Οι Καλύτερες Λάμπες Του Σήμερα...

Κατ'αρχην επιτρεπει σχεδιαση με πιο πολλα βατ,που ειναι πολυ ενδιαφερον.

Δεν εχω δει ολες τις προδιαγραφες της ακομη

Ήθελα να ρωτήσω, πόσο "εύκολη" είναι η μετάβαση από el34 σε kt88?
Αν δηλαδή κάποιος έχοντας συνηθίσει για ένα διάστημα τον ήχο της el34, μπόρεσε να την αποχωριστεί για το χαμηλό και μόνο της kt88?

Προσωπικα συνηθισα σχετικα ευκολα τον "ηχο" της 5881/6L6 απο αυτον της EL34 οταν ειχα την ευκαιρια να τις ακουσω στον ιδιο ενισχυτη.

Ισως ειμαι μεταξυ των "αιρετικων" που προτιμουν και την EL84 ................

Για τα γουστα μου,δεν εχω ακουσει ενισχυτη με ΚΤ88 που να με "συγκινησει" τοσο οσο η 6L6/5881.

Οι αρμονικες ειναι ενας σημαντικος λογος που προτιμω τις 5881 και τις EL84 απο τις EL34 και τις ΚΤ88.

Δεν το θεωρω τοσο ως θεμα "αυστηροτητας",μαλλον "χαρακτηρα".

Ο τελικος "ηχος" μιας λαμπας εξαρταται και απο τον τροπο που θα την λειτουργησεις σε ενα κυκλωμα,απλα για το γουστο μου θα ελεγα οτι τα κυκλωματα που ακουσα μεχρι τωρα με EL84 & 6L6/5881 τα προτιμω απο EL34 η ΚΤ88.

Τελος,μεταξυ KT88 η EL34 ; Με πολλη σκεψη,ισως η KT88 .......ισως οχι............

Θα ελεγα πως ναι imo :smile:

Eσυ για ποιον ενισχυτη και ηχεια μιλας;

Last edited:
Δυστυχώς δεν είναι του ίδιου επιπέδου και budget...Είχα βάλει όριο ένα συστηματάκι με 2500. Εξάλλου ήταν τα πρώτα μου βήματα με λυχνίες και έτσι έχω ξεκινήσει από ένα ταπεινό τακ 34 και για ηχεία ακόμα ψάχνομαι, μιας και μέχρι τα 1500 δεν μπορώ να συνδυάσω καλή ευαισθησία με ωμική συμπεριφορά πάνω από 6ωμ.
Πρόσφατα όμως άκουσα έναν με κτ88 και το χαμηλό του με έβαλε σε πολλές σκέψεις....γι αυτό και οι παραπάνω απορίες.

Η ΚΤ88 ειναι καλο "εργαλειο" για πολλα βατ.

Προσωπικα δεν εχω πειστει για την διαφανεια και το refinement τους.

Γουστα βεβαια.

Σιγα σιγα ερχονται ολα.Οταν κανεις προσεγμενες επιλογες θα εχεις σιγουρα καλα αποτελεσματα.

Εχε εμπιστοσυνη στο γουστο σου.Εσυ θα ακους το συστημα.

Προσπαθησε να απολαμβανεις καθε σταθμο,μεχρι να φτασεις στον "τελικο" προορισμο........αν υπαρχει τελικα τετοιο πραγμα στο χομπυ αυτο.

Last edited:
Αυτό ακριβώς...βλέπω ότι τελικός προορισμός δεν υπάρχει και δυστυχώς δύσκολες εποχές για "νέα" χόμπι...
thx!!!

Re: Απάντηση: Οι Καλύτερες Λάμπες Του Σήμερα...

...Προσπαθησε να απολαμβανεις καθε σταθμο,μεχρι να φτασεις στον "τελικο" προορισμο........αν υπαρχει τελικα τετοιο πραγμα στο χομπυ αυτο.

Αυτό ακριβώς...βλέπω ότι τελικός προορισμός δεν υπάρχει και δυστυχώς δύσκολες εποχές για "νέα" χόμπι...

