Οικιακό εργαστήριο

Πέρα από τον καθαριστή, έκατσα και ασχολήθηκα λίγο και με την σκούπα.
Αρχικά, πήρα αυτό το ανεμόμετρο και άρχισα μετρήσεις και δοκιμές. Το στεφάνι που έχει γύρω από τον έλικα είναι ίδια διάμετρο με το στόμιο της σκούπας (35χιλ) αλλά αν ακουμπήσεις το ανεμόμετρο κατευθείαν πάνω στο στόμιο, γυρνάει πολύ γρήγορα και βγαίνει εκτός range, οπότε όλες τις μετρήσεις τις έκανα 6 χιλιοστά πιο μακριά (βάζοντας στο χείλος του στομίου το ξυλαράκι της φωτογραφίας).
001.jpg

Λοιπόν, 1η μέτρηση έδειξε 18 m/sec, και μετά από ένα καλό καθάρισμα του φίλτρου της σκούπας με αέρα, η τιμή ανέβηκε στα 27 m/sec! Το φίλτρο δεν το είχα καθαρίσει τουλάχιστο τα τελευταία 2 χρόνια, και επίσης δεν το είχα καθαρίσει ποτέ σχολαστικά, βάζοντας αέρα σε μία-μία τις δίπλες που κάνει.
Επόμενες μετρήσεις έδειξαν ακριβώς την ίδια τιμή με και χωρίς σακούλα ή φίλτρο στη σκούπα. Επίσης, ίδια τιμή με επέκταση του σωλήνα, με σωλήνα που κάνει στροφές ή με σωλήνα που μεγαλώνει σε διάμετρο και μετά πάλι μικραίνει. Το μόνο που έριχνε την αναρρόφηση ήταν όταν μεγάλωνε η διάμετρος του στομίου (λογικό).

Μετά έκατσα και έφτιαξα τον παρακάτω διακλαδωτή για να μπορείς να επιλέγεις με βαλβίδες (σαν blast gates) μεταξύ ρούτερ και παγκοπρίονου. Λοιπόν, κάνει πολύ καλή δουλειά για να γλυτώνεις τα βάλε-βγάλε του σωλήνα κάθε φορά που αλλάζεις εργαλείο. Δυστυχώς, με την δύναμη που έχει η σκούπα μου δεν μπορούν να δουλεύουν δύο βαλβίδες ταυτόχρονα - η αναρρόφηση πέφτει στο μισό σε κάθε γραμμή και η σκόνη δυσκολεύεται να φύγει.
002.jpg

003.jpg

004.jpg

Τελικά τον τοποθέτησα μόνιμα στο πλάι του πάγκου. Στην φωτογραφία είναι κλειστή η βαλβίδα για τον γκρι σωλήνα (φράκτης ρούτερ) και ανοιχτή για τον μαύρο (παγκοπρίονο). Στην 3η θέση θα μπει σωλήνας που θα συνδέεται με το σώμα του ρούτερ, η 4η θέση θα μείνει κενή - μπορεί να βολέψει στο μέλλον με κάποιο εργαλείο.
005.jpg

Βάζω το βίντεο που αντέγραψα για την κατασκευή και ένα δεύτερο βίντεο όπου στο 7:25 έχει μια έξυπνη πατέντα (την αντέγραψα και αυτήν).

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ωραία πράματα κάνεις με τους 3δ εκτυπωτές. Έφτιαξα κάτι βάσεις για σπρέυ , και μια βάση για τρυπάνια . Τα κότσαρα πάνω σε ένα ράφι ,που το κρέμασα σε μια άκρη εργαστηρίου . Μετρημένα και νοικοκυρεμένα που έλεγε και μια παλιά διαφήμιση. Και μια φωτό
Προχωρώ με ταχύρρυθμα μαθήματα Tingercad , χαχα ....

Και γιατί τόσο καιρό αυτά δεν τα έφτιαχνες από κοντρα πλακέ ή όποιο άλλο ξυλάκι του Θεού ήθελες;

Ωραιο πραμα ο τρισδιαστατος εκτυπωτης!
Τα σχεδια τα εφτιαξες εσυ, η τα βρηκες στο Thinginverse (αν ναι, βαλε λινκ να τα δουμε).

Τα βρήκα από Thinginverse Μιχάλη , είναι εύκολο να τα βρεις . Απλά άλλαξα τις διαστάσεις λίγο , μέσα από το πρόγραμμα της creality (slicer δηλ.) . Τώρα ξεκινώ να φτιάχνω δικά μου κάτι κουτάκια , βάσεις αλλά είμαι σε φάση "noobie" ακόμη και πειραματίζομαι.

