Οι συναρπαστικές γυναικείες φωνές του (μεταπολεμικού) ελληνικού τραγουδιού

Καλησπέρα σε όλους

Αφορμή για να ξεκινήσω αυτό το νήμα στάθηκε μια συζήτηση με τη γυναίκα μου, ακούγοντας ένα τραγούδι με τη Βούλα Σαββίδη, η φωνή της οποίας συνάρπαζε τον εκλιπόντα αγαπημένο μου φίλο και κουμπάρο. Το τραγούδι το ακούγαμε στο "Μελωδία FM" και καπάκι ακολούθησε ένα τραγούδι με τη φωνή της Ελένης Βιτάλη.

Ρωτώντας με (η γυναίκα μου) να αναγνωρίσω τη φωνή της Βιτάλη, που στιγμιαία της διέφευγε, αρχίσαμε τη συζήτηση για το ποιές είναι οι γυναικείες φωνές που όχι απλά μας αρέσουν, αλλά μπορεί να μας συναρπάζουν, αναφέροντας φυσικά και τη φωνή της Σαββίδη, που ξέραμε πόσο άρεσε στον κουμπάρο μας. Η γνώμη μου είναι ότι τέτοιες φωνές - όχι μόνο στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και το τραγούδι οποιασδήποτε χώρας ή γλώσσας - σπανίζουν και όταν εμφανίζονται λάμπουν σαν φωτεινά αστέρια. Έτσι θα αποτολμήσω μια καταγραφή, σύμφωνα πάντα με τη δική μου προσωπική εκτίμηση, για όποιες φωνές θεωρώ ότι με συνάρπαζαν όταν τις άκουγα (ή όταν τις ακούω), από τα πρώτα χρόνια της μεταπολεμικής περιόδου (αρχές δεκαετίας του 50) μέχρι και σήμερα. Πάμε:

- Δανάη Στρατηγούλου (την πρόλαβα στη μέση της καριέρας της, όταν το ελαφρό τραγούδι ήταν ακόμα το κύριο εκφραστικό μουσικό ιδίωμα της Ελλάδας, ενώ δειλά δειλά μόλις άρχιζε να εμφανίζεται το έντεχνο λαϊκό τραγούδι)
- Μαρίκα Νίνου (δε νομίζω να χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις η Νίνου, αν και η ηλικία μου απλά την πρόλαβε στη δύση της, λίγο πριν η επάρατη της κόψει το νήμα της ζωής).
- Μαίρη Λίντα (νομίζω ότι τέτοιες φωνές είναι η προσωποποίηση αυτού που λέμε "σπάνια")
- Μαρία Φαραντούρη (εδώ δεν χρειάζονται σχόλια)
- Βίκυ Μοσχολιού (για την πρώτη περίοδο της καριέρας της, πριν αρχίσει να καταστρέφεται η φωνή της)
- Χάρις Αλεξίου (Το ευτύχημα είναι ότι κράτησε τη φωνή της - άρα και το τεράστιο και απίστευτα εξαιρετικό - έργο της για μεγάλο χρονικό διάστημα, και την χάρηκαν τουλάχιστον τρεις γενιές. Τώρα βέβαια, ως τραγουδίστρια, είναι κοντά στη δύση της, αλλά σε τίποτα αυτό δεν αλλάζει την εικόνα που έχω γι αυτήν)
- Φλέρυ Νταντωνάκη (Το ένα από τα δύο αηδόνια του Μ. Χατζηδάκη. Δυστυχώς έφυγε κι αυτή νωρίς)
- Αλίκη Καγιαλόγλου (το άλλο αηδόνι του Μάνου)
- Άλκηστις Πρωτοψάλτη (ανεξάρτητα για όσα λέγονται για την προσωπική ζωή και - ενίοτε - για τις καλλιτεχνικές της επιλογές, την θεωρώ μια από τις σπάνιες φωνές του ελληνικού τραγουδιού και βέβαια από αυτές που με συναρπάζουν)
- Μαρία Δημητριάδη (Μια φωνή με τεράστια "προσωπικότητα" απίστευτες δυνατότητες και εκπληκτικές ερμηνείες. Δυστυχώς έφυγε κι αυτή νωρίς)
- Αφροδίτη Μάνου (Το Alter Ego της Μαρίας, η αδελφή της, με πραγματικό όνομα Αγλαΐα Δημητριάδη. Μολονότι διέφερε από τη Μαρία, διατηρούσε τις απίστευτες δυνατότητες της φωνής της, οικογενειακό μάλλον)