:a0210: +1
Οι στιγμές που μοιραζόμαστε με φίλους, προσπαθώντας να εντοπίσουμε
και να αναλύσουμε τα συν και πλην κάθε σταθμού αυτού του ταξιδιού,
σχεδιάζοντας τη ρότα για επόμενα αναβαθμισμένα λιμάνια, είναι ίσως
πιο σημαντικό και σίγουρα πιο διασκεδαστικό και διδακτικό, ακόμα κι
από την επίτευξη του (τόσο σχετικού) "απόλυτου"...
:gossip:

όποιος εχει δοκιμάσει tung sol KT 120 μάλλον ξεχνά το θέμα El 34 ¨η ΚΤ 88 με εναλλακτική KT 90, καθόσον εν ολίγοις η 120 τα έχει όλα και συμφέρει. Απλώς μερικά τυλιγματάκια επιπλέον στους μετασχηματιστάδες είναι απαραίτητα.... Τα παιδιά είναι αδηφάγα. Πάντως μερικά χρόνια από σήμερα αυτές οι λάμπες θα θεωρούνται και θα είναι κλασσικές. Και αναλόγως κοστολογημένες.

Έχοντας ακούσει πολλές υλοποιήσεις με λυχνίες θα τις καετέτασα ως εξής:
1) EL39 radiotechnique
2) EL37 Mullard
3) KT66 Marconi-GEC
3) EL50 Valvo (Wermacht) -RT
4) EL84 TFK-Mullard (από καινούργιες μόνον οι Ei, rebranded edicron)
5) El95 TFK
6) EL 34 TFK (από καινούργιες μόνον οι Ei, rebranded edicron)
7) 6L6GC GE

Ψάχνω αξιοπρεπείς 6SN7GT/G προς αντικατάσταση κινέζικων. Καμία πρόταση μέχρι 50 ΕΥΡΩ για ματσαρισμένο ζεύγος; Ποια η διαφορά των 6SN7GT από τις 6SN7GT/G?

Πολύ ωραίο νήμα. Δεν το είχα προσέξει μέχρι πριν από λίγες ημέρες που άρχισα να ψάχνω στοιχεία για λυχνίες el34 μιας και τώρα πια ακούω από λάμπα.

Πολύ χρήσιμο είναι που καταγράφονται οι απόψεις χρηστών για λυχνίες ανά τύπο και μάρκα. Γνώριζα ότι υπάρχουν ηχητικές διαφορές ανάμεσα σε έναν τύπο λυχνίας από διάφορους κατασκευαστές αλλά όχι και σε τέτοιο επίπεδο όμως. Τουλάχιστον από ότι διαβάζω εδώ.

Μιας κι ο ενισχυτής μου φοράει el34 μου φάνηκε πολύ χρήσιμο που διάβασα εντυπώσεις για διάφορες μάρκες. Αν και δεν έχω εξακριβώσει ο ίδιος τι λάμπες φοράει ο ενισχυτής μου, μετά από λίγη έρευνα στο διαδίκτυο και από ένα link που μου έδειξε ο DIPIE διαπίστωσα πως φοράει Sovtek. Αν και δεν διάβασα καλά σχόλια εδώ για τις Sovtek αλλά ούτε και στο internet, ο ενισχυτής με έχει μαγέψει. Φυσικά δεν είναι θέμα μόνο λάμπας αλλά περισσότερο συνολικής υλοποίησης. Πάντως όλο αυτό αρχίζει και μου δημιουργεί την όρεξη και την περιέργεια για πειραματισμούς κάποια στιγμή.

Οπότε καλό θα ήταν και για άλλους φίλους της λυχνίας, αν μπορούμε, να ξαναζωντανέψουμε λίγο το νήμα με εντυπώσεις

Και για να κάνω λίγο αρχή έχω διαβάσει σχεδόν παντού εξαιρετικά σχόλια για τις Tung Sol. Έχει κανείς εμπειρία ή είναι κάτοχος για να πει λίγα πραγματάκια για τις εν λόγο el34 ή ECC83;