Και γιατί τόσο καιρό αυτά δεν τα έφτιαχνες από κοντρα πλακέ ή όποιο άλλο ξυλάκι του Θεού ήθελες;
Οι βάσεις για τις μπαταρίες Μπάμπη βγαίνουν πολύ καλύτερα στον εκτυπωτή. Στα άλλα , όντως τα φτιάχνεις και με κόντρα πλακέ , αλλά είπα να πειραματισθώ λίγο και μου άρεσε το αποτέλεσμα.

Last edited by a moderator:
  • Like
Reactions: Χιωτης
Καλά, για τις βάσεις της μπαταρίας δεν το συζητάω…
Καλά κάνεις και πειραματίζεσαι, μη δίνεις σημασία, επίτηδες το έγραψα, τους δικούς μου μ'αρέσει να τους πειράζω. :)

Δημητρη ποια σκούπα έχεις??
Την μεγάλη Parkside (PNTS1500)
Και γιατί τόσο καιρό αυτά δεν τα έφτιαχνες από κοντρα πλακέ ;
Εκεί που έχει φτάσει το κόντρα πλακέ, πιο φτηνά του βγήκε να το τυπώσει 😁

Πέρα από τον καθαριστή, έκατσα και ασχολήθηκα λίγο και με την σκούπα.
Αρχικά, πήρα αυτό το ανεμόμετρο και άρχισα μετρήσεις και δοκιμές. Το στεφάνι που έχει γύρω από τον έλικα είναι ίδια διάμετρο με το στόμιο της σκούπας (35χιλ) αλλά αν ακουμπήσεις το ανεμόμετρο κατευθείαν πάνω στο στόμιο, γυρνάει πολύ γρήγορα και βγαίνει εκτός range, οπότε όλες τις μετρήσεις τις έκανα 6 χιλιοστά πιο μακριά (βάζοντας στο χείλος του στομίου το ξυλαράκι της φωτογραφίας).
View attachment 209492

Λοιπόν, 1η μέτρηση έδειξε 18 m/sec, και μετά από ένα καλό καθάρισμα του φίλτρου της σκούπας με αέρα, η τιμή ανέβηκε στα 27 m/sec! Το φίλτρο δεν το είχα καθαρίσει τουλάχιστο τα τελευταία 2 χρόνια, και επίσης δεν το είχα καθαρίσει ποτέ σχολαστικά, βάζοντας αέρα σε μία-μία τις δίπλες που κάνει.
Επόμενες μετρήσεις έδειξαν ακριβώς την ίδια τιμή με και χωρίς σακούλα ή φίλτρο στη σκούπα. Επίσης, ίδια τιμή με επέκταση του σωλήνα, με σωλήνα που κάνει στροφές ή με σωλήνα που μεγαλώνει σε διάμετρο και μετά πάλι μικραίνει. Το μόνο που έριχνε την αναρρόφηση ήταν όταν μεγάλωνε η διάμετρος του στομίου (λογικό).

Μετά έκατσα και έφτιαξα τον παρακάτω διακλαδωτή για να μπορείς να επιλέγεις με βαλβίδες (σαν blast gates) μεταξύ ρούτερ και παγκοπρίονου. Λοιπόν, κάνει πολύ καλή δουλειά για να γλυτώνεις τα βάλε-βγάλε του σωλήνα κάθε φορά που αλλάζεις εργαλείο. Δυστυχώς, με την δύναμη που έχει η σκούπα μου δεν μπορούν να δουλεύουν δύο βαλβίδες ταυτόχρονα - η αναρρόφηση πέφτει στο μισό σε κάθε γραμμή και η σκόνη δυσκολεύεται να φύγει.
View attachment 209493

View attachment 209494

View attachment 209495

Τελικά τον τοποθέτησα μόνιμα στο πλάι του πάγκου. Στην φωτογραφία είναι κλειστή η βαλβίδα για τον γκρι σωλήνα (φράκτης ρούτερ) και ανοιχτή για τον μαύρο (παγκοπρίονο). Στην 3η θέση θα μπει σωλήνας που θα συνδέεται με το σώμα του ρούτερ, η 4η θέση θα μείνει κενή - μπορεί να βολέψει στο μέλλον με κάποιο εργαλείο.
View attachment 209496

Βάζω το βίντεο που αντέγραψα για την κατασκευή και ένα δεύτερο βίντεο όπου στο 7:25 έχει μια έξυπνη πατέντα (την αντέγραψα και αυτήν).

