Λοιπόν πρώτα από όλα θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Μιχάλη (Sonus) που μας άνοιξε το σπίτι του και μας προσέφερε την φιλοξενία του, την παρέα του, τις γνώσεις του και τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τον εξοπλισμό του. Χωρίς τον Μιχάλη δεν θα κάναμε τίποτα...
Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά τον Δημήτρη(dimmanoukas), τον Αρη(artheo) και τον Μιχάλη(DomieMic65) που κουβάλησαν τα ακουστικά τους, τους ενισχυτές τους, τους υπολογιστές τους κτλπ αλλά κυρίως για την παρέα, τις συζητήσεις και τον χαβαλέ που κάναμε.
Βέβαια θέλω να ευχαριστήσω επίσης θερμά
Τον κύριο Σάκη Χατζηδημιτρίου της
sonus-hifi που μας παραχώρησε τα Sonus Pryma 01
Τον κύριο Τζον Δήμος της
Αurion που μας παραχώρησε τον Questyle cma 600i και τα Μeze 99 Classics
Κάπου κάποτε είχα γράψει ότι θα ήθελα κάποια στιγμή να ήταν δυνατό να έχουμε μία πιο άμεση επικοινωνία με τους αντιπροσώπους και να εξασφαλίζουμε πράγματα για να τα ακούν τα μέλη μας και να γίνονται παρουσιάσεις στο φόρουμ
Κάποιοι ακούν και νοιάζονται...Επεται συνέχεια
Questyle Cma 600i
Ηταν το κομμάτι που μου κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον από τα τόσα πράγματα που είχαμε. Ισως γιατί είχα και λίγο χρόνο μαζί του μόνος μου την Παρασκευή το βράδυ που τον παρέλαβα μέχρι την επόμενη που πήγε για στήσιμο.
Ξεκίνησα να ακούσω για λίγο στις 10 το βράδυ πριν τον ύπνο... Τελικά κοιμήθηκα στις 4 το πρωί...
Προκειται για ένα all-around πακέτο που περιλαμβάνει ενα dsd dac/ενισχυτή ακουστικών με balanced έξοδο
και 2 SE εξόδους που παίζουν ταυτόχρονα και έχουν την ίδια απόδοση/προενισχυτή για ενέργα ηχεία.
Επειδή την προηγούμενη είχα παραλάβει τον Jotunheim αυτό στο οποίο θέλησα να εστιάσω ήταν να τεστάρω τους δύο ενισχυτές. Εβγαλα λοιπόν splitters από το iFi micro σε jotunheim και questyle (χρησιμοποιώντας δηλαδή μόνο τον ενισχυτή ακουστικών του) και έκανα μερικά a/b με διάφορα ακουστικά.
Οτι ακουστικό και να δοκίμασα (
παίζοντας μόνο από τις SE εξόδους) ο questyle ήταν σαφώς ανώτερος από τον jotunheim σε σχεδόν κάθε κατηγορία.
Το μπάσο ήταν πιο σφιχτό, λεπτομερές και αναλυτικό, η μουσική σκηνή ήταν πιο πλατιά, οι ανώτερες μεσαίες ήταν πιο ισορροπημένες (λιγότερο μπροστάρικες) και γενικά τα πάντα ακούγονταν πιο ρεαλιστικά αλλά και μουσικά/ευχάριστα.
Ηταν με λίγα λόγια ενεργειακά επαρκής για δύσκολα ακουστικά, τεχνικά ικανός ενώ ταυτόχρονα μουσικά σχετικά ευχάριστος.
Για τη σύγκριση που θα μου πει κανείς όπως σωστά μου είπε και ο Μιχάλης (DomieMic65) την Κυριακή " μα τι συγκρίνεις ο questyle έχει γύρω στα 1300-1400 ενώ ο jotunheim 400." Ναι για κάποιον που έχει ήδη κάποιο άλλο dac και απλά ένα ακουστικό θα λεγα ΟΚ δεν μπορείς να κάνεις σύγκριση.
ΑΛΛΑ για κάποιον που ξεκινάει τώρα. Και θέλει ενα ντακ, ένα ποιοτικό ενισχυτή ακουστικών με πολλές εξόδους και προενισχυτή για τα ενεργά του ηχεία τότε ο questyle έχει value.
Βλέπω σε μένα π.χ έχω δώσει ήδη 500 για το micro (δεν τα έδωσα γιατί το πήρα μεταχ. αλλά λέμε παράδειγμα) + 400 για το jotunheim σύνολο ήδη 900.