Εδώ σταματώ. Άφησα έξω κάποιες άλλες που ίσως κάποιοι να τις θεωρούν "ιερά τέρατα", όπως η Μούσχουρη, η Γαλάνη, η Μαρινέλλα, η Γλυκερία κλπ. Όχι γιατί δεν μου αρέσουν, κάθε άλλο! Απλά δεν διεγείρουν μέσα μου εκείνο που έβαλα στη αρχή: το συναίσθημα του συναρπάσματος.

Αν θεωρείτε ότι το νήμα αξίζει συζήτησης, εδώ είμαστε και είσαστε να καταθέσετε τις προτιμήσεις σας.

Καλό βράδυ.
-
 
Τρεις ακόμα..

Πρέπει ακόμα να προσθέσω τρεις ακόμα φωνές, που πράγματι με συνάρπαζαν όταν τις άκουγα (και φυσικά με συναρπάζουν ακόμα τα ηχογραφημένα τραγούδια τους, αφού έχουν πλέον λόγω ηλικίας αποσυρθεί από το πάλκο):

- Η Πόλυ Πάνου (που κατά την άποψή μου έχει με μοναδικό τρόπο τραγουδήσει "Τα Παιδιά του Πειραιά" - αυτή ήταν η πρώτη εκτέλεση - το "Καλντερίμι" από τα "Κόκκινα Φανάρια", το "Δαχτυλίδι", το Ένα σφάλμα έκανα" κ.α.)
- Η Καίτη Γκρέϋ (που το τραγούδι "Μέσα στης Ζωής τα Μονοπάτια" ήταν αυτό που με έκανε - παιδί ακόμα - να ανατριχιάζω όταν το άκουγα. Κι από κοντά το "Πήρα τη Στράτα κι έρχομαι")
- Η Γιώτα Λύδια (φωνή αηδονίσια με εκπληκτικές δυνατότητες και γυρίσματα, όποιο τραγούδι κι αν της ανάθεσαν να πει)
 
Ωραίο θέμα Παναγιώτη.
Γενικά συμφωνώ με τις περισσότερες που αναφέρεις, όλες αναμφισβήτητα πολύ μεγάλες φωνές, όπως βεβαίως και η Τζένη Βάνου που αναφέρει ο Δημήτρης ή Σωτηρία Μπέλου και η Ρένα Κουμιώτη που αρέσει σ´εμένα, και σίγουρα υπάρχουν και αρκετές άλλες που ξεχνάμε αυτή τη στιγμή.
Προσωπικά, αν ήθελα να ψηφίσω οπωσδήποτε μία για πρώτη θα ψήφιζα κάποια που εκτός από φωνάρα θα έπρεπε να έχει αφήσει πίσω της και κάποιο σημαντικό έργο. Μου αρέσει πάρα πολύ η φωνή της Βιτάλη αλλά τι να το κάμω; Αν μου πείς να γράψω ένα CD με τα τραγούδια της που μ´ αρέσουν θα δυσκολευτώ πάρα πολύ να το γεμίσω.
Τέτοια τραγουδίστρια, φωνάρα με εξαιρετικά μεγάλο ρεπερτόριο και με επιτυχίες που δεν έχουν όλες οι άλλες μαζί (εντάξει λίγο υπερβολικό αυτό :D), για μένα είναι η Βασιλικούλα που έλεγε κι ο μέγιστος Ζαμπέτας, η θεά η Βίκυ Μοσχολιού.:worshippy:
 
Μπάμπη, μπράβο. :2thumb22sup:
Από τις νεοκυματικές, εκτός από τη Ρένα Κουμιώτη που αναφέρθηκε, η Καίτη Χωματά.
Επίσης η Αλέκα Κανελλίδου, για τη χροιά της φωνής της και τις τζαζ ερμηνείες της.
 
