Odroid C1+

tuxx

Supreme Member
3 January 2014
3,319
/dev/null
Εδώ και αρκετές ημέρες μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον ένα σχετικά νέο board το οποίο μας έρχεται από Κορέα και φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το Raspberry Pi 2, μιας και είναι πολύ κοντά στην τιμή, ενώ παράλληλα αυτό προσφέρει κάποια επιπρόσθετα και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά:

[TABLE="width: 980, align: left"]
[TR]
[TD]The ODROID-C1+ is esteemed to be the most powerful low-cost single board computer available, as well as being an extremely versatile device. Featuring a quad-core Amlogic processor, advanced Mali GPU, and Gigabit Ethernet, it can function as a home theater set-top box, a general purpose computer for web browsing, gaming and socializing, a compact tool for college or office work, a prototyping device for hardware tinkering, a controller for home automation, a workstation for software development, and much more.

Some of the modern operating systems that run on the ODROID-C1+ are Ubuntu, Android, Fedora, ARCHLinux, Debian, and OpenELEC, with thousands of free open-source software packages available. The ODROID-C1+ is an ARM device -- the most widely used architecture for mobile devices and embedded 32-bit computing. The ARM processor’s small size, reduced complexity and low power consumption makes it very suitable for miniaturized devices such as wearables and embedded controllers.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][TABLE="width: 980, align: left"]
[TR]
[TD]* Amlogic ARMΒοΏ½ CortexΒοΏ½-A5(ARMv7) 1.5Ghz quad core CPUs
* Mali -450 MP2 GPU (OpenGL ES 2.0/1.1 enabled for Linux and Android)
* 1Gbyte DDR3 SDRAM
* Gigabit Ethernet
* 40pin GPIOs + 7pin I2S
* eMMC4.5 HS200 Flash Storage slot / UHS-1 SDR50 MicroSD Card slot
* USB 2.0 Host x 4, USB OTG x 1 (power + data capable)
* Infrared(IR) Receiver

Σε σχέση με το Raspberry, με μια πρώτη ματιά έχουμε δυνατότερο επεξεργαστή, Gigabit ethernet και δυνατότητα χρήσης κάρτας eMMC (πολύ γρηγορότερη από την SD) αντί για SD Card.

Το κόστος για ένα πακέτο που περιλαμβάνει το board, τροφοδοτικό, θήκη, emmc module είναι περίπου 80 ευρώ παραδομένο, ενώ δεν πάρουμε το τελευταίο και πάμε σε λύση με απλή κάρτα γλυτώνουμε 15-20 ευρώ. Καλό είναι, όποιος ενδιαφέρεται να το αγοράσει να στείλει και ένα email ότι επιθυμεί αποστολή με EMS.

Όπως μερικοί από εσάς θα γνωρίζετε, το πρωταρχικό μου ενδιαφέρον είναι η χρήση Audio. Εδώ ήδη έχουμε υποστήριξη από Runeaudio και Volumio, ενώ είναι πιθανό να το υποστηρίξω και στο Archphile στο μέλλον.

Το C1+ προσφέρει και αυτό I2S συνδεσμολογία, ενώ οι κατασκευαστές του προσφέρουν ήδη και ένα i2s dac:

http://www.hardkernel.com/main/products/prdt_info.php?g_code=G143729448865

Openelec δεν υπάρχει επίσημα, παρόλα αυτά υπάρχει thread στο forum του odroid όπου κανείς μπορεί να δοκιμάσει διάφορα builds:

http://forum.odroid.com/viewtopic.php?t=5915&f=79

Σχετικά με το τελευταίο, καλό είναι να το αποφύγουμε μιας και δεν έχει επίσημη υποστήριξη και να πάμε στην κλασική λύση του Rpi το οποίο δουλέυει απροβλημάτιστα.

Για περισσότερες πληροφορίες, τιμές κλπ, το παρακάτω link είναι μια καλή αρχή:

http://www.hardkernel.com/main/products/prdt_info.php?g_code=G143703355573

Ελπίζω σύντομα να έχω κάποιες πρώτες εντυπώσεις, τις οποίες και θα μεταφέρω εδώ.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Καλή φάση φαίνεται αν υποστηριχθεί από software και support όπως το raspberry θα είναι καλή εναλλακτική. Έχουν κυκλοφορήσει specs για τον δίαυλο i2s ?

Το μόνο που ξέρω για το i2s είναι ότι για το δικό τους dac ενεργοποιείται πολύ εύκολα.

Δεν έχω ασχοληθεί όμως για λεπτομέριες και σε περίπτωση που το υποστηρίξω για ακόμη μια φορά θα επιμείνω στο USB.

Τέλος, αποκλείεται να υποστηριχθεί όπως το Rpi! Αυτό το παίρνεις είτε επειδή ξέρεις να το στήσεις, είτε επειδή υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για το οποίο υπάρχει διανομή. Αν κρίνω από το πόσο άργησε να υποστηριχθεί το cubox-i πχ στο Openelec, στην περίπτωσή του θα είναι ακόμη χειρότερα.

27/10 έγινε η αποστολή από Κορέα. Μεσολάβησε ένα refund ώστε να ξαναβάλω παραγγελία περιλαμβάνοντας το emmc module. Σήμερα παρέλαβα και ξεκινάω το audio oriented "σφάξιμο" το συντομότερο δυνατόν.

Θα επανέλθω με τις πρώτες εντυπώσεις.

H απόδοσή του σε διάφορα tasks που απαιτούν i/o είναι μαγική. Το emmc έκανε τη δουλειά του για τα καλά.

Ως προς την πλακέτα, πρόκειται για ακριβή κλώνο rpi.

Το archphile εγκαταστάθηκε για πλάκα αλλά ακόμα δεν έχω ακούσει λόγω κάποιων πακέτων που πρέπει να ξαναχτιστούν (δεν έχει καμία σχέση με το odroid το συγκεκριμένο).

99% βρέθηκε για μένα ο αντικαταστάτης του πολύτιμου μέχρι στιγμής Udoo Quad.

Και μια φωτογραφία στη θήκη του:

Έχει αρκετές led ενδείξεις, με μια να είναι σχετικά ενοχλητική. Υπάρχει ένα μπλε led το οποίο αναβοσβήνει σαν "παλμός καρδιάς" και δείχνει ότι όλα είναι οκ. Αυτό το ξεφορτώθηκα πολύ εύκολα με μια εντολή στην κονσόλα.

Κατά τ' άλλα, για τη δουλειά που το θέλω εγώ, δηλαδή χρήση audio όχι απλά καλύπτει τις απαιτήσεις, αλλά είναι και Overkill. Όταν βρω χρόνο θα κάνω κάποιες βασικές εγκαταστάσεις όπως Openelec κλπ για να δούμε τι κάνει και κει.

Το συγκεκριμένο με ενδιαφέρει πολύ. Σκέφτομαι να εγκαταστήσω απλά ένα android, τα Hiby και UAPP και να το χρησιμοποιήσω σαν πηγή, ελεγχόμενο από ένα tablet. Πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία για έναν άσχετο;