Οικονομική Κρίση καί Μουσική.

17 June 2006
62,715
Χολαργός
Η Ευρώπη καί η Χώρα μας βρίσκονται μέσα στήν δίνη τής οικονομικής ύφεσης ,από τήν απροκάλυπτη επίθεση τής χρηματοπιστωτικής ολιγαρχίας..

Εδώ καί μήνες οι πολίτες φαίνεται νά ζούν κάτω από συνθήκες άγχους,ανασφάλειας ή ακόμα και φόβου σχετικά μέ τήν οικονομική κατάσταση (καί όχι μόνον) τής Χώρας και κατ''επάκτασιν τής δικής τους..
Πέραν τών γεγονότων ζωής τού καθενός μας ,υπάρχει και αυτή η οικονομική ύφεση πού σαφώς μάς επηρεάζει..
Τρείς ερωτήσεις εχω νά υποβάλλω ,πού μέ αφορούν και μένα βέβαια άμεσα..

1)Εχουν αλλάξει οι αγοραστικές συνήθειές μας ώς πρό τήν Μουσική πού αγαπάμε,μιάς και στήν Κατηγορία υπάρχουν πραγματικοί χομπίστες τής Μουσικής ή ακόμα και κάποιας μορφής συλλέκτες...?

2)Εχουν αλλάξει οι μουσικές μας προτιμήσεις καί ακροάσεις ,λόγω τής οικονομικής κρίσης ?Αν μάλιστα ακούμε και διαφόρων ειδών μουσικές,υπάρχει κάποια αλλαγή στίς προτεραιότητές μας??

3)Εχουν μειωθεί οι ακροάσεις,δηλαδή έχει επηρεασθεί η διάθεσή μας σέ σχέση μέ τήν μουσική??
Οσοι πιστοί προσέλθετε..

Ως προς το πρωτο ερωτημα προσωπικα δεν αγοραζω οπως αγοραζα, ειδικα το "συλλεκτικο" μερος των αγορων μου εχει παει περιπατο. Θα παρω κατι αν μου αρεσει πολυ, ή διαβασω οτι αξιζει ιδιαιτερα απο "τσεκαρισμενους" reviewers του forum.
Στο δευτερο και το τριτο ερωτημα δε μπορω να πω οτι εχει αλλαξει κατι σε μενα.
Να βαλω και μια παραμετρο ακομη.
Ενδιαφερον εχει οτι η μουσικη σκηνη στην Ελλαδα (λεμε τωρα) αλλα και εξω απο οσο ξερω δεν ασχολειται με το φαινομενο. Μαλλον οι καλλιτεχνες δεν εχουν καταλαβει ακομη οτι κατι συμβαινει.

Η διάθεση για εξερεύνηση, για πειραματισμούς αλλα και η ανάγκη για την ασφαλή επιστροφή στις μουσικές καταβολές παραμένουν σταθερές(είμαι περίεργος για το πώς θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την κρίση). Ειδικά σε καιρούς δύσκολους, οι "παλιές αγάπες", μια εκ των οποίων η μουσική, είναι στήριγμα, σύντροφος απαραίτητος(σ.σ. δεν θεωρώ τη μουσική "καταφύγιο" - περισσότερο ζούμε μαζί της παρά καταφεύγουμε σ' αυτην).

Οι αγοραστικές συνήθειες σαφώς άλλαξαν: απο καιρό σταμάτησα τα CD και αγοράζω πλέον βινύλιο και με φειδώ. Αντιστάθμισμα σ' αυτό η λύση του κατεβάσματος. Συλλέκτης δεν ήμουν ποτέ, ούτε πρόκειται να γίνω, ειδικά για δίσκους.

