Οι πρώτες 3D εκπομπές στην Ελλάδα

Στο active 3d shutter glasses (όλες σχεδόν) η τηλεόραση δείχνει εναλλάξ ένα καρέ για το δεξί μάτι και ένα για το αριστερό. Σε κάθε καρέ τα γυαλιά μπλοκάρουν (μαυρίζουν) την όραση στο σωστό μάτι ώστε κάθε φορά το ένα μάτι βλέπει το καρέ που πρέπει. Αυτή η εναλλαγή γίνεται πολλές φορές μέσα σε ένα δευτερόλεπτο (120+ συνήθως)... μια μαυρίζει το ένα μάτι μια το άλλο και ταυτόχρονα αλλάζει η εικόνα στην τιβι

crosstalk έχουμε όταν το αριστερό μάτι πχ βλέπει ελαφρώς την εικόνα του δεξιού ματιού. Αυτό συμβαίνει όταν τα 3d γυαλιά δεν είναι απολύτως συγχρονισμένα με την τηλεόραση (μαυρίζουν στο ενδιάμεσο του καρέ) η αν η τιβι έχει μεγάλο response time (το καρέ του δεξιού ματιού σβήνει αργά και μέχρι τότε έχει ανοίξει το αριστερό μάτι στα γυαλιά με αποτέλεσμα να βλέπει ξεκάθαρα το αριστερό καρέ αλλά ταυτόχρονα και ένα αχνό αποτύπωμα του δεξιού)...

Re: Απάντηση: Re: Οι πρώτες 3D εκπομπές στην Ελλάδα

Mπερδεμα των χρωματων στα ορια τους (εισπηδηση/διαχυση/διασταυρωμα, κατα λεξη) επι το απλουστατον!

H τεχνολογια με ενεργα γυαλια εχει ενα σαφεστατο πλεονεκτημα απεναντι στα πολωτικα γυαλια διοτι απεικονιζεται πληροφορια σε καθε ματι FULL HD 3D αλλα κουβαλαει και ενα κουσουρι το λεγομενο crosstalk.
Tι ειναι λοιπον το crosstalk?
Τα ενεργα γυαλια λειτουργουν με μπαταριες και οι φακοι τους ειναι μικρες οθονες LCD οι οποιες δεχονται εντολες για το ποτε αυτες πρεπει να ειναι ανοικτες η οχι και για ποσο χρονο.
H τεχνολογια τους εχει ως εξής.
Η τηλεοραση μεσω πομπου συγχρονισμου που διαθετει (ενσωματωμενο η οχι) στελνει στα ενεργα γυαλια που φοραμε πληροφορια για το ποτε θα ειναι ανοικτο το κλειστρο του αριστερου η του δεξιου μερους των γυαλιων. Δηλαδη οταν η τηλεοραση στελνει σημα για να ειναι ανοικτος ο αριστερος φακος τοτε πρεπει το δεξιο μας ματι να μην παιρνει (ιδανικα) καμμια πληροφορια και αναποδα.
Επειδη αυτη η πληροφορια γινεται με ρυθμο αστραπης μικρο μερος πληροφοριας που προοριζεται για το αριστερο μας ματι περναει και στο ξεξι και αναποδα. Αυτο εχει σαν αποτελεσμα (crosstalk) η εικονα να αποκτα περιγραμματα τα οποια δεν επρεπε να εχει μειωνοντας την αισθηση του 3D ενω ταυτοχρονα γινεται και ενοχλητικο αναλογα με την ενταση του φαινομενου.
Τα νεα universal glasses που ανακοινωσε η xpand για το 3 τριμηνο του ετους που τρεχουμε θα μηδενιζουν το φαινομενο του crosstalk με ιδιαιτερα ρυθμιστικα που μεσω λογισμικου ( αρχικα με iphone αργοτερα με android applicatios) θα μιλαει στα γυαλια για τον τυπο της τηλεορασης αλλα κυριως για την καθυστερηση στο σημα που δεχονται αναλογα με το πως στελνει ο πομπος το σημα σ αυτα. Με απλες κουβεντες δεν θα επιτρεπει να περναει πληροφορια ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ.
Αυτο μενει να το δουμε βεβαια αλλα η Xpand σκιζει τα ιματια της οτι το πετυχε.
Νικος