Δίνοντας τα λεφτά στον questyle από την αρχή θα είχα καλύτερο ενισχυτή ακουστικών, ουσιαστικά και δεύτερο ενισχυτή ακουστικών για ακρόαση με παρέα (με τις δύο εξόδους εννοώ), καλύτερο προενισχυτή για τα ηχεία μου (τον δοκίμασα) και πιθανών καλύτερο dac (δεν πρόλαβα να κάνω σημαντική σύγκριση)
Το value στην δικιά μου περίπτωση και για τις δικές μου ανάγκες είναι στον questyle. Οποιος τα χει και μπορεί να διαθέσει με την μια το ποσό αντί να πηγαίνει σε σταδιακά upgrade από το micro σκέτο->στο micro+jotunheim-> και από εκεί πιθανώς στο jotunheim με κάποιο άλλο balanced dac, τα σκάει κατευθείαν στον questyle και ησυχάζει.
*Αυτό που θέλω να δω είναι αν στη σύκριση του jotunheim με τον questyle κλείνει η ψαλίδα με την χρήση του balanced εξόδων... Και όχι μόνο αυτό αλλά υπάρχουν και άλλα αστεράκια που θα γράψω ακριβώς παρακάτω
Schiit Jotunheim
*Πρώτα από όλα ο Jotunheim αδικήθηκε. Δεν είδαμε τις πραγματικές δυνατότητες του για τους παρακάτω λόγους.
Πρώτον τον παρέλαβα την Πέμπτη και δεν είχε πάνω από 25-30 ώρες παιξίματος στο ενεργητικό του (για όσους πιστεύουν στο στρώσιμο το αναφέρω) και δεύτερον και κυρίως δεν χρησιμοποιήσαμε την balanced έξοδο του. Ναι μεν στο internet μπορεί να γράφεται η απόδοση της SE εξόδου του είναι κοντά στην balanced στην συγκεκριμένη περίπτωση αλλά ένας balanced ενισχυτής είναι φτιαγμένος για να παίζει σε λειτουργία balanced όπου άλλωστε είναι και κατασκευασμένος να δίνει και τα περισσότερα mW. Δυστυχώς δεν είχαμε καλώδιο με xlr τερματισμό για τα HD6X0 στην διάθεση μας.
Καλά να είμαστε θα γίνει παρουσίαση του Jotunheim με τεστ στις σωστές συνθήκες.
Αυτό που μπορώ να πω σε πρώτη φάση είναι ότι η SE απόδοση του είναι σαφώς ανώτερη από του εκείνη του ενισχυτή του micro και χειρότερη από του questyle.
Όσον αφορά τα ματσαρίσματα με ακουστικά το καλύτερο ματσάρισμα ήταν όντως με τα 650 όπως γράφεται αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι τα πράγματα τόσο εξαιρετικά και διθυραμβικά.
Αναμένω το custom καλώδιο για τα 6x0.
Sennheiser HD650vsHD600
Η μητέρα των μαχών. Και νομίζω ότι είχαμε ότι πρέπει για να δοθεί μια ασφαλής αλλά και υποκειμενική πάντα εντύπωση.
Υπήρχε ο questyle που μπόρεσε να δώσει το scale και με τις 2 εξόδους ακουστικών έκανε το A/B άμεσο, εύκολο και στα πλαίσια του δυνατού σωστό καθώς όλο το hardware ήταν το ίδιο.
Υπήρχε ο jotunheim που είναι μια σοβαρότατη και δημοφιλής πλέον επιλογή σε αυτά τα χρήματα.
Υπήρχε και ο project polaris που μας έδινε το λαμπάτο στοιχείο.
Λοιπόν για να μη σας ζαλίζω τώρα καθώς μάλλον θα γράψω ένα μικρό συγκριτικό στο "mid-fi battle" προσωπικά και με οποιοδήποτε στοιχειωδώς ικανό configuration προτιμώ τα 650.
Προσοχή όμως χωρίς οι διαφορές να είναι μεγάλες στα δύο ακουστικά. Αυτό το "τρελαίνομαι για τα 600αρια και δεν μπορώ τα 650αρια" δεν το βλέπω πως γίνεται (με τις τωρινές εκδόσεις τους-ίσως να είναι θέμα διαφοροποιήσεων στα παλαιότερα μοντέλα). Τα ακουστικά τώρα είναι πιο όμοια από ότι είναι διαφορετικά.
