Οι 10 πιο αγαπημένες ταινίες του 20ου αιώνα!

Mα τα κριτήρια στο σινεμα ειναι σχεδόν παντα "υποκειμενικά".Δεν απαιτειται εξάλλου κοινό σημείο επαφής και ουτε χρειάζεται να υπάρχει.
Ειναι προφανές οτι το νήμα δημιουργήθηκε για να γεμίσουμε σελίδες :p

ΥΓ.Μια χαρά ειναι το ρόδα τσαντα και κοπάνα (το πρώτο) :p

Συμφωνω απολυτα. Οντως για να γεμισουμε σελιδες ειναι το νημα οπως και ολα τα αλλα που υπαρχουν αλλωστε (μιαςκαι εχω ανοιξει μαλλον τα περισσοτερα εξ´αυτων :flipout:)

Μια καλη αφορμη για συζητηση και για να γνωριστουμε ειναι οχι καμια βιβλιοθηκη που θα μνημονευεται στους αιωνες.

Χτες πχ ειδα στο Σταρ το Αρπα Κολα του Περακη που ειχα για φτυσιμο οταν ειχε βγει το 1982 αλλα χτες την καταδιασκεδασα.

Και η δικη μου Αγαπημενη Δεκαδα που μπορει να εμπλουτιστει με μερικες ακομα δεκαδες ταινιες και αυριο να ειναι ολοτελα διαφορετικη :D

Τις παραθετω με σειρα ερωτικων μοναδων :

1. Excalibur (1981)
2. Ran (1985)
3. Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)
4. Das Boot (1981)
5. Blade Runner (1982)
6.The Bridges of Madison County (1995)
7. The Lord of the Rings (2001 - 2003)
8. The Matrix (1999)
9. The Usual Suspects (1995)
10. Lawrence of Arabia (1962)

Αυτές οι λίστες έχουν τη πλάκα τους αλλά έχουν και τη χρησιμότητά τους. Σε παρόμοιο thread πριν 6μισι χρόνια είχαμε γράψει τις αγαπημένες μας ταινίες και αυτές οι λίστες έγιναν η αφορμή να δούμε με ποιων τα χνώτα ταιριάζουμε όσον αφορά το σινεμά. Όσο για την κατάταξη ταινιών βάσει αντικειμενικών κριτηρίων δεν ξέρω κάποιον εδώ μέσα που να μπορεί να επικαλεστεί τέτοια ικανότητα, πέραν του Ναθαναήλ και του Γιάννη Σπύρου, που ξέρω ότι έχουν επαγγελματική σχέση με το σινεμά. Οι υπόλοιποι (από όσο γνωρίζω πάντα) είμαστε θεατές. Τώρα αν υπάρχει και κάποιος θεωρητικός ή τεχνικός του σινεμά που να μην τον ξέρω ας με συγχωρέσει.

Δυσκολεύομαι φυσικά να αναφέρω μόνο 10 αγαπημένες ταινίες. Σε εκείνο το thread που αναφέρθηκα πιο πάνω υποτίθεται θα γράφαμε τις τρεις αγαπημένες μας ταινίες και εγώ έγραψα τρεις ταινίες από κάθε είδος, αφήνοντας αλλες 1000+ απ' έξω. Θα κάνω όμως μια προσπάθεια, με μεγάλη δόση ειλικρίνειας και επικαλούμενος την επιείκειά σας για τυχόν παραλείψεις.

Με απόλυτη σειρά προτίμησης:

1. Casablanca
2. Apocalypse Now
3. The Party
4. The Apartment
5. Rear Window
6. The English Patient
7. Lawrence of Arabia
8. Star Wars (Episodes IV,V,VI)
9. The Godfather (I, II)
10. Blade Runner

Ας ξεκινήσουμε από τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν (ημέρα αλλά και νύχτα στην έρημο) σε σχέση με την αποθήκευση του φίλμ και τα θερμοκρασιακά όρια λειτουργίας για κάμερες και φώτα...

