Οι 3 Καλύτερες σας Ταινίες και Γιατί;

Απάντηση: Οι 3 καλύτερες σας ταινίες και γιατί.

Σολάρις Ταρκόφσκι Αντρέι 1972, Σολάρις Στήβεν Σόντερμπεργκ 2002, Σιβηριάδα Αντρέι Κοντσαλόφσκι 1978, Κογιανισκάτσι Ρέτζιο Γκοντφρέϊ 1983, 1984 Όργουελ (Ράντφορντ Μάϊκλ), Hair του Φόρμαν 1979, Jesus Christ Superstar Άντριου Λόιντ Βέμπερ & Τιμ Ράις 1973, Ο Μεγάλος Δικτάτωρ Τσάρλι Τσάπλιν 1940, Kitchen Stories Μπεν Χάμερ 2003

Ειναι δυσκολο καποιος να αποφασισει ποιες ειναι οι 3 καλυτερες ταινιες που εχει δει ποτε, αφου εχουν υπαρξει τοσες πολλες καλες ταινιες που μας εχουν συγκινησει κατα καιρους.
Αν κανω μια προσπαθεια, απο οσο μπορω να θυμηθω, θα ελεγα:

1. Ο καλος, ο κακος και ο ασχημος, με τους Κλιντ Ιστγουντ και Λι Βαν Κλιφ

2. Ερημοσπιτης και Πολυτεχνιτης, με τον Βεγγο :Banane0:

3. Star Wars, η παλια τριλογια περισσοτερο.

-bye-

Κωστας Λυμπεροπουλος said:
Να προσθέσω;
Χαρα-κίρι - Μαζάκι Κομπαγιάσι.
Αριστούργημα!

Bρέ Αρχοντα πού τήν ´Πέτυχες´???Παρακινημένος απο σένα την ειδα χτές το βράδυ.Δεν ξεκόλλαγα.Μνημειώδης.
Μια ταινία γυρισμένη σε μονο-πλάνο,απο εκπληκτικές γωνίες.Δεν μιλάμε για το νοημα ή για τις ηθοποιίες.Σκηνές αξέχαστες όπως το υποχρεωτικό χαρακίρι τού γαμπρού,ή τα πλάνα με την αρρωστη κόρη και το παιδί,ή το εκπληκτικό φινάλε,και κυρίως εκεί που ο άρχοντας μόνος στο δωμάτιο ακούει τίς κλαγγές τών όπλων και περιμένει τήν έκβαση.Αριστούργημα.
Η τύχη τών Σαμουράϊ,μού θύμισε τις σκηνές απο τα Απομνημονευματα τού Μακρυγιάννη ,όπου οι αγωνιστές τής Επανάστασης του 21,είχαν μεινει φτωχοί και παραπεταμένοι να γλείφουν τίς πληγές τους,εκδιωγμένοι απο τους Βαυαρούς και τους πολιτικάντηδες.
Ευχαριστώ Κωστή για την πληροφορία περί της υπάρξεως τέτοιας ταινίας...

Χωρίς πολλά λόγια ... και βαθυστόχαστες αναλύσεις :

1. The shawshank Redemption (έδωσε άλλο νόημα στη ζωή μου) = get busy living or get busy dying

2. The God Father I - H πιο συγκλονιστική ερμηνεία

3. ΕΤ - Η πιο ανθρώπινη-εξωγήινη εμπειρία

Re: Οι 3 καλύτερες σας ταινίες και γιατί.

1.OLDBOY.Αν και πρόσφατη την έχω δει περίπου έξι με επτά φορές.Θεωρώ εξαιρετικό τον εντελώς αντιφατικό συνδιασμό μελαγχολικής ρετρό μουσικής πάνω σε σκηνές ακατασχετης ωμής βίας σε σημείο που το τελικό αποτέλεσμα να σε αφήνει άναυδο.Το σενάριο θυμίζει Αρχαία Ελληνική Τραγωδία,η σκηνοθεσία είναι σκοτεινή,η βία όχι ανούσια αλλά απολύτα δικαιολογημένη με βάση το σενάριο και τέλος ή τρυφερότητα που αυτός ο ανθεματισμένος σκηνοθέτης την "βγάζει" και στις τρεις ταινίες του και είναι άξιο απορίας πως το καταφέρνει αυτό με τόσο "σκληρές σκηνές".