Τα 650 σε σχέση με τα 600 είναι πάνω κάτω όπως τα είχε περιγράψει ο Πέτρος. Εχουν ελαφρώς καλύτερη απόδοση στο sub-bass (αλλά και πάλι όχι όσο θέλω) έχουν περισσότερο γέμισμα μεσαιοχαμηλά, δεν έχουν τόσο εμφανές το peak στα 2khz που έδινε ένα τσίριγμα στις ανώτερες μεσαίες, έχουν πιο laid-back σε ένταση αλλά ελαφρώς πιο γεμάτα σε όγκο πρίμα με κάπως λιγότερο grain, έχουν ελαφρώς καλύτερο διαχωρισμό οργάνων και ελαφρώς μεγαλύτερη μουσική σκηνή.
Δεν θέλω να γράψω ότι το ένα είναι καλύτερο από το άλλο. Το ποιο θα προτιμήσει ο καθένας είναι θέμα προσωπικού γούστου.
Εγώ που το θέλω το λίγο περισσότερο μπάσο και την λίγο μεγαλύτερη και πιο laid-back μουσική σκηνή προτιμώ τα 650.
Meze 99 Classics
Γενικά τα ακουστικά κλειστού τύπου δεν μου αρέσουν. Το συγκεκριμένο μπορώ να πω ότι μου άρεσε για αυτό που είναι. Κατά τη γνώμη μου
δεν είναι το πιο ουδέτερο ακουστικό που υπάρχει. Εχει ένα διασκεδαστικό ήχο αλλά και συνάμα old-style "αναλογικό", του τύπου που επιθυμούν όσοι παίζουν με λάμπες.
Το μπάσο είναι αρκετά διασκεδαστικό και όταν το καλέσει η ηχογράφηση μπορεί να σου δώσει αυτό head-skake που πολλοί (ανάμεσα τους και εγώ) επιθυμούν. Μεσαίο και ανώτερο μπάσο ωστόσο είναι αισθητά ανεβασμένα με αποτέλεσμα να εισχωρούν κάπως στις μεσαίες (με τον questyle για κάποιο λόγο στα αυτιά μου μειωνόταν αυτό το φαινόμενο)
Οι μεσαίες μου άρεσαν πολύ! ΓΕΜΑΤΕΣ, καλής ποιότητας, ευχάριστες, χωρίς σημαντικές ανομοιομορφίες. Αν δεν είχαν αυτό το bloom από τα χαμηλά θα μου άρεσαν όσο μου αρέσουν οι μεσαίες των HD6x0 (ναι το είπα)
Τα πρίμα είναι μη επιθετικά αλλά όχι αισθητά laid-back. Τους λείπουν πολύ αισθητά peaks που ξυρίζουν και είναι ευχάριστα. Ίσως η επέκταση να μην είναι και η καλύτερη που θα ακούσετε αλλά το πρώτο πράγμα που κοιτάω εγώ είναι να μην έχουν ανωμαλίες και ξυρίσματα. Και τέτοια δεν υπάρχουν
Η μουσική σκηνή και ο διαχωρισμός των οργάνων (βασικός λόγος που δεν μου αρέσουν τα κλειστά) ήταν παραδόξως συμπαθητικά για κλειστό ακουστικό. Δεν είναι σε επίπεδο ανοικτού ακουστικού αλλά για κλειστό είναι σε καλό επίπεδο.
Γενικά ο mezes ήταν από καλή συνταγή. Ευκολοδήγητο (παίζει μια χαρά και από κινητό), ελαφρύ, σχετικά άνετο σε πρώτη επαφή (με παραφωνία όμως το άνοιγμα των μαξιλαριών που είναι ξεκάθαρα μικρό) δημοφιλή μπάσα, όμορφες μεσαίες, μη επιθετικά πρίμα χωρίς να είναι σκοτεινά, γενικά χωρίς επιθετικότητα στον ήχο πέρα από το mid-bass.
Για όσους έχουν τα γούστα που ανέφερα? Εγκρίνεται
Akg K271 made in Austria
Εκλεψε την παράσταση. Ολοι το λάτρεψαν. Προσωπικά στο λίγο που το άκουσα το εκτίμησα. Ωστόσο ο μονιτορέ με όλα in-your-face χαρακτήρας του δεν είναι του στυλ μου γιατί σε μακρόχρονη ακρόαση νοιώθω ότι μπορεί να με κουράσει.
