Οικονομική Κρίση καί Μουσική.

1. Οι αγοραστικές μου συνήθειες δεν θα έλεγα ότι έχουν αλλάξει λόγω της συγκυρίας. Ούτως ή άλλως εδώ και καιρό αγοράζω (και κατεβάζω) με φειδώ για να προλαβαίνω να αφομοιώνω. Δεν ξανακάνω το λάθος που έκανα πριν λίγα χρόνια όπου κατάπινα ουσιαστικά αμάσητη πολλή μουσική και μετά από καιρό έπεφτα πάνω σε κάτι ήδη ''ακουσμένο'' και (φυσικά) υποτιμημένο και κατηγορούσα τον εαυτό μου. Για να καταλάβετε, κάποια cd που μου είχε δώσει πέρυσι το καλοκαίρι (2009) αγαπητός φίλος από τη Μουσική Κατηγορία, δεν τα έχω ακούσει όλα ακόμη.

2. Οι μουσικές μου προτιμήσεις εδώ και χρόνια έχουν σταθεροποιηθεί στο δίπολο Κλασσική / Jazz (με βασικό άξονα το πιάνο). Υπάρχει μάλιστα μια περιοδικότητα διάρκειας κάποιων μηνών όπου υπερέχει το ένα είδος έναντι του άλλου. Αυτή την περίοδο ας πούμε είμαι jazz-εμένος (κυρίως με τα piano trios του Bobo Stenson - εξαιρετικά όλα). Πρέπει να πω επίσης ότι δεν είναι λίγες οι φορές που κάποια εμπνευσμένη Παρουσίαση (κυρίως Κλασσικής) γίνεται αφορμή να ξανακούσω με μεγάλη όρεξη έργα γνωστά και αγαπημένα. Πρόσφατο παράδειγμα η Παρουσίαση της 8ης του Bruckner από τον Brucknerian η οποία με ''ενέπνευσε'' και επί μια εβδομάδα άκουγα Bruckner.

3. Δεν έχει επηρεασθεί η διάθεσή μου και η όρεξη για μουσική. Η μουσική είναι παρούσα και ζωντανή στη ζωή μου σε διαφορετική κατά καιρούς δοσολογία . Δεν ξέρω αν είναι ανάγκη, καταφύγιο, όπιο... Απλώς μου είναι απολύτως απαραίτητη.

Last edited:
1)Εχουν αλλάξει οι αγοραστικές συνήθειές μας ώς πρό τήν Μουσική πού αγαπάμε,μιάς και στήν Κατηγορία υπάρχουν πραγματικοί χομπίστες τής Μουσικής ή ακόμα και κάποιας μορφής συλλέκτες...?

2)Εχουν αλλάξει οι μουσικές μας προτιμήσεις καί ακροάσεις ,λόγω τής οικονομικής κρίσης ?Αν μάλιστα ακούμε και διαφόρων ειδών μουσικές,υπάρχει κάποια αλλαγή στίς προτεραιότητές μας??

3)Εχουν μειωθεί οι ακροάσεις,δηλαδή έχει επηρεασθεί η διάθεσή μας σέ σχέση μέ τήν μουσική??
Οσοι πιστοί προσέλθετε..
´
Μάλλον λοιπόν εγώ (ξαν) άρχισα -μιας και άφησα πίσω αρκετούς - να αγοράζω δίσκους την πιό άσχημη περίοδο .

Δεδομένου ότι η μουσική είναι για μένα κάτι που αγαπώ πολύ και δεν μπορώ χωρίς αυτήν γύρω μου, σε καμμία περίπτωση δεν θα μιλούσα για συλλογή ή χόμπι.

Ευτυχώς (ή δυστυχώς....) η αγοραστική μου δυνατότητα συμβαδίζει με την δυνατότητα ακρόασης από άποψη χρόνου.
Κι έτσι, αγοράζω τόσους δίσκους με τον ρυθμό που θα προλαβαίνω να τους ακούσω και δεν έχει φτάσει ακόμα κλητήρας έξω απ την πόρτα μου....