2 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΡΙΤΑ ΧΕΙΓΟΥΡΘ.Επίσης την έχω δει πέντε με έξι φορές.Ταινίες "ελπίδας" ,όπως χαρακτηριστικά τις λέω εγώ που ο πρωταγωνιστής περνάει τα πάνδεινα και στο τέλος νικάει έχουμε δει άπειρες..αλλά αυτή με συγκινεί πάντα..για την ερμηνεία του Τim,τους ωραίους διαλόγους και πως να το κάνουμε είναι και εκείνη η σκήνή με τα βινύλια που τα παίζει στα μεγάφωνα της φυλακής ....που είναι πολύ συγκινητική.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΙΑΝΟΥ.Πάνε χρόνια όταν την είχα δει σε σινεμά και βγήκα απο την αίθουσα χωρίς να ξέρω τι να πω!!.Με εκείνη την καταπληκτική σκηνή του πιανου που έφυγε στο βυθό της θάλασσας.Μια ταινία που με το χρώμα της μίλαγε συνέχεια....

oldboy
(H 1η ταινία που με εντυπωσίασε τόσο πολύ και την είδα 3 φορές συνεχόμενα)

irreversible
(γιατί απλώς διαφέρει)

25th hour
(γιατί κολάω στους διαλόγους)

(το σκέφτικα για μισό λεπτό, αν το σκεφτώ περισσότερο θα βρω κι άλλες)

Requiem for a Dream - Darren Aronofsky
Mulholland Drive - David Lynch
Dial M for a Murder - Alfred Hitchcock

Αν πρεπει με το "ζορι" να επιλεξω μονο 3 :silly:

Δεν μπορώ να απομονώσω μόνο 3 ταινίες από αυτήν την τόσο αγαπημένη μου ενασχόληση....δεν έχει νόημα, για μένα, αυτή η ερώτηση.

Δεν μπορώ να απομονώσω μόνο 3 ταινίες από αυτήν την τόσο αγαπημένη μου ενασχόληση....δεν έχει νόημα, για μένα, αυτή η ερώτηση.

Ελα μου ντε! Πως να διαλέξεις μόνο 3 ταινίες; Αδυνατώ κι εγώ.....

Μπορω να το κανω top 10? Θα προσπαθησω να το κρατησω σε 3 ταινιες μονο.

1) The godfather (1972 francis ford coppola)

Ολη η τριλογια ειναι μια οδη στον κινηματογραφο αλλα ξεχωριζω το πρωτο μερος καθως το θεωρω πιο ουσιαστικο,γρηγορο και γεματο απ το εξισου υπεροχο part 2.Τεραστιο μπονους η συμμετοχη του Μπραντο.Tι να πεις για αυτη την ταινια,την εχουμε δει ολοι και δε νομιζω να μην εκπλαγηκατε απ το δεσιμο της οικογενιας,της εντονες σκηνες βιας και την υπεροχη μουσικη του rota.

2) Α clockwork orange (1971 stanley kubrick)
Για μενα η μεγαλυτερη επιτυχια του αγαπημενου μου Κιουμπρικ.Φανταστικα πλανα απιστευτο στορυ (το βιβλιο ειναι καλυτερο λενε) και πλοκη που σε σημαδευει για παντα και σε κανει να αναρωτιεσαι τι διαολο σημαινει ο τιτλος.Οταν καταλαβεις εχεις καταλαβει και την ταινια.Θα μου μεινουν για παντα οι εντονες σκηνες βιας σε συνδιασμο με την υπεροχη 9η συμφωνια του beethoven.Για μενα η ολη δημιουργια που αποτελει το κουρδιστο πορτοκαλι ειναι η επιτομη της τεχνης στον υψιστο βαθμο.

3) Schindler's list (1993 Steven spielberg)
Aληθινη ιστορια,μαθημα ανθρωπιας και ευσπλαχνιας,δυνατες ερμηνειες απιστευτη σκηνοθεσια (μου εκανε τρομερη εντυπωση η επιλογη να γινει ασπρομαυρη με καποια επιλεκτικα χρωματισμενα πλανα) και ενα τελος που σου σηκωνει την τριχα στην κυριολεξια.Καθε φορα που επιλεγω να την δω και βλεπω το τελος της νιωθω οτι πρεπει να γινω καλυτερος ανθρωπος.