Ο sonus γενικά τα λατρεύει και μαζί με τον questyle πραγματικά ερωτεύθηκε και έμεινε ξύπνιος όλη τη νύχτα ακούγοντας μουσική! Ε για να γίνει αυτό κάτι λέει... Εγω δεν χρειάζεται να πω τίποτα λοιπόν αφήνω τους εμπειρότερους να μιλήσουν
Sonus Prima 01
Δεν γράφω πολλά τώρα θα υπάρξει παρουσίαση. Το ακουστικό είναι πραγματικό κόσμημα τόσο σε εμφάνιση όσο και κατασκευή. Ίσως από τα ομορφότερα που έχω δει παρόλο που το χρώμα που είχαμε δεν είναι συνήθως του γούστου μου.
Σε μαύρο/ασημί/carbon/χρυσό θα είναι απίστευτο! Ηχητικά είναι κάπως V-shaped με την κύρια έμφαση στα μπάσα. Αρκετά διασκεδαστικό αλλά όχι αυτό που ψάχνω εγώ προσωπικά.
iFi Nano vs iFi Micro vs Jds Labs C5d
Ω ναι dac testing! Αμφιλεγόμενο θέμα... Οσον αφορά τα ακουστικά τουλάχιστον η δική μου άποψη είναι ότι την σημαντικότερη διαφορά την κάνουν τα ίδια τα ακουστικά, μετά ο ενισχυτής και στο τέλος τα dac. Nαι όλα επιφέρουν διαφορές, όλα παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό που λέμε συνέργεια αλλά το dac δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα για να δει κάποιος ανάλογες διαφορές για τα χρήματα που θα ξοδέψει. Εφόσον έχει κατασταλάξει σε ακουστικά και ενισχυτή τότε είναι που θα πρέπει να διαλέξει το dac με τα στοιχεία που του χρειάζονται.
Στα του τεστ έβλεπα τον Αρη που έβαζε και έβγαζε και παρατήρησα τι έκανε. Μου λέει έλα και συ να κάνουμε το τεστ. Με έβαλε και φόρεσα τα 600αρια συνδεδεμένα πάνω στον ενισχυτή Project Starlight(λάμπα...το αναφέρω γιατί πιστεύω έπαιξε ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα και στο τι προτίμησα εγώ στο τέλος σαν συνέργεια...) και εκείνος άλλαζε τα dac.
Διαλέξαμε ένα κομμάτι και κάναμε σύγκριση. Ποιες είναι οι δικές μου εντυπώσεις?
Το Νano δεν μου άρεσε. Σε σχέση με τα άλλα δύο μου φαινόταν ψόφιο ενώ του έλειπε λεπτομέρεια αλλά κυρίως μουσικός χαρακτήρας και ευχαρίστηση. Μου έδωσε την εντύπωση ότι άκουγα περισσότερο μουσικά αρχεία παρά μουσική. Την αίσθηση δηλαδή που ένοιωσα να μειώνεται όταν έκανα την μετάβαση από την Asus Xonar Stx στο iFi Micro.
Tα άλλα δύο τώρα μου φάνηκαν πιο κοντά σε απόδοση ενώ το nano ήταν μια κατηγορία κάτω.
Προσωπικά προτίμησα το Micro επειδή μου έδωσε περισσότερο sparkle και crunch ψηλά και κάπως πιο ουδέτερο χαμηλά με γενική αίσθηση (ή ψευδαίσθηση όπως μου αρέσει να λέω) περισσότερη λεπτομέρειας.
Κάποιος άλλος θα προτιμούσε το jds γιατί έδωσε πιο πολύ γέμισμα χαμηλά με γενικά μεγαλύτερα σώματα και δεν είχε αυτή την ξηρότητα που είχε το micro.
Αυτά λοιπόν και από μένα. Σίγουρα όλο και κάτι θα ξέχασα και σίγουρα καλά τα συμπεράσματα και καλά τα μηχανήματα αλλά το σημαντικότερο ήταν η παρέα που κάναμε, οι απόψεις που ανταλλάξαμε και ο χρόνος που περάσαμε μαζί ευχάριστα κάνοντας το κοινό μας χόμπι.
Ηταν μια πολύ ωραία εμπειρία πιστεύω για όλους και θα ήθελα να καθιερωθεί πριν ή μετά από κάθε Πανελλήνια έκθεση ακουστικών σαν event στα πλαίσια της.
Σας ευχαριστώ όλους για μια πολύ όμορφη Κυριακή που θα την θυμάμαι