Την άλλη λύση (ξέρετε, αυτήν με την απαγορευμένη λέξη) δεν την αγαπώ καθόλου. Έχω βέβαια αρκετή μουσική σε αυτή τη μορφή, αλλά προέρχεται κυρίως από δίσκους κι όχι από ανταλλαγή αρχείων. Και φυσικά, σιγά σιγά όλα αυτά που μου αρέσουν τα αποκτώ και σε cds.
Για μένα, δεν συγκρίνεται καθόλου η απόλαυση του να´ψάξω τους δίσκους μου, να ακούσω το θόρυβο που κάνουν οι θήκες τους όταν τα "σκαλίζω", να χαζεύω τα εξώφυλλα και να διαβάζω τα booklets με το άνοιγμα ενός αρχείου που λέει απλά "Beethoven, symphony n.9".

Λένε, πως τα δισκάδικα θα εξαφανισθούν σε λίγο. ευτυχώς, δεν είμαι 20 χρονών, κι έτσι, μάλλον θα έχω τη δυνατότητα να τους αγοράζω τους δίσκους μου.

Επειδή πολυλογώ ήδη, θα πω ότι η κρίση δεν έχει επηρεάσει τις αγορές μου σε δίσκους, αλλά οι αγορέςμου σε δίσκους έχουν προκαλέσει κρίση στην γκαρνταρόμπα μου.
Θα πρέπει να θεωρούμαι η "ντροπή του γυναικείου φίλου" αφού πλέον ξοδεύω ελάχιστα για ρούχα αλλά, ευτυχώς, είχα παρακαταθήκη, κι έτσι αντέχω ακόμα μέχρι να αρχίσω να κυκλοφορώ ρακένδυτη, αλλά με το i pod μου γεμάτο από μουσικές που λατρεύω....

ΥΓ. έκανα quote το αρχικό μήνυμα για να απαντήσω επιγραμματικά, αλλά μάλλον ξέφυγα, οπότε συνοπτικά θα πω ότι δεν έχουν επηρεαστεί οι προτιμήσεις μου από την κρίση, αυτό δα έλειπε, να αρχίσω να ακούω 'ανάλαφρα" ή "εύπεπτα" για να μην ζορίζομαι περισσότερο ή ακόμα χειρότερα να μην προβληματίζομαι ή να ξεχνιέμαι
και
όχι, κατηγορηματικά, η διάθεσή μου για ακρόαση μουσικής δεν έχει μειωθεί στο ελάχιστο, θα ήταν σαν να μειωνόταν η διάθεσή μου για ζωή, αλλά αυτό δεν μου συμβαίνει ποτέ... (σχεδόν) -bye-

όλα τα άλλα έχουν αλλάξει και μειωθεί (ακόμη και το άλλο αγαπημένο μου σπορ), αλλά ότι αφορά στην μουσική έχει μείνει ίδιο .... ή μάλλον όχι ... και αγοράζω περισσότερη μουσική και ακούω περισσότερη ώρα, παντού, στο αυτοκίνητο, στον υπολογιστή, στο φορητό όταν τρέχω τους γιους μου στις δραστηριότητες τους, το βράδυ στο καλό 'στέρεο' ...
δεν διαβάζω πλέον καθόλου, δεν βλέπω ταινίες, όλα τα αντικαθιστά η μουσική ...

Η Ευρώπη καί η Χώρα μας βρίσκονται μέσα στήν δίνη τής οικονομικής ύφεσης ,από τήν απροκάλυπτη επίθεση τής χρηματοπιστωτικής ολιγαρχίας..