Τωρα γενικα επειδη εχω εναν ερωτα με τον κινηματογραφο ειναι απειρες οι ταινιες που θα ηθελα να πω.Λατρευω τον φελινι τον μπεργκμαν τον κουροσαβα τον σκορτζεσε αλλα οταν εχεις μονο top3 τι να πρωτοπεις.

ps και ας ζητησατε top3 βαζω και το some like it hot (1959) μεσα επειδη ειναι απλα η Marilyn..

Αν μου έλεγαν ποιές 3 ταινίες θα ξανα-έβλεπες αυτό το ΣΚ, θα έλεγα:
1) Dune
2) Βlade Runer
3) Star Trek VII - First Contact

Kαλύτερη ταινία, έως τώρα για τα συναισθήματα που μου "ξύπνησε"... το Fly away home.

1.''SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα''
http://supak.com/store/videos/images/dr-strangelove.jpg

Η απόλυτη ταινία. Έχει πολύ έξυπνο και σε μεγάλη δόση χιούμορ για να είναι κωμωδία, έχει φαντασία, εμπνέει αρκετό τρόμο για να είναι θρίλεροειδής, έχει προσωπικότητες, έχει πολλά υπόνομα μηνύματα και έχει τον Peter Selers σε τρείς ρόλους στον ένα καλύτερο απ τον άλλο. Συγκλονιστικό

2.''Big Fish''
http://eternalsession.files.wordpress.com/2008/03/bigfishpubc.jpg

Μία ταινία πολύ άμεση και συγκινητική. Τονίζει τις πραγματικές αξίες στη ζωή όπως αφοσίωση, έρωτας, αγάπη, πάθος, περιέργεια, πεπρωμένο , κ.α. με έμμεσο και άμμεσο τρόπο και δείχνει ποιό μπορεί να ναι το effect του θανάτου στον άνθρωπο. Και όλα αυτά για να καταλήξει σε ένα συγκλονιστικό τέλος.

3.Star Wars Episode III:The Revenge of the Sith
http://cdn.overstock.com/images/products/3676017L.jpg

Το ξέρω ότι δεν είναι τόσο σπουδαία ταινία αλλά την βάζω για συναισθηματικούς λόγους. Όταν βγήκε ήμουν στο απόγειο της μανίας με το Star Wars και η επίδραση που είχε πάνω μου και με τη σκέψη ότι ήταν η τελευταία της σειράς ήταν απίστευτη. Και, όπως και να το κάνουμε, όλες οι ταινίες στυλ Lord of the rings και Pirates of the Carribean είναι όλες καρμπόν του Πολέμου των άστρων. Πρωτοποριακό, φανταστικό, παιδικό, απλό, καταπληκτικό...

Οι τρεις πιό αγαπημένες ταινίες. Υπάρχει τέτοιο νήμα; Και να σκεφτείς ότι σήμερα υπολόγιζα να αρχίσω νήμα με θέμα την μία ταινία που αγαπάμε περισσότερο...Ας είναι καλά ο BackDoorMan που ξαναζωντάνεψε το νήμα. -bye-Ξεκινάμε λοιπόν

1) Lawrence of Arabia. Η απόλυτη ταινία. Τέλεια σκηνοθεσία, μοναδικές ερμηνείες, καταπληκτικό σενάριο, αξέχαστες εικόνες (και μουσική). Απλά τέλειο. Ποιός μπορεί να ξεχάσει την κραυγή του Peter O' Toole "Νο prisoners, No prisoners!"; Μόνο ελάττωμα η απουσία γυναικείου ρόλου.

2) Α man for All Seasons. Μιά από τις καλύτερες ερμηνείες που αποτυπώθηκαν στο σελυλόιντ από καταβολής κινηματογράφου, ο Paul Scofield στο ρόλο του Sir Thomas Moore. Η τελευταία σκηνή, όπου ο μέχρι τότε πράος και μειλίχιος πρωταγωνιστής εκρήγνυται και η φωνή του σείει τους τοίχους του δικαστηρίου, είναι ένας άθλος της υποκριτικής τέχνης που μένει ανεξίτηλα χαραγμένος στη μνήμη του θεατή .

