Οι σπουδαίες αντρικές φωνές του ελληνικού τραγουδιού

Σάκης Τόλης, διεθνής καριέρα, συναυλίες σε όλη την υφήλιο. Για ιδιαίτερα γούστα βέβαια.
 
Απάντηση: Re: Οι σπουδαίες αντρικές φωνές του ελληνικού τραγουδιού

Εμείς εδώ μπορεί να σχολιάζουμε, να γελάμε, να κάνουμε αστειάκια κλπ αλλά το τραγούδι είναι πολύ δύσκολη υπόθεση
Εάν κάνει κάποιος πέντε με έξι μαθήματα φωνητικής( ακόμα και τόσα αρκούν δηλαδή), θα διαπιστώσει πως το τραγούδι δεν είναι μια τόσο εύκολη υπόθεση όσο φαίνεται.
Πρόκειται περί συγκλονιστικής εμπειρίας, και το πιο συγκλονιστικό σε όλη αυτήν την διαδικασία είναι η διαπίστωση πως κάθε περιορισμός ή κάθε λάθος αν θέλετε, προέρχεται από την δικές μας αντιστάσεις. Για αυτό και στα σημεία που ονομάζονται “περάσματα” 9 στους δέκα βάζουν τα κλάματα! το γιατί συμβαίνει αυτό είναι μεγάλη κουβέντα αλλά έχει πολύ να κάνει και με το γεγονός πως η φωνή στον πολιτισμένο κόσμο έχασε αρκετές από τις ιδιότητες της! Πχ αν ζούσαμε στην φύση θα χρειαζόταν να επικοινωνήσουμε με τους άλλους και αν φωνάζαμε χρησιμοποιώντας λαιμό δεν θα μας άκουγε κανείς! Άρα ενστικτωδώς θα χρησιμοποιούσαμε το διάφραγμα!
Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κανείς είναι πως η φωνή ενός ανθρώπου μοιάζει με έναν σωλήνα! Αν κάτω είναι παχύς και πάνω στενός τότε δεν είναι σωλήνας αλλά κώνος! Αν κάτω είναι στενός στην μέση παχύς και πάνω πάλι στενός είναι αχλάδι! Κοκ…..
Σε ένα δεύτερο επίπεδο ο σωλήνας αυτός θα πρέπει να έχει και την ίδια υφή σε όλα του τα σημεία!
Η σωστή φωνή πρέπει να στηθεί κάπως έτσι και μετά όταν για ερμηνευτικούς λόγους θα χρειάζεται να αλλάξει σχήμα και υφή τότε φυσικά και θα γίνεται, αλλά το βασικό υλικό θα πρέπει να είναι ο σωλήνας. Εννοείται βέβαια πως ο προσεκτικός ακροατής είναι σχεδόν πάντα σε θέση να καταλαβαίνει πότε κάποιος για ερμηνευτικούς λόγους αλλάζει ηχόχρωμα και πότε απλά η φωνή του έχει ασυνέχεια!
Πολλές φορές κάποιος δημιουργός προτιμά μια πιο μικρών ικανοτήτων φωνή κυρίως γιατί όσοι γνωρίζουν ότι έχουν πολύ καλή φωνή άθελα τους επικεντρώνονται σε τεχνικά ζητήματα με αποτέλεσμα να χάνουν σε έκφραση!

Με βάση λοιπόν τα όσα ανέφερα, οι απίστευτες αντρικές φωνές τύπου τέλειος σωλήνας είναι του Καζαντζίδη, του Βογιατζή, δυστυχώς του Πάριου, του Παπακωσταντίνου, του Μάκη Χριστοδουλόπουλου και μπορώ να σκεφθώ πολλούς ακόμα…..

Ο φωνή του Νταλάρα δεν είναι σωλήνας αλλά στραβοχυμένο στυλό!
Χροιά αδιάφορη, ένρινος στις μεσαίες προς ψηλές νότες, και εντελώς βεβιασμένος στις ψηλές! Φτωχή ένταση επίσης πρέπει να επισημανθεί!
Το χειρότερο είναι πως δεν έχει καν επαφή με την φωνή του γιατί αν έχετε παρατηρήσει στα live είναι τίγκα στο λάθος. Ο σωστός ερμηνευτής ακούει την φωνή του ειδικά στα live και αν καταλάβει πως είναι σε άσχημη μέρα προσαρμόζεται αμέσως! Ο Νταλάρας δεν το κάνει ποτέ αυτό!

Γιατί δυστυχώς του Πάριου?
 
Re: Απάντηση: Re: Οι σπουδαίες αντρικές φωνές του ελληνικού τραγουδιού

Γιατί δυστυχώς του Πάριου?

Προφανώς γιατί το πουλάει το σπίτι. Και πρέπει να κοιτάξει και τα φρένα του...
 
Δεν είναι καθόλου μόνος του!! Συμφωνώ με τον Κώστα και προσθέτω ότι δίνει μια κωμική χροιά στην έννοια ερμηνεία ο ''Ακατανόμαστος''.

