεγάλο Q στην συχνότητα μέτρησης -ναι, ήταν μία, άντε δύο- και ένα AC βολτόμετρο.

Η γεννήτρια ρυθμιζόταν να παράγει την συχνότητα του φίλτρου πχ 1ΚΗΖ και τροφοδοτούσε την συσκευή, η έξοδος της συσκευής πέρναγε στο φίλτρο κι από κει στο βολτόμετρο. Πρακτικά το φίλτρο είχε μειώσει την βασική συχνότητα και στην έξοδο είχαν μείνει μόνο οι αρμονικές συν τον θόρυβο της συσκευής που δοκιμαζόταν.
Μια μέτρηση με το βολτόμετρο και ταραταταααααα η συνολική αρμονική παραμόρφωση συν τον θόρυβο (Total Harmonic Distortion + Noise).

Μορφέα (ωραίο άκουσμα),

για βοήθα και εμάς τους λιγότερο σχετικούς, ως προς αυτό το φίλτρο!

Τι είναι αυτό το φίλτρο ή από τι αποτελείται (εάν είναι δύσκολο γιατί χρειάζεται αράδα γραμμών, δώσε μας έναν σύνδεσμο), και τι το Q.

Ωραία μαζεύεται μπόλικο διάβασμα-μελέτη...

Κάτι επί της πράξης τώρα. Μιλήσαμε για τεχνικό φορτίο των 8 ή 4 Ωμ στην έξοδο του ενισχυτή.
Έστω ότι ματσάρεις 12-13 αντιστάσεις των 100Ωμ/5W και πλησιάζεις την τιμή των 8Ωμ. Πόσα watt θα έχουμε σε αυτή την περίπτωση;

Επίσης γνωρίζω ότι η συνολική ωμική αντίσταση δεν πρέπει να επηρρεάζεται από την επίδραση της θερμοκρασίας που αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί, υπάρχει κάποιο τέχνασμα;

Απάντηση: Re: Οδηγός μετρήσεων ήχου

Ωραία μαζεύεται μπόλικο διάβασμα-μελέτη...

Κάτι επί της πράξης τώρα. Μιλήσαμε για τεχνικό φορτίο των 8 ή 4 Ωμ στην έξοδο του ενισχυτή.
Έστω ότι ματσάρεις 12-13 αντιστάσεις των 100Ωμ/5W και πλησιάζεις την τιμή των 8Ωμ. Πόσα watt θα έχουμε σε αυτή την περίπτωση;

Επίσης γνωρίζω ότι η συνολική ωμική αντίσταση δεν πρέπει να επηρρεάζεται από την επίδραση της θερμοκρασίας που αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί, υπάρχει κάποιο τέχνασμα;

Πόσα βάττ οι αντιστάσεις, ή πόσα βαττ ο ενισχυτής? Το δεύτερο βρίσκεται υψώνοντας την τάση στο τετράγωνο και διαιρώντας με την αντίσταση.

Κόλπα για την υπερθέρμανση? Βέβαια. Κάντο όσο πιο γρήγορα μπορείς, με όσο μεγαλύτερη αντίσταση μπορείς.

Γενικά μιλώντας, ο μέσος "ντιούης" και εγώ αλλά και οι άλλοι εδώ έχω την εντύοωση, δεν μετράει ακραία πράγματα:

Αν δω ότι π.χ. ότι σε μέτρηση αντ. εξόδου ενισχυτή, η διαφορά στην τάση με 4 ή 8 ωμ είναι πολύ μικρή (5-10%), δεν κάνω υπολογισμούς καν.
Ο εν λόγω ενισχυτής έχει σίγουρα αρκετά κάτω από μισό ωμ, πόσο ακριβώς αδιάφορο, ούτε προσπέκτους διαφημιστικό θα γράψω, ούτε ηλεκτροκολήσεις θα κάνω. Κάνει για οποιοδήποτε ηχείο.

Το ίδιο και στην ισχύ. Δεν ενδιαφέρομαι για μετρήσεις ακριβείας. Χοντρικά πράγματα, +- 10% δεν σημαίνει τίποτα στην πράξη.

Πανω από 100 βαττ ενισχυτή δεν είναι ανάγκη να τον μετρήσω, κάνει για κάθε χρήση.

Κάνω απλώς μια αναγωγή με χαμηλότερες τάσεις οδήγησης και τα βολτ εισόδου πριν κλιπάρει - στο περίπου-.

Αν θες να μετρήσεις έτοιμο του εμπορίου, μην κάνεις τον κόπο, τα προσπέκτους στη συντριπτική πλειοψηφία δεν λένε ψέματα.

Εννοούσα πόσα βατ θα αντέξουν οι αντιστάσεις που ματσάρισα...γιατί δεν γνωρίζω πως υπολογίζεται.

Θα μετρήσω έναν μικρό ενισχυτή τάξης Α με ονομαστική ισχύ 2Χ25W (MF A1, επετειακό με αλλαγμένο προ).

Αναφέρεις ότι η διαδικασία να γίνει γρήγορα, οπότε να προλάβεις την υπερθέρμανση, αλλά το "με όσο μεγαλύτερη αντίσταση μπορείς" τι εννοείς, εφόσον μας ενδιαφέρει να μετρήσουμε με δύο φορτία ένα τον 8 και ένα τον 4.

Είναι απλό να το υπολογίσεις. Θα έχεις 10 ίδιες αντιστάσεις με ίδια τάση στα άκρα τους αλλά i/10 στην κάθε μία.
P=V*I
Αν η μία δέχεται μαξ 2 watt τότε και οι 10 θα δέχονται 20 watt μαξ.