Last edited:
Toυς 2000 τουρκους κομπαρσους (στην περιφημη μαχη εξω απο το Tafas) .... ΠΟΙΟΣ τους ταιζε και τους ποτιζε ???
Oι καμερες και τα φιλμ ειναι το ηπιοτερο απο τα προβληματα που ειχαν οι σκηνοθετες (νομιζω) .....

Βρε παιδια,
ουτε ενας δεν ανεφερε τον Επαγγελματια (Le Professionnel) με τον Μπελμποντο.

(ζαβολια ..... το διαβασα στo αντιστοιχo νημα για τα 10 καλυτερα soundtrack,
αντε ..... σειρα εχουν οι 10 καλυτεροι σκηνοθετες ολων των εποχων ..... :laugh:)

Απάντηση: Re: Οι 10 πιο αγαπημένες ταινίες του 20ου αιώνα!

@supersonic
Πολύ έντεχνη η προσβολή σου, σε ευχαριστώ και πάλι!
Και σε πληροφορώ ούτε αμμόρφωτος είμαι, ούτε κακόγουστος.
Και πανεπιστήμιο έχω πάει, και διδακτορικό κάνω, και το επάγγελμά μου έχει σχέση με τον κινηματογράφο..
Αλλά αυτό το θέμα δεν το έκανα για να δείξω και καλά στους άλλους πόσο "ανώτερα" είναι τα γούστα μου, αλλιώς αν θέλω βάζω και γω Ταρκόφσκυ και Κισλόφσκι και Κουροσάβες..

Ήμουν σαφέστατος από την αρχή..

Μην ανησυχείς. Ο τίτλος του νήματός σου ήταν σαφής από την αρχή. Δεν χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις. Μίλησες για 10 πιο αγαπημένες ταινίες. Ούτε όρους έβαλες για το πόσα Όσκαρ πήραν, ούτε αν συγκλόνισαν τον κόσμο όλο, ούτε τι θερμοκρασία έγραφαν στο κουλτουρόμετρο.

Δηλαδή, εγώ που έχω στη λίστα μου, τον Ζήκο, τον Μαυρογυαλούρο, τη θεία από το Σικάγο, τα κίτρινα γάντια, την κάλπικη λίρα, δίπλα στο Μπεν Χουρ, το Μπάουντυ, το Κεντρί, την μεγάλη απόδραση κ.λ.π., δεν μπορώ να γράψω στο νήμα??

Απάντηση: Re: Οι 10 πιο αγαπημένες ταινίες του 20ου αιώνα!

Eσυ μπορεις να γραψεις σε οποιοδηποτε νημα
1) γιατι ησουν εορταζων (χθες)
2) γιατι εχεις Βουλκανια παιδεια (και ανατροφη ?)

-bye-

live-long-and-prosper-tee-shirt-cbs114b.jpg

Χαίρομαι που είδα σε μερικούς (σε 3-4 λίστες αν δεν κάνω λάθος) να φιγουράρει το Empire Strikes Back.
Όπως επίσης και το Beauty and the Beast σε μια λίστα, που το'χαμε και οι 2 στη 2η θέση..

Oσο και να φιγουραρει το ESB μεσα στη λιστα μου ...
... πεφτει αγριο ξυλο στον δημιουργο του (George Lucas) για τα καμωματα του.
Οχι μονο τα προσφατα (Disney) αλλα KYΡΙΩΣ τα διαχρονικα (μηδενικη ωριμανση του στορυ).
Το StarWars εγινε κατι σαν τα Windows της Microsoft, ολοι αγαπαμε να τα μισουμε.

Αλλα να μην ξεφυγουμε offtopic.

Πάντως απο τις πιο διασκεδαστικές κωμωδίες που θυμάμαι είναι το ψαρι που το έλεγαν γουάντα, το οποίο ούτε εγώ ούτε και κανείς άλλος θυμήθηκε για την δεκάδα.