Να πω την προσωπικη μου αποψη.
Ειτε με κριση ειτε οχι το πορτοφολι μου ειναι ιδιο. Μπορει λογω αυξημενης φορολογιας και πληθωρισμου να μειωθηκε κατα ενα ποσοστο αλλά ποτε δεν ηταν ξεχειλισμενο.
Οπως δεν ηταν σε πολλους, αλλο οτι το φορτωναν με δανεικο χρημα.
Ετσι οι αγορες μου ηταν παντα μετρημενες με βαση τις πραγματικες οικονομικες μου δυνατοτητες.
Οι οποιες μεχρι στιγμης δεν εχουν αλλαξει, γιατι παντοτε ηταν προσγειωμενες.
Μαλλον ειμαι μερος της μειοψηφιας...

Η ερωτηση λοιπον ειναι η εξης:
Ποσο επηρεασε η κριση οσους ζουσαν με δανεικα και εκαναν την μεγαλη ζωη μην εχοντας να πληρωσουν ουτε τα βασικα;
Θα μπορουν να αγορασουν τωρα τα πανακριβα συστηματα ηχου, τις ακριβες κυκλοφοριες CD, να πανε σε μια συναυλια, να εχουν χρονο για την ακροαση μουσικης (ή θα αναγκαστουν να δουλεψουν).

Θα μπορουσαμε να θεσουμε και ενα αλλο ερωτημα.
Τι εχει ηδη αλλαξει και τι προκειται να αλλαξει στο χωρο λιανικης πωλησης των προϊοντων ηχου;
Θα παραμεινουν τα καταστηματα ως εχουν ή θα κανουν καποια κινηση ωστε να προσαρμοστουν στα νεα δεδομενα;
Θα περασει ο χωρος του ηχου (και εικονας) πληρως στα σουπερ μαρκετ;
Μια ματια στον χωρο των Η/Υ και θα δουμε πως αυτα που ξεραμε τελειωσαν.

Τα καταστηματα γνωριζουν σε τι ποσοστο πωλουσαν επι πιστωσει και σε τι μετρητοις...

Οι συναυλιες;

1)Εχουν αλλάξει οι αγοραστικές συνήθειές μας ώς πρό τήν Μουσική πού αγαπάμε,μιάς και στήν Κατηγορία υπάρχουν πραγματικοί χομπίστες τής Μουσικής ή ακόμα και κάποιας μορφής συλλέκτες...?

Εμένα έχουν επιρρεαστεί. Δεν ήμουν φανατικός αγοραστής βέβαια, αλλά μια κάμψη είναι δεδομένη.

2)Εχουν αλλάξει οι μουσικές μας προτιμήσεις καί ακροάσεις ,λόγω τής οικονομικής κρίσης ?Αν μάλιστα ακούμε και διαφόρων ειδών μουσικές,υπάρχει κάποια αλλαγή στίς προτεραιότητές μας??

Χμ. Δύσκολο.
Δύσκολο γιατί έχουν αλλάξει λίγο αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι είναι λόγο της κατάστασης. Μπορώ να πω ότι φταίει τόσο, όσο και το γεγονός ότι μεγαλώνω και τα ακούσματα γίνονται πιο "light".

3)Εχουν μειωθεί οι ακροάσεις,δηλαδή έχει επηρεασθεί η διάθεσή μας σέ σχέση μέ τήν μουσική??
Οσοι πιστοί προσέλθετε..

Όχι. Ίσα-ίσα που έχουν πληθύνει. Μάλλον λόγο περισσότερων ελεύθερων ωρών. Επίσης ίσως λόγο ότι δεν έχει επιρρεαστεί ακόμα η διάθεση μου.
Επίσης βρίσκω ενδιαφέρουσα μια καινούρια κατηγορία/είδος και περνάω αρκετές ώρες προσπαθώντας να καταλάβω τι με τραβάει σε αυτήν...

-bye-

Απάντηση: Re: Οικονομική Κρίση καί Μουσική.

Να πω την προσωπικη μου αποψη.
Ειτε με κριση ειτε οχι το πορτοφολι μου ειναι ιδιο. Μπορει λογω αυξημενης φορολογιας και πληθωρισμου να μειωθηκε κατα ενα ποσοστο αλλά ποτε δεν ηταν ξεχειλισμενο.
Οπως δεν ηταν σε πολλους, αλλο οτι το φορτωναν με δανεικο χρημα.
Ετσι οι αγορες μου ηταν παντα μετρημενες με βαση τις πραγματικες οικονομικες μου δυνατοτητες.
Οι οποιες μεχρι στιγμης δεν εχουν αλλαξει, γιατι παντοτε ηταν προσγειωμενες.
Μαλλον ειμαι μερος της μειοψηφιας...