3) Psycho. Ο ορισμός του θρίλερ. Ένα ολόκληρο κινηματογραφικό είδος γεννήθηκε με αυτή την ταινία, η οποία ξεκίνησε σαν ένα ακόμη επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς "Alfred Hitchcock Presents" για να εξελιχθεί σε μιά από τις πιό ανατριχιαστικές ταινίες της ιστορίας του σινεμά. Έπρεπε να περάσουν δεκαπέντε χρόνια για να τολμήσει δημιουργός να περπατήσει το μονοπάτι που έδειξε ο Hitch. (Αναφέρομαι στο Halloween του John Carpenter).

Αγγλος Ασθενής, Εξορκιστής & Wild bunch

Αγγλος Ασθενής:
θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ιστορικό μελό, τοποθετείται πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και αναφέρεται σε μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε μία παντρεμένη Βρετανίδα, την Κριστίν Σκοτ Τόμας, και ένα συγγραφέα, τον Ρέιφ Φάινς.

Εξορκιστής: ή πως ο William Friedkin ξεσήκωσε θύελλα ρίγους στις αίθουσες.
Ένα κορίτσι συμπεριφέρεται παράξενα και εμφανίζει διάφορα περίεργα συμπτώματα. Η επιστήμη θα αποτύχει να δώσει απαντήσεις και λύσεις και τη σκυτάλη θα αναλάβει η εκκλησία.

Η Αγρια Συμμορία (Wild Bunch) του Sam Peckinpah.
μια ανδρική ταινία, κινείται εκπληκτικά μέσα στην φόρμα του γουέστερν, στις τελετουργίες της ανδρικής παρέας και στις σχέσεις μεταξύ ανδρών, καθώς αυτοί αλλάζουν απο το πέρασμα του χρόνου.

V for Vendetta (Δεν θυμαμαι να εχω ξαναδει ταινια που να μου περναει καθε 2 λεπτα διαφορετικο νοημα με τοσο τρομακτικα απιστευτο τροπο.)

No Country for Old Men ( Η τυχη ποτε δεν ξεχωριζει καλους απο κακους στη πραγματικη ζωη. )

Spirited Away (Το καλυτερο παραμυθι που εχω δει ποτε , με διαφορά.)

Δεν είναι μόνο τρεις...

Midnight Express
http://www.youtube.com/watch?v=eAY4aADKk08

Ίσως γιατί ήταν η πρώτη ταινία που είδα συνηδειτά στα 9 ή 10 μου: κι ήταν λογικό να με συνοδεύει για μια ζωή με έντονα ακόμη τα επιβιώματα της μέσα μου. Σίγουρα όμως γιατί είναι μία δυνατή, ρεαλιστικό ηθογραφία μιας κοινωνίας ή ακόμη πολλών, ντυμένη σε μία απλά τέλεια εικαστική αρτιότητα.
Κι αν μιλάμε για σκηνές ίσως η σκηνή του αυνανισμού πίσω από το τζάμι του επισκεπτηρίου στη θέα των στηθών της απεγνωσμένης φίλης του ήρωα, η πιο δυνατή, λυρική, εξαίσια και κατανυκτική της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης!

2001: Space Odyssey
http://www.youtube.com/watch?v=uU4TQ1NTo50

Γιατί είναι πράγματι μία επική ταινία. Με κεφαλαία γράμματα χαραγμένη στην κινηματογραφική μου εμπειρία. Ποτέ άλλοτε ένα σύνολο σπουδαίων ιδεών δεν πραγματώθηκε με τέτοια αρτιότητα στην τέχνη της 7ης Τέχνης.
Αυτογνωσία, Συναίσθημα, Ποίηση, Τεχνολογία, η ίδια η Ιστορία του ανθρώπινου είδους στον πιο μαγικό συνδιασμό: η σκηνή της έναρξης του οστού από το χέρι του πρωτάνθρωπου πιθηκόμορφου όντος να μεταμορφώνεται σε αιωρούμενο στο υπερπέραν τεχνολογικό επίτευγμα θεωρώ απλά πως συμπυκνώνει μαγικά την ίδια την ανθρώπινη ιστορία...