Εδώ καί μήνες οι πολίτες φαίνεται νά ζούν κάτω από συνθήκες άγχους,ανασφάλειας ή ακόμα και φόβου σχετικά μέ τήν οικονομική κατάσταση (καί όχι μόνον) τής Χώρας και κατ''επάκτασιν τής δικής τους..
Πέραν τών γεγονότων ζωής τού καθενός μας ,υπάρχει και αυτή η οικονομική ύφεση πού σαφώς μάς επηρεάζει..
Τρείς ερωτήσεις εχω νά υποβάλλω ,πού μέ αφορούν και μένα βέβαια άμεσα..

1)Εχουν αλλάξει οι αγοραστικές συνήθειές μας ώς πρό τήν Μουσική πού αγαπάμε,μιάς και στήν Κατηγορία υπάρχουν πραγματικοί χομπίστες τής Μουσικής ή ακόμα και κάποιας μορφής συλλέκτες...?

Ευτυχώς όχι.Ειχα κάνει πρόγραμμα στις αγορές μου και μέχρι τώρα δεν έχω βγεί εκτός budget. Το μονο που άλλαξε είναι ο χρόνος αποπληρωμής της επένδυσης στα μηχανήματα που αγόρασα. Κανα δυο προσθήκες που θέλω να κάνω θα πάρουν λίγο περοσσότερο χρόνο....αλλά η γλύκα θα ναι μεγαλύτερη!!!

Το ίδιο γίνεται με τις αγορές των albums. Σημειώνω ποια μου αρέσουν, φτιάχνω την λίστα μου και σε δόσεις τα αγοράζω αφού πρώτα μαζέψω τα χρήματα. Οι αγορές γίνονται από amazon επι το πλείστον διότι συμφέρουν οι τιμές. Εξω που με πάνω από 25 λίρες έχεις και δωρεάν μεταφορικά. Πρόσφατα έδωσα μια παραγγελία για 22 cds με κόστος 234Ευρώ και παράδοση στην πόρτα μου! Αν τα αγόραζα από εδώ θα ήθελα τουλάχιστον 60Ευρώ παραπάνω....

Για την ώρα περιμένω να αυγατίσουν τα λεφτά της δεύτερης παραγγελίας!
!

2)Εχουν αλλάξει οι μουσικές μας προτιμήσεις καί ακροάσεις ,λόγω τής οικονομικής κρίσης ?Αν μάλιστα ακούμε και διαφόρων ειδών μουσικές,υπάρχει κάποια αλλαγή στίς προτεραιότητές μας??

Και πάλι όχι. Απλώς εχουν γίνει επιλεκτηκότερες. Η κρίση είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρεία να ξεχωρίσω το υλικό που έχω μαζέψει, να δω τί μου αρέσει και να εντοπίσω που μπορώ να το βρώ. Για το καινούργιο βγαίνει απλά κρατώ μια σημείωση έτσι ώστε μόλις τεκειώσω το ξεσκόνισμα να μπορέσω να επικεντρωθώ στα νέα ακούσματα

3)Εχουν μειωθεί οι ακροάσεις,δηλαδή έχει επηρεασθεί η διάθεσή μας σέ σχέση μέ τήν μουσική??

Η διάθεση είναι απηρρεασμένη από το γενικότερο κλίμα βεβαίως, αλλά όχι απορριπτικά προς την μουσική. Μάλλον η καθε μέρα στο γραφείο καθορίζει την μου στο σπίτι ενώ παλαιότερα έβαζα ότι ήθελα....

Οσοι πιστοί προσέλθετε..

-bye-

οι αγορές έχουν περιοριστεί.
η βασική αιτία το ραδιόφωνο.

Ακούω πάρα πολύ ραδιόφωνο, σχεδόν ΜΟΝΟ ραδιόφωνο.

Από Ελβετία και ΗΠΑ, έως Υεμένη, Αίγυπτο, Αργεντινή, Αγιο Δομήνικο, Γαλλία, Πορτογαλία, Λευκορωσία.
Χρόνο μόνο να έχεις.