Η ερωτηση λοιπον ειναι η εξης:
Ποσο επηρεασε η κριση οσους ζουσαν με δανεικα και εκαναν την μεγαλη ζωη μην εχοντας να πληρωσουν ουτε τα βασικα;
Θα μπορουν να αγορασουν τωρα τα πανακριβα συστηματα ηχου, τις ακριβες κυκλοφοριες CD, να πανε σε μια συναυλια, να εχουν χρονο για την ακροαση μουσικης (ή θα αναγκαστουν να δουλεψουν).

Θα μπορουσαμε να θεσουμε και ενα αλλο ερωτημα.
Τι εχει ηδη αλλαξει και τι προκειται να αλλαξει στο χωρο λιανικης πωλησης των προϊοντων ηχου;
Θα παραμεινουν τα καταστηματα ως εχουν ή θα κανουν καποια κινηση ωστε να προσαρμοστουν στα νεα δεδομενα;
Θα περασει ο χωρος του ηχου (και εικονας) πληρως στα σουπερ μαρκετ;
Μια ματια στον χωρο των Η/Υ και θα δουμε πως αυτα που ξεραμε τελειωσαν.

Τα καταστηματα γνωριζουν σε τι ποσοστο πωλουσαν επι πιστωσει και σε τι μετρητοις...

Οι συναυλιες;

Οι παρατηρήσεις σας είναι πολύ ενδιαφέρουσες όντως καί θέτουν ακόμα περισσότερα και σφαιρικότερα ερωτήματα.

Ο χρόνος πάντως γιά Μουσική τών περισσοτέρων ήταν απ´τό έλλειμμά τους,γιατί δεν υπήρχε έτσι και αλλοιώς ελεύθερος χρόνος..αν εξαιρέσουμε τά Σ-Κ..

Οσον αφορά στίς καταναλωτικές συνηθειες όντως εδώ τό πράγμα έχει πολλές οπτικές..

Η μιά είναι πώς φοβούμενος κάποιος λόγω τής κρίσης δέν αγοράζει από τό περίσσευμά του,γιατί τό κρατά γιά τίς πιό δύσκολες στιγμές..

Η Δεύτερη είναι ότι οσοι αγόραζαν δέν τοκαναν υποχρεωτικά μέσω δανείων,αλλά πάλι απο τό περίσσευμά τους (καί εδώ αναφέρομαι πρωτίστως στήν αγορά βινυλλίων ή c.d.''s και οχι πανάκριβων μηχανημάτων ήχου,πού προσωπικά δεν έχω ιδίαν γνώμη,αλλά υποψιάζομαι)τό οποίο το χρησιμοποιούσαν γι'αυτόν τόν σκοπό,αντί νά αγοράζουν πιό ακριβά ρούχα επί παραδείγματι..

Καί η τρίτη εκδοχή είναι αυτή πού αναφέρετε.

ΠΑΝΤΩΣ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΒΡΙΣΚΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΘΟΔΩΡΑΚΗ ΠΑΛΙ. ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ ΒΕΒΑΙΑ. ΤΥΧΑΙΟ?

Οι προτιμησεις μου αλλαζουν σιγα σιγα καθοτι μεγαλωνω , μονο που αυτη η οικονομικη κριση μερικους θα μας γερασει προωρα :) .Eχει μειωθει αρκετα μπορω να πω το κεφι για αναζητησεις , ακροασεις , ειτε μοναχικες ειτε με συμπασχοντες φιλους . Για το αγορες δε ουτε κουβεντα ...