Υ.Γ.
Χαίρομαι που δεν αναφέρθηκε (ως τώρα) ο υπερτιμημένος μπόμπος. Αυτός με το σηκωμένο γιακαδάκι...
Αν είχαμε γυναίκες βέβαια, θα διαβάζαμε και το όνομά του ως μεγάλη φωνή.
Respect!!!!
 
Απάντηση: Re: Οι σπουδαίες αντρικές φωνές του ελληνικού τραγουδιού

γκουχ γκουχ γκουχ..... αμάν χριστιανέ μου, κόντεψες να με πνίξεις...
Για να... "ξαναζωντανέψω" λίγο, το θέμα! Γιατί να σε "πιάνει ξερόβηχας", για τον "Άρχοντα της πίστας" (ο ίδιος αυτοαποκαλείται); Αν εξαιρέσω κάποια μέτρια κομμάτια, αντικειμενικά και μόνο που έχει το δικό του ύφος, τον κατατάσσω στους σύγχρονους κορυφαίους (και δυστυχώς, εμπορικούς) ερμηνευτές, με καθ' όλα αντρική φωνή, που δεν βρίσκεις, στην νέα γενιά! Βέβαια, για να συμπληρώσω τις προηγούμενες απόψεις-απαντήσεις, είναι η... "άλλη όψη" του νομίσματος, με τον Μέγιστο Καζαντζίδη. Η διαφορά που εντοπίζω -εκτός του τρόπου ερμηνείας και ρεπερτορίου- είναι και στην εποχή, αν και πρόλαβε τον Καζαντζίδη, έχει να κάνει με την ίδια τη ζωή, γι' αυτό και με συγκινούν -περισσότερο- τα τραγούδια του Στυλιανού, που περιγράφουν κατά ένα σημαντικό μέρος, την εικόνα της "φτωχής γενιάς", κάτι που αποδεικνύει, ότι ακόμα και σήμερα, ο απλός -κυρίως- κόσμος, έκανε "αθάνατα" αυτά τα τραγούδια, κι όχι μόνο του Καζαντζίδη. Υ.Γ.: Περιμένω και από άλλους, απαντήσει! Κάθε διαφωνία, δεκτή!
 
Για Ποιον ρωτησα.....
Αναφέρθηκες γισ καποιον άρχοντα
Δεν έχω τη ν ευκολία να ψαχνω να βρω
 
Το θέμα λέει -αν δεν κάνω λάθος, για τις "σπουδαίες αντρικές φωνές του ελληνικού τραγουδιού". Εκτός κι αν...
εξάντλησες την επιχειρηματολογία σου, στα προηγούμενα μηνύματα.
 
Ωχ δεν βγαίνει συνεννόηση. ..
Λες γιατί γκουχ γκουχ για τον άρχοντα
Τρίτη φορά σε ρωτάω
Θα μας πεις η θα παει παραπέρα?
 
Απάντηση: Re: Οι σπουδαίες αντρικές φωνές του ελληνικού τραγουδιού

Ωχ δεν βγαίνει συνεννόηση. ..
Λες γιατί γκουχ γκουχ για τον άρχοντα
Τρίτη φορά σε ρωτάω
Θα μας πεις η θα παει παραπέρα?
Άσε φίλε, μέχρι να σου απαντήσω, πρόλαβες εσύ να μου απαντήσεις!!! Εννοούσα...
ΑΥΤΟΝ!!!
notis-sfakianakis.jpg
 
Οχι
Νομισα οτι το θέμα μας ηταν οι φωνες και οχι οι θηριοδαμαστες
 
Re: Απάντηση: Re: Οι σπουδαίες αντρικές φωνές του ελληνικού τραγουδιού

Άσε φίλε, μέχρι να σου απαντήσω, πρόλαβες εσύ να μου απαντήσεις!!! Εννοούσα...
ΑΥΤΟΝ!!!
notis-sfakianakis.jpg

Δεν ήξερα ότι ο Σφακιανάκης είναι τραγουδιστής. Γηράσκω αεί διδασκόμενος.
 
Απάντηση: Re: Οι σπουδαίες αντρικές φωνές του ελληνικού τραγουδιού

Οχι Νομισα οτι το θέμα μας ηταν οι φωνες και οχι οι θηριοδαμαστες
Καλημέρα, φίλε! Καταλαβαίνω το (χιουμοριστικό) πνεύμα σου. Η εκτίμησή μου, όσον αφορά τον "Άρχοντα" (δεν τον αποκαλώ εγώ) έχει να κάνει ως προς το αποτέλεσμα της δουλειάς του, που παρουσιάζεται! Εσύ (αν και όπως σημείωσα στην προηγούμενη απάντησή μου, θέλω κι άλλες γνώμες), ποιούς "σύγχρονους" θεωρείς και με ποιά κριτήρια (έστω δικά σου), να είναι άξιοι, να αποκαλούνται διαχρονικοί;
 
Γνώμες έχουν κατατεθει πιο πριν για δεκάδες φωνές.
Και το θέμα σχεδον έχει εξαντληθεί.
Και προφανως δεν εχω διάθεση για χιούμορ.