Επειδή υπήρξαν νύξεις σε 2-3 μηνύματα για τη Μπακογιάννη, ειδικά όσο αφορά το Μακεδονικό έχω να παρατηρήσω τα εξής:
1. Από τον Αύγουστο του 2007 (δεν ξέρω για πιο πριν με σαφήνεια) έχει απόλυτη συμπόρευση με τις θέσεις Καραμανλή για το Μακεδονικό. Ούτε γκιχ, ούτε μιχ.
2. Οργάνωσε με τέτοιο τρόπο το γραφείο της με διπλωμάτες, ώστε δουλεύει αποτελεσματικά. Κι ο παπανδρέου είχε καλά οργανωμένο γραφείο, αλλά με μη διπλωμάτες, κάτι που εμπόδιζε τη συνεργασία με τις πρεσβείες και τις διευθύνσεις στο ΥΠΕΞ ιδιαίτερα τις Α1 (ευρωπαικά), Α2 (νατοικά), Α3 (βαλκανικά). Δείτε και
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=06.04.2008,id=83992816
3. Από νωρίς η ελληνική πολιτική άλλαξε και αποκρυσταλλώθηκε σε
πιο εύκολα αποδεκτές από τις άλλες χώρες θέσεις. Η ίδια έκανε πολλές φορές το ταξίδι όλων των χωρών και εξήγησε τί ακριβώς συμβαίνει σε όλους. Όλοι ήξεραν πλέον ποιό είναι το πρόβλημα, τί υποχωρήσεις έκανε η Α>θήνα, τί μπορεί να κάνει και πού θα βάλει το βέτο.
4. Από νωρίς η ελληνική ηγεσία ξεκαθάρισε ότι θα βάλει βέτο και το δικαιολόγησε απόλυτα. Έτσι όλοι ήταν ενήμεροι. Μάλιστα οι Βρετανοί δεν προσπάθησαν καν να τοποθετηθούν επί του θέματος. 5 ακόμη κράτη τάχθηκαν ανεπιφύλακτα υπέρ.
5. Ξεμπρόστιασαν τους Σλαβομακεδόνες. Η πολιτική του ΥΠΕΞ χαράχθηκε έτσι ώστε να εκθέσει τους γείτονες. Ο διαπραγματευτής Δημητρώφ είναι για τουφεκισμό. Τόσο αλαζόνα, άξεστο, σνομπ και γκομενιάρη διπλωμάτη δεν βλέπουν συχνά τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Ανάν, ο Μπαν Κι Μουν, ο Νίμιτς πνέουν μένεα εναντίον του. Ο Γκρούεφσκι στο τέλος τον άδειασε και έστειλε τον Μιλόσοσκι και μετά πήγε ο ίδιος για συναντήσεις με τη Μπακογιάννη.
6. Ο Νίμιτς ήλθε πολλές φορές στην Ελλάδα ινκόγνιτο και συναντήθηκε με πολλούς, πραγματικά πολλούς εκτός ΥΠΕΞ. Και έφαγε με πολλούς. Και πήρε αναλυτικά υπομνήματα για πολλά θέματα πέρα από αυτό της ονομασίας.
7. Η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε το ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρωπαίων, τόσο πριν όσο και στη διάρκεια της συνόδου. Έστειλε τον Φριντ για βρούβες με το βέτο και μάλιστα με υποστήριξη 5 ακόμη μελών και μετά πήρε την απόλυτη υποστήριξη του ΝΑΤΟ στο κοινό ανακοινωθέν. Πώς; Απλώς ο Καραμανλής συντάχθηκε με τις απόψεις των Αμερικανών για Ουκρανία, Γεωργία (αφού ήξερε από τη Μέρκελ ότι θα τα στήλωνε τα πόδια μέχρι τέλους) και ζήτησε αντάλλαγμα. Το πήρε.
8. Η υποστήριξη όλων των κομμάτων στο βέτο ήταν πολύ σημαντική. Ειδικά η κίνηση του Παπανδρέου να το "φωνάξει" στην αμερικανική πρεσβεία, παρότι προσπάθησαν να τον εκθέσουν (George ows us) έδωσε μήνυμα στην ΟΥάσιγκτον ότι ο Καραμανλής πάει με πλήρως καλυμμένα τα νώτα του και δεν μπλοφάρει. Έτσι δεν ασκήθηκαν πιέσεις μέχρι τέλους στο Βουκουρέστι.
Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Την Τετάρτη αρχίζει η δουλειά για την επόμενη φάση. Την ίδια μέρα θα συζητηθεί η πρόοδος της FYROM για να φθάσει στο καθεστώς της υπόψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ. Συγκαλείται κοινοβουλευτική επιτροπή. Την επόμενη έχει πολλαπλές συσκέψεις. Την Παρασκευή θα γίνει το ίδιο στα Σκόπια.