Παναγιώτη, από τις παλιές ρεμπέτισσες που κάποτε άκουγα και μου άρεσαν, η Ρόζα Εσκενάζυ και η Μαρίκα Νίνου που ανέφερες και εσύ (η συνεργασία με Τσιτσάνη ήταν καταλυτική). Παρότι παλαιές, είχαν παρουσία μετά το πόλεμο και μάλιστα αξιοσημείωτη.
:ernaehrung004:
 
Last edited:
Απάντηση: Re: Οι συναρπαστικές γυναικείες φωνές του (μεταπολεμικού) ελληνικού τραγουδ

Παναγιώτη, από τις παλιές ρεμπέτισσες που κάποτε άκουγα και μου άρεσαν, η Ρόζα Εσκενάζυ και η Μαρίκα Νίνου. Τις αναφέρω εδώ, γιατί είχαν παρουσία μετά το πόλεμο και μάλιστα αξιοσημείωτη.
:ernaehrung004:

Γρηγόρη, αν και θεωρούνται και οι δύο φωνάρες, ειδικά για τη Μαρίκα Νίνου κάποιοι λένε οτι ίσως είναι και η καλύτερη γυναικεία φωνή ever, ποτέ δεν με ενθουσίασαν. Ξεκινάω καλά αλλά μετά από λίγο κάτι με ενοχλεί στη φωνή τους, κάτι που μου τρυπάει το μυαλό σαν τροχός οδοντογιατρού.
Μπορεί να φταίει η πολύ πρίμα φωνή τους, όπως είδες παραπάνω έχω αδυναμία στις μπάσες :smile:, μπορεί να φταίει και η κακή ποιότητα του υλικού λόγω πενιχρών μέσω της εποχής, μπορεί ίσως να μ´ενοχλεί και κάτι άλλο που δεν μπορώ να προσδιορίσω επακριβώς, το αποτέλεσμα είναι μετά από 3-4 τραγούδια να´αρχίζει να μ´ενοχλεί η φωνή τους.

Κι αφού μιλάμε για μπάσες φωνές ας βάλω στη λίστα και την Ελένη Δήμου.
 
Re: Απάντηση: Re: Οι συναρπαστικές γυναικείες φωνές του (μεταπολεμικού) ελληνικού τρα

Γρηγόρη, αν και θεωρούνται και οι δύο φωνάρες, ειδικά για τη Μαρίκα Νίνου κάποιοι λένε οτι ίσως είναι και η καλύτερη γυναικεία φωνή ever, ποτέ δεν με ενθουσίασαν. Ξεκινάω καλά αλλά μετά από λίγο κάτι με ενοχλεί στη φωνή τους, κάτι που μου τρυπάει το μυαλό σαν τροχός οδοντογιατρού.
Μπορεί να φταίει η πολύ πρίμα φωνή τους, όπως είδες παραπάνω έχω αδυναμία στις μπάσες :smile:, μπορεί να φταίει και η κακή ποιότητα του υλικού λόγω πενιχρών μέσω της εποχής, μπορεί ίσως να μ´ενοχλεί και κάτι άλλο που δεν μπορώ να προσδιορίσω επακριβώς, το αποτέλεσμα είναι μετά από 3-4 τραγούδια να´αρχίζει να μ´ενοχλεί η φωνή τους.

Κι αφού μιλάμε για μπάσες φωνές ας βάλω στη λίστα και την Ελένη Δήμου.


Συμφωνώ για Νίνου και Ροζα.
Επίσης για Δήμου.
Ξεκαθαρίστε όμως πόσο μεταπολεμικά πάμε, γιατί έχω πιό φρέσκα ονόματα....
 
Eχθές,κατά σύμπτωση άκουγα ρεμβάζοντας,όλα τα δισκάκια της Αφροδίτης Μάνου.Μεγάλο γυναικείο στιχουργικό ταλέντο και πολύ καλή φωνή.

Να προσθέσω την επίσης αγαπημένη μου Αρλέτα;
 
H Πάνου δεν έχει φωνή. Άποψη μου απλά έχει μια ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη λαϊκή χροιά …τίποτα περισσότερο…..
Η Αλεξίου δεν χρειάζεται καν να τραγουδήσει. Την ακούς να μιλάει και λιώνεις, πράγμα που σημαίνει περισσότερο χάρισμα παρά δουλειά. Αντίθετα η Καγιαλόγλου και η Γαλάνη έχουν περισσότερο δουλεμένες φωνές!
Η Γλυκερία εμένα δεν …..
Η Βάνου είναι αδιανόητη! Τεχνικά δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλά είναι από τις λίγες φωνές σε παγκόσμιο επίπεδο που η φωνή της είχε την ίδια ποιότητα σε όλη της την έκταση!

Προσωπικά πιστεύω πως είναι καλύτερα να αναφέρω κάποιες κατά την γνώμη μου πάντα συγκλονιστικές ερμηνείες. Τραγούδια δηλαδή που πέρα από την καλή φωνή η ερμηνεία έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που είναι αδύνατο να τα ακούσεις με την φωνή κάποιας άλλης

Τζένη Βάνου - Τι Κρίμα
Μαρία Δημητριάδη – Ήσουνα φεγγάρι και ήμουνα πουλί
Νενα Βενετσάνου - Η Μαριάνθη των ανέμων
Βίκυ Μοσχολιού - Νυν και αεί, Μιλώ για τα παιδιά μου, Χάθηκε το φεγγάρι
Αλίκη Καγιαλογλου - Με κλειστά παράθυρα (Σαν καφενείο), Ο κόσμος σου να είμαι εγώ
Αλεξίου Χάρις - Παπάκι, Η μπαλάντα της Ιφιγένειας, Το τραγούδι του χελιδονιού, Γύριζαν τα τραίνα, Εν βελγίω, Όταν πίνει μια γυναίκα,
Δήμητρα Γαλάνη - Ήλιε μην κοιτάς, Ήταν μια φορά και ένα καιρό, Το κομοδίνο, Ατομική μου ενέργεια, Εγώ μιλάω για δύναμη, Μην μου μιλάς για αγάπη.
Τσανακλίδου Τάνια – Το πάτωμα
Ρένα Κουμιώτη - Άναψε καινούργιο μου φεγγάρι
Νανα Μούσχουρη - Ενδεκάτη εντολή
Αιμιλία Σαρρή - Ο Σταυρός του νότου

Και επανέρχομαι ….
 
Re: Απάντηση: Οι συναρπαστικές γυναικείες φωνές του (μεταπολεμικού) ελληνικού τραγουδ

Eχθές,κατά σύμπτωση άκουγα ρεμβάζοντας,όλα τα δισκάκια της Αφροδίτης Μάνου.Μεγάλο γυναικείο στιχουργικό ταλέντο και πολύ καλή φωνή.

Να προσθέσω την επίσης αγαπημένη μου Αρλέτα;

να την βάλεις αν και είναι το πιο άφωνο πλάσμα στον πλανητη γή....ίσως και σε όλο το ηλιακό σύστημα:flipout::flipout::flipout:
 
Ακόμη και η Βίσση και η Βανδή, παρά τα εμέσματα και τα βοθρολύματα που έχουν βγει από το στόμα τους, πρέπει να συμπεριληφθούν στις σπουδαίες φωνές.