Είναι σίγουρο οτι όλος αυτός ο εξαναγκασμός στην κίνηση του ματιού δεν δημιουργεί προβλήματα; Δεν έχω 3D τηλεόραση, αλλά έχω ακούσει για πονοκεφάλους και ζαλάδες. Εγώ ας πούμε που έχω αρκετά ευαίσθητο μάτι, και όταν ήμουν μικρότερος και πήγαινα, με ενοχλούσαν ακόμα και τα έντονα φωτορυθμικά των club, δεν θα είχα πρόβλημα; Θα υπήρχε δηλαδή το ενδεχόμενο να έδινα αρκετά λεφτά για να πάρω τέτοια τηλεόραση και την πρώτη φορά που θα την χρησιμοποιούσα να μου έκανε το κεφάλι κουδούνι και να πήγαιναν όλα χαμένα;

Re: Απάντηση: Οι πρώτες 3D εκπομπές στην Ελλάδα

Είναι σίγουρο οτι όλος αυτός ο εξαναγκασμός στην κίνηση του ματιού δεν δημιουργεί προβλήματα; Δεν έχω 3D τηλεόραση, αλλά έχω ακούσει για πονοκεφάλους και ζαλάδες. Εγώ ας πούμε που έχω αρκετά ευαίσθητο μάτι, και όταν ήμουν μικρότερος και πήγαινα, με ενοχλούσαν ακόμα και τα έντονα φωτορυθμικά των club, δεν θα είχα πρόβλημα; Θα υπήρχε δηλαδή το ενδεχόμενο να έδινα αρκετά λεφτά για να πάρω τέτοια τηλεόραση και την πρώτη φορά που θα την χρησιμοποιούσα να μου έκανε το κεφάλι κουδούνι και να πήγαιναν όλα χαμένα;

Και εγω ετσι πιστευα.
Εχω και εγω προβληματα με την οραση απο 5 χρονων και μαλιστα τωρα με αστιγματισμο + πρεσβυωπια + πολυεστιακα γυαλια φοβομουν πως θα ειχα προβλημα. Ομως οχι.
Γιατι δεν κανεις μερικες δοκιμες σε μερικα μεγαλα μαγαζια?
Κατσε με την ησυχια σου και δοκιμασε.
Μην ξεχνας, πως συνηθως ο φωτισμος του μαγαζιου μπορει να σε κανει να ζαλιστεις.
Στο σπιτι, οταν βλεπω 3D, ολα τα φωτα ειναι κλειστα. Μονο το ambilight της Philips μου ειναι αναμενο.

Last edited:
Re: Απάντηση: Οι πρώτες 3D εκπομπές στην Ελλάδα

Οπως ειπε και αλλος φιλος πιστευω οτι δεν θα εχεις κανενα προβλημα. Εχω αρκετα ευαισθητο ματι και γω σε σημειο που η εντονη φωτεινοτητα των καλοκαιρινων ημερων να μου κανει συνεχεια πονοκεφαλους. Σε 3D θεαση δεν ειχα ποτε προβλημα. Καμμια ζαλαδα κανενα παρατραγουδο.
Ωστοσο οπως ειπε και ο φιλος μας πιο πανω κανε μια δοκιμη σε καταστημα η σε σπιτι φιλου που εχει 3D τηλεοραση ωστε να εχεις τον χρονο που θελεις να την δοκιμασεις σε πραγματικες συνθηκες θεασης και για οσο χρονο για παραδειγμα διαρκει μια ταινια.
Μην ξεχνας επισης οτι μια τηλεοραση 3D ready συνηθως ανηκει στην υψηλη κατηγορια τιμης οποτε αποδιδει τα μεγιστα και σαν 2D.
Και γω στο σπιτι βλεπω 3D με τα φωτα κλειστα και μονο με το ambilight της philips σε λειτουργια. Μαλιστα η philips σε θεαση 3D μειωνει αυτοματα την ενταση του ambilight για να μειωσει ακομα περισσοτερο την κοπωση του οφθαλμου.
Μια ακομα παρατηρηση, αν δεις οτι σε ενοχλουν τα ενεργα γυαλια δοκιμασε να δεις και 3D με πολωτικα γυαλια. Η τεχνολογια με πολωτικα φιλτρα δινει επισης τρισδιαστατη εικονα με αλλο ομως τροπο. Τα γυαλια εδω ειναι πολυ ελαφροτερα διοτι δεν εχουν ηλεκτρονικα εξαρτηματα η μπαταριες. Οι τηλεορασεις που λειτουργουν με πολωτικα φιλτρα εχουν σκασει ηδη μυτη στην αγορα. Η αρχη εγινε με την LG ενω και η philips βγαζει αντιστοιχα μοντελα. Ανηκουν σε χαμηλοτερη κατηγορια τιμης διοτι η αναλυση που προσφερουν σε τρισδιαστατη θεαση ειναι full HD 3D και για τα δυο ματια σε αντιθεση με την τεχνολογια ενεργων γυαλιων που δινουν full HD 3D για καθε ματι.
Νικος