Δεν αγοράζω με την ίδια άνεση τελευταία. Είμαι πιο προσεκτικός, ρισκάρω λιγότερο με δίσκους που δεν ξέρω αφού υπάρχει από το ιντερνετ η δυνατήτα προακρόασης.
Αυτά που μου αρέσουν πάντως προτιμώ να τα αγοράζω, δεν ξέρω για πόσο καιρό ακόμα. Οι ώρες ακρόασης πάντως είναι περίπου οι ίδιες και η μουσική που προτιμώ δε νομίζω ότι έχει επιρεαστεί από τελευταία γεγονότα.

1)Εχω μειώσει πολύ τίς αγορές.Συχνά μάλιστα δανείζομαι πρώτα από φίλους και άν μού αρέσει κάτι πολύ τότε μόνον προχωρώ σέ αγορά.
Αλλως τε είμαι πολύ ευχαριστημένος και απόσα ήδη έχω .

2)Ακούω λιγότερη Κλασσική,απότι πρίν ,περισσότερη Jazz καί πού καί πού ροκιές..
Στην Jazz μάλιστα έχω παρατηρήσει μιά περίεργη στροφή πρός κιθαρίστες πού πρό τής κρίσεως δέν τόχα(πρέπει νά τό ψάξω..........:BDGBGDB55:)..

Eπίσης αρκετή αυτοσχεδιαστική ,πιθανώς γιατί κάνει το μυαλό νά ξεφεύγει σέ άλλες κατευθύνσεις..
Εχει μειωθεί η διάθεσή μου γιά μεγάλα συμφωνικά έργα ή και γιά μουσική δωματίου..
Μονον πιανιστικά κυρίως Bach και Mozart..

3)Ακούω μουσική πολύ συχνά,ίσως και περισσότερο από πρίν(στό αυτοκίνητο καί τά Π-Σ-Κ πρωτίστως ή αργά τά λοιπά βράδυα)αλλά δεν χρησιμοποιώ μέ την ίδια συχνότητα τά High-End μηχανήματά μου μέ τά καλώδιά τους(...:D:flipout::flipout:),αλλά τά ηχεία τού p.c.
Πιθανώς γιατί είμαι λιγότερο συγκεντρωμένος από πρίν στίς μουσικές μου ακροάσεις...

Απάντηση: Re: Οικονομική Κρίση καί Μουσική.

Να βαλω και μια παραμετρο ακομη.
Ενδιαφερον εχει οτι η μουσικη σκηνη στην Ελλαδα (λεμε τωρα) αλλα και εξω απο οσο ξερω δεν ασχολειται με το φαινομενο. Μαλλον οι καλλιτεχνες δεν εχουν καταλαβει ακομη οτι κατι συμβαινει.

Ποιά Μουσική Σκηνή εννοείς??
Δεν εννοείς τά μεγάλα νυκτερινά κέντρα πού απόσο ξέρω δουλεύουν μονον Π-Σ??

Οι πιό εναλλακτικές καταστάσεις πάντως ακόμα ψιλοαντέχουν..
Βέβαια μέ φτηνά ποτά και χαμηλό εισιτήριο.

Ακουσα ότι τά ''Μωρά στην Φωτιά'' έχουν εισιτήριο 15 ευρά και τό ποτό 4-6 ευρά ας πούμε..

Υ.Γ.
Δεν πήγα(:D ),κάτι νεαροί φίλοι μού τό ανέφεραν..

Re: Απάντηση: Re: Οικονομική Κρίση καί Μουσική.

Ποιά Μουσική Σκηνή εννοείς??
Δεν εννοείς τά μεγάλα νυκτερινά κέντρα πού απόσο ξέρω δουλεύουν μονον Π-Σ??

Οι πιό εναλλακτικές καταστάσεις πάντως ακόμα ψιλοαντέχουν..
Βέβαια μέ φτηνά ποτά και χαμηλό εισιτήριο.

Ακουσα ότι τά ''Μωρά στην Φωτιά'' έχουν εισιτήριο 15 ευρά και τό ποτό 4-6 ευρά ας πούμε..

Υ.Γ.
Δεν πήγα(:D ),κάτι νεαροί φίλοι μού τό ανέφεραν..

22 ευρω ο Peter Hammill αυριο στο Κυταρο

εγω τωρα τελευται ακουω ποιο πολυ ... για να ξεχνιεμαι απο την κριση

αγορασα και DAC :Banane0: πριν ενα μηνα δεν ηξερα τι ειναι !
εσυ εχεις dac ?

.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Οικονομική Κρίση καί Μουσική.

Donald Duck???

Υ.Γ.
Δέν θέλω DAC καρντιά μου..:smile::smile:

παρε βρε ενα DAC ...
εγω πηρα ..πηρα ..πηρα
ξερεις ποιο ?:BDGBGDB55: το MagicDac ..

θα γραφω εδω μεσα και δεν θα εχω Dac ?

Σαν δάσκαλος, μετρημένα κουκιά έπαιρνα πάντα, οπότε αλλαγές μεγάλες, τουλάχιστον καταναλωτικές, δεν θα μπορούσαν να γίνουν. Αφού δε, μεγαλώσαμε και οι δυο μας, (και η σύζυγος) με μία σχετική ισορροπία στα οικονομικά πάρε δώσε, δεν μας επηρέασε και πολύ η κατάσταση. Μόνο η διάθεσή μου έχει αλλάξει. Δυστυχώς εκεί έξω, το χαμόγελο όσο πάει και σπανίζει.
Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ έχω αρχίσει να "σκαλίζω" παλιά ακούσματα. Ίσως παίζουν και άλλα πράγματα ρόλο.
Η μεγαλύτερη όμως αλλαγή έχει να κάνει με το πώς επηρεάζομαι από όλα αυτά που συμβαίνουν. Πλέον ενοχλούμαι. Νιώθω θιγμένος. Εξοργισμένος. Σίγουρα το σχέδιό τους πέτυχε. Ίσως βρήκαν και πρόσφορο έδαφος.
Και ναι. Ακούω περισσότερη μουσική. Φταίει και το AVCLUB γι' αυτό, με τις προτάσεις και τις παρουσιάσεις μελών.:a0210:

1)Κάνω πιό επιλεκτικές αγορές κάι δεν ρισκάρω όπως παλιότερα.

2)Ακούω περισότερη κλασσική αλλα αυτό δεν έχει να κάνει με την οικονομική ύφεση.

3)Στο σπίτι ακούω συνέχεια μουσική,στο αυτοκίνητο σπάνια.

Οσα αγόραζα τόσα εξακολουθώ να αγοράζω.
Κάνω βέβαια αιματηρές περικοπές όπου αλλού μπορώ.
Τίποτα δεν μετράει για μένα όσο η μουσική, όπως και νά'χει.
Αγοράζω απο διαδικτυακά καταστήματα που έχουν αυτά που θέλω και, επειδή είναι supermarkets, κάνουν και καλύτερες τιμές απο τους εδώ.
Ομολογώ βέβαια πως δεν πειραματίζομαι όπως παλιά: οι καιροί ου μενετοί.
Ως επι το πλείστον ακούω τζαζ πλέον. Η κρίση δεν περνάει σ αυτή τη μουσική γιατί αυτοί που την παίζουν είναι σε μόνιμη κρίση από τότε που θυμούνται τον εαυτό τους. 'Ψωμόλυσσες', απειροελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να θεωρηθούν απλώς εύποροι -ο Jarrett πχ- οι υπόλοιποι είναι "μεροδούλι-μεροφάϊ".
Δεν ξέρω πόσο ακόμη μπορούν να 'σκουρύνουν' τα πράγματα. Εχω δίσκους για να ακούω για τρείς ζωές κι όχι για μία. Οχι πολλούς: ποτέ δεν μάσησα το μύθο της 'μεγάλης προσωπικής δισκοθήκης'. Ποτέ επίσης δεν θεώρησα τους δίσκους μου 'Συλλογή'. Αρνούμαι να έχω δίσκους που δε μου λένε τίποτα πια ή άλλους που τους έχω ντουμπλάρει σε CD: θεωρώ πως τους υποτιμώ γιατί πιστεύω πως οι δίσκοι πρέπει να είναι 'ενεργοί', να τους ακούς. Οταν παύεις να τους ακούς τους χαρίζεις σε κάποιον που μπορούν να του χρησιμεύσουν για το λόγο για τον οποίο φτιάχτηκαν: για να τους ακούει.
Σε κάθε περίπτωση θεωρώ εαυτόν ανίκανο να διαχειρισθεί παραπάνω από 2000 δίσκους και προσέχω να μην ξεπερνάω αυτό το νούμερο. Ωρες ώρες ακόμα κι αυτό τον αριθμό τον θεωρώ τεράστιο. Θα ήθελα να μπορώ να αρκεσθώ σε 300 ή κάπου εκεί γύρω. Ελπίζω κάποια μέρα να το καταφέρω, είναι στόχος ζωής. Να κάνεις τους απολογισμούς σου, να ξεφορτωθείς το έρμα, να βρείς αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι. Αυτά που σου ανήκουν αλλά και τους ανήκεις και όχι όσα μπορείς να συσσωρεύσεις. Διαδικασία Αυτογνωσίας.

Ποτέ μου δεν πουλάω δίσκους.
Είναι θέμα ...ιδεολογικό. Περίπου...;) :rolleyes:

1) Αγοράζω λιγότερη μουσική (βινύλια, cd, hd downloads) από παλιότερα και όχι με σταθερό ρυθμό. Όμως αγοράζω. Συνήθως σε σποραδικές ριπές - όταν μου τη δώσει. Και συνήθως με χρήματα που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για πιο άμεσες ανάγκες. Είναι όμως το μόνο που εξακολουθώ ν' αγοράζω (άντε, και καφέ και κρασιά μαζί μ' αυτό ;) ). Δεν αγοράζω τίποτε άλλο. Στο σούπερ μάρκετ πηγαίνω πάντα στα ταμεία express. :rolleyes: Παρεμπιπτόντως, με εξαίρεση τα hd downloads, προσπαθώ ν' αγοράζω από ελληνικά μαγαζιά. Όπως και για τις άλλες αγορές μου, προσπαθώ ν' αγοράζω προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, ή έχουν ελληνική προστιθέμενη αξία. Νιώθω υποχρέωση να τσοντάρω όσο μπορώ να μείνει και καμιά θέση εργασίας και κανένα ευρώ εντός των συνόρων.

2) Δεν έχουν αλλάξει οι επιλογές ακρόασης μου. Έτσι κι αλλιώς, αρκετή μαυρίλα κι' ένταση είχα μέσα μου και πριν ενσκήψει η κρίση. :rolleyes:

3) Μουσική με προσοχή άκουγα πάντα λίγο, γιατί ήθελα όταν την ακούω να μην κάνω τίποτε άλλο. Ειδικά τις εργάσιμες, μπορεί ν' ακούσω και μόνο για είκοσι λεπτά με μισή ώρα. Τις υπόλοιπες φορές που ακούω μουσική, την ακούω από μνήμης.

Αν κ πλεον ο χρονος ο ελευθερος ειναι πολυ πιο περιορισμενος, αφιερωνουμε στη διασκεδαση, χαλαρωση και μουσικη απολαυση πανω απ ολα οσο πιο πολυ μπορουμε...
Αυτο μαλλον δε μπορει κανεις να μας το παρει!!

1) ΝΑΙ

Αυτα κοπηκαν προ πολλου. Σε λιγο θα ειναι ειδος πολυτελειας.

2) Οχι. Ειμαστε μεγαλοι για να αλλαξοπιστησουμε. Η τζαζ ειτε εισαι φτωχος ειτε πλουσιος το ιδιο υπεροχη ειναι .

3) ΝΑΙ. Βεβαια τις λιγοστες φορες που εχεις διαθεση να χαλαρωσεις και να απολαυσεις μοιαζει με στιγμη μαγικη πλεον οποτε εχει και την καλη του πλευρα το θεμα.