Αυτό είναι ταχύτατη εκμάθηση! Να' στε καλά. -bye-

Οι μικρότερες που έχω στην άκρη είναι των 100ωμ/5W, οπότε με 12 παράλληλα έχω R=100/12=8.33ωμ, στην πράξη όμως ο μέσος όρος δεν είναι 100ωμ αλλά 101+ οπότε ίσως βάλω 13 αντιστάσεις...καλά δεν τα υπολογίζω;

Last edited:
Εννοώ όσο μεγαλύτερες σε βαττ μπορείς.
εγώ χρησιμοποιώ 32 του 1ωμ/2 βαττ
Διευκρύνηση για να μην έχουμε παρεξηγήσεις.
Προφανώς ο συνάδελφος θεωρεί αυτονόητο πως δεν θα το παρακάνεις στα watt γιατί συνήθως πολλά watt = τουβλάκια wirewound = αυτεπαγωγή

Σωστά τα λέω Κωνσταντίνε; -bye-

Συγνώμη ξέχασα το βασικό που έχει γραφεί "...με συνδιασμό από μικρότερες των 2 βαττ, για να μη βάλουμε σύρματος ("τούβλο")που έχει επαγωγή και επηρεάζει την απόκριση στα πρίμα".

Οπότε αυτές που έχω των 5W τις ξεχνώ, θα ψάξω για μικρότερες...

Στη παράλληλη σύνδεση οι αυτεπαγωγές μειώνονται. Με μεγάλο αριθμό παράλληλων αντιστάσεων αυξάνει η ισχύς και μειώνεται η αυτεπαγωγή. Στις υψηλές συχνότητες η συμπεριφορά είναι συχνά διαφορετική (γενικότερα προκύπτουν μεγαλύτερες αντιστάσεις) και ο ασφαλέστερος τρόπος είναι ο πειραματισμός και οι μετρήσεις του υλικού μας. Ίσως στις υψηλές συχνότητες να είναι περισσότερο αποκαλυπτική η μέτρηση της εσωτερικής αντίστασης μια ενισχυτικής βαθμίδας - πηγής τάσης (είτε έξοδος line, είτε προενισχυτή, είτε τελικής βαθμίδας ισχύος).

Άλλη μια λύση για να μπορείς να δοκιμάσεις και τις αντοχές ενός ενισχυτή είναι να βάλεις τις αντιστάσεις σε μεταλλικό κουτί από νεσκαφέ και να βάλεις μέσα λάδι.
Εγώ έχω φτιάξει ένα τέτοιο με αντίσταση από ηλεκτρική σόμπα μετρημένη με το πολυμετρο. Η ακρίβεια είναι κακή αλλά μπορώ να ζεστάνω πάνω της ακόμη και τον μεγαλύτερο επαγγελματικό ενισχυτή που μπορεί να τύχει.
Μπορείς ακόμη παράλληλα να βάλεις και ένα μεγαφωνακι με ένα μεγάλο διαιρέτη τάσης και να ακούς ταυτόχρονα τι παίζει πράγμα πολύ χρήσιμο στις επισκευές πχ.

Μορφέα (ωραίο άκουσμα),

για βοήθα και εμάς τους λιγότερο σχετικούς, ως προς αυτό το φίλτρο!

Τι είναι αυτό το φίλτρο ή από τι αποτελείται (εάν είναι δύσκολο γιατί χρειάζεται αράδα γραμμών, δώσε μας έναν σύνδεσμο), και τι το Q.

http://www-k.ext.ti.com/SRVS/Data/ti/KnowledgeBases/analog/document/faqs/notch.htm

Για όσους δεν μπορούν ν ακολουθήσουν τον παραπάνω link σκοπός του φίλτρου είναι να "κόψει" την βασική συχνότητα όσο πιο πολύ γίνεται και ταυτόχρονα να μην επηρεάσει τις υπόλοιπες συχνότητες. Αυτό απαιτεί το φίλτρο να έχει μεγάλη κλήση και στις δύο πλευρές.

Γραφική παράσταση.

notcha.gif

Ο σχεδιασμός ενός τέτοιου φίλτρου δημιουργεί άλλα προβλήματα αλλά δεν είναι ώρα να τ αναλύσουμε.

Μια διαφορετική προσέγγιση είναι να χρησιμοποιηθεί το PC για την συγκεκριμένη μέτρηση όπου τα προβλήματα αυτά δεν υπάρχουν και οι δυνατότητες απογειώνονται.

Μορ λέιτερ ...

Εγω εχω κατι 50 βαττ dale με ψυχτρα κανουν;

Αν είναι σύρματος κλασσική και τον κυνηγάς σε δεκάδες ΚΗΖ δεν κάνουν.
Απ την άλλη οι μετρήσεις τείνουν να γίνονται για τις μετρήσεις. Τι εννοώ. Κανένας ενισχυτής δεν πρόκειται στην ζωή του να δει φορτίο μη χωρητικό, μη επαγωγικό κτλ.

Εγώ χρησιμοποιώ 4Χ33Ω 15Watt κοινά τουβλάκια παράλληλα.

Ισως να ήταν καλύτερο να γίνονται οι μετρήσεις σ ένα "τυπικό" φορτίο που παρουσιάζει το ηχείο. Εκεί η αριθμολαγνεία μπορεί να καταπιεστεί αλλά ίσως αναδείξει και προβλήματα που έχει η σχεδίαση που δεν θα τα βλέπαμε διαφορετικά.

Απάντηση: Re: Οδηγός μετρήσεων ήχου

Για dummy load βαλε τις αντιστασεις αναμεσα σε δυο ψυκτρες, με αρκετη σιλικονη για απαγωγη θερμοτητας.
Αν χρειαστει βαλε και ενα ανεμιστηρακι απο υπολογιστη. Δεν νομιζω οτι θα χρειαστεις κατι περισσοτερο.