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Έκανα την ερώτηση γιατί είχα ακούσει για προβλήματα με τα μάτια, και είναι αλήθεια οτι ακόμα και οι συνθήκες που αναφέρετε δεν είναι και πολύ με το μέρος μου. Πάντα βλέπω τηλεόραση με ένα, έστω χαμηλό φως, στο δωμάτιο γιατί η μεγάλη φωτεινότητα και η μεγάλη αντίθεση μεταξύ σκοτεινών και φωτεινών σκηνών με κουράζουν, και πρέπει να υπάρχει και ένα φως στο δωμάτιο για να περιορίζει το φαινόμενο. Και εσείς λέτε οτι βλέπετε 3D με κλειστά φώτα. Επίσης δεν ξέρω πως συνδυάζονται τα 3D γυαλιά με τα γυαλιά οράσεως που φοράω. Γενικά μου φαίνεται λίγο ανώριμη ακόμα η τεχνολογία, όπως τα πρώτα κινητά τηλέφωνα με κάμερα, που ήταν όμως αποσπώμενη και κανείς δεν χρησιμοποιούσε τελικά. Ή την πρώτη μου LCD τηλεόραση που είχε τόσο μικρή γωνία θέασης που όταν κουνιόμουν λίγο άλλαζαν και τα χρώματα στην οθόνη. Το ιδανικό 3D για μένα θα έπρεπε να προέρχεται κατευθείαν από την τηλεόραση, και όχι με πρόσθετο εξοπλισμό που έχει όμως αρκετούς περιορισμούς. Αντί να φοράω εγώ τα φίλτρα, να υπήρχαν στην οθόνη. Για παράδειγμα το λέω, αφού δεν έχω ιδέα πως αλλιως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το 3D. Αλλά αυτό είναι θεωρητικό, και για να επιστρέψω στο παρόν, έχετε δίκιο οτι μόνο με μία δοκιμή θα μπορούσα να καταλάβω τι ισχύει.

Και εγω γυαλια ορασεως φοραω και ποτε δεν αντιμετωπισα προβλημα με 3D γυαλια ολων των κατασκευαστων που εχω δοκιμασει. Ολα ειναι αρκετα ευρυχωρα και εσωκλειουν τα ορασεως.

εχω δεν μπορω να δω με γυαλια 3D λογω μυωπιας (6 βαθμοι και μεγαλο αστιγματισμο) και γενικα οσοι εχουν μυωπια το μονο που θα καταφερουν ειναι να κανουν χειροτερα τα ματια τους.εκτος αυτου οσο καταφερα να δω στην μια και μοναδικη φορα που ειδα 3D (για 1 λεπτο) απογοητευτικα απλα για εμενα ηταν αισχος ολα μπλε και κοκκινα ηταν .

παλι εκλεισε το τει .

Λακη αν εχεις μυωπια οπως εχω και εγω 6 βαθμους μια χαρα βλεπεις 3d.απλα πρεπει να φορας φακους επαφης για να φορας τα γυαλια.

το οτι θα καταστρεψουμε τα ματια μας δεν το ξερουμε ακομα.

επισης μην συγκρινεις το παλιο 3d(κοκινο-μπλε)με τα καινουργια 3d ενεργα και παθητικα,γιατι δεν εχει καμια σχεση.ειδικα στα παθητικα ειναι εντελως ξεκουραστη η θεαση.

το 3d anaglyph δεν παλευεται πανω απο 5 λεπτα.