Πολύ ωραία η κατασκευή Δημήτρη! (y) :love:

Έκανες και ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σε θέματα που πάντα με απασχολούσαν.
Δηλαδή, η δύναμη αναρρόφησης δεν μεταβάλλεται ιδιαίτερα από:
  • Το μήκος του σωλήνα (σε λογικά πλαίσια προφανώς)
  • Από διακυμάνσεις στη διάμετρο του σωλήνα
  • Τη σακούλα της σκούπας
  • Το φίλτρο (εφόσον είναι καθαρό)
Θέλω σε ρωτήσω: Αυτό το κουτί διακλάδωσης με τις "βαλβίδες", δημιουργεί θόρυβο; (σφύριγμα κλπ)
Σκέφτομαι να κάνω κάτι παρόμοιο, αν και για τον μικρό μου χώρο δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο το βάλε βγάλε, αλλά όπως και να έχει, αυτό που έφτιαξες είναι ωραίο και τακτοποιημένο.

Εντωμεταξύ, μπορεί να λέω χαζομάρες, αλλά θα γινόταν άραγε και το ανάποδο; Δηλαδή να βάζαμε 2 σκούπες να ρουφάνε ταυτόχρονα; Πάλι με κάποιο κουτί διακλάδωσης, ή η μια θα "ρούφαγε" την άλλη;
Χάχα, έχω σκεφτεί πολλές φορές πως θα μπορούσα να δυναμώσω τη δύναμη της Karcher αν έβαζα ταυτόχρονα και την οικιακή Hoover να ρουφάει ταυτόχρονα :LOL:

• Like
Reactions: enduras1
Ευχαριστώ Νίκο.
Έκανες και ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σε θέματα που πάντα με απασχολούσαν.
Δηλαδή, η δύναμη αναρρόφησης δεν μεταβάλλεται ιδιαίτερα από:
  • Το μήκος του σωλήνα (σε λογικά πλαίσια προφανώς)
  • Από διακυμάνσεις στη διάμετρο του σωλήνα
  • Τη σακούλα της σκούπας
  • Το φίλτρο (εφόσον είναι καθαρό)
Θεωρούσα ότι τουλάχιστο το μήκος του σωλήνα και οι στροφές του, θα ρίχνουν κάπως την απόδοση αλλά βάζοντας 2 μέτρα επέκταση με ζιγκ-ζαγκ (χωρίς όμως γωνίες ή τσακίσματα ) δεν κατάφερα να μετρήσω καμιά διαφορά.

Θέλω σε ρωτήσω: Αυτό το κουτί διακλάδωσης με τις "βαλβίδες", δημιουργεί θόρυβο; (σφύριγμα κλπ)
Σκέφτομαι να κάνω κάτι παρόμοιο, αν και για τον μικρό μου χώρο δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο το βάλε βγάλε, αλλά όπως και να έχει, αυτό που έφτιαξες είναι ωραίο και τακτοποιημένο.
Δεν δημιουργείται καθόλου θόρυβος ούτε καμιά άλλη ενόχληση - σαν να μην υπάρχει. Ο βασικός στόχος ήταν να μπορούν να δουλέψουν δύο βαλβίδες ταυτόχρονα, όπως ο κορμός του ρούτερ μαζί με τον φράκτη, αλλά δυστυχώς η απόδοση πέφτει πολύ και βλέπεις την σκόνη να δραπετεύει. Οπότε έμεινε μόνο για τον σκοπό που έγραψες: να γλυτώσεις το βάλε-βγάλε.
Εντωμεταξύ, μπορεί να λέω χαζομάρες, αλλά θα γινόταν άραγε και το ανάποδο; Δηλαδή να βάζαμε 2 σκούπες να ρουφάνε ταυτόχρονα; Πάλι με κάποιο κουτί διακλάδωσης, ή η μια θα "ρούφαγε" την άλλη;
Χάχα, έχω σκεφτεί πολλές φορές πως θα μπορούσα να δυναμώσω τη δύναμη της Karcher αν έβαζα ταυτόχρονα και την οικιακή Hoover να ρουφάει ταυτόχρονα :LOL:
Δεν ξέρω αν θα δουλέψει αλλά δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην γίνεται. Λογικά θα αυξάνεται η πίεση/ροή αέρα του συστήματος σαν να είχες μεγαλύτερη σκούπα. Πάντως σε αυτά που διάβαζα τον τελευταίο καιρό για την σκόνη, δεν έχω δει κανένα να το έχει δοκιμάσει.

Δεν ήξερα που ταιριάζει... Καταπληκτικό βίντεο κατά τη γνώμη μου.

Θα μεταφερθεί στο οικιακό εργαστήριο.
Πάντως είναι θαύμα που έχει όλα τα δάχτυλα του έτσι που κόβει με τον τροχό.
Απαράδεκτος. Ειδικά στο δεύτερο κόψιμο άλλαξα κανάλι που λένε να μη βλέπω.

Ωραίο το αποτέλεσμα στο παραπάνω βίντεο, απαράδεκτος (και παράδειγμα προς αποφυγή) ο τρόπος εργασίας (σε ότι αφορά τη μη τήρηση στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας) με ηλεκτροκόλληση και δισκοπρίονο. Το ακόμα πιο εξωφρενικό για μένα, ότι είναι και νέος άνθρωπος.

Δικός μας είναι αυτός !!!! :)

Έχει βγάλει η Parkside φορτιστές 20V με ψηφιακή οθόνη ??
μετατροπη ειναι. Ο φορτιστής είναι ο PLG 20 A3

εδώ είναι η μετατροπή

εχει πολλα hacks στο youtube του

Last edited:
Εξαιρετικός ο τύπος. Φοβερή custom made δουλειά και κυρίως το ηλεκτρολογικό κομμάτι. Δεν θα σχολιάσω την ασφάλεια, θα μείνω στο αποτέλεσμα. Πάντως έκανε πάγκο εργασίας που θα μπορούσε να μπει και στο σαλόνι του....σε μια γωνιά!

Φαίνεται εύκολη και απλή η κατασκευή με απλά υλικά και απλά εργαλεία και πολύ στιβαρή, για κάποιον που θέλει να κατασκευάσει τέτοιου είδους πάγκο. Μόνο τα ηλεκτρολογικά μου φάνηκαν περίεργα γιατί δεν το κατέχω καθόλου το άθλημα. Από συνολικό κόστος μπορεί κάποιος να μας πει ποσό περίπου για τα σίδερα τα osb και τους πάγκους; Αν είχα χώρο αυτόν θα έφτιαχνα πάντως με λίγες απλές ενισχύσεις για σταθερότητα.

Η κατασκευη σε γενικες γραμμες φενεται καλη....απλως θεωρω οτι ο παγκος ηθελε λιγη περισσοτερη ενυσχιση....
Στα περι τροπο εργασιας και ασφαλειας θα συμφωνησω με τους περισσοτερους οτι παει λιγο επικυνδινα...

Το μονο που δεν μου αρεσε ηταν τα στιρηγματα στα ημιστρογγυλα σκαφακια καθως ηταν εντελως υποτυπωδη...κατα αλλα ολα οκ..

Φαίνεται εύκολη και απλή η κατασκευή με απλά υλικά και απλά εργαλεία και πολύ στιβαρή, για κάποιον που θέλει να κατασκευάσει τέτοιου είδους πάγκο. Μόνο τα ηλεκτρολογικά μου φάνηκαν περίεργα γιατί δεν το κατέχω καθόλου το άθλημα. Από συνολικό κόστος μπορεί κάποιος να μας πει ποσό περίπου για τα σίδερα τα osb και τους πάγκους; Αν είχα χώρο αυτόν θα έφτιαχνα πάντως με λίγες απλές ενισχύσεις για σταθερότητα.
Ντινο αναλογη κατασκευη εχω κανει εγω...μονο που εχω βαλει πολυ περισσοτερα σιδερα..εμενα μου πηγαν αρκετα φτηνα....με osb στις πλατες θα παει περισσοτερο...

Εψαχνα μια ψηλη πλαστικη ντουλαπα για να την εχω αποκλειστικα σαν αποθηκευτικο χωρο των μικρων τεμαχιων ξυλειας και οι τιμες ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

Ειχα παρει πριν λιγα χρονια 3 ντουλαπες απο το Leroy, κατω απο 40 ευρω σε προσφορες, και τωρα οι ιδιες κοστιζουν 75 ευρω (!!!) σε προσφορα, απο 93 ευρω o_O

Μιλαμε για πλαστικη ντουλαπα συναρμολογουμενη, σχεδον της πλακας θα ελεγα, και ζητανε 75 ευρω?? Και οχι μονο το Leroy αλλα σχεδον παντου.
Εκανα μια αναδιοργανωση στις υπαρχουσες και βολευτηκα μια χαρα, αλλα ειναι απιστευτες οι ληστρικες τιμες που βλεπουμε τριγυρω ακομα και για προιοντα χειριστης ποιοτητας!!!

Μια απο τα ιδια και οι ξυλινες συρταριερες 3-4 συρταριων που κοστιζαν κατω απο 30 ευρω, τωρα ζητανε ΟΛΟΙ, σχεδον τα διπλα.