Amores perros
http://www.youtube.com/watch?v=XToRtfQbeHg

Απλά προσωπικά ένα από τα συγκλονιστικότερα κοινωνικά καλλιτεχνικά ανάγλυφα της εποχής μας. Ταινία απρόσμενα εξελικτική στην ίδια της τη στασιμότητα κι ειλικρινής στην ίδια υποκρισία της κοινωνίας που την πάραξε: της δικής μας. Βιωματικά θυελλώδης, συναισθηματικά ασυγκράτητη, ιδεολογικά εύστοχη μα πάνω απ' όλα εικαστικά απλή μα τέλεια. Από τις ταινίες που κατέχουν ξεχωριστή θέση στην ταινιοθήκη μου...

Oldboy

http://www.youtube.com/watch?v=YLn1y9v6yno

Η απόλυτη καλλιτεχνική δημιουργία στην ιστορία της 7ης τέχνης, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω άλλα αριστουργήματα. Ένα από τα δυνατότερα σεναριακά επιτεύγματα φαντασίας, τρυφερότητας και κυνισμού σκηνοθετημένο με τρόπο που μαγεύει την κάθε ρανίδα εικαστικής δίψας του θεατή της. Χαρακτήρες σκληροί μα ευάλωτοι, σκηνές, όπως αυτή της μάχης στο διαδρομο, δωρικά ανάλαφρες και στωικά αβάσταχτες στην όποια προσωπική αντίληψη της ίδια της φύσης του ανθρώπινου νου.
Αριστούργημα με όλη τη σημασία της λέξης...

Breaking the waves
http://www.youtube.com/watch?v=b_3Nio8P5gQ

Ο απόλυτος κι αξεπέραστος εικαστικός ύμνος της ανθρωπινής ψυχοσύνθεσης, του απόλυτου ουμανισμού και της ατιμέλητα κι ατελέσφορα απροσδιόνυσης αγάπης. Η απόλυτα ανόθευτη αγάπη ενάντια στην απόλυτα σκληρή μοίρα της ζωής, η δε Εmily Watson ίσως στην πιο σπαρακτική γυναικεία ερμηνεία από καταβολής κινηματογράφου.
Ένα από τα συγκλονιστιότερα films της ζωής μου!

Και επιτρέψτε μου μία τελευταία αλλά πολύ σημαντική προσθήκη μιας ελληνικής ταινίας που θεωρώ ότι αξίζει να μνημονευθεί: Κάλπικη λύρα. Πραγματικά μία πολύ σημαντική ταινία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Last edited:

Σολάρις Ταρκόφσκι Αντρέι 1972, Σολάρις Στήβεν Σόντερμπεργκ 2002, Σιβηριάδα Αντρέι Κοντσαλόφσκι 1978, Κογιανισκάτσι Ρέτζιο Γκοντφρέϊ 1983, 1984 Όργουελ (Ράντφορντ Μάϊκλ), Hair του Φόρμαν 1979, Jesus Christ Superstar Άντριου Λόιντ Βέμπερ & Τιμ Ράις 1973, Ο Μεγάλος Δικτάτωρ Τσάρλι Τσάπλιν 1940, Kitchen Stories Μπεν Χάμερ 2003

βρε Βασιλη δεν μπορω να το πιστεψω
εχεις δει το ΣΟΛΑΡΙΣ του Αντρει το εβαλες πολυ σωστα στις ταινιες της ζωης σου
και μετα ειδες και το αλλο και τα εχεις τα δυο in the same line
ειναι δυνατον ?

Απάντηση: Re: Οι 3 καλύτερες σας ταινίες και γιατί.

αλλα τουλαχιστον πες μας ποια ειναι η πρωτη σου αγαπη
η πρωτη αγαπη δεν ξεχνιεται ποτε

.

Re: Απάντηση: Re: Οι 3 καλύτερες σας ταινίες και γιατί.

αλλα τουλαχιστον πες μας ποια ειναι η πρωτη σου αγαπη
η πρωτη αγαπη δεν ξεχνιεται ποτε

.

Μάλλον πρέπει να είναι το "Clef des songes" ή αλλιώς "Juliette" του Marcel Carne. Το είχα δει στην ΕΡΤ-2, τότε, θεωρώντας ότι θα έκανα και εξάσκηση στα γαλλικά που έκανα τότε. Η παραμυθένια του ατμόσφαιρα μου έκανε μεγάλη εντύπωση.
Υ.Γ. Δεν θυμάμαι αν χρονικά είδα πρώτα το "Mickey One" του Arthur Penn στην "Κινηματογραφική Λέσχη".

Last edited: