Οι τιμές θορύβου (db) στα lnb

• Φωτογραφική συνάντηση στην Αθήνα!

Αυτό το Σάββατο, στις δέκα το πρωϊ (10:00) στο Πάρκο Τρίτση. Λεπτομέρειες και συμμετοχές εδώ.

AlexT_

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,458
Θεσσαλονίκη
0.2, 0.3, 0.4 db, ΜΤΙ, Invacom, Alps, κλπ.
Ποιο lnb έχει την καλύτερη συμπεριφορά ή μάλλον την πιο ισορροπημένη?
Ερωτήματα που μας έχουν βασανίσει κατά την επιλογή lnb.
Οι τιμές θορύβου που συνοδεύουν τα lnb δεν είναι ακριβώς οι πραγματικές. Αναφέρονται σε ένα τμήμα του φάσματος. Σε κάποιο άλλο μπορεί να είναι αισθητά χειρότερα από άλλα ίδιου θορύβου.
Για αρχή μεταφέρω ένα κατατοπιστικό απόσπασμα απο την Βικιπαίδεια:

"Το επίπεδο θορύβου των LNB ξεκινά από 0.1 dB έως 0.7dB στα φθηνότερα. Στην πράξη δεν είναι ιδιαίτερα καθοριστικό στην ποιότητα λήψης. Άλλωστε τις περισσότερες φόρες είναι υποκειμενικό , αφού δεν είναι το ίδιο για όλες τις συχνότητες της μπάντας Ku. Η τεχνολογία στα LNB έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η διάμετρος του δορυφορικού πιάτου. Όπως όλοι οι ενισχυτές υπερθερμαίνονται, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Πολλές φορές το δορυφορικό κάτοπτρο εστιάζει τις ακτίνες του ηλίου πάνω στο LNB με δυσάρεστα αποτελέσματα. Τα ποιοτικά πιάτα έχουν βαφή που περιορίζει αυτό το φαινόμενο , επίσης τα καλά LNB παράγουν λίγη θερμότητα και μπορούν να αντέχουν σε ακραίες θερμοκρασίες."

Δηλαδη ενα LNB με μεγαλυτερη ευαισθησια ειναι ευκολοτερο να "καει" απο ενα αλλο με μικροτερη??

Δεν έχει σχέση η ευαισθησία, ούτε ο δείκτης θορύβου για το αν καεί ή όχι ένα LNB, αλλά τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του. Όσο για τους δείκτες θορύβου, τους θεωρώ την μεγαλύτερη απάτη, αφού για παράδειγμα το Televes LNB με δείκτη θορύβου στα 0,5dB είναι ένα από τα καλύτερα της αγοράς και ξεπερνά κατά πολύ αυτά που έχουν noise figure 0,2dB. Φυσικά, υπάρχουν και πολύ καλά LNB με χαμηλό δείκτη θορύβου, όπως τα MTI. Η γνώμη μου είναι ότι το noise figure είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν πρέπει κανείς να του δίνει σημασία πια!

Πραγματι, κι εγω ξέρω έναν που επιμένει στο παμπάλαιο Cambridge Gold 0.6 ή 0.7, παρόλο που έχει δοκιμάσει πληθος αλλων με πολύ χαμηλότερο θόρυβο. Εγω θα πω ακόμη ότι δυστυχώς και δυο ίδια λνβ της ίδιας εταιρείας έχουν διαφορές (πιθανόν ανάλογα με...την ημερομηνία κατασκευής). Επειδη έχω παραβολικό πιάτο και χρησιμοποιώ υποχρεωτικά φλαντζάτα lnb (C-120) και επειδη σ αυτά οι επιλογές είναι λίγες εχω δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια 5 invacom 0.3 lnb φλαντζάτα (2 twin black, 2 single black, 1 single white) και δεν ειχαν όλα ιδια απόδοση (το καλύτερο ήταν ένα twin black αλλά...κατάφερα να το κάψω!)

Ποια θεωρουνται τα καλυτερα lnb τη αγορας αυτη τη στιγμη και σε τιμες μπορουμε να τα βρουμε περιπου?

Και γω παιδες θα το εκτιμουσα εαν ειχατε να προτεινετε το καλυτερο τετραπλο lnb γιατι αναγκαστικα θα πρεπει να αλλαξω σε λιγο το lnb στο κινητο. Προς το παρον εχω ενα διπλο lnb πανω, αρκετα καλο αλλα δεν θυμαμαι μαρκα.

Το κινητο ειναι καρφωμενο 99% της ημερας στον Astra 2 λογω του οτι ολη μερα βλεπω sky digital. Ενοψη των επερχομενων αλλαγων με τον 2C θελω να ειμαι οργανωμενος για παν ενδεχομενο με οτι πιο καλο υπαρχει, μπας και κλεισει ο θεος τα ματια του και βαλουνε κανα BBC, κανα ITV πανω και τρελλαθουμε τελειως. Δεν στεκομαι στο θεμα της τιμης εαν μιλαμε για καλο εργαλειο (εκτος βεβαια εαν δω καμμια κουφη τιμη :bigcry:).

Λογω του οτι περιμενω οτι καποια στιγμη μεσα στο 2007 θα βγουνε HD δεκτες linux με διπλα tuner λογω PVR κατεβασα την προηγουνενη βδομαδα 2 νεα καλωδια Belden (υψηλης ποιοτητας) απο το κινητο για να ειμαι ετοιμος. Με αυτα τα 2 συν ενα που φευγει για τον δεκτη της κρεββατοκαμαρας παω αναγκαστικα για αλλαγη lnb.

Επειδη αλλαγη πιατου ειναι δυσκολο να γινει στην παρουσα φαση, θελω τουλαχιστον να εχω το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα που μπορω να παρω απο τον υπαρχων εξοπλισμο μου.

Τελικά ποιες είναι οι καλύτερες μάρκες ή είναι όλα πάνω-κάτω τα ιδία;

Eγώ από αυτά που έχω δοκιμάσει,τα inverto είναι τα καλύτερα,μαζί με τα ΜΤΙ.Τo invacom 0.3 δεν το θεωρώ τίποτα το σπουδαίο και σίγουρα πολυδιαφημισμένο,έτσι την πάτησα,το αγόρασα και τελικά το πούλησα.