Εχω και ένα χαρτάκι που γεμίζω ονόματα, γιά να τα αγοράσω όταν...φύγει το ΔΝΤ

καταρχάς διακρίνω μία στροφή στη jazz από αρκετούς, γεγονός που κατά παράδοξο τρόπο συμβαίνει και σε μένα.
Οι αγορές πιο προσεκτικές αλλά και πιο ακριβές καθώς έχω στρέψει την προσοχή μου σε audiophile εκδόσεις jazz, περασμένων εποχών. Ο Χατζηδάκις επίσης αποτελεί ασφαλές καταφύγιο.
Βινύλιο κατά 99%. Πιστεύω ότι όσο τα χρόνια περνούν τόσο περισσότερο δένομαι με το πικάπ μου, ίσως γιατί πάντα η εικόνα του δίσκου που γυρίζει είναι για μένα το αγχολυτικό μου. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί απαραίτητη συντροφιά το βράδυ (πολύ κοινότυπο αλλά με εκφράζει).
Δεν ξέρω αν συνιστά σημείο των καιρών και της καθημερινής πίεσης που βαίνει αυξανόμενη ή τουλάχιστον έτσι την αντιλαμβάνομαι.
Επίσης το τελευταίο διάστημα ξανακούω με τα αγαπημένα μου ακουστικά.

ναι, σε πολύ μεγάλο βαθμό

Πάνω- κάτω ότι άκουγα, ακούω. Δηλαδή λίγο, σχεδόν απ´όλα. Πάντως σαφές προβάδισμα το τελευταίο διάστημα έχει η jazz (κυρίως 50's, 60's).Τα άυλα είναι γεγονός οτι δεν τα φχαριστιέμαι, αλλά υποθέτω θα το συνηθίσω. Είναι πολλές οι φορές επίσης που θα ήθελα πολύ να ακούσω μουσικές που έχω σε βινύλιο και λόγω "τεχνικών" δυσκολιών δεν μπορώ.

Σε περιόδους "ανάποδες", ναί. Αργά το βράδυ όμως, πάντα θα βάλω κάτι στα ακουστικά
....

1)Από όσο μπορώ να καταλάβω μάλλον οι καταναλωτικές μου συνήθειες δεν έχουν αλλάξει τον τελευταίο χρόνο. Βέβαια έχοντας ακόμα την πολυτέλεια του να μην έχω οικογένεια μπορώ να προγραμματίζω την μέρα που θα ξεμείνω μέσα στο μήνα (ελεγχόμενη πτώχευση:flipout:).Θεωρώ ότι έχω στερηθεί άλλα πράγματα προκειμένου να αγοράζω δίσκους και cd.Αλλά αυτό συνέβαινε πάντα.

2)Αυτό που έχω παρατηρήσει με την “κρίση” γενικότερα, είναι ότι κάποιες φορές με στέλνει πίσω σε πράγματα πολύ οικεία. Αναζητώ δηλαδή την δοκιμασμένη "αναπαυτική μου πολυθρόνα" για να "ξεκουραστώ" λίγο. Συνήθως ακολουθεί μια περίοδος που δοκιμάζω νέα πράγματα και πειραματίζομαι γενικώς. Μουσικά έχω μια μικρή στροφή προς την jazz (περίοδος 65 -75), και στους “μεγάλους” Έλληνες συνθέτες.(πλέον θέλω να καλύψω το σύνολο της δισκογραφίας τους)

3)Η διάθεση μου νομίζω ότι δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα. Εξάλλου η μουσική πάντα υπήρξε για μένα μια έξοδος κινδύνου από την ωμή πραγματικότητα, οπότε και τώρα κάπως έτσι λειτουργεί. Απλά λόγω κάποιας δικαιολογημένης ανασφάλειας αναγκάζομαι να δουλεύω περισσότερο, οπότε έχει μειωθεί ο χρόνος που διέθετα για ακροάσεις, όχι όμως η “ποιότητα” των ακροάσεων.

Κάτι ακόμα. Αυτό που ονομάζουμε “κρίση” μπορεί κάποια στιγμή να λειτουργήσει και θετικά, ενώνοντας ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και στόχους. Έχω την αίσθηση πως κάτι τέτοιο ήδη μου συμβαίνει και δεν μένει παρά να με δικαιώσουν οι εξελίξεις.

καταρχάς διακρίνω μία στροφή στη jazz από αρκετούς, γεγονός που κατά παράδοξο τρόπο συμβαίνει και σε μένα.
Οι .

Αυτό που ονομάζουμε “κρίση” μάλλον έχει προχωρήσει σε όλα τα επίπεδα (όχι τυχαία βέβαια).Οπότε η “μουσική” πιθανότατα πλέον να λειτουργεί και αυτή ως ένα ακόμα δραστικό όπλο για την αποχαύνωση των μαζών.
Αν αυτό συμβαίνει γενικότερα, τότε η jazz που απαιτεί ιδιαίτερη προσήλωση, παιδεία, πολλά ακούσματα, ελευθερία σκέψης και έκφρασης, και ένα εγκέφαλο σε πλήρη λειτουργία ίσως και να είναι το πιο επικίνδυνο μουσικό είδος για όλους αυτούς που σχεδιάζουν την “πολτοποίηση” του εγκεφάλου μας.
Πιθανότατα κάποιοι που ασχολούνται χρόνια με την μουσική να το αντιλαμβάνονται ενστικτωδώς αυτό...

Προσωπικά έχουν μειωθεί κατα παρα πολύ οι δίσκοι που αγοράζω.Ο αριθμός τους τείνει στο μηδεν.Και απο αντίδραση και από θέμα οικονομικό.Παράλληλα όμως είμαι σε μία φάση που ψάχνομαι μουσικά.Ακούω πολλά σχήματα που δε τα χα ακούσει,παλιά,νέα...Η διάθεση για ακρόαση εννοείται πως είναι μεγαλύτερη από ποτέ και μάλιστα τώρα που μπαίνει και η περιέργεια και η αναμονή για κάτι καλό στον τομέα που μπορεί να βγει απ τις συνέπειες της οικονομική κρίσης.

Βέβαια τα συλλεκτικά είναι πάντα συλλεκτικά.Είναι πέντε με δέκα μπάντες των οποίων τα άλμπουμς τα παίρνω Π Α Ν Τ Α. Και τυχόν συλλεκτικές ή ειδικές εκδόσεις. Αλλά αυτά είναι έξοδα που γίνονται μία στο τόσο.

οι αγορές έχουν περιοριστεί.
η βασική αιτία το ραδιόφωνο.

Ακούω πάρα πολύ ραδιόφωνο, σχεδόν ΜΟΝΟ ραδιόφωνο.

Από Ελβετία και ΗΠΑ, έως Υεμένη, Αίγυπτο, Αργεντινή, Αγιο Δομήνικο, Γαλλία, Πορτογαλία, Λευκορωσία.
Χρόνο μόνο να έχεις.

Εχω και ένα χαρτάκι που γεμίζω ονόματα, γιά να τα αγοράσω όταν...φύγει το ΔΝΤ

Ρε chief πώς το κάνεις?Αφήνεις κάποιον άλλο να επιλέξει τι θα ακούς?:huh2:

Eμένα πάλι μου συνέβει το ανάποδο αρχίζω πάλι να ασχολούμαι με το σπόρ λόγω κρίσης ( άνεργος γαρ ...) και ανακαλύπτω κάτι παλιόλαμπες για τον ενισχυτή και κάτι κούτες με 100αδες σιντιά υλικό είτε copyright είτε κλοπυραιτ και αρχίζω ανασυγκρότηση και ψιφικοποιηση

εργαζόμενος περί το 12αωρο και βάλε , και κάποιες φορές 7 μέρες την εβδομάδα τα τελευταία 2-3 χρόνια και έχοντας την εντύπωση ότι το πράμα θα στρώσει .... έχασα το παιχνίδι

αυτό που ανακάλυψα σίγουρα είναι ότι έχασα αφιέρωμα για τον DEMETRIO STRATOS με ζουμερό κείμενο , υλικό , και συνέντευξη από την γυναίκα του ,.... με άδεια δημοσίευσης για το avclub

ειρήσθω εν τη παρόδω ( καρακαταsic )

θα επανέλθω ,, να ηρεμήσω και να δω και να μπω σε μια σειρά στο καινούργιο πλάνο του σίριαλ ...

Απάντηση: Re: Οικονομική Κρίση καί Μουσική.

Ρε chief πώς το κάνεις?Αφήνεις κάποιον άλλο να επιλέξει τι θα ακούς?:huh2:

Είναι ένα μουσικό παιχνίδι το ραδιόφωνο. Με χαλαρή διάθεση και προσδοκία μαζί που μας ανανεώνει από το εκάστοτε προσχεδιασμένο πρόγραμμα ακρόασης. Με ευχάριστες εκπλήξεις του τύπου αυτή την κιθάρα την ξέρω, ή αυτή την εκτέλεση δεν την γνώριζα ect ect.
Μέχρι εκεί, όμως.

Νομίζω πως η απάντηση κλειδί είναι:
Αν κατόρθωνα να ξεκλέψω ένα δίωρο τη βδομάδα να της αφεθώ σαν γυναίκα να με αγκαλιάσει τρυφερά με κατανόηση, να με πλανέψει να δώ την αλήθεια με τα δικά της μάτια και να μου χαρίσει απαντήσεις σε όσα με γονατίζουν, εκεί το ραδιόφωνο μπροστά στη λιωμένη δισκοθήκη πραγματικά θα ωχριά.

Έπαθα overdose κάποια στιγμή πριν την κρίση. Βέβαια ξέφυγα και μουσικά σε επιλογές που δεν υπήρχε περίπτωση να τις βρω στη χώρα. Άρα οι βόλτες στα στέκια μειώθηκαν δραματικά.

Οι αγορές απ έξω μου τελείωσαν όταν έρχονταν οι κούτες από το second spin και δεν προλάβαινα να τις ανοίξω.

Πέρυσι στη συνεργασία για το ραδιόφωνο παίξαμε καμμιά 400 νέες μπάντες.
Τώρα έχω αρχίσει να καταλαβαίνω τι έχει συμβεί. Από τον Conjasufi μέχρι τη Zola Jesus. Μελετάω τα περσινά και επιλεκτικά ψάχνω σε τρύπες για τα σημερινά (τα οποία είναι μέσα στο ζουμί-πολύ πράμα).

Υπάρχει τεράστιο υλικό εξαιρετικής ποιότητας που θα διοχετευθεί οπωσδήποτε σε όλους (όσους τέλος πάντων γουστάρουν).

Η κρίση ευνοεί συλλογικότητες. Δεν γίνεται αλλιώς. Η άκρη έχει βρεθεί.

Μουσικά δεν γίνεται να με επηρεάσει η κρίση με τη καμμία. Μόνο καμμία γκόμενα μπορεί να με επηρεάσει.

Απάντηση: Re: Οικονομική Κρίση καί Μουσική.

Δηλαδή Σπυράκο μιλάμε για κρισάρα, έτσι; :grinning-smiley-043

Y.Γ. Αν και δεν σε πιστεύω με τίποτα.-bye--bye-

Συμφωνώ απολύτως μέ τό Υ.Γ.:grandpa:

Απλά ρίχνει σκόνη γιά νά χάνονται τά ίχνη..:BDGBGDB55::BDGBGDB55:

στο γενικοτερο πλαισιο κρισης βρισκω τις γκομενες πιο οικονομικες
απο την συλλογη cd ιδιαιτερα ιαπωνικων,οποτε....:flipout::flipout: