Οι Τετρομαγμένοι.

Σωστά.
αυτή η καραμέλα με την "κακιά Εκκλησία" έχει χάσει προ πολλού τη γεύση της.
Εγώ που πηγαίνω μια φορά τον Μήνα,(άντε και στους Χαιρετισμούς) δεν διαπίστωσα κανέναν κίνδυνο εξ αυτής προερχόμενο.Πιστεύω δε πως περισσότερο κινδυνεύουμε από οτιδήποτε άλλο παρά από την εκκλησία.Και δεν αναφέρομαι στον Χριστόδουλα.Εκκλησία είναι όλοι οι πιστοί και όχι οι διοικούντες αυτήν.

Ας βρούν κάτι πιο πρωτότυπο και καινούριο να πολεμήσουν.
Θρησκεία,Ιστορία,εθνική συνείδηση, όλα ban στο βωμό της "Προόδου".
Ευχαριστώ αλλά θα μείνω..πίσω !
 
Μιας και η κουβέντα έχει "ξεχειλώσει" τελείως αλλά εξακολουθεί να είναι ενδιαφέρουσα, επιτρέψτε μου να αναφέρω ένα πολύ καλό βιβλίο:
"ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΩΣ ΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΛΟΓΙΚΑ", Theodor Lessing, Εκδόσεις Του Εικοστού Πρώτου. (Πρώτη έκδοση το 1919 στη Γερμανία).

Πρόκειται για ένα είδος φιλοσοφίας της Ιστορίας η οποία δίνει περισσότερο βάρος στη σύνδεση "ορθής" και "επιστημονικής" συγγραφής ιστορίας και κοινωνικής "προόδου" και "εξέλιξης" παρά στη μεθοδολογία για την οποία άλλως τε υπάρχουν εκατοντάδες άλλα.
Τις παραπάνω λέξεις τις βάζω σε εισαγωγικά γιατί όπως είναι αναμμενόμενο ο συγγραφέας τις χρησιμοποιεί και τις επανορίζει όπως θα ήθελε.
Εξαιρετικό βιβλίο και διαχρονικό όπως όλα τα σημαντικά συγγράματα.
 
Σπύρο και Έκτορα, συγγνώμη, αλλά η επιθυμία σας δεν θα ικανοποιηθεί. Βρίσκω την παρέμβαση που του Έκτορα παρεξηγήσιμη μεν, αναμφισβήτητα όμως στάθηκε όμως αφορμή για να αναλυθούν καλύτερα τα συγκεκριμένα πράγματα και όλοι μας να μάθουμε κάτι παραπάνω. Το να διαγραφούν τα επίμαχα σημεία δεν έχει νόημα αν δεν διαγραφούν και οι μετέπειτα αναφορές σε αυτά, αλλά για εμένα αυτές είναι που τελικά αναδεικνύουν την αξιοπιστία του θέματος, παρά την πρόσκαιρη αμφισβήτισή της.

Η γενικότερη άποψή μου είναι πως το επίπεδο πολλών ανθρώπων εδώ μέσα είναι αρκετά υψηλό, ώστε οι διαφορές που προκύπτουν μεταξύ τους μάλλον προς όφελος της συζήτησης αποβαίνουν παρά την υποβιβάζουν. Όταν υπάρχει τέτοια προοπτική, αξίζει το ρίσκο μιας καθυστερημένης διαχειριστικής παρέμβασης.

Αναμένω εξίσου ενδιαφέρουσα τη συνέχεια του θέματος.
 
Θα πρότεινα το υπέροχο βιβλίο του αείμνηστου διανοητή Παναγιώτη Κονδύλη ,διδάκτορα φιλοσοφίας τής Χαϊδελβέργης,που λοιδωρήθηκε μετά θάνατον ως ´πολεμοχαρής´απο δημοσιογράφο γνωστού συγκροτήματος που έχει σχέση και με την έκδοση τού σχολικου βιβλίου.
Ειναι η ´Θεωρία πολέμου´,απο τίς εκδόσεις Θεμέλιο.Ως συμπλήρωμα το έργο του ´Πλανητική Πολιτική μετά τον Ψυχρό Πόλεμο´τού 1992,προοίμιο τής σημερινής κατάστασης στον κόσμο.Στην ´θεωρία τού πολέμου´ο Κονδύλης δίνει μιά νέα ερμηνεία στίς θεωρίες του Clausewitz και απαντά σε πολλούς ιστορικούς τής ´φιλελεύθερης σκέψης´.Είναι ένα βιβλίου που έτυχε διεθνούς αναγνωρίσεως αλλά δεν άρεσε στον Κύριο Σωμερίτη...........
 
Επίσης ως πρός το σύγχρονο ´Κρυφό Σχολειό´αξιζει να μνημονευθεί η μεγάλη Δασκάλα τού Γένους ,Ελένη Φωκά ,που έμεινε στην κατεχόμενη και σκλαβωμένη Καρπασία για να μαθαίνει γράμματα στα παιδιά Ελληνοκυπρίων που έμειναν εκεί εγκωβισμένοι.Τριάντα χρόνια δίδασκε γράμματα τα εγκλωβισμένα ελληνόπουλα παρά τίς διώξεις και τίς αθλιότητες τού καθεστώτος Ντενκτάς,ο οποίος την κήρυξε ανεπιθύμητη.Αυτή η Γυναίκα ήξερε από ´συνωστισμούς´και έμεινε εκεί για να κρατήσει ασβεστο το πνεύμα τής πατρίδας της.
 
Εχεις δίκιο για τη Φωκά. Η πράξη της ήταν μεγάλη αντίσταση στον κατακτητή. Εγώ το επισκέφθηκα το σχολείο της και του χρόνου το Πάσχα ετοιμάζομαι να επισκεφθώ την Καρπασία και το Ελληνικό Γυμνάσιο που λειτουργεί εκεί. Πέρυσι είχε 8 παιδιά, φέτος έχει περισσότερα. Όλοι οι καθηγητές έρχονται από τη Λευκωσία.

Μόνο που το σχολείο της Φωκά, όπως και το Γυμνάσιο δεν είναι κρυφά σχολεία, αλλά επίσημα σχολεία under protection of the United Nations και under the rule of the TRNC (βλ. υπό προστασία και υπό τρομοκρατία).
 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 27 Μαρτίου 2007

Η Υπουργός Παιδείας, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, προέβη στις εξής δηλώσεις:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας είπε κάτι για το βιβλίο ο Πρωθυπουργός;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως από τα μέσα Ιανουαρίου έχω πει, ζούμε σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, η οποία διέπεται από αρχές και θεσμικές διαδικασίες. Έχω πει λοιπόν από την αρχή ότι δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός Υπουργού κανένα βιβλίο. Είναι επιστημονική υπόθεση. Αυτό θα διορθωθεί, σε συνεννόηση με τη συγγραφική ομάδα, κυρίως με βάση τις παρατηρήσεις της Ακαδημίας Αθηνών. Εάν με ρωτάτε εμένα, σαν πρόσωπο, κι εγώ σε πολλά σημεία διαφωνώ. Αλλά είναι δυνατόν, στην εποχή μας, στον 21ο αιώνα, επιστημονικά ζητήματα να κρίνονται μη επιστημονικά και χωρίς διαδικασίες;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι επιστημονική υπόθεση;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιστήμη είναι η Ιστορία; Εδώ υπάρχουν μαρτυρίες.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο τρόπος που θα γραφεί ένα βιβλίο είναι επιστημονική υπόθεση. Ξέρετε άλλωστε ότι η διαχρονικότητα του Ελληνισμού επιτρέπει να γράφονται επί χρόνια εκατομμύρια σελίδες. Και αυτό είναι καλό για μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν είδαν το βιβλίο πριν τυπωθεί, να διορθωθούν τα λάθη, γιατί υπάρχουν παιδιά τα οποία έχουν μάθει στρεβλά την Ιστορία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παρακαλώ. Τα παιδιά δεν έμαθαν την Ιστορία ξαφνικά, με την Ιστορία της έκτης Δημοτικού. Αλλά να επανέλθω. Κανείς δεν πρόκειται να μεταπείσει την Κυβέρνηση να μετακινηθεί από τον τρόπο που προβλέπουν οι θεσμοί σε εξωθεσμικούς τρόπους προσωπικές παρεμβάσεις και άλλου χαρακτήρα παρεμβάσεις. Προτείνω να ηρεμήσουν όλοι. Η Ακαδημία Αθηνών είναι ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, έχει κάνει τις παρατηρήσεις του, η συγγραφική ομάδα θα κάνει διορθώσεις και να κάνουμε όλοι υπομονή και να ηρεμήσουμε.
 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 26 Μαρτίου 2007

Η Υπουργός Παιδείας Κα Μαριέττα Γιαννάκου παρέδωσε σήμερα τις παρατηρήσεις της Ακαδημίας Αθηνών αναφορικά με το βιβλίο της ιστορίας της στ’ δημοτικού στη συγγραφική ομάδα του βιβλίου.
Η Υπουργός ζήτησε να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις αυτές, καθώς επίσης και όσες έχουν γίνει από την εκπαιδευτική κοινότητα και το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες διορθώσεις κατά την επανέκδοση του βιβλίου για τις ανάγκες της νέας σχολικής χρονιάς.
Το διορθωμένο κείμενο, προ της επανέκδοσης, θα τεθεί υπόψη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Υπουργείου.
 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 26 Μαρτίου 2007

Με επιστολή της Υπουργού Παιδείας Κας Μαριέττας Γιαννάκου προς τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στο Μόναχο τα Γενικά Αρχεία του Κράτους ανέλαβαν ως νόμιμος εκπρόσωπος της Πολιτείας τις διαπραγματεύσεις για τη δημοπράτηση χειρογράφων του 1821 από τον οίκο Hermann Historica.
Το αρχείο που πρόκειται να δημοπρατηθεί αφορά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, της οποίας ο κύριος «κορμός» των αρχείων (400.000 έγγραφα), βρίσκονται στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων μαζί με σημαντικό αριθμό εγγράφων από την περίοδο του Μεσολογγίου (1825-1826).
Υπενθυμίζεται ότι τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, υπηρεσία υπαγόμενη απευθείας στην Υπουργό Παιδείας, είναι η μόνη αρμοδία υπηρεσία για τη συγκέντρωση, διάσωση, διαχείριση και αξιοποίηση ιστορικών, αλλά και σύγχρονων αρχείων, εγγράφων και χειρογράφων που αναφέρονται στην ιστορία και στην πολιτιστική κληρονομιά του Ελληνικού Έθνους.
Στην επιστολή της η Υπουργός ζητά από τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στο Μόναχο να αποστείλει πλήρη φάκελο στοιχείων για την αυθεντικότητα των χειρογράφων στην αρμόδια Ειδική Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας για θέματα Γενικών Αρχείων, Βιβλιοθηκών δρ. Ευγενία Κεφαλληναίου προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η διαπραγμάτευση για την επιστροφή στη χώρα μας των πολυτίμων ιστορικών κειμηλίων.
 
27/03/2007

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ θα παραλάβουν το νέο σχολικό έτος οι μαθητές της ΣΤ' Δημοτικού.
Ισως και τρίτη έκδοση το 2008

Συμφωνία για διόρθωση στο βιβλίο Ιστορίας
Δεύτερη έκδοση, με διορθώσεις, του βιβλίου της Ιστορίας θα παραλάβουν το νέο σχολικό έτος οι μαθητές της έκτης δημοτικού. Η υπουργός Παιδείας παρέδωσε χθες στη συγγραφική ομάδα του βιβλίου το πόρισμα της Ακαδημίας Αθηνών με συγκεκριμένες παρατηρήσεις προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις για την επανέκδοση του βιβλίου.
Η υπουργός ζήτησε να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις αυτές καθώς και όσες έχουν γίνει από την εκπαιδευτική κοινότητα και το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου. Στο πόρισμα της Ακαδημίας Αθηνών, το οποιο υπογράφουν οι Κων. Σβολόπουλος, Μιχ. Σακελλαρίου και Πάν. Βοκοτόπουλος, επισημαίνονται « λάθη», «ατέλειες», «παραλείψεις» και «αντιφάσεις» και ζητείται να γίνουν «διορθώσεις» και «συμπληρώσεις» σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες του επίμαχου βιβλίου.

Το Παιδαγωγικό

Η συγγραφική ομάδα του βιβλίου, της οποίας προΐσταται η επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Μαρία Ρεπούση, θα μελετήσει τις παρατηρήσεις της Ακαδημίας αλλά και όλες εκείνες που έχουν φτάσει στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και θα προβεί σε διορθώσεις. «Το διορθωμένο κείμενο», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας, «θα τεθεί υπόψη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του υπουργείου Παιδείας».

Περισσότερες και ίσως πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις όμως θα γίνουν, εάν κριθεί αναγκαίο, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα κάνει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και για το βιβλίο της Ιστορίας όπως και για όλα τα καινούργια βιβλία που μπήκαν φέτος στο σχολείο. Η αξιολόγηση αυτή, κατά την οποία το βιβλίο κρίνεται στο πλαίσιο της διδακτικής διαδικασίας, βασίζεται σε κρίσεις και παρατηρήσεις που κάνουν οι ίδιοι οι δάσκαλοι. Εάν από την αξιολόγηση αυτή προκύψει ανάγκη νέων διορθωτικών παρεμβάσεων, τότε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο θα προβεί και σε τρίτη βελτιωμένη έκδοση του βιβλίου, όχι όμως αυτή, αλλά την επόμενη σχολική χρονιά, δηλαδή το 2008.

Ο Ρουσόπουλος

Για το περιεχόμενο του βιβλίου ρωτήθηκε πάλι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος όμως αρνήθηκε να τοποθετηθεί λέγοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος ούτε ο ίδιος ούτε η υπουργός Παιδείας να αναφέρονται σε ένα προς ένα σημεία ενός βιβλίου».

Οταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει ενιαία στάση μεταξύ του υφυπουργού Παιδείας Γ. Καλού και της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου ( σ.σ. ο πρώτος έχει μιλήσει για ενδεχόμενο απόσυρσης του βιβλίου, ενώ η υπουργός είχε πεί εξ αρχής για διορθώσεις), απάντησε ότι «υπάρχει ενιαία στάση» και ότι οι δηλώσεις του κ. Καλού δεν αποδόθηκαν όπως ακριβώς έγιναν.

Ο. ΛΙΑ



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
 
26/03/2007

ΚΚΕ

Να αποσυρθεί το βιβλίο Ιστορίας

Με το κάψιμο βιβλίων της Ιστορίας τής ΣΤ' Δημοτικού και φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα, μέλη της Χρυσής Αυγής αμαύρωσαν τη μαθητική παρέλαση για την 25η Μαρτίου και προσπάθησαν να προκαλέσουν επεισόδια. Λίγο πριν από το τέλος της μαθητικής παρέλασης, παρουσία της υπουργού Παιδείας, ομάδα νεαρών της Χρυσής Αυγής άρχισε να φωνάζει συνθήματα και να πετάει φέιγ-βολάν με υβριστικό περιεχόμενο. Οι αθλιότητες κορυφώθηκαν με το κάψιμο βιβλίων της Ιστορίας τής ΣΤ' Δημοτικού

ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού ζήτησε το ΚΚΕ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο μήνυμα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος για την 186η επέτειο της Επανάστασης του '21, «καθόλου δεν φτάνει το βιβλίο να διορθωθεί. Οι εργαζόμενοι να απαιτήσουν την απόσυρσή του, το οποίο τα άλλα κόμματα χαιρέτισαν».

Στην ίδια γραμμή της ανάγκης να αποσυρθεί το βιβλίο, εμφανίστηκαν το Σαββατοκύριακο με δηλώσεις τους στελέχη της Ν.Δ., όπως ο Γ. Μανώλης, αλλά και αρκετοί Ιεράρχες.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σημειώνει, «δεν είναι τυχαίο ότι στα 186 χρόνια που πέρασαν, συνεχίζεται η προσπάθεια να εμφανιστούν διαστρεβλωμένα τα διδάγματα της Επανάστασης», και κάνει λόγο για «αναζωπύρωση της σύγκρουσης παραγόντων με εθνικιστικές απόψεις και εκπροσώπων του κοσμοπολίτικου κεφαλαίου, τις απόψεις του οποίου εκφράζει και το παραπάνω βιβλίο Ιστορίας». Μάλιστα, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι πρόκειται «για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», με στόχο «να σβηστούν οι νομοτέλειες που καθορίζουν την κοινωνική εξέλιξη, μέσα από αντιεπιστημονική μεθοδολογία, απόκρυψη και παραποίηση των ιστορικών γεγονότων».

Η γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το βιβλίο ξεκινά από μια κοσμοπολίτικη αντίληψη. Και βεβαίως περιέχει αλήθειες, αλλά επειδή περιέχει ορισμένες αλήθειες - όπως π.χ. σωστά λέει ότι δεν υπήρξε το κρυφό σχολειό - δεν σημαίνει ότι η γενική φιλοσοφία του είναι σωστή». Μάλιστα, η κ. Παπαρήγα έσπευσε να διαχωρίσει την κριτική που ασκεί το ΚΚΕ από εκείνη «που κάνει η ηγεσία της Εκκλησίας και διάφοροι άλλοι γνωστοί και άγνωστοι κύκλοι».

ΤΑ ΝΕΑ
 
24-25/03/2007

Πώς παρουσιάζει το ’21 η τουρκική ιστοριογραφία
Του Ηρακλη Μηλλα*
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μια τραυματική εμπειρία και η ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους ένα σοκ για τους ιθύνοντες του oθωμανικού κράτους. Μέχρι τότε και ειδικά ξεκινώντας από τον 18ο αιώνα η αυτοκρατορία έχανε εδάφη, αλλά μόνο έπειτα από στρατιωτικές ήττες απέναντι σε εχθρικά γειτονικά κράτη, όπως Αυστρία, Ρωσία και Περσία. Το «21» ήταν μια άλλη περίπτωση: είχαν επαναστατήσει για πρώτη φορά, και μάλιστα με επιτυχία, οι υπήκοοι του κράτους.
Εθνική ταυτότητα
Αυτή η επανάσταση δρομολόγησε μέσα στην οθωμανική επικράτεια μια σειρά γεγονότων που γενικά θα χαρακτηρίζονταν ως: α) προσπάθειες κατανόησης «τι δεν πάει καλά;», και β) αναζήτηση μιας νέας κοινωνικής «ταυτότητας» που θα περιόριζε παρόμοια φαινόμενα αμφισβήτησης των αρχών. Στον πρώτο άξονα βλέπουμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Π.χ., καταργήθηκε ο στρατός και ο θεσμός των γενιτσάρων και οργανώθηκε ένας νέος, πιο σύγχρονος στρατός. Θανατώθηκαν είκοσι χιλιάδες γενίτσαροι (1826). Ιδρύθηκαν σχολές στα πρότυπα της Δύσης και τελικά δρομολογήθηκε το «Τανζιμάτ» (Χατ-ι Χιουμαγιούν) με σκοπό να προωθηθεί ένα είδος ισοπολιτείας (1839).
Αλλά για ορισμένους Τούρκους ερευνητές το «21» δεν αποτέλεσε έναυσμα μόνο για μια ενωτική «οθωμανική» ταυτότητα αλλά δρομολόγησε και τα πρώτα βήματα μιας εθνικής (τουρκικής) ταυτότητας. Το 1833 οργανώθηκε το Τμήμα Μεταφραστών (ένα είδος υπουργείου Εξωτερικών) το οποίο ανέλαβε τα καθήκοντα που μέχρι τότε διεκπεραίωναν οι Χριστιανοί και βασικά οι «Ρωμιοί» ως τα βασικά συστατικά μέλη του μηχανισμού των εξωτερικών υποθέσεων του κράτους. Αυτή η πράξη είναι μια ένδειξη ότι η Υψηλή Πύλη δεν εμπιστευόταν πλέον τους «Ρωμιούς», οι οποίοι εκλαμβάνονται ως οι «εθνικά Αλλοι». Με άλλα λόγια, το κράτος εδραιώνει ένα νέο φορέα εξαιρώντας τον εθνικά «Αλλο».
Ελάχιστη είναι όμως οι σύγχρονοι Τούρκοι ιστορικοί που θα συμφωνούσαν με μια τέτοια ερμηνεία του παρελθόντος. Το κάθε εθνικό κράτος καλλιεργεί μια νέα και εθνική ταυτότητα πάντα με μια ειδική ερμηνεία της ιστορίας που πληροί ορισμένες προϋποθέσεις: εξωραΐζει το παρελθόν «μας» και υμνεί τον «χαρακτήρα» του έθνους, κατασκευάζει έναν υποδεέστερο «Αλλο», ξεχνάει τα αρνητικά «μας» και γενικά κολακεύει τους πολίτες του χρεώνοντας σε άλλους τις αρνητικές εξελίξεις. Πώς θα μπορούσε να παραδεχτεί ότι έσφαλε στο παρελθόν, ότι και ο Αλλος είχε κάποιο δίκιο ή ότι ο «Αλλος» ήταν η αιτία της εθνικής αφύπνισής του;
Γι’ αυτό η τουρκική ιστοριογραφία γενικά και τα σχολικά βιβλία ειδικότερα κατασκεύασαν μια ιστορία που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε «εθνική», «εθνικιστική» ή «πατριωτική κατασκευή». Σε γενικές γραμμές, η τουρκική ιστοριογραφία αποφεύγει τα ανωτέρω, τονίζει άλλες πτυχές του «21» και αφηγείται τα εξής:
Τι λένε οι «Αλλοι»
Η οθωμανική κυριαρχία παρείχε μια σχετική αυτοδιοίκηση στους Ρωμιούς όπου ο Πατριάρχης ήταν η κεφαλή αυτής της κοινότητας (του γένους / του μιλέτ των Ορθοδόξων). Είχαν δικούς τους οικονομικούς πόρους που τους διέθεταν όπως έκρινε η κοινότητα και μπορούσαν να επιλέγουν τους θρησκευτικούς και κοινοτικούς τους ηγέτες. Οι Ρωμιοί ήταν εύποροι και απολάμβαναν θρησκευτικές και εκπαιδευτικές ελευθερίες. (Βεβαίως δεν αναφέρονται σε κρυφά σχολειά αλλά απαριθμούν τις σχολές των Ρωμιών.) Είχαν αποκτήσει και διοικητικά αξιώματα ως ηγεμόνες στη Μολδοβλαχία και «διερμηνείς» στον χώρο των εξωτερικών υποθέσεων του κράτους.
Αλλά οι μεγάλες δυνάμεις που επιδίωκαν τον διαμελισμό του Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και ειδικά η Ρωσία, συχνά προσπαθούσαν να παρακινήσουν τους χριστιανούς σε ξεσηκωμούς, όπως π.χ., έγινε με τα Ορλωφικά το 1770-1774. Επιπλέον στις αρχές του 19ου αιώνα οι ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης επηρέασαν τους λαούς των Βαλκανίων (δεν διασαφηνίζεται αν αυτές οι ιδέες είναι θετικές ή αρνητικές). Τελικά οι Ρωμιοί επαναστάτησαν, αλλά ο οθωμανικός στρατός που έσπευσε από την Αίγυπτο αποκατέστησε την τάξη. (Σε αυτό το σημείο παρατηρούνται πολλές «αποσιωπήσεις»: η σφαγή της Χίου, ο απαγχονισμός του Πατριάρχου, η αδυναμία του κρατικού στρατού δεν αναφέρονται ή υποβιβάζεται η σημασία τους).
Εξιστορείται η επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων στο Ναυαρίνο και τονίζεται ότι το νέο ελληνικό κρατίδιο είναι ένα δημιούργημά τους. Αυτή η άποψη είναι σε αρμονία με τη γενικότερη διαδεδομένη θέση ότι οι Δυτικοί «πάντα» υποστήριξαν και ακόμη υποστηρίζουν τους Ελληνες λόγω θρησκευτικής αλληλεγγύης ή επειδή κακώς νομίζουν ότι είναι οι απόγονοι των αρχαίων. Το «21» δίνει το έναυσμα για μερικές ακόμη τοποθετήσεις. Πρώτον, η τουρκική ιστοριογραφία αναφέρεται συχνά στον Φαλμεράιερ υποστηρίζοντας ότι οι Νεοέλληνες δεν είναι οι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων (αλλά ένα κράμα Σλάβων και Αλβανών) και δεύτερον παρουσιάζει χάρτες που «τεκμηριώνουν» την επεκτατική πολιτική της νέας Ελλάδας (γνωστή στην Τουρκία ως «Μεγκάλο Ιντέα») και της εξάπλωσής της εις βάρος της οθωμανικής/τουρκικής κυριαρχίας (1881, 1913, 1919, 1947, 1974).
Ενας αντίλογος
Με άλλα λόγια, στην τουρκική ιστοριογραφία παρακάμπτεται η ουσιώδης πλευρά του «21» που την αφορά και που είναι αυτή που ώθησε την αναδιοργάνωση του οθωμανικού/ τουρκικού κράτους και την αφύπνιση της εθνικής ταυτότητας και, αντί αυτού, αναπτύσσεται ένας αντίλογος που μοιάζει να πηγάζει από μια τάση να «ανατρέψει» τα ελληνικά εθνικά επιχειρήματα, δηλαδή: οι Τούρκοι ήταν τυραννικοί, «εμείς» μόνοι μας «σας» νικήσαμε, είμαστε οι απόγονοι των παλαιών κατοίκων της περιοχής. Η ιστοριογραφία μπορεί να έχει και μια δεύτερη ανάγνωση: είναι ένας συγκρουσιακός διάλογος.
* Ο Ηρακλής Μήλλας είναι πολιτικός επιστήμονας, Πανεπιστήμιο Αθηνών.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 
24/03/2007

Ιστορία μου, αμαρτία μου!


Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΑΝΟΥΡΗ

Τις τελικές διατυπώσεις του ερωτηματολογίου για την αξιολόγηση του βιβλίου της ιστορίας της έκτης δημοτικού επεξεργάζεται το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Αποδέκτες σχολικοί σύμβουλοι, δάσκαλοι και μαθητές που είχαν την εμπειρία της διδασκαλίας του επίμαχου εγχειριδίου για έναν χρόνο και καλούνται τώρα να κρίνουν τα θετικά σημεία, τις αστοχίες, τις τυχόν παραλείψεις.

*Ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Δημ. Βλάχος, δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο να εκδοθούν οι βελτιώσεις αμφιλεγόμενων κεφαλαίων σε συμπληρωματικό τευχίδιο, που ίσως αποσταλεί από φέτος στα σχολεία.

«Τίποτε δεν αποκλείω. Βρισκόμαστε στη φάση καταγραφής του προβλήματος και μετά θα δούμε πώς θα το θεραπεύσουμε εφόσον αυτό υπάρχει», είπε στην «Κ.Ε.».

*Ρόλο για την τύχη του βιβλίου φιλοδοξεί να παίξει και η Ακαδημία Αθηνών με την αρνητική της γνωμοδότηση. Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο κείμενο που αναφέρεται ενδελεχώς σε ασάφειες, προβληματικές διατυπώσεις, αστοχίες και παραλείψεις.

Σημαντικές παραλείψεις

Η κριτική της Ακαδημίας, που δεν ζητά πάντως την απόσυρση του βιβλίου, εστιάζεται κυρίως στην περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας και της ελληνικής επανάστασης.

Οι ακαδημαϊκοί διαπιστώνουν ότι δεν αναφέρονται τα δεινά των Ελλήνων κατά την τουρκοκρατία, ούτε οι σκοποί της επανάστασης του 1821. Οτι παραλείπονται επίσης σημαντικές μάχες κατά των Τούρκων και δεν γίνεται επαρκής αναφορά σε ηρωικές μορφές και στη συμβολή του κλήρου. Δεν διδάσκεται ακόμη στους μαθητές ότι η εξώθηση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας οφείλεται σε εθνοκάθαρση και σφαγές που αποφασίστηκαν μετά τη νίκη των στρατευμάτων του Κεμάλ, ενώ υποβαθμίζεται το κεφάλαιο του ελληνοϊταλικού πολέμου και παραλείπεται ο ελληνογερμανικός. Τέλος δεν γίνεται αναφορά στον ελληνισμό της ανατολικής Θράκης, της Βορείου Ηπείρου και της Ιμβρου-Τενέδου.

*Η υπουργός Παιδείας, που έχει διαβεβαιώσει και ενώπιον του κοινοβουλίου ότι το βιβλίο δεν πρόκειται να αποσυρθεί, χαρακτήρισε την κριτική της Ακαδημίας Αθηνών ως μία γνώμη και είπε πως οι απόψεις της θα εκτιμηθούν από τη συγγραφική ομάδα που θα αποφασίσει εάν χρειάζεται να γίνουν διορθώσεις.

«Ευχαριστώ πολύ όσους κάνουν παρατηρήσεις αλλά το βιβλίο έχει γραφεί από επιστήμονες και από επιστήμονες θα κριθεί», είπε η Μαριέττα Γιαννάκου και κατέληξε με μια αιχμή προς διάφορους αποδέκτες: «Δεν θα γραφεί το βιβλίο από τον κάθε φιλοδοξούντα να γράψει ο ίδιος τα σχολικά βιβλία».

*Σχολιάζοντας την παρέμβαση της Ακαδημίας ο καθηγητής ιστορίας του Παντείου, Γιάννης Γιαννουλόπουλος μας δήλωσε: «Η Ακαδημία έχει ιστορικούς που οφείλουν να υποστηρίξουν δημοσίως τις αντιρρήσεις τους, εάν έχουν, και θα υπάρξει απάντηση από την επιστημονική κοινότητα των ιστορικών».


*Το επίμαχο βιβλίο, πάντως, αναπέμφθηκε τρεις φορές κατά τη διάρκεια της συγγραφής του: «Κυριότεροι λόγοι των αναπομπών ήταν η πυκνογραμμένη δομή του, το ότι θεωρούσε αυτονόητα πράγματα που δεν είναι κτήμα των παιδιών αυτής της ηλικίας, το ανεβασμένο επίπεδο του λόγου του», θυμάται ο σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Γιάννης Παπαγρηγορίου, υπεύθυνος για τα βιβλία ιστορίας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Βέβαια οι αναπομπές αφορούσαν και ζητήματα στα οποία εστιάζεται και σήμερα η κριτική, όπως η περιορισμένη αφήγηση των πολεμικών γεγονότων. Πάντως, παρόμοιες συζητήσεις υπήρξαν και στο εγχειρίδιο ιστορίας της Δ' και Ε' δημοτικού».

*«Η διαδικασία των νέων διορθώσεων έχει ήδη ξεκινήσει και θα είναι χρονοβόρα. Προς το παρόν κάνουμε φραστικές αλλαγές και βέβαια θα λάβουμε υπόψη μας το αποτέλεσμα της αξιολόγησης αλλά και της όλης κριτικής», διαβεβαιώνει η Μαρία Ρεπούση, επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας εναντίον της οποίας στράφηκαν τα πυρά.

Νέα προσέγγιση


«Εχουμε την τύχη, το βιβλίο μας να είναι στο επίκεντρο όχι μόνο της κοινωνικής περιέργειας αλλά και αντικείμενο εκπαιδευτικής και κοινωνικής παρατήρησης. Εχουμε συνεπώς συγκεντρώσει αρκετά σχόλια που μας επιτρέπουν να βελτιώσουμε το εγχείρημά μας», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στην «Κ.Ε.».

*Η νέα προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων επικροτήθηκε από μεγάλο μέρος των ελλήνων ιστορικών, που επισημαίνουν κάποιες αστοχίες.

Στα πλεονεκτήματα του βιβλίου συγκαταλέγονται οι σύγχρονες προσεγγίσεις για τη μάθηση της ιστορίας αφού χρησιμοποιούνται πηγές όπως σκίτσα, γελοιογραφίες, έργα τέχνης.

Εμελε, όμως, και οι αντιδράσεις εναντίον του να έχουν ως όχημα το πιο σύγχρονο μέσο επικοινωνίας, το διαδίκτυο: Το βιβλίο δέχτηκε αρχικά επικρίσεις από μικρασιατικά σωματεία που θεωρούν ότι υποβαθμίζεται αν όχι αποσιωπάται η ιστορία του ελληνισμού της Ανατολής.

*Τα σχετικά κείμενα φιλοξενήθηκαν στο δικτυακό τόπο «Αντίβαρο» (antibaro.gr) μέσω του οποίου εξαπλώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς το «κίνημα» που απαιτεί την απόσυρση του βιβλίου.

*Στο χορό μπήκαν εκκλησιαστικοί φορείς (με σφοδρότατες επιθέσεις από τον ίδιο τον Χριστόδουλο) πανεπιστημιακοί όλων των πολιτικών αποκλίσεων, διανοούμενοι της αριστεράς και της δεξιάς, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, απόστρατοι αξιωματικοί και πολίτες απ' όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, και μετανάστες από το εξωτερικό. Μέσα σε σύντομο διάστημα συγκεντρώθηκαν 5.807 υπογραφές των πιο ετερόκλητων απόψεων, φορέων και προσώπων.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
 
Επειδή ζορίστηκαν έχουν αρχίσει ένα μονότονο συκοφαντικό αγώνα ότι εάν αλλάξει το βιβλίο θα περάσει του Χριστόδουλου και της ´Χρυσής Αυγής´.
Ο φονταμενταλισμός και ο φανατισμός τών ´φωταδιστών´έχει ξεπεράσει κάθε όριο ως οι κατέχοντες την μιά και μόνη αλήθεια.Και βέβαια έχει αρχίσει το παραμύθι περί διορθώσεως τών ατελειών του βιβλίου.
Το θέμα δεν είναι στίς ατέλειες ,αλλά στην δομή του βιβλιου.Βιβλίο που υπηρετεί μιά και μοναδική αντίληψη περί Ιστορίας όλης τής συγγραφικής ομάδας,που συνδέεται με όλες τίς άλλες πολιτικές και εθνικές αντιλήψεις που η ίδια ομάδα και οι υποστηρικτές της έχουν σταθερά και ομοφώνως συνταχθεί.
Ειναι η πρώτη φορά μετά απο 11 χρόνια που το επιχειρημα περί Χριστόδουλου και Καρατζαφέρη έχει αποδυναμωθεί.Και δεν μιλάμε για 5000 υπογραφές αλλά για την γενική αίσθηση που έχει αποκομίσει ο κόσμος για το βιβλίο.
Δεν ειναι τυχαίο ότι στην αρχή ουδείς απο τούς ´φωταδιστές´αντέδρασε όταν είχαν συλλεγεί οι υπογραφές.
Η αντίδραση άρχισε πολύ αργότερα ,οταν κατάλαβαν οτι δεν περνάνε τόσο εύκολα τα σχέδιά τους.Τοτε μπήκαν μπροστά τα μεγάλα κόλπα.Γνωστοί δημοσιογράφοι ,πολιτικοί και λοιποί άρχισαν έναν μανιασμένο αγώνα κατασυκοφάντησης περί φαιού συνοθυλευματος και λοιπά.Στον αγώνα αυτό ο καλύτερος τους σύμμαχος είναι η ´Χρυσή Αυγή´ ,το ΛΑΟΣ,και δευτερευόντως ο Χριστόδουλος.
Εάν οι παραπάνω σιωπούσαν(γιατί επι τής ουσίας μιλάνε για μιά ιστορία φυλετική και όχι εθνική)οι ´φωταδιστές δεν θάχαν κανένα επιχείρημα.Ειπαμε οι φονταμενταλιστές τής πίστης και τής φυλής με τούς φονταμενταλιστές τού παγκοσμιοποιητικού πολτού χέρι-χέρι.
 
Απάντηση: Re: Οι Τετρομαγμένοι.

Εχεις δίκιο για τη Φωκά. Η πράξη της ήταν μεγάλη αντίσταση στον κατακτητή. Εγώ το επισκέφθηκα το σχολείο της και του χρόνου το Πάσχα ετοιμάζομαι να επισκεφθώ την Καρπασία και το Ελληνικό Γυμνάσιο που λειτουργεί εκεί. Πέρυσι είχε 8 παιδιά, φέτος έχει περισσότερα. Όλοι οι καθηγητές έρχονται από τη Λευκωσία.

Μόνο που το σχολείο της Φωκά, όπως και το Γυμνάσιο δεν είναι κρυφά σχολεία, αλλά επίσημα σχολεία under protection of the United Nations και under the rule of the TRNC (βλ. υπό προστασία και υπό τρομοκρατία).

Και αυτό ´κρυφό σχολειό´είναι.Απο προστασία του O.H.E.μάθαμε απο την καλή.
ΥΓ
Σε ζηλεύω που θα πάς στην Καρπασία και μπράβο σου που θα το κάνεις.
 
Εύγε στον Κύριο Γιάννη Καψή:´Τα βιβλία δεν διορθώνονται.Αποτελούν είτε μνημεία ιστορίας είτε μνημεία αίσχους.Να αποσυρθεί η συγγραφεύς´δήλωσε στην ΕΤ1.
Αυτός ποτέ δεν ανήκε στούς ´Τετρομαγμένους´.
 
H Kυρία Κουλούρη στό ´περίφημο άρθρο της ´ ´Τhe tyranny of Histοry'που αναφερθήκαμε σε προηγούμενο μας Post ,και μπορεί να διαβαστει στο επίσημο site του C.D.R.S.E.E λεει και άλλα υπέροχα:'H αποδόμηση τής ιστορικής ´αλήθειας´,μπορεί να επιτευχθεί παρουσιαζοντας τήν ´αλήθεια ´τών άλλων´.!!!
Σωστόοοο.Οπότε για να μην κουραζόμαστε γράφουμε την ´αλήθεια´τών ´άλλων´στα δικά μας βιβλία για να μην τρέχουμε να την βρούμε στα δικά τους.
Γράφουμε οτι ´συνωστίστηκαν οι Ελληνες στην Σμύρνη´οπότε έτσι μαθαίνουμε την αλήθεια τών ´άλλων´.Δεν γράφουμε για την Γενοκτονία τών Αρμενίων και τών Ποντίων και έτσι μαθαίνουμε την ´αλήθεια´τών ´άλλων´.Οπότε θα ρωτάνε τα παιδάκια εάν εγινε γενοκτονία Αρμενίων και θα περιμένουμε να ψηφίσουν οι ´ειδικοί´.Προχωρημένη Επιστήμη δεν λέω.Λίγο πρίν την ´επιστήμη ´τής Ιεράς Εξετασης..........Κινείται η Γή ή Οχι??Να ψηφίσουμε....
Α,ρε Γαλιλαίε που νάξερες ότι εάν δήλωνες ´φωταδιστής´θα γλύτωνες απο τίς διώξεις....
 
Re: Απάντηση: Οι Τετρομαγμένοι.

Α,ρε Γαλιλαίε που νάξερες ότι εάν δήλωνες ´φωταδιστής´θα γλύτωνες απο τίς διώξεις....
Μα ο Γαλιλαιος ηταν φωταδιστης. Εξεφραζε την επιστημονικη αληθεια. Τι ηταν δηλαδη